Παραχώρηση του μισού Πάρκου προς… 100 ευρώ τη μέρα

του Δημήτρη Καλαντζή.

Για μία ακόμα περίοδο γιορτών το Πεδίον του Άρεως αποκλείστηκε για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του προκειμένου να παραχωρηθεί προς εμπορική εκμετάλλευση στην κυρία Κατερίνα Καντεράκη, επικεφαλής Σωματείου Μικροπωλητών.

Η κεντρική είσοδος (Κωνσταντίνου) και όλες οι βασικές διαδρομές του Πάρκου (από τη Μαυρομματαίων μέχρι το Άλσος) γέμισαν από σκηνές και πάγκους με μανταλάκια, σουτιέν και… μπουλόνια, στερώντας από μικρούς και μεγάλους τη δυνατότητα να απολαύσουν έναν χώρο χαλάρωσης, παιχνιδιού, άθλησης και ψυχαγωγίας.

Ποιο είναι ο κέρδος της Περιφέρειας από όλη αυτή την αναστάτωση; Μόλις 100 ευρώ την ημέρα! Ποια είναι η απώλεια του Πάρκου από την αλλαγή χρήσης του; Ανυπολόγιστη.  

Ένας χώρος που προσπαθεί να βρει μία «κανονικότητα», την «ταυτότητα» ενός προστατευμένου δημόσιου χώρου για όλους τους πολίτες, αντί να αναπτύξει δράσεις συναφείς με τον χαρακτήρα του (π.χ. επισκευή της παιδικής χαράς εφήβων για την προσέλκυση και μεγαλύτερων παιδιών, τοποθέτηση δημόσιων ποδηλάτων με κέρματα, υπαίθρια όργανα γυμναστικής κ.α.) ξαφνικά μεταμορφώνεται σε χώρο εξυπηρέτησης ιδιωτικών εμπορικών συμφερόντων, που καμία σχέση δεν έχουν με το Πάρκο και τους επισκέπτες του.

Προς τι;  

Τα χρόνια που το Πάρκο ήταν παραδομένο στο ναρκεμπόριο, ίσως να ήταν δικαιολογημένη μία ευτελής εμπορική χρήση του Πάρκου προκειμένου να υπάρξει ένα κάποιο ενδιαφέρον από μερίδα του κόσμου, αφού ο χώρος δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τον ρόλο του, ως δημόσιο Πάρκο χαλάρωσης και αναψυχής. Σήμερα όμως, που έχει διασφαλιστεί η ασφάλεια από την Αστυνομία και η Περιφέρεια Αττικής ανταποκρίνεται στις βασικές απαιτήσεις καθαριότητας και φροντίδας του πρασίνου, είναι τελείως παράλογη η εκχώρηση του Πάρκου σε κάθε κυρία Καντεράκη, ακόμα κι αν έδινε περισσότερα χρήματα από τα 100 ευρώ την ημέρα ως «τέλος χρήσης» της συνολικής έκτασης που εκμεταλλεύεται.

Φέτος μάλιστα η εμποροπανήγυρη «Αυγουλοχώρα» δεν είχε κανένα προκάλυμμα «ψυχαγωγίας» – δεν πραγματοποιήθηκε ούτε μία δωρεάν εκδήλωση για τον κόσμο.

Η μόνη δωρεάν παροχή ήταν προς την ίδια την κυρία Δούρου και τις ανάγκες της προεκλογικής καμπάνιας της…

Η κυρία Δούρου ήρθε εν κρυπτώ στο Πεδίον του Άρεως με τη συνοδεία κάμερας του κρατικού «Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων» (κανένα άλλο ΜΜΕ δεν είχε ειδοποιηθεί) και απαθανατίστηκε να «κάνει Πάσχα στο Πεδίον του Άρεως», μακριά βέβαια από τον κόσμο, σε απόλυτα προστατευμένο περιβάλλον, μόνο με την παρέα υποψήφιων Περιφερειακών Συμβούλων του ψηφοδελτίου της και… την κυρία Καντεράκη.

Αν η επιλογή της είναι να κερδίσει τις ψήφους της κυρίας Καντεράκη και των συνεργατών της (που επωφελούνται από τις παραχωρήσεις του Πεδίου του Άρεως έναντι συμβολικού τιμήματος), μάλλον θα την επιτύχει.

Εάν επεδίωκε όμως μία ειλικρινή επαφή με τον πραγματικό κόσμο του Πεδίου του Άρεως και τις αλήθειες του, ίσως να έβγαινε περισσότερο κερδισμένη…

Και εκείνη και το Πεδίον του Άρεως.

Η κυρία Δούρου γιορτάζει το Πάσχα συντροφιά με την κυρία Κετερίνα Καντεράκη, τους συνεργάτες της και το συνεργείο του ΑΠΕ.

Και στη δεύτερη φωτογραφία που δημοσιοποίησε η κυρία Δούρου από την εν κρυπτώ παρουσία της στο Πεδίον του Άρεως εμφανίζεται η κυρία Κατερίνα Καντεράκη.

H απόφαση της Περιφέρειας με την οποία παραχωρείται το μισό Πεδίον του Άρεως στο Σωματείο της κυρίας Καντεράκη προς 100 ευρώ την ημέρα. Είναι άγνωστο πόσο υπενοικίασε η κυρία Καντεράκη τους πάγκους στους μικροπωλητές.

The following two tabs change content below.

Δημήτρης Καλαντζής

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Σπούδασε δημοσιογραφία στο «Εργαστήρι» και Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς & τηλεοπτικούς σταθμούς και τώρα διερευνά τους κώδικες του διαδικτύου. Αγαπά τις ανθρώπινες ιστορίες και τις γάτες.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts