
του Δημήτρη Καλαντζή.
Τη στιγμή που πραγματοποιούνται σημαντικές προσπάθειες για να εξασφαλιστούν οι συνθήκες της ασφάλειας, της φροντίδας του πρασίνου και της καθαριότητας για τον μεγαλύτερο χώρο πρασίνου της Αθήνας, το Πεδίον του Άρεως συνεχίζει να είναι απωθητικό για μεγάλη μερίδα του κόσμου εξαιτίας της έλλειψης φροντίδας των 12 εισόδων του.
Δύο από αυτές είναι μονίμως κλειδωμένες με λουκέτο, ενώ οι υπόλοιπες δέκα δεν ανοίγουν ποτέ τελείως παρά μόνο κατά το ένα τρίτο της δυνατότητάς τους, αναγκάζοντας τους επισκέπτες να μπαίνουν περίπου ως «κλέφτες» μέσα στο Πάρκο.
Μόλις 2 είσοδοι από τις 12 είναι κατάλληλες για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, ενώ όλες οι είσοδοι είναι αφρόντιστες και λίγο έως πολύ απωθητικές – ή τουλάχιστον μη ελκυστικές – για έναν περαστικό που δεν γνωρίζει τον χώρο.
Για την κάκιστη εικόνα και τα εμπόδια στις εισόδους του Πεδίου του Άρεως συνυπεύθυνοι είναι τόσο η Περιφέρεια Αττικής που έχει την ευθύνη της λειτουργίας του Πάρκου μέσα από τα κάγκελα, όσο και ο Δήμος Αθηναίων που έχει την ευθύνη λειτουργίας όλου του περιμετρικού χώρου έξω από τα κάγκελα.
Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΝΟΝΑΣ
Το πρώτο πράγμα που φροντίζουν οι διαχειριστές όλων των επιτυχημένων αστικών Πάρκων του κόσμου είναι οι είσοδοι των Πάρκων τους. Θα πρέπει να είναι απόλυτα λειτουργικές, να εξυπηρετούν δηλαδή τις ανάγκες πρόσβασης όλων των πολιτών με ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες και, κατά δεύτερο ρόλο, να είναι ελκυστικές. Να «προσκαλούν» δηλαδή τον κόσμο να μπει στο Πάρκο και να απολαύσει αυτά που έχει να του προσφέρει: ομορφιά της φύσης, χαλάρωση, αποφόρτιση και δραστηριότητες (εκπαιδευτικές, αθλητικές και ψυχαγωγικές).
Γι αυτόν τον λόγο τα αστικά Πάρκα όλου του κόσμου έχουν τις εισόδους τους εξαιρετικά φροντισμένες, ενώ τοποθετούν σε καλαίσθητα ταμπλό αναλυτικά (αλλά εύληπτα) σχεδιαγράμματα για τους χώρους του Πάρκου που αξίζει κάποιος να δει, χρηστικές πληροφορίες για τις τουαλέτες και τη φροντίδα των παιδιών (αλλαγή πάνων), τα σημεία με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και το πρόγραμμα τυγχόν εκδηλώσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη ή πρόκειται να πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα, ώστε οι τακτικοί επισκέπτες να επιλέξουν εάν τους ενδιαφέρει να τις παρακολουθήσουν.
ΟΙ ΕΙΣΟΔΟΙ ΤΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ
Στο Πεδίον του Άρεως τίποτα από τον παγκόσμιο κανόνα λειτουργίας των αστικών Πάρκων δεν ισχύει, όπως θα παρουσιάσουμε στη συνέχεια με φωτογραφικά ντοκουμέντα που τραβήχτηκαν την Κυριακή 21 Απριλίου 2019, μαζί με την ανάλυσή τους.
Κεντρική Είσοδος – Άγαλμα Κωνσταντίνου


Η κεντρική είσοδος του Πεδίου του Άρεως (Αλεξάνδρας και Μαυρομματαίων) διαθέτει δύο μεγάλες συρόμενες πόρτες δεξιά και αριστερά του κεντρικού κιγκλιδώματος, ανοίγει όμως μόνο η μία από αυτές και πάλι όχι διάπλατα. Το πλακόστρωτο και οι μαρμάρινες μπορντούρες είναι βάναυσα κακοποιημένες από την είσοδο των φορτηγών για την εγκατάσταση πρόχειρων κατασκευών προκειμένου να εξυπηρετηθούν οικονομικά συμφέροντα. Η πρόσβαση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες είναι εξαιρετικά προβληματική, καθώς υπάρχουν μεν ράμπες στα πεζοδρόμια δεξιά και αριστερά της εισόδου, αλλά το κατεστραμμένο πλακόστρωτο δυσχεραίνει την κίνηση αναπηρικών αμαξιδίων. Η κεντρική είσοδος του Πεδίου του Άρεως είναι εξαιρετικά παραμελημένη, με ανύπαρκτη χαμηλή βλάστηση δεξιά και αριστερά του αγάλματος του Κωνσταντίνου, οπαδικά γκράφιτι στη βάση του αγάλματος, κατεστραμμένους φανούς και κάδους απορριμμάτων.
Είσοδος «Αθηνάς» – Λεωφόρος Αλεξάνδρας

Πριν την Ανάπλαση ήταν ίσως η πιο δημοφιλής είσοδος του Πεδίου του Άρεως, καθώς δεκάδες εκατοντάδες παιδιά και έφηβοι από τη Νεάπολη, τα Εξάρχεια και όλο το κέντρο της Αθήνας πλημμύριζαν τον χώρο του αγάλματος και τις μεγάλες μαρμαρώσεις που υπήρχαν στη θέση των σημερινών ελιόδεντρων για να κάνουν skateboard και πατίνια. Η καταστροφική «ανάπλαση Τομπάζη» έδιωξε τη ζωή από το άγαλμα της Αθηνάς, ενώ η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Αθηναίων χρησιμοποιούν πλέον τη συγκεκριμένη είσοδο ως «πίσω αυλή» του Πάρκου για να παρατάσσουν βρώμικους κάδους σκουπιδιών, να παρκάρουν τα αυτοκίνητα των συνεργατών τους και να απωθούν τον κόσμο να τη διαβεί, καθώς η πόρτα ανοίγει μόνο κατά το ένα τρίτο, ενώ η πρόσβαση στα ΑΜΕΑ είναι εμποδιζόμενη – υπάρχει «σκαλοπάτι» από υποχώρηση του δαπέδου.
Είσοδος ΤΥΠΕΤ – Θερειανού


Θα μπορούσε να ήταν υποδειγματική είσοδος του Πάρκου, καθώς σε αυτήν οδηγεί η οδός Θερειανού που διαθέτει πρασιά (και μοιάζει ως συνέχεια του Πάρκου ανάμεσα σε πολυκατοικίες), αλλά είναι μία από τις πιο εγκαταλελειμμένες εισόδους, αφού χάνεται ανάμεσα σε θάμνους που κανείς δεν έχει φροντίσει επί χρόνια. Η είσοδος είναι ακατάλληλη για ΑΜΕΑ, καθώς δεν διαθέτει ράμπα. Το σημείο γίνεται συχνά χωματερή από σκουπίδια και μπάζα που άγνωστοι ξεφορτώνουν εκεί με αποτέλεσμα να υπάρχει απωθητική αίσθηση αταξίας και ακαθαρσίας.
Είσοδος Αγίου Χαραλάμπους – Μπούσγου και Μουστοξύδη

Δημοφιλής είσοδος του Πεδίου του Άρεως η οποία οδηγεί στον ναό του Αγίου Χαραλάμπους. Παλαιότερα κάθε Σάββατο και Κυριακή η είσοδος γέμιζε από κόσμο που πήγαινε σε γάμους και βαφτίσια. Η απαξίωση του Πάρκου που έφερε τον τερματισμό των γάμων μετέτρεψε την είσοδο σε υπαίθρια τουαλέτα αυτοκινητιστών ταξί. Η προηγούμενη Δ/νση του Πάρκου (κος Ποντικάκος) αρνούταν πεισματικά να κουρέψει τους θάμνους που δημιουργούν το παραπέτασμα της υπαίθριας τουαλέτας. Ο τόπος μυρίζει έντονα ούρα και κόπρανα. Εθελοντές έχουν τώρα κουρέψει τουλάχιστον τους εξωτερικούς από την περίφραξη θάμνους, ώστε να βελτιώσουν την ορατότητα και να αποθαρρύνουν τους «μερακλήδες» που αρνούνται να χρησιμοποιήσουν τις χημικές τουαλέτες που βρίσκονται λίγες δεκάδες μέτρα παραδίπλα ή τις δημόσιες τουαλέτες στον Κωνσταντίνο. Ούτε αυτή η είσοδος έχει πρόσβαση για ΑΜΕΑ.
Είσοδος Πλατείας Πρωτομαγιάς


Πρόκειται για διπλή είσοδο. Η κεντρική είσοδος (δίπλα στην Παιδική Χαρά του Πάρκου) έχει απότομα σκαλοπάτια για να κατέβεις από το ύψος της πλατείας Πρωτομαγιάς στο ύψος του Πάρκου. Περίπου 20 μέτρα αριστερά, υπάρχει λειτουργική είσοδος για ΑΜΕΑ και γονείς με καροτσάκια αλλά δεν είναι εμφανής – ούτε υπάρχει κάποια ταμπέλα για να κατευθύνει τον κόσμο σ΄ αυτήν – με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να σηκώνουν τα καροτσάκια στα χέρια για να ανέβουν ή να κατέβουν τα σκαλοπάτια και η ειδική είσοδος με τη ράμπα να χρησιμοποιείται σπάνια.
Είσοδος Πανελληνίου – Ευελπίδων

Πρόκειται για είσοδο σκανδαλωδώς παραμελημένη και απωθητική – μέχρι και προσβλητική – για τους χιλιάδες κατοίκους της Κυψέλης που θα μπορούσαν να τη χρησιμοποιούν. Βρίσκεται δίπλα στο γήπεδο μπάσκετ του Πανελληνίου, δεν έχει πρόσβαση για ΑΜΕΑ, δύσκολα διακρίνεται, είναι εντελώς απεριποίητη, σαν μία «χαραμάδα» για να «τρυπώσεις» στο Πάρκο και όχι σαν υποδοχή σε έναν μεγάλο χώρο πρασίνου.
Είσοδοι από Γεωγραφική Υπηρεσία


Εδώ έχουμε το παράδοξο τριών εισόδων στη σειρά σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων μεταξύ τους. Η μόνη ευπρεπής είσοδος με άνετη πρόσβαση για ΑΜΕΑ, φωτιστικά και λουλούδια είναι αυτή που άνοιξε τελευταία για τις ανάγκες του «Άλσους» (πρώην Οικονομίδη). Μάλλον η ράμπα τοποθετήθηκε για τον ανεφοδιασμό του Θεάτρου αλλά πάντως εξυπηρετεί τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Οι άλλες δύο είσοδοι είναι ακατάλληλες για ΑΜΕΑ, απεριποίητες και απωθητικές.
Είσοδος από Μαυρομματαίων

Η είσοδος παραμένει κλειστή με λουκέτο εδώ και μήνες με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής και της Ελληνικής Αστυνομίας για την προστασία των αστυνομικών που περιπολούν στο Πάρκο. Ακούγεται παράδοξο αλλά λίγα μέτρα από αυτή την είσοδο λειτουργεί κατάληψη αντιεξουσιαστών («Βανκούβερ» – ιδιοκτησίας Οικονομικού Πανεπιστημίου), ενώ πιο κάτω, μέσα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, λειτουργεί το «Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι» αντιεξουσιαστών από το οποίο είχαν ξεκινήσει καταδρομικές επιθέσεις με πέτρες και καδρόνια εναντίον αστυνομικών περιπολιών, οπότε αποφασίστηκε να κλείσει.
(Η δεύτερη είσοδος από Μαυρομματαίων είναι εδώ και πολλά χρόνια με λουκέτο – άγνωστο εάν κάποτε ανοίξει με την επαναλειτουργία του Green Park.)
«ΧΑΡΑΜΑΔΕΣ» ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥΣ
Η Περιφέρεια Αττικής έχει αποφασίσει να μην ανοίγει διάπλατα τις εισόδους του Πεδίου του Άρεως, προφασιζόμενη ότι θέλει να απαγορεύσει με αυτόν τον τρόπο την είσοδο οχημάτων εντός του Πάρκου. Είναι προφανές ότι μέσα στο Πάρκο δεν πρέπει να κινούνται οχήματα, αλλά αυτό διασφαλίζεται ευκολότατα, όχι από μισόκλειστες πόρτες, δεμένες με λουκέτα για να μην ανοίγουν τελείως, αλλά με απλά κολωνάκια (ασήμαντου κόστους – υπάρχουν και στην τελευταία πυλωτή πολυκατοικίας) που θα εμπόδιζαν την είσοδο οχημάτων, ενώ με ένα απλό λουκέτο θα «έπεφταν» σε περίπτωση ανάγκης εισόδου ασθενοφόρου ή πυροσβεστικού οχήματος. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε γιατί η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει επιλέξει αυτή την απλή λύση. Το να κρατά όμως το Πεδίον του Άρεως ημίκλειστο, φοβικό, αφιλόξενο και δύσκολα προσβάσιμο δεν της περιποιεί τιμή και σίγουρα δεν βοηθά στην είσοδο νέων επισκεπτών στον μεγαλύτερο χώρο πρασίνου της Αθήνας.

Δημήτρης Καλαντζής

Latest posts by Δημήτρης Καλαντζής (see all)
- Το gay Πεδίον του Άρεως - May 17, 2023
- Το γκέτο διακίνησης ναρκωτικών από το Πεδίον του Άρεως στον Άγιο Παύλο και τον σταθμό Λαρίσης - March 18, 2023
- Νοσοκομείο Ελπίς: επαγγελματισμός και ανθρωπιά στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας - March 3, 2023