O περίπατος Αρχαιολογικό Μουσείο – Πεδίον του Άρεως

του Δημήτρη Καλαντζή.

Με διατυπωμένες τις προθέσεις των νέων Διοικήσεων του Δήμου Αθηναίων και του Υπουργείου Πολιτισμού για την επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου με την αξιοποίηση του παρακείμενου συγκροτήματος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενός εξόχου  κτηριακού μνημείου που σχεδιάστηκε από τον Λύσανδρο Καυταντζόγλου το 1861 και σήμερα ρημάζει στα χέρια βίαιων ομάδων παραβατικής δράσης, αξίζει να επαναφέρουμε την πρόταση για τη δημιουργία του μεγάλου περιπάτου Αρχαιολογικό Μουσείο – Πεδίον του Άρεως.

Με την απλή πεζοδρόμηση της οδού Μαυρομματαίων στο τμήμα από το Αρχαιολογικό Μουσείο μέχρι τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, δημιουργείται ένας εκπληκτικός περίπατος στην ιστορία του Αθήνας.

Οι περιπατητές (κάτοικοι, σχολεία, επισκέπτες της πόλης κ.α) ξεκινούν από το υπέροχο δείγμα ελληνικής νεοκλασικής αρχιτεκτονικής του Καυταντζόγλου (Πολυτεχνείο), περνούν μέσω της «πράσινης» οδού Τοσίτσα  στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Π.Κάλκου (όπου μπορούν να έχουν μία ολοκληρωμένη εικόνα των θησαυρών της αρχαιότητας), και στη συνέχεια μέσω της πεζοδρόμησης της Μαυρομματαίων φτάνουν στο Πεδίον του Άρεως για να θαυμάσουν -μέσα στο πράσινο- μερικά σημαντικά μνημεία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, όπως τη «Λεωφόρο των Ηρώων» – αφιέρωμα στους πρωτεργάτες της Επανάστασης του 1821 – αλλά και τη νεοκλασσική εκκλησία των Παμμέγιστων Ταξιαρχών και στη συνέχεια να φτάσουν μέχρι τον Άγιο Χαράλαμπο, την εκκλησία με τις μοναδικές αγιογραφίες του Φώτη Κόντογλου.

Πρόκειται για έναν περίπατο ιστορίας -αρχαίας και σύγχρονης- γεμάτο πράσινο.

Έναν περίπατο που μπορεί να δημιουργηθεί με ασήμαντες χωροταξικές τροποποιήσεις και αμελητέο κόστος (σε σχέση με την ενοποίηση των  αρχαιολογικών χώρων).

Μία μεταμόρφωση ενός κομματιού του κέντρου σε ανθρώπινα μέτρα εξαιρετικής αισθητικής.     

The following two tabs change content below.

Δημήτρης Καλαντζής

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Σπούδασε δημοσιογραφία στο «Εργαστήρι» και Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς & τηλεοπτικούς σταθμούς και τώρα διερευνά τους κώδικες του διαδικτύου. Αγαπά τις ανθρώπινες ιστορίες και τις γάτες.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts