Συναντήσεις Συλλόγου «Αθηνά» με Πατούλη, Σγουρό και Πρωτούλη

Κύκλο συναντήσεων με τους υποψήφιους Περιφερειάρχες Αττικής Γιώργο Πατούλη, Γιάννη Σγουρό και Γιάννη Πρωτούλη πραγματοποίησε ο Σύλλογος «Αθηνά» – Πεδίον Άρεως, προκειμένου να τους ενημερώσει για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο μεγαλύτερος χώρος πρασίνου της Αθήνας και να ζητήσει το ενδιαφέρον τους με θέσεις και προτάσεις για τη διαχείριση του Πάρκου από την Περιφερειακή Αρχή που θα προκύψει στις εκλογές της 26ης Μαΐου 2019. 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΤΟΥΛΗ (23/04/2019)

Συνάντηση Δ.Σ Συλλόγου “Αθηνά” με Γιώργο Πατούλη.

Ο κύριος Γιώργος Πατούλης, επικεφαλής του συνδυασμού «Νέα Αρχή για την Αττική» δεσμεύτηκε ότι, στην περίπτωση που εκλεγεί Περιφερειάρχης, θα εργαστεί για να γίνει το Πεδίο του Άρεως ένας χώρος ασφαλής για την αναψυχή, ευεξία και υγεία των πολιτών, ένας χώρος για εκπαιδευτικές, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. «Ζήσαμε από κοντά το έγκλημα που διαπράχθηκε όλα αυτά τα χρόνια στο Πεδίον του Άρεως και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να επαναληφθεί», τόνισε ο κ.Πατούλης, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με τους πολίτες, αφού «δεν μπορεί να επιτευχθεί ένα καλό αποτέλεσμα ερήμην των ανθρώπων που κατοικούν γύρω από το Πάρκο ή το επισκέπτονται».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΓΙΑΝΝΗ ΣΓΟΥΡΟ (24/04/2019)

Συνάντηση Δ.Σ Συλλόγου “Αθηνά” με Γιάννη Σγουρό.

Ο κύριος Γιάννης Σγουρός, επικεφαλής του συνδυασμού «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής», δήλωσε στο Δ.Σ του Συλλόγου «Αθηνά» ότι στην περίπτωση που εκλεγεί Περιφερειάρχης Αττικής, θα επιδιώξει την άμεση μεταβίβαση του Πεδίου του Άρεως στον φυσικό διαχειριστή του, τον Δήμο Αθηναίων, και, σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε θα συστήσει διαπαραταξιακή επιτροπή που θα αναλάβει τη διαχείριση του Πάρκου με σκοπό την απρόσκοπτη αναβάθμισή του σε έναν πνεύμονα ζωής της Αθήνας. Ο κύριος Σγουρός σημείωσε ότι η Περιφέρεια Αττικής είναι ένας δευτεροβάθμιος θεσμός αυτοδιοίκησης που δεν έχει τις υπηρεσίες για να διαχειριστεί έναν χώρο πρασίνου, γι αυτό και η ορθή πρακτική είναι η μεταβίβαση του χώρου στον Δήμο Αθηναίων (μαζί και των σχετικών κονδυλίων), όπως είχε επιχειρήσει να πραγματοποιήσει ο ίδιος σε συνεργασία με τον πρώην Δήμαρχο Νικήτα Κακλαμάνη. 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΓΙΑΝΝΗ ΠΡΩΤΟΥΛΗ (24/04/2019)

Συνάντηση Δ.Σ Συλλόγου “Αθηνά” με Γιάννη Πρωτούλη.

Ο κύριος Γιάννης Πρωτούλης δήλωσε στον Σύλλογο «Αθηνά» ότι βασική θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι η σταθερή κρατική χρηματοδότηση της λειτουργίας του Πεδίου του Άρεως που θα καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες συντήρησης, χωρίς χάσματα, διακοπές και προεκλογικές σκοπιμότητες, ώστε όλοι να έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν το αγαθό ενός φροντισμένου χώρου πρασίνου για την αναψυχή τους στις δύσκολες συνθήκες της πόλης. Ο κύριος Πρωτούλης τάχθηκε υπέρ της ύπαρξης μόνιμου προσωπικού στο Πεδίον του Άρεως, το οποίο θα γνωρίζει τον χώρο και τις ανάγκες του και θα αμείβεται κανονικά, σε αντίθεση με το υφιστάμενο σύστημα των ευκαιριακών (και κακοπληρωμένων) υπαλλήλων εργολάβων.

