Μπορεί να γίνει ουσιαστικός διάλογος Πολιτών και Υποψηφίων Δημάρχων για τα τοπικά προβλήματα;

του Δημήτρη Καλαντζή.

Ο Σύλλογος Αθηνά Πεδίον Άρεως πήρε μία πρωτοβουλία απόλυτα δημοκρατική, αλλά και αρκετά «ευαίσθητη» σε μία εποχή ακραίας πόλωσης μεταξύ των κομμάτων και των οπαδών  τους (λόγω των επικείμενων εθνικών εκλογών): προσκάλεσε έναν – έναν τους υποψηφίους Δημάρχους του Δήμου Αθηναίων (και θα ακολουθήσουν οι υποψήφιοι της Περιφέρειας) στο Πεδίον του Άρεως για έναν απευθείας, δημόσιο διάλογο με τους πολίτες.

Αντί δηλαδή το Δ.Σ. του Συλλόγου Αθηνά να προγραμματίσει κάποια «κλειστή» συνάντηση (που συνήθως καταλήγει στο να βγουν απλώς μερικές φωτογραφίες), ζήτησε από τους υποψηφίους Δημάρχους να έρθουν στο Πεδίον του Άρεως, να μας ακούσουν και να τους ακούσουμε, αλλά και να ακούσουν και να ακουστούν άμεσα από όποιον πολίτη της περιοχής θέλει να συμμετέχει στη δημοκρατική διαδικασία του κλασικού (μη τηλεοπτικού, μη ιντερνετικού) διαλόγου, υποβάλλοντας ερωτήσεις για προβλήματα και προτάσεις για την επίλυσή τους, προκειμένου το Πάρκο και οι γειτονιές του να λειτουργήσουν καλύτερα.

Η πρωτοβουλία εδράζεται στη βαθειά πίστη ότι ένας δημοκρατικός, καλόπιστος και (κατά το δυνατόν) αδιαμεσολάβητος διάλογος μπορεί να φέρει κοντά όσους ενδιαφέρονται πραγματικά για την κοινωνία και τα τοπικά της προβλήματα.

Ζητούμενο άλλωστε ενός διαλόγου δεν είναι πάντα η σύγκλιση… Ίσως κάποιες ερωτήσεις να είναι ανεδαφικές και κάποιες απαντήσεις μη ικανοποιητικές. Θα έχουν καταγραφεί όμως από όλες τις πλευρές «χωρίς παράσιτα», ώστε να υπάρξει η δυνατότητα κατανόησης θέσεων, προβληματισμών και προσδοκιών.

Είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει στα πλαίσια «στρατηγικών σχεδιασμών», «επικοινωνιακών τακτικών» και κλειστών «κομματικών συγκεντρώσεων», όπου όλοι ομονοούν μεταξύ τους.

Είναι ένα «στοίχημα» για το εάν οι πολίτες μπορούμε να ακούσουμε, να μιλήσουμε και να κρίνουμε και ΟΧΙ να χειροκροτήσουμε ή να δυσανασχετήσουμε.

Εάν μπορούμε δηλαδή να ξαναγίνουμε πολίτες και όχι οπαδοί.

Στη σειρά αυτή των διαλόγων με τους υποψήφιους Δημάρχους που θα γίνουν στο Πεδίον του Άρεως, πρόθεση του «Συλλόγου Αθηνά» είναι να επαναφέρει την ουσία των θεμάτων της περιοχής στο τραπέζι της συζήτησης, πάνω από κομματικούς φραγμούς.

 Όπως άλλωστε λέει συχνά και ο πρόεδρος του Συλλόγου Αθηνά, Μανώλης Μπαχλιτζανάκης, «μπαίνοντας στο Πάρκο, αφήνουμε οποιαδήποτε άλλη «ταυτότητα» στο βάθος της τσέπης, και κρατάμε μόνο εκείνη του Πάρκου», δηλαδή των θεμάτων του Πεδίου του Άρεως και των θεμάτων των γειτονιών μας: της Κυψέλης, του Γκύζη, της Νεάπολης, των Εξαρχείων και της Βικτώριας.

Έχουμε πάρει ήδη κάποια μηνύματα – ευτυχώς λίγα – στο fb που λένε «τι περιμένετε από τους υποψηφίους; Να σας πουν την αλήθεια;» ή «Και οι προηγούμενοι ωραία τα λέγανε πριν τις εκλογές, άλλα δεν τα έκαναν ωραία μετά…».  

Σωστές οι επιφυλάξεις αλλά η πρόταση ποια είναι;

Να αφήσουμε κάποιους… άλλους να ψηφίσουν/αποφασίσουν αντί για εμάς;

Να ψηφίσουμε αυτόν που θα κάνει την πιο ωραία καμπάνια στα social;  

Να μην βάλουμε καθόλου στην ατζέντα ΟΛΩΝ των υποψηφίων τα προβλήματά της περιοχής μας;

Και με ποιο σκεπτικό;

Από τις κάλπες, κάποιος θα βγει Δήμαρχος και οι άλλοι θα βγουν επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Όλοι δεν θα πρέπει να γνωρίζουν και να «νοιάζονται» για την περιοχή μας;

Όλοι δεν θα πρέπει να μας υπολογίζουν στους σχεδιασμούς τους;  

Ο απευθείας διάλογος με τους υποψήφιους Δημάρχους στο Πεδίον του Άρεως είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να το πετύχουμε. Στο φως της ημέρας και χωρίς «παραγοντισμούς». Δεν ζητάμε άλλωστε «ρουσφέτια». Διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν.

Ο Σύλλογος Αθηνά θα εξασφαλίσει σε όλους τους Υποψηφίους Δημάρχους ακριβώς το ίδιο πλαίσιο για τον δημόσιο διάλογο και θα τους υποδεχτεί στο Πεδίον του Άρεως με την ευγένεια και τη φιλικότητα που επιβάλλουν οι αγνές προθέσεις του.

Ως ενεργοί κάτοικοι του Πεδίου του Άρεως πετύχαμε τα τελευταία χρόνια πάρα πολλά. Ξαναφέραμε το ρημαγμένο Πάρκο μας, το μεγαλύτερο της Αθήνας, στο προσκήνιο του δημόσιου ενδιαφέροντος με τα αποτελέσματα σήμερα να σχηματίζουν χαμόγελα και στους πιο δύσπιστους.

Χρειάζονται ακόμα να γίνουν πολλά, αλλά πάνω απ’ όλα χρειάζεται να διασφαλιστεί η  πορεία αναγέννησης.

Με ποιόν τρόπο;

Με το ενδιαφέρον που θα συνεχίσουμε να δείχνουμε οι πολίτες (χωρίς διασπαστικά «παράσιτα») για τις γειτονιές μας, αλλά και με την επιλογή που θα κάνει ο καθένας μας ξεχωριστά στην κάλπη, αφού θα έχει ακούσει τις θέσεις των υποψηφίων.  

Υ.Γ.

Αν κάποιοι νομίσουν ότι είναι ικανοί να δημιουργήσουν «ρεύμα» για έναν υποψήφιο ή να αποτρέψουν τον κόσμο από τις πραγματικές του επιλογές, δεν θα καταφέρουν πολλά… Ο κόσμος πλέον είναι πολύ υποψιασμένος… Και τέτοιες προσπάθειες συνήθως εκθέτουν τους οργανωτές τους.

The following two tabs change content below.

Δημήτρης Καλαντζής

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Σπούδασε δημοσιογραφία στο «Εργαστήρι» και Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς & τηλεοπτικούς σταθμούς και τώρα διερευνά τους κώδικες του διαδικτύου. Αγαπά τις ανθρώπινες ιστορίες και τις γάτες.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts