Η ζωή των δίδυμων παιδιών στο σχολικό περιβάλλον

της Αγγελικής Καρδαρά.

Ο πιο απαιτητικός και υπεύθυνος ρόλος που καλούμαστε να αναλάβουμε στη ζωή μας είναι αυτός του γονιού. Η ζωή με τα παιδιά είναι γεμάτη προκλήσεις και οι δυσκολίες στο μεγάλωμα ενός παιδιού, από την πρώτη κιόλας μέρα που έρχεται στη ζωή, είναι πολλές.

Επομένως, όπως προετοιμαζόμαστε για όλους τους σημαντικούς ρόλους που υιοθετούμε στη ζωή μας, θα ήταν σκόπιμο να υπήρχε μία κατάλληλη προετοιμασία -ψυχική, συναισθηματική αλλά και σε πρακτικό επίπεδο- για τον πιο σημαντικό ρόλο της ζωής μας. Πολλές γυναίκες αισθανόμαστε ότι έχουμε «γεννηθεί για να είμαστε μητέρες» αλλά όταν έρχεται στον κόσμο η νέα ζωή, διαπιστώνουμε στην πράξη ότι το μητρικό ένστικτο δεν είναι αρκετό, καθώς είναι τόσα πολλά όσα δεν γνωρίζαμε και όσα έχουμε να μάθουμε δίπλα στα παιδιά μας κάθε μέρα και κάθε στιγμή.  Τα παιδιά είναι η απόλυτη ευτυχία, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ευθύνη του να είσαι γονιός είναι μεγάλη, δεδομένου ότι η ζωή του ανηλίκου βρίσκεται στα χέρια των γονέων του. Ως μωρό εξαρτάται απολύτως από τους γονείς του και αργότερα στην παιδική και εφηβική ηλικία η ουσιαστική επικοινωνία με τους γονείς είναι αναγκαία και σε αρκετές περιπτώσεις πολύ δύσκολη στην επίτευξή της.

Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο και θα ήθελα να το καταθέσω στο σημείο αυτό, ότι στο πλαίσιο των συνεντεύξεων μας με παραβατικούς νέους διαπιστώνουμε, σχεδόν σε κάθε περίπτωση που εξετάζουμε, τον καθοριστικό ρόλο της οικογένειας στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και στην εξέλιξη της πορείας ζωής κάθε ατόμου. Υπάρχουν γονείς όχι μόνο «ακατάλληλοι», αλλά και επικίνδυνοι για τα ίδια τους τα παιδιά. Γονείς βίαιοι, αδιάφοροι, ανεπαρκείς να αναλάβουν την ευθύνη, γονείς που εξαναγκάζουν τα παιδιά τους να εγκαταλείψουν πρώιμα τις σχολικές τους σπουδές για να δουλέψουν ή που δεν νοιάζονται εάν τα παιδιά τους είναι στο σχολείο ή στον δρόμο, γονείς που υιοθετώντας οι ίδιοι αποκλίνουσες συμπεριφορές οδηγούν τα παιδιά μέσω του μιμητισμού σε παρόμοιες συμπεριφορές, είναι όσοι κατά κανόνα βρίσκονται πίσω από τους ανήλικους και νεαρούς παραβάτες. Πρόκειται αναμφίβολα για μία σκληρή πραγματικότητα, που όμως πρέπει να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε με τρόπο ολοκληρωμένο, μεθοδικό και συστηματικό γιατί οι δυσλειτουργικές οικογένειες/ dysfunctional families (βλ. σχετικά https://www.postmodern.gr/dysleitoyrgikes-oikogeneies-dysfunctional-families-kai/) σχετίζονται άμεσα με τις αποκλίνουσες συμπεριφορές εφήβων και νέων σε ηλικία παραβατών.  

Γι’ αυτό κρίνω πολύ σημαντικό να γίνονται δημόσιες συζητήσεις για τον ρόλο της οικογένειας, τις δυσκολίες, τα προβλήματα, σε μία κοινωνία που αλλάζει και οι απαιτήσεις είναι πολύ υψηλές. Αναμφίβολα, η εμπειρία είναι πολύτιμη και παρόλο που δεν υπάρχουν «τέλειοι» γονείς, καθώς όλοι οι γονείς κάνουμε λάθη, είναι αναγκαίο να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε «μοιραία λάθη» που θα θέσουν σε κίνδυνο τα παιδιά, όπως βλέπουμε να συμβαίνει στους νέους που βρέθηκαν πίσω από τα κάγκελα της φυλακής, σε τόσο ευαίσθητες ηλικίες.

Σήμερα στο pm επιχειρούμε να αναδείξουμε τον «θαυμαστό κόσμο των διδύμων» επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον μας στην καθημερινότητά τους στο σχολείο και σε ό,τι αφορά τη μελέτη στο σπίτι, την οργάνωση των εξωσχολικών τους δραστηριοτήτων και τις δύσκολες αλλά και όμορφες στιγμές που μοιράζονται στο σχολικό περιβάλλον.  Η κ. Εύη Σταθάτου, συγγραφέας και δημιουργός του  myTwinsGr μας μιλάει αναλυτικά για το θέμα, στη συνέντευξη που ακολουθεί.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

  • Κυρία Σταθάτου, ως μητέρα τριών αγοριών, εκ των οποίων τα δύο δίδυμα, αλλά και ασχολούμενη ερευνητικά και συγγραφικά με τη ζωή των διδύμων, μπορείτε να μας περιγράψετε τα κύρια σημεία που συνθέτουν την καθημερινότητα των διδύμων στο σχολείο, καθώς και τα σημεία στα οποία διαφοροποιείται η σχολική ζωή τους από των άλλων παιδιών;

Η ζωή των διδύμων στο σχολείο εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ομοιότητα ή όχι των διδύμων καθώς και η απόφαση που έχει λάβει η οικογένεια μαζί με το σχολείο σχετικά με το εάν τα δίδυμα θα είναι μαζί στο τμήμα ή σε διαφορετικό. Οι παραπάνω παράγοντες καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη σχολική ζωή των δίδυμων παιδιών. Σε κάθε περίπτωση όμως, τα δίδυμα – και κυρίως τα μονοζυγωτικά με μεγάλη ομοιότητα στην εμφάνιση – λαμβάνουν καθημερινά την προσοχή των άλλων μαθητών.  Η ζωή των διδύμων διαφοροποιείται σε κάποιο βαθμό από τα άλλα παιδιά στο σχολείο και αυτό γιατί οι ομοιότητες που μπορεί να έχουν στην εξωτερική εμφάνιση κεντρίζουν το ενδιαφέρον των άλλων μαθητών. Γίνονται λοιπόν τα δίδυμα πόλος έλξης, όχι όμως λόγω της ατομικής τους οντότητας, αλλά λόγω της δίδυμης ιδιότητάς τους.

  • Ποιες είναι, βάσει της δικής σας εμπειρίας, οι σοβαρότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα δίδυμα αλλά και οι εκπαιδευτικοί στο πλαίσιο της σχολικής τους ζωής και πώς μπορούν να ξεπεραστούν;

Οι βασικές δυσκολίες εντοπίζονται κυρίως στα δίδυμα που είναι στο ίδιο τμήμα στο σχολείο, αφενός γιατί αν μοιάζουν πολύ, αυτόματα δυσκολεύει η διαφοροποίησή τους από τον δάσκαλο και τους άλλους μαθητές. Αφετέρου ακόμη κι αν δεν μοιάζουν πολύ, έχουν συχνά αναφερθεί στα δίδυμα ανταγωνιστικές μεταξύ τους συμπεριφορές, οι οποίες σε καθημερινή βάση μπορεί να εντείνουν τον ανταγωνισμό και να μη βοηθήσουν τη διατήρηση μίας υγειούς σχέσης των διδύμων. Φυσικά όλα τα παραπάνω είναι σχετικά και δεν θα μπορούσαν να γενικοποιηθούν σαν συμπεράσματα, καθώς η σχέση των διδύμων εξαρτάται κατ’ εμέ κυρίως από τη δουλειά που έχει κάνει το οικογενειακό περιβάλλον από μικρή ηλικία. Υπάρχουν δηλαδή δίδυμα παιδιά, συνήθως διαφορετικού φύλου, που καταφέρνουν και συνυπάρχουν στο ίδιο σχολικό τμήμα αρμονικά και χωρίς συγκρίσεις και ανταγωνισμούς και ταυτόχρονα χωρίς να υστερούν κοινωνικότητας με τα άλλα παιδιά, οπότε σε αυτή την περίπτωση ο χωρισμός τους στο σχολείο δεν είναι απαραίτητος.

  • Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς σπίτι με τα δίδυμα παιδιά τους όσον αφορά τα σχολικά μαθήματα, την οργάνωση της μελέτης τους κ.λπ.; 

Η οργάνωση της μελέτης είναι, θα έλεγα, μια πρόκληση, καθώς στην περίπτωση που τα παιδιά είναι σε διαφορετικό τμήμα, οι εργασίες είναι διαφορετικές. Αλλά και στην περίπτωση που έχουν τα ίδια μαθήματα για το σπίτι, θα πρέπει ιδανικά να διαβάζουν σε ξεχωριστό χώρο, χωρίς να συγκρίνουν τον εαυτό τους με το αδερφάκι τους σε σχέση με την κατανόηση, την ταχύτητα και την ποσότητα της ύλης.

  • Εντάσεις και συγκρούσεις στο σχολείο: πώς τα δίδυμα αντιμετωπίζουν αυτές τις καταστάσεις και ποια είναι η προσέγγιση προς αυτά των συμμαθητών τους; Υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ τους ή κόντρα;

Σε περίπτωση εντάσεων ή συγκρούσεων με άλλους μαθητές, τα δίδυμα έχουν την έμφυτη τάση να αλληλοϋποστηρίζονται, όπως βέβαια κάνουν και πολλά άλλα αδέρφια ανεξαρτήτως εάν είναι δίδυμα ή όχι. Όμως θα έλεγα πως και πάλι εξαρτάται από το οικογενειακό περιβάλλον και τις αρχές που έχει μεταδώσει στα παιδιά του, το εάν ένα παιδί, δίδυμο ή μη, θα αντιμετωπίσει αντικειμενικά και δίκαια ως παρατηρητής τη διαμάχη κάποιων άλλων μαθητών στο σχολείο.

  • Όσον αφορά, από την άλλη πλευρά, τις όμορφες στιγμές που μοιράζονται μεταξύ τους;

Όμορφες στιγμές υπάρχουν πολλές, όπως σε κάθε παιδί κατά τη διάρκεια της σχολικής του ζωής. Τα δίδυμα έχουν τη χαρά να συζητούν για το σχολείο, τους δασκάλους, τους συμμαθητές τους, τα μαθήματα, τις εκδρομές, αφού μοιράζονται όλες αυτές τις εμπειρίες καθημερινά.

  • Εξωσχολικές δραστηριότητες και δίδυμα (ξένες γλώσσες, αθλητισμός, μουσική, εικαστικά κ.λπ.): πώς οργανώνονται οι δραστηριότητες των διδύμων ώστε και τα ίδια να αποκομίζουν ικανοποίηση και χαρά με ό,τι κάνουν και οι γονείς να μπορέσουν να οργανώσουν το δικό τους πρόγραμμα;

Η οργάνωση του προγράμματος εξωσχολικών δραστηριοτήτων δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ο στόχος είναι πάντα τα δίδυμα να απασχολούνται σε διαφορετικές δραστηριότητες, εφόσον το επιθυμούν, προκειμένου αφενός να κάνουν πράγματα που τους απασχολούν σε ατομικό επίπεδο και να μην παρασύρονται ενδεχομένως από τις επιθυμίες του αδερφού τους ή της αδερφής τους, αλλά και για να μην συγκρίνουν συνεχώς τις επιδόσεις τους μεταξύ τους. Αυτό φυσικά δημιουργεί από άποψη χρόνου και οργάνωσης δυσκολίες στους γονείς.

  • «Ο ξεχωριστός κόσμος των διδύμων» είναι ο τίτλος του βιβλίου που έχετε γράψει για τη ζωή των διδύμων. Ποιες είναι οι θεματικές ενότητες και, τελικά, πόσο ξεχωριστός είναι αυτός ο κόσμος; 

«Ο ξεχωριστός κόσμος των διδύμων» είναι ένας πρακτικός οδηγός που κατευθύνει τους γονείς από την εγκυμοσύνη μέχρι και τα πρώτα σχολικά χρόνια σχετικά με τη ζωή με τα δίδυμα. Παράλληλα στόχος του βιβλίου αυτού είναι να μιλήσει στους γονείς για την ανάγκη να αντιμετωπίζουμε τα δίδυμα παιδιά από τη γέννησή τους και για όλη τους τη ζωή ως δύο ξεχωριστά παιδιά. Αυτό θα τα ωφελήσει ιδιαίτερα γιατί μόνο έτσι θα μάθουν να ζουν ως ξεχωριστές οντότητες σε όλη την ενήλικη ζωή τους.

  • Ολοκληρώνοντας την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτησή μας, θα ήθελα να περάσετε το δικό σας μήνυμα στους γονείς διδύμων που είναι μαθητές και αναμφίβολα έχουν πολλές απορίες και έντονους προβληματισμούς.

Η ζωή με τα δίδυμα είναι μια συνεχής πρόκληση. Έχει προβληματισμούς και έγνοιες που οι γονείς που δεν έχουν δίδυμα δεν μπορούν να αντιληφθούν. Έχει δυσκολίες που προκύπτουν σε κάθε φάση που αλλάζει και θέλει διαφορετικούς χειρισμούς Εύχομαι οι γονείς να βρουν μέσα στο βιβλίο μου στοιχεία που θα τους βοηθήσουν στο μεγάλωμα των δικών του δίδυμων παιδιών.  Και πάνω απ’ όλα τους εύχομαι να απολαύσουν αυτό το ταξίδι της ζωής με τα δίδυμα. Ένα ταξίδι που είναι ξεχωριστό και μοναδικό!

Η κ.Εύα Σταθάτου με το βιβλίο της “Ο ξεχωριστός κόσμος των διδύμων”
που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Διόπτρα”
The following two tabs change content below.
Η Αγγελική Καρδαρά είναι Εισηγήτρια-Συγγραφέας και Εκπαιδεύτρια στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλόλογος (με εξειδίκευση στη μεσαιωνική και νεοελληνική φιλολογία) και Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.). Το θέμα της διδακτορικής διατριβής της, με Επιβλέποντα τον Καθηγητή Γιάννη Πανούση, αφορά τον ιδιαίτερο γλωσσικό κώδικα επικοινωνίας του έγκλειστου πληθυσμού. Από τον Φεβρουάριο του 2020 ανέλαβε και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Crime & Media Lab του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος που αποτελεί Ομάδα Εργασίας για το Έγκλημα και την Απεικόνισή του στα ΜΜΕ. Έχει επάρκεια και άδεια διδασκαλίας τριών ξένων γλωσσών (αγγλικών, γαλλικών, ισπανικών). Εργάζεται στον συναρπαστικό χώρο της εκπαίδευσης, δίνει διαλέξεις και οργανώνει μαθήματα σεμιναριακού τύπου στο αντικείμενο εξειδίκευσής της «Έγκλημα & Media». Επίσης, είναι Επιστημονικά Υπεύθυνη ερευνών εγκληματολογικού, κοινωνικού και μιντιακού ενδιαφέροντος, αρθρογραφεί και συγγράφει. Έχει συγγράψει τα βιβλία: Τρομοκρατία και ΜΜΕ (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Όταν η ψυχή μιλάει (εκδόσεις Υδρόγειος), Φυλακή και Γλώσσα (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Εγχειρίδιο Εγκληματολογίας για τον Αστυνομικό και Δικαστικό Συντάκτη (εκδόσεις Παπαζήση), Σκιαγράφηση του ψυχολογικού προφίλ των εγκληματιών που απασχόλησαν τα ελληνικά ΜΜΕ (1993-2018): Criminal Profiling and Media (εκδόσεις Παπαζήση). Οι «Νέοι Παγιδευμένοι στα Παιχνίδια της Βίας: Εγκλήματα με Δράστες και Θύματα Νέους» είναι το έκτο βιβλίο της και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Comments

comments

Related Posts

    Comments are closed.

    Recent Posts