Μετά τη συνάντηση με τον κύριο Πρωτούλη, μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Αθηνών περιηγήθηκαν μαζί του στο Πεδίον του Άρεως. Αναλυτικό ρεπορτάζ ανήρτησε ο ιστότοπος 902.gr και μπορείτε να το διαβάσετε πατώντας ΕΔΩ.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ;

Ο Σύλλογος «Αθηνά» ζήτησε να συναντηθεί και με την νυν Περιφερειάρχη και εκ νέου υποψήφια, επικεφαλής του συνδυασμού «Δύναμη Ζωής», κυρία Ρένα Δούρου, από τις 2 Απριλίου 2019, χωρίς – δυστυχώς – να έχει λάβει μέχρι σήμερα (2/05/2019) απάντηση.

Υπόμνημα Συλλόγου «Αθηνά» Πεδίου Άρεως
για την κατάσταση στο Πεδίον του Άρεως

(Παραδόθηκε στους υποψηφίους Περιφερειάρχες)

Παρά τις βελτιώσεις στους τομείς της ασφάλειας, της φροντίδας του πρασίνου και της καθαριότητας που σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες και συγκεκριμένα από τον Σεπτέμβριο του 2018 στο Πεδίον του Άρεως, ο μεγαλύτερος χώρος πρασίνου της Αττικής πάσχει σήμερα από την αδυναμία λειτουργίας των βασικών υποδομών του και από συγκεκριμένο σχεδιασμό που θα επέτρεπε τη σωστή λειτουργία του σε μόνιμη βάση και βάθος χρόνου.

Βασικές υπάρχουσες υποδομές που ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ σήμερα είναι μεταξύ άλλων (κατά τομείς):

ΠΡΑΣΙΝΟ – ΝΕΡΟ

 • Το φυτώριο που θα προμήθευε το Πάρκο με νέα φυτά και άνθη παραμένει κλειστό.
 • Ο βοτανικός κήπος που θα προσέφερε εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τα σχολεία είναι κλειστός.
 • Το ποτιστικό σύστημα είναι κατεστραμμένο σε μεγάλο μέρος, λόγω του γεγονότος ότι είναι επιφανειακό. 
 • Οι πέντε υπάρχουσες γεωτρήσεις που θα μπορούσαν να αρδεύουν ολόκληρο το Πάρκο, χωρίς να χρησιμοποιείται πόσιμο νερό της ΕΥΔΑΠ, παραμένουν ανεκμετάλλευτες λόγω αδυναμίας επισκευής του χαλασμένου μηχανισμού τους.
 • Η Υδάτινη Διαδρομή (Πλατάνια) που ήταν ένας θαυμάσιος χώρος χαλάρωσης και ηρεμίας δεν λειτουργεί λόγω της αδυναμίας επισκευής του χαλασμένου μηχανισμού ανακύκλωσης νερού.
 • Ο Ροδώνας, μία σπειροειδής όμορφη κατασκευή για την κυκλοφορία νερού σε μεγάλη διαδρομή, είναι άνυδρη. 
 • Το κεντρικό σιντριβάνι με τους πίδακες, αντίστοιχο με αυτό που επί χρόνια λειτουργεί στο Παλαιό Φάληρο και προσφέρει ένα θαυμάσιο θέαμα σε μικρούς και μεγάλους, είναι εκτός λειτουργίας, 
 • Το κεντρικό σιντριβάνι της πλατείας του Άλσους επίσης.
 • Μεγάλος αριθμός δημόσιων βρυσών του Πάρκου είναι βανδαλισμένες και μη λειτουργικές.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ – ΥΠΟΔΟΜΕΣ

 • Παραμένει πλήρως κατεστραμμένη η μεγάλη Παιδική χαρά (εφήβων) που θα προσέλκυε εκατοντάδες παιδιά και νέους, ενώ, όπως είχε δεσμευτεί η Περιφέρεια, θα είχε πρόβλεψη για τη χρήση της και από ΑΜΕΑ.
 • Παραμένουν χωρίς επαρκή εξοπλισμό οι άλλες δύο παιδικές χαρές.
 • Παραμένουν κλειστές οι τρεις από τις τέσσερες τουαλέτες που υπάρχουν διάσπαρτες στο Πάρκο.
 • Είναι ανύπαρκτη η οποιαδήποτε υπαίθρια εγκατάσταση με μηχανήματα άθλησης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν οι επισκέπτες.  
 • Παραμένουν κλειστά τα δύο κιόσκια της Γαρδένιας με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή στο Πεδίον του Άρεως να μη μπορεί κάποιος να πάρει έναν καφέ ή ένα παγωτό για το παιδί του. Η Περιφέρεια τα έχει ενοικιάσει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο σε ιδιώτη χωρίς κανέναν όρο για το πότε και πως θα λειτουργήσουν.
 • Παραμένει ερειπωμένο και εγκαταλελειμμένο το εμβληματικό αναψυκτήριο “Green Park” που επίσης η Περιφέρεια παραχώρησε χωρίς όρους σε ιδιώτη.

ΑΘΛΗΣΗ – ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

 • Δεν λειτουργεί κάποιο πρόγραμμα μαζικού αθλητισμού παρά τη διαθεσιμότητα του Πανελληνίου Γ.Σ να συνδράμει σε αυτό.
 • Δεν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα με ήπιες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις που θα προσέλκυε κόσμο στο Πάρκο παρά μόνο πραγματοποιούνται αποσπασματικές και απρογραμμάτιστες εκδηλώσεις, οι οποίες σπάνια ανακοινώνονται.
 • Έχουν σταματήσει τα φεστιβάλ βιβλίου και λουλουδιών που ήταν άρρηκτα συνδεδεμένα με τη λειτουργία και τη φυσιογνωμία του Πάρκου και στη θέση τους πραγματοποιούνται «παζάρια» που θυμίζουν λαϊκές αγορές.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

Η πλατεία του ενώνει το Πεδίον του Άρεως με το Δάσος Ευελπίδων και ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής παρουσιάζει εικόνα απόλυτης εξαθλίωσης με βανδαλισμένες όλες τις επιφάνειες, σπασμένα παγκάκια και πλήρως εγκαταλελειμμένο πράσινο.

ΛΟΦΟΣ ΦΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

Ο λόφος που αποτελεί διοικητικά τμήμα του Πεδίου του Άρεως έχει παραμελημένο πράσινο, κατεστραμμένους διαδρόμους, ρημαγμένο αναψυκτήριο, προβληματικό φωτισμό, ανύπαρκτη φύλαξη και περίφραξη που σήμερα αποτελεί κίνδυνο ατυχημάτων. 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ – ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια οι πολίτες που ενδιαφέρονται για την αναγέννηση του Πάρκου πολλές φορές συκοφαντήθηκαν και λοιδορήθηκαν ως «πολιτικά υποκινούμενοι» ή «γραφικοί παρκολόγοι». Η επικοινωνία με την Περιφερειακή Αρχή δεν κατέστη δυνατή, όχι με ευθύνη των πολιτών, παρά τις επανειλημμένες προτάσεις μας για λύσεις σε προβλήματα και εθελοντικές δράσεις. Ελπίζουμε αυτό να σταματήσει, καθώς παντού στον κόσμο οι επιτυχημένοι δημόσιοι χώροι πρασίνου λειτουργούν πάντα με τη συνδρομή ευαισθητοποιημένων πολιτών.

Διοικητικό Συμβούλιο Συλλόγου «Αθηνά» (όπως εξελέγη στις 24 Φεβρουαρίου 2019):

Μπαχλιτζανάκης Μανώλης (πρόεδρος), Σολδάτος Χαράλαμπος (αντιπρόεδρος), Γεωργιάδης Δημήτρης- Φαίδων (γεν.γραμματέας), Αντωνακάκης Στέφανος (ταμίας), Βότση Μαρία (μέλος), Γογώνης Iωάννης (μέλος), Καλαντζής Δημήτριος (μέλος).
Αναπληρωματικά Μέλη: Παπαγιαννάκη Ροδάνθη, Χαντζοπούλου Βασιλική, Κεντιστός Ευάγγελος.

The following two tabs change content below.
Αστική ζωή, ιστορία, πρόσωπα, πολιτισμός, αφορμές για επανατοποθετήσεις και καταβυθίσεις στην ανθρώπινη σκέψη. Αναρτήσεις σε περιβάλλον Creative Commons 4, που απαγορεύει την εμπορική τους χρήση, αλλά επιτρέπει την ακέραιη αναπαραγωγή τους με αναφορές στον συντάκτη και την ιστοσελίδα.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts