Τα κύματα που έρχονται

της Αγγελικής Ρουμπιέ.

Προτιμώ τη λέξη αυτή στον Πληθυντικό αριθμό. Η εικόνα που αμέσως σχηματίζεται στο μυαλό μου είναι μια φουρτουνιασμένη θάλασσα, με κύματα δυνατά, λευκά, ορμητικά που ανοίγονται δυνατά στην ακτή, στα πόδια σου μπροστά..

Μοιάζουν έτσι, όπως έρχονται κοντά σου, πάνω σου, να θέλουν να σου εξομολογηθούν  χιλιάδες μυστικά που κουβαλούν από τα βάθη του ορίζοντα. Παρατηρώντας τα για ώρα, προσπαθώ να μπω με τη φαντασία μου στο σημείο αυτό που δημιουργείται η μικρή καμπύλη του κύματος. Πώς να είναι εκεί; Στην απειροελάχιστη αυτή στροφή του κύματος που γρήγορα μετατρέπεται σε έξοχο αφρό;

Η πλειοψηφία  χαλαρώνουμε ρεμβάζοντας τη θάλασσα. Εκεί, στη νοητή γραμμή που ενώνει ουρανό και θάλασσα, εκεί φτάνει η ματιά και σμίγει, αγαλλιάζοντας με το μυστήριο της απεραντοσύνης. Εκεί, ίσως, εντοπίσεις τον εαυτό σου, κουκκίδα ταπεινή στην απέραντη ομορφιά και το απέραντο γαλάζιο.

Στο μυαλό μου χάραξα πορεία αντίστροφη, ανάποδη. Άλλωστε, έτσι είμαι και εγώ… Φαντάσου, λέει, καθώς σκέφτεσαι έγνοιες, λύπες – από αυτά επιθυμούμε να ξεφύγουμε όλοι- να τις αδειάζεις νοερώς στην ακτή και το κύμα να τις απομακρύνει, να κάνει ανάδρομη πορεία και να ταξιδεύει ώς τη γραμμή των οριζόντων, αδειάζοντας φόβους και αγωνίες κάπου που δεν φτάνει το μάτι και ο νους. Και, κυρίως, η καρδιά.

Η Δανή συγγραφέας Κάρεν Μπλίξεν έγραψε κάτι απλό και σοφό: ‘Η θεραπεία για όλα είναι αλμυρό νερό: ιδρώτας, δάκρυα, ή η θάλασσα’. Αυτό το καλοκαίρι αποφάσισα να μεταβάλλω για λίγο τους φυσικούς κανόνες. Γυρίζω τα κύματα σε πορεία αντίστροφη, να τους μεταφέρω μηνύματα και να τα στείλουν μακριά, σαν τάμα, σαν ανάγκη ψυχικής αγαλλίασης, σαν αλλαγή πορείας.

Ένα πηγαιν’ έλα δίχως σταματημό, να ελευθερώσει ψυχή και νου…

(Για τη Δήμητρα)

Φωτογραφία ανάρτησης: Alex Watson@flickr.

The following two tabs change content below.
Η Αγγελική Θ. Ρουμπιέ ζει και εργάζεται στη Λιβαδειά Βοιωτίας ως εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια βαθμίδα. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών (τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας. Ειδίκευση: Παιδαγωγική). Η αγάπη και ο θαυμασμός της για την τέχνη την οδήγησε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παν/μίου Πελοποννήσου, στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών (Ναύπλιο). Η σύγχυση και οι απορίες της για το πολιτικό γίγνεσθαι, την έστρεψαν και στην Πολιτική Επιστήμη, όπου πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Παν/μίου Αθηνών. Σήμερα είναι υποψήφια διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Παν/μίου Πελοποννήσου (Κόρινθος). Αγαπάει πολύ τα παιδιά και το θέατρο. Πιστεύει πως η τέχνη αναδεικνύει το φως που όλοι κρύβουμε και ότι τα παιδιά μάς χαρίζουν απλόχερα τη θετική ενέργεια που τόσο λείπει.

Latest posts by Αγγελική Ρουμπιέ (see all)

Comments

comments

Related Posts

    Comments are closed.

    Recent Posts