Κάθε βιβλίο ένα ταξίδι: Γιορτή Βιβλίου στην Αρχαία Ολυμπία

της Αγγελικής Καρδαρά.

Πάντοτε αντλώ έμπνευση από τα μαγευτικά μέρη της Πελοποννήσου.  Γι’ αυτό φροντίζω να επισκέπτομαι, όσο συχνότερα μπορώ, τον τόπο καταγωγής μου, τα Κρέστενα και την μοναδική,  κατά την άποψή μου, Αρχαία Ολυμπία. Είναι βέβαιο ότι όσοι βρεθείτε στα υπέροχα μέρη μας, θα απολαύσετε στιγμές μοναδικές. Θα έχετε την ευκαιρία, παράλληλα με τις εκδρομές στη φύση, να περιηγηθείτε στο αρχαίο στάδιο των Ολυμπιακών Αγώνων, να επισκεφτείτε το αρχαιολογικό μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο, αλλά και να αγοράσετε τα αγαπημένα σας βιβλία (για μικρούς και μεγάλους) από την έκθεση βιβλίου που κάθε καλοκαίρι πραγματοποιείται στην Αρχαία Ολυμπία, συχνά με τη συμμετοχή και με παρουσιάσεις από γνωστούς και αγαπημένους μας συγγραφείς.

Είναι μία ξεχωριστή γιορτή του βιβλίου που από το 2011 πραγματοποιείται στον χώρο του Σιδηροδρομικού Σταθμού της Αρχαίας Ολυμπίας,  προσελκύοντας το ενδιαφέρον των φίλων του βιβλίου.  Πρόκειται,  ουσιαστικά,  για μία οικογενειακή πρωτοβουλία,  των ιδιοκτητών του Βιβλιοπωλείου “Δώρα”, της κυρίας Δώρας Ευσταθοπούλου και του συζύγου της,  κυρίου Χρήστου Ζαφειρόπουλου, αλλά κυρίως των παιδιών της οικογένειας, Χάρη και Κωνσταντίνας, όπως μας ενημερώνει η κ.  Δώρα, αναφέροντας σχετικά: “Αν και τώρα τα παιδιά έχουν ακολουθήσει τον δικό τους επαγγελματικό δρόμο, η αγάπη τους για την έκθεση είναι μεγάλη”. 

Η έκθεση ξεκινάει στις αρχές του Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 25 του ίδιου μήνα, ενώ πλέον μπορούμε να πούμε ότι θεωρείται θεσμός για την Αρχαία Ολυμπία. Από τις 5.30 το απόγευμα έως τις 12.30 το βράδυ οι αναγνώστες έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται την έκθεση, για να επιλέξουν αγαπημένα βιβλία.

Είναι βέβαιο ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες έχουν πολύ μεγάλη αξία, γιατί καλοκαίρι και βιβλίο είναι ένας μαγικός συνδυασμός.  Σε μια εποχή μάλιστα, όπως η σημερινή, που τρέχει ιλιγγιωδώς, με τα εντατικά μας προγράμματα, είναι σημαντικό να ξεφεύγουμε από την πραγματικότητα και να διευρύνουμε τους ορίζοντες της σκέψης και του νου μέσα από τα βιβλία. 

Πρέπει να τονίσω ότι την έκθεση έχουν αγκαλιάσει όλοι οι αναγνώστες της ευρύτερης περιοχής και οι τουρίστες που επισκέπτονται την Ολυμπία. Κάθε χρόνο επισκέπτομαι με την οικογένειά μου την έκθεση για να επιλέξουμε βιβλία και να παρακολουθήσουμε τις παρουσιάσεις των συγγραφέων. Ο Χάρης, η “ψυχή” της έκθεσης μου προτείνει τα καλύτερα αστυνομικά μυθιστορήματα που αγαπώ να διαβάζω και το καλοκαίρι γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον με ξεχωριστές αναγνώσεις.  

“Κάθε βιβλίο ένα ταξίδι” είναι το μήνυμα της έκθεσης και πραγματικά ο αναγνώστης μπορεί να ταξιδέψει στη μαγεία των βιβλίων, επιλέγοντας μεταξύ πολλών βιβλίων (35-40 εκδοτών), διαφορετικού ύφους: ιστορικών,  πολιτικών, κοινωνικών, αστυνομικών, λογοτεχνικών και βέβαια παιδικών για τους μικρούς φίλους του βιβλίου, οι οποίοι συχνά έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε  παρουσιάσεις συγγραφέων.

Συνοψίζοντας,  η έκθεση βιβλίου στην Αρχαία Ολυμπία, με την αξιέπαινη προσπάθεια νέων ανθρώπων να την στηρίξουν όλα αυτά τα χρόνια,  αποτελεί έναν σημαντικό θεσμό για τον τόπο και μας περνάει πολύτιμα μηνύματα, με κυριότερο το να αγαπήσουμε το βιβλίο και τους συγγραφείς μας, γιατί “Κάθε βιβλίο είναι ένα ταξίδι ζωής”. 

9η Γιορτή Βιβλίου στην Αρχαία Ολυμπία.
9η Γιορτή Βιβλίου στην Αρχαία Ολυμπία.
9η Γιορτή Βιβλίου στην Αρχαία Ολυμπία.
The following two tabs change content below.
Η Αγγελική Καρδαρά είναι Εισηγήτρια-Συγγραφέας και Εκπαιδεύτρια στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλόλογος (με εξειδίκευση στη μεσαιωνική και νεοελληνική φιλολογία) και Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.). Το θέμα της διδακτορικής διατριβής της, με Επιβλέποντα τον Καθηγητή Γιάννη Πανούση, αφορά τον ιδιαίτερο γλωσσικό κώδικα επικοινωνίας του έγκλειστου πληθυσμού. Από τον Φεβρουάριο του 2020 ανέλαβε και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Crime & Media Lab του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος που αποτελεί Ομάδα Εργασίας για το Έγκλημα και την Απεικόνισή του στα ΜΜΕ. Έχει επάρκεια και άδεια διδασκαλίας τριών ξένων γλωσσών (αγγλικών, γαλλικών, ισπανικών). Εργάζεται στον συναρπαστικό χώρο της εκπαίδευσης, δίνει διαλέξεις και οργανώνει μαθήματα σεμιναριακού τύπου στο αντικείμενο εξειδίκευσής της «Έγκλημα & Media». Επίσης, είναι Επιστημονικά Υπεύθυνη ερευνών εγκληματολογικού, κοινωνικού και μιντιακού ενδιαφέροντος, αρθρογραφεί και συγγράφει. Έχει συγγράψει τα βιβλία: Τρομοκρατία και ΜΜΕ (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Όταν η ψυχή μιλάει (εκδόσεις Υδρόγειος), Φυλακή και Γλώσσα (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Εγχειρίδιο Εγκληματολογίας για τον Αστυνομικό και Δικαστικό Συντάκτη (εκδόσεις Παπαζήση), Σκιαγράφηση του ψυχολογικού προφίλ των εγκληματιών που απασχόλησαν τα ελληνικά ΜΜΕ (1993-2018): Criminal Profiling and Media (εκδόσεις Παπαζήση). Οι «Νέοι Παγιδευμένοι στα Παιχνίδια της Βίας: Εγκλήματα με Δράστες και Θύματα Νέους» είναι το έκτο βιβλίο της και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Comments

comments

Related Posts

    Comments are closed.

    Recent Posts