Ελευθερία του τίποτε

της Αγγελικής Ρουμπιέ.

Δροσερό, πολύ δροσερό πρωινό αεράκι, μπαλκόνι κάπου στο Αιγαίο, σπίτια λευκά, βουνά και ελιές μπροστά μου. Κυκλαδίτικο νησί σπαρμένο με θησαυρούς, πολιτισμό, ομορφιά, ανθρώπους γελαστούς και πρόθυμους.

Κοιτάζω και νιώθω τη σιωπή , κάποιες φορές δε χρειάζεται να μιλάς, αλλά να αφουγκράζεσαι. Οι πολλές ομιλίες οδηγούν σε αδιέξοδα, τελικά. Κάπου εκεί, μεταξύ του ήχου που φέρνει ο αέρας, του ήχου της καμπάνας του χωριού που μόλις χτυπάει, της ξερής γης και των βράχων, κάπου εκεί θα βρεις κομμάτι δικό σου. Εγώ σε βρήκα και εδώ, πιο κάτω, στη σχολή που πάντα ήθελες να έρθεις, αλλά δεν πρόλαβες. Ήρθα εγώ. Βρήκα και εμένα, σ’ ένα σοκάκι του νησιού που οδηγεί σε γεφυράκι καλυμμένο με πικροδάφνες. Ταπεινό και μικρό, αλλά συνδέει δυο ‘κόσμους’.

Ελευθερία είναι να λατρεύεις τους θεούς της ζωής σου, όπου τους ανακαλύψεις. Σας βρήκα εδώ, με καθυστέρηση χρόνων. Αλλά, όπως έχω γράψει, όλα είναι κύκλος. Αυτός έπρεπε να διαγραφεί, για να καταλήξω εδώ, στην ελευθερία του τίποτε. Τίποτε να μην χρειάζομαι, να μη θέλω, παρά μόνο ν’ αγναντεύω την εικόνα αυτή, με τις ώρες. Εγώ και ο εαυτός μου. Και συ, κάπου εδώ γύρω, με την πνοή του ανέμου, με τη μορφή της πεταλούδας που έρχεται στο μπαλκόνι μου.

Ελευθερία είναι να έχεις συνείδηση ήρεμη και καθαρή. Να παίρνεις την ευθύνη πάνω σου και να προχωράς, δίχως βαρίδια. Να προχωράς, όπως μπορείς. Μόνος, ή με τους μικρούς θεούς  δίπλα σου. Ν’ αναθεωρείς, γιατί η ζωή ανατρέπεται και, αν δεν την ακολουθήσεις, μένεις πίσω…

Ελευθερία του τίποτε είναι να τα έχεις όλα και να μην το ξέρεις, αλλά να το ανακαλύπτεις σ’ ένα όμορφο κυκλαδίτικο χωριό, με τη σοφία της φύσης και της ιστορίας. Με το αεράκι του νησιού που σε φέρνει πίσω σε ό,τι αληθινά χρειάζεσαι. Τη δική σου αλήθεια. Που ήταν και δική μου.

Ελευθερία του τίποτε είναι να αφήνεσαι. Αφήνω το βλέμμα μου να ακολουθεί τις κορυφογραμμές των βουνών, τα φύλλα των ελαιόδεντρων, το γαλάζιο περίγραμμα των παραθύρων.

Φωτογραφία: Debs@flickr.

The following two tabs change content below.
Η Αγγελική Θ. Ρουμπιέ ζει και εργάζεται στη Λιβαδειά Βοιωτίας ως εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια βαθμίδα. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών (τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας. Ειδίκευση: Παιδαγωγική). Η αγάπη και ο θαυμασμός της για την τέχνη την οδήγησε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παν/μίου Πελοποννήσου, στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών (Ναύπλιο). Η σύγχυση και οι απορίες της για το πολιτικό γίγνεσθαι, την έστρεψαν και στην Πολιτική Επιστήμη, όπου πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Παν/μίου Αθηνών. Σήμερα είναι υποψήφια διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Παν/μίου Πελοποννήσου (Κόρινθος). Αγαπάει πολύ τα παιδιά και το θέατρο. Πιστεύει πως η τέχνη αναδεικνύει το φως που όλοι κρύβουμε και ότι τα παιδιά μάς χαρίζουν απλόχερα τη θετική ενέργεια που τόσο λείπει.

Latest posts by Αγγελική Ρουμπιέ (see all)

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts