To Πεδίον του Άρεως ανήκει και πρέπει να ανήκει στον Δήμο Αθηναίων

του Δημήτρη Καλαντζή.

Το Πεδίον του Άρεως βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Αθηναίων. Για την ακρίβεια, είναι ο μεγαλύτερος χώρος πρασίνου του Δήμου Αθηναίων με δεύτερο τον Εθνικό Κήπο. Το χρησιμοποιούν, ως επί τω πλείστον, κάτοικοι του Δήμου Αθηναίων και στα όρια του δεν υπάρχει (δυστυχώς) καμία «υπερτοπική» λειτουργία ή δραστηριότητα που θα μπορούσε να δικαιολογεί το διοικητικό παράλογο των τελευταίων δεκαετιών να μην υπάγεται στον Δήμο Αθηναίων αλλά στην Περιφέρεια Αττικής.

Η Περιφέρεια Αττικής είναι ένας διοικητικός θεσμός με αποκλειστική αρμοδιότητα να μελετά, να εγκρίνει και να επιβλέπει έργα που χρειάζονται οι δήμοι της Αττικής μεμονωμένα ή διαδημοτικά. Είναι διοικητικός θεσμός δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης. Δεν έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει από μόνη της ούτε ένα κιόσκι γιατί απλώς δεν είναι αυτός ο ρόλος της. Δεν έχει υπηρεσίες πρασίνου, δεν έχει υπηρεσίες ηλεκτροφωτισμού, δεν έχει υπηρεσίες καθαριότητας, δεν έχει καμία υπηρεσία που να εκτελεί λειτουργίες παρά μόνο να ελέγχει λειτουργίες των Δήμων.

Ο παραλογισμός του να υπάγεται το Πεδίον του Άρεως στην Περιφέρεια Αττικής και όχι στον Δήμο Αθηναίων διατηρήθηκε επί δεκαετίες, αφενός διότι κανένας Δήμαρχος δεν το διεκδίκησε ουσιαστικά, καθώς «είναι μπελάς», και αφετέρου διότι ο εκάστοτε Περιφερειάρχης μπορεί επίσης να το αντιμετώπιζε ως «μπελά», αλλά ήταν και ένα πεδίο απευθείας διαχείρισης τεράστιων κονδυλίων με ένα σύστημα εργολαβιών (τα οποία κονδύλια μπορεί να μην «έπιασαν τόπο», αλλά έχτιζαν τις πελατειακές σχέσεις των εκάστοτε Περιφερειαρχών με οικονομικούς παράγοντες που περιελάμβαναν από μεγαλοεργολάβους μέχρι καλλιτέχνες και τη συμπαθή τάξη των μικροπωλητών – στην οποία άλλωστε παραχωρείται συχνότατα το Πάρκο με αντάλλαγμα τις ψήφους της).

Ο διοικητικός παραλογισμός του Πεδίου του Άρεως δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι επί μήνες το Πάρκο είχε  μείνει χωρίς καθαριότητα επειδή είχε λήξει η σύμβαση με τον προηγούμενο εργολάβο καθαριότητας της Περιφέρειας, αλλά δεν είχε «ωριμάσει» η σύμβαση με τον επόμενο εργολάβο καθαριότητας. Στο διάστημα αυτό ο Δήμος Αθηναίων δεν μπορούσε να προσφέρει «δανεικές» υπηρεσίες καθαριότητας, καθώς δεχόταν καταγγελίες από τους ιδιώτες εργολάβους για «αθέμιτο ανταγωνισμό» (μία σύμβαση που είχε επιχειρήσει να κάνει η Περιφέρεια με τον Δήμο ακυρώθηκε από τα δικαστήρια γι αυτόν ακριβώς τον λόγο).

Οι υπηρεσίες πρασίνου του Δήμου Αθηναίων δεν έχουν καμία απολύτως αρμοδιότητα να ακουμπήσουν ούτε ένα κλαδάκι στο Πεδίον του Άρεως. Είναι χαρακτηριστικό ότι επί αντιδημαρχίας Γιώργου Π.Αποστολόπουλου, κι ενώ το Πάρκο ήταν σε κατάσταση πλήρους απαξίωσης και ερήμωσης, είχε γίνει μία προσπάθεια να καθαριστεί ο χώρος περιμετρικά του Πάρκου αλλά τα συνεργεία του δήμου επιτρεπόταν να κόψουν μόνο τα ξερόκλαδα που εξείχαν από τα κάγκελα του Πάρκου, ενώ ο ξερός κορμός παρέμενε κούτσουρο μέσα από τα κάγκελα.

Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο φωτισμός του Πεδίου του Άρεως. Πριν συνάψει την τελευταία εργολαβία η Περιφέρεια Αττικής, είχαμε το φαινόμενο να μην υπάρχει καμία υπηρεσία συντήρησης του φωτισμού. Χάλαγε δηλαδή μία λάμπα και παρέμενε χαλασμένη μέχρι να γίνουν πολλές οι χαλασμένες λάμπες (κάποιες περιόδους, μέχρι να βυθιστεί όλο το Πάρκο στο σκοτάδι) εωσότου γίνει η επόμενη σύμβαση με εργολάβο για την αποκατάσταση του φωτισμού, ο οποίος όμως και πάλι δεν συντηρούνταν.

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα από τον διοικητικό παραλογισμό στο Πεδίον του Άρεως είναι η αποξένωση του Πάρκου από τον φορέα διαχείρισής του. Η Περιφέρεια Αττικής έχει να σχεδιάσει, να εγκρίνει και να διαχειριστεί έργα από τα Μέγαρα μέχρι το Σούνιο, και από την Πάρνηθα μέχρι τα… Αντικύθηρα. Είναι αδύνατον να στρέψει την προσοχή της σε ένα Πάρκο στο κέντρο της Αθήνας, ακόμα κι αν το θέλει.  

Σε λίγες ώρες θα έχουμε τις νέες διοικήσεις στον Δήμο Αθηναίων και την Περιφέρεια Αττικής.

Μέχρι την πρώτη Σεπτεμβρίου που θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους, θα πρέπει να έχει σχεδιαστεί και συμφωνηθεί η μεταβίβαση του Πεδίου του Άρεως από την Περιφέρεια Αττικής στον Δήμο Αθηναίων.

Το Πεδίον του Άρεως χρειάζεται να λειτουργεί, αν όχι σε γερά, σε θεμέλια απλής λογικής.

Και οι πολίτες χρειαζόμαστε να έχουν απέναντί μας έναν και μοναδικό υπόλογο που θα πιστώνεται τις επιτυχίες και θα χρεώνεται τις αποτυχίες.  

Εάν συμφωνείτε, υπογράψτε το ψήφισμα για να περάσει το Πεδίον του Άρεως στον Δήμο Αθηναίων ΕΔΩ:

Αvaaz: Ψήφισμα να περάσει το Πεδίον του Άρεως στον Δήμο Αθηναίων.

The following two tabs change content below.
Αστική ζωή, ιστορία, πρόσωπα, πολιτισμός, αφορμές για επανατοποθετήσεις και καταβυθίσεις στην ανθρώπινη σκέψη. Αναρτήσεις σε περιβάλλον Creative Commons 4, που απαγορεύει την εμπορική τους χρήση, αλλά επιτρέπει την ακέραιη αναπαραγωγή τους με αναφορές στον συντάκτη και την ιστοσελίδα.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts