Κάθε ημέρα, ημέρα παιδικού βιβλίου

αναγνώσεις από τη Μαρία Μαντή.

Ημέρα παιδικού βιβλίου η 2α Απριλίου σε μία εποχή που το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυριαρχούν στην καθημερινότητα ακόμα και των παιδιών προσχολικής ηλικίας. Κι όμως, όλο και περισσότεροι γονείς επιλέγουν να ανοίξουν τον δρόμο της λογοτεχνίας, της φαντασίας, του διανοητικού ταξιδιού στα παιδιά τους και δείχνουν να κερδίζουν τη μάχη. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινητοποιεί αναμφίβολα και η μεγάλη βιβλιοπαραγωγή εξαιρετικών τίτλων από τους ελληνικούς εκδοτικούς οίκους. Η στήλη παρουσιάζει μερικά από τα «διαμαντάκια» που κυκλοφόρησαν τους τελευταίους μήνες.

1) Ρεμπέκα Ντορεμέρ, Οι πλούσιες ώρες του Ζακομινούς Γκενσμπορό, Μτφ. Μάρω Ταυρή, σελ. 56 εκδ. Μεταίχμιο

«Ήθελα  να μιλήσω για κάτι τόσο απλό, όπως η ζωή», λέει η Γαλλίδα εικονογράφος και συγγραφέας Ρεμπέκα Ντοτρεμέρ, εξηγώντας τι την ώθησε στο να συγγράψει το έξοχο αυτό παιδικό βιβλίο. Ένα κόσμημα, φτιαγμένο σαν φωτογραφικό άλμπουμ που περιλαμβάνει τις πλουσιότερες ώρες του Ζακομινούς από τη γέννηση ως τον θάνατό του. Οι πλουσιότερες ώρες μιας απλής ζωής, ενός απλού αντιήρωα που κατόρθωσε κάτι όχι και τόσο αυτονόητο: να ευτυχήσει. Το μαγευτικό σύμπαν της Νοτρεμέρ μας συμπαρασύρει στη δική του πραγματικότητα, την οποία ίσως θελήσουμε (πιθανώς) να μεταφέρουμε και στη δική μας. «Ας μην αφήσουμε τις πλούσιες ώρες να ξεγλιστρήσουν μέσα από τα χέρια μας», μοιάζει να λέει ο Ζακομινούς στους αναγνώστες του.

2) Τζούλια Ντόναλντσον, Άξελ Σέφλερ (εικονογράφος), Η φάλαινα και το σαλιγκάρι. Μτφ. Φίλιππος Μανδηλαράς, σελ. 32, εκδ. ΠΑΤΑΚΗΣ

Το ταλαντούχο δημιουργικό δίδυμο μας δίνει άλλη μία ιστορία με τη γνωστή αφηγηματική τους δεινότητα και την χαρακτηριστική, καλαίσθητη εικονογράφηση. Ένα μικρό σαλιγκάρι, βαριεστημένο από την καθημερινότητα, αποφασίζει να ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο, ανεβαίνοντας πάνω στην ουρά μιας φάλαινας. Οι δύο φίλοι ταξιδεύουν και βλέπουν στον δρόμο τους παγόβουνα και ηφαίστεια, εξωτικά νησιά και δάση… Ώσπου φτάνουν σε μια παραλία και η φάλαινα ξεβράζεται στην ακτή. Τι θα σκεφτεί το έξυπνο σαλιγκάρι προκειμένου να βοηθήσει τη φίλη του; Ευρηματικό, τρυφερό και ευφάνταστο, ένα βιβλίο που θα αγαπήσουν οι μικροί και θα εκτιμήσουν οι μεγάλοι.

3) Jim Helmore, Jones Richard (εικονογράφος), Το λευκό λιοντάρι, Μτφ. Αιμιλία Γιασεμή, σελ. 40, εκδ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Η μικρή Σοφία μετακομίζει και δεν ξέρει κανέναν στην καινούρια γειτονιά. Το λευκό λιοντάρι που εμφανίζεται ξαφνικά στο σπίτι της, θα γίνει ο αχώριστος φίλος της και στη συνέχεια θα την ενθαρρύνει να ξεπεράσει τους δισταγμούς της και να κάνει νέους φίλους. Μια ευαίσθητη, καθησυχαστική ιστορία για τους φόβους που κρύβουμε μέσα μας και μας βαραίνουν, για την αξία της φιλίας, αλλά και της μαγείας στη ζωή μας. Εξαιρετικό storytelling από τον βραβευμένο Βρετανό παραμυθά, όμορφη εικονογράφηση, ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

4) Τσιάγκο Τζε Μοραϊς, Ο Άτλαντας των μύθων. Χάρτες και τέρατα, ήρωες και θεοί από δώδεκα κόσμους της μυθολογίας, Μτφ: Έρρικα Πάλλη, σελ. 96, εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Ένα πολύ ιδιαίτερο, ψυχαγωγικό και ταυτόχρονα επιμορφωτικό βιβλίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Πρόκειται για τον Άτλαντα των Μύθων, ένα βιβλίο που δείχνει το πως έβλεπαν τον κόσμο δώδεκα από τους σημαντικότερους πολιτισμούς, οι δώδεκα μαγικοί κόσμοι της μυθολογίας. Μύθοι για θεούς και ήρωες, τέρατα και θηρία, θρύλοι, χάρτες και ιστορίες, συνθέτουν μία συναρπαστική, χορταστική (έκτασης περίπου 100 σελίδων) εγκυκλοπαίδεια που δεν πρέπει να λείπει από καμία παιδική βιβλιοθήκη. Ένα πλήρες και συναρπαστικό ταξίδι στον απέραντο κόσμο των μύθων, δοσμένο με απλή αφήγηση και υπέροχη εικονογράφηση. Αξιόλογο βιβλίο, υπέροχη έκδοση.

The following two tabs change content below.
Η Μαρία Μαντή λατρεύει το storytelling από τότε που θυμάται τον εαυτό της. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Ιστορία-Αρχαιολογία και Ιστορία της Tέχνης και έπειτα Γερμανική Γλώσσα και Λογοτεχνία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Είναι υποψήφια διδάκτορας στο τμήμα Γερμανικής Φιλολογίας – όπου μελετά την σεναριακή προσαρμογή λογοτεχνικών έργων και τις αφηγηματικές τεχνικές στη λογοτεχνία και στη σεναριογραφία. Τα τελευταία δέκα χρόνια γράφει σενάρια για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, ενώ δημοσιεύει άρθρα σχετικά με τη θεωρία του σεναρίου. Επίσης ασχολείται με τη μετάφραση λογοτεχνικών και θεατρικών έργων από τα γερμανικά και τα αγγλικά. Εδώ και δύο χρόνια παρουσιάζει τα βιβλία που αγαπάει σε ηλεκτρονικούς ιστότοπους. Αυτόν τον καιρό συγγράφει το πρώτο της βιβλίο σχετικά με τη θεωρία του σεναρίου.

Comments

comments

Related Posts

Comments are closed.

Recent Posts