Ευκαιριακά λούνα παρκ της συμφοράς ή μόνιμες παιδικές χαρές (με πρόβλεψη για ΑΜΕΑ);

του Δημήτρη Καλαντζή.

Τα τελευταία χρόνια οι πολίτες ανεχόμαστε κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα την παραχώρηση ενός μεγάλου τμήματος του Πεδίου του Άρεως σε οργάνωση της κυρίας Κατερίνας Καντεράκη, η οποία υπενοικιάζει πάγκους λαϊκών αγορών σε μικροπωλητές. Με «φερεντζέ» λίγα παλιακά παιχνίδια λούνα παρκ και μερικούς πάγκους με λουκουμάδες, η κατάληψη του Πεδίου του Άρεως βαφτίζεται «το χωριό του Άη Βασίλη» ή «η Αυγολοχώρα», αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία εμποροπανήγυρη με προϊόντα που βρίσκουμε στις παρυφές των λαϊκών αγορών κάθε γειτονιάς: κάλτσες και σώβρακα, κατσαβίδια και ξεβουλωτικά βόθρων.

Είναι κατανοητό ότι τα συμφέροντα είναι μεγάλα. Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για το παρασκήνιο της λειτουργίας των λαϊκών αγορών και τον χορό των χιλιάδων ευρώ που αλλάζουν χέρια, εξηγεί γιατί η κάθε κυρία Καντεράκη θέλει να αποκτήσει σε περίοδο γιορτών ένα μεγάλο κομμάτι του κεντρικού χώρου πρασίνου της πρωτεύουσας και μάλιστα χωρίς να πληρώσει κάποιο σοβαρό αντίτιμο.  

Το ζήτημα είναι για ποιο λόγο της το παραχωρεί η Περιφέρεια Αττικής…

Έσοδα δεν έχει η Περιφέρεια από την παραχώρηση, ούτε το Πεδίον του Άρεως ωφελείται σε κάτι.

Αντιθέτως, χάνει τον κόσμο που καθημερινά κάνει βόλτες, τρέχει και αθλείται στις διαδρομές του, χάνει τη φυσιογνωμία του ως τόπος χαλάρωσης, αποφόρτισης και επαφής με τη φύση, ενώ προκαλούνται μεγάλες ζημιές στα ήδη ταλαιπωρημένα μάρμαρα του δαπέδου του, αφού για το στερέωμα των πάγκων και των τεντών ανοίγονται τρύπες και «φυτεύονται» σιδερένιοι γάντζοι.   

Η κατάσταση φαντάζει εξοργιστική όταν σκέφτεσαι ότι δίπλα σε αυτό το παζάρι με τα ελάχιστα (επί πληρωμή) παιχνίδια λουνα – πάρκ, υπάρχει μία μεγάλη δημόσια Παιδική Χαρά εντελώς κατεστραμμένη που η σημερινή διοίκηση υπόσχεται εδώ και χρόνια ότι ΘΑ επισκευάσει (και μάλιστα με πρόβλεψη να μπορούν να τη χρησιμοποιούν και παιδιά με Ειδικές Ανάγκες) και άλλες δύο Παιδικές Χαρές «ξεδοντιασμένες» από παιχνίδια, που κανείς δεν ενδιαφέρεται να αποκαταστήσει.  

Είναι τόσο δύσκολο να έχουμε δημόσια και δωρεάν παιχνίδια για τα παιδιά στο Πεδίον του Άρεως;

Πως αλήθεια ο δήμος Φαλήρου κατάφερε να φτιάξει Παιδική Χαρά για ΑΜΕΑ;

Πως ο δήμος Πειραιά (που η κυρία Δούρου υποστήριξε στις προηγούμενες εκλογές) έχει φτιάξει ακόμα και μικρά υπαίθρια γυμναστήρια μέσα σε γειτονιές;

Γιατί ο μεγαλύτερος χώρος πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας να μην μπορεί να αποκτήσει κάποια σοβαρή υποδομή για τα παιδιά των κατοίκων;

Για να παραδίδεται κάθε τόσο στα χέρια κάποιας κυρίας Καντεράκη;    

Μίνι υπαίθριο γυμναστήριο σε οικόπεδο γειτονιάς του Πειραιά (Ελ. Βενιζέλου & Τζαβέλλα).
Παιδικά Χαρά για ΑΜΕΑ στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου.
“Αυγουλοχώρα” στο Πεδίον του Άρεως – Πάσχα 2019. Στην πραγματικότητα πρόκειται για παζάρι με σκούπες, μανταλάκια και πλαστικές λεκάνες…
To παζάρι της κυρίας Καντεράκη διακόπτει τις διαδρομές του Πάρκου. Στην παραγματικότητα, ο περιπατητής υποχρεώνεται να περάσει μπροστά από τους πάγκους. Πεδίον του Άρεως – Πάσχα 2019.
Το παζάρι πληγώνει τα μάρμαρα του δαπέδου. Προσέξτε τη λεπτομέρεια: έχει ανοιχτεί νέα τρύπα με σίδερο, δίπλα στην παλιά (τα σίδερα δεν βγαίνουν μετά το κάρφωμα, αλλά κόβονται στην επιφάνεια του δαπέδου). Πεδίον του Άρεως 2019.
Την ώρα που στήνονται ευκαιριακά λούνα παρκ της συμφοράς, η παιδική χαρά του Αγίου Χαραλάμπους παραμένει “ξεδοντιασμένη” από παιχνίδια. Πεδίον του Άρεως 2019.

The following two tabs change content below.

Δημήτρης Καλαντζής

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Σπούδασε δημοσιογραφία στο «Εργαστήρι» και Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς & τηλεοπτικούς σταθμούς και τώρα διερευνά τους κώδικες του διαδικτύου. Αγαπά τις ανθρώπινες ιστορίες και τις γάτες.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts