Ορκίστηκε ο Κώστας Μπακογιάννης νέος Δήμαρχος Αθηναίων

του Δημήτρη Καλαντζή.

Δύο λέξεις τόνισε ο Κώστας Μπακογιάννης κατά την τελετή ορκωμοσίας του στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος: σεβασμός και δέος. Σεβασμός στην ιστορία της πόλης και Δέος μπροστά στην πρόκληση της ανάταξης της Αθήνας…

Η τελετή ορκωμοσίας του νέου Δημάρχου Αθηναίων έγινε για πρώτη φορά σε ανοιχτό χώρο και συγκέντρωσε πάρα πολύ κόσμο, το μισό υπουργικό συμβούλιο της Κυβέρνησης, πολλούς βουλευτές της Α΄Αθηνών,  τον νέο Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και βέβαια την οικογένεια του νέου Δημάρχου, όπως και τους συγγενείς και φίλους των δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων που ορκίστηκαν μαζί του, είτε με θρησκευτικό όρκο (την ορκωμοσία έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος), είτε με πολιτικό όρκο που ανάγνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεωδορικάκος.

Παρά την έντονη ζέστη και τον σχετικά «άγνωστο χώρο» της Ακαδημίας Πλάτωνος (για όσους η Αθήνα εξαντλήται στα όρια του Κολωνακίου), η προσέλευση του κόσμου ήταν τόσο μεγάλη που δημιούργησε κυκλοφοριακό κονφούζιο παρά τις προσπάθειες της τροχαίας, δείχνοντας στην πράξη πόσο αδύναμες είναι οι υποδομές της πόλης μας.

Κονφούζιο δεν κατάφερε να δημιουργήσει μία μικρή ομάδα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς που από νωρίς είχε στήσει πανό στον χώρο που θα γινόταν η ορκωμοσία και κατά διαστήματα φώναζε συνθήματα. Ο συγκεντρωμένος κόσμος αντιμετώπισε με συγκατάβαση τα λίγα αυτά άτομα με κάποιες μεμονωμένες αποδοκιμασίες όταν οι εκπρόσωποί τους πήραν το μικρόφωνο για να δώσουν “προσωπικούς όρκους”.

Ο λόγος του νέου Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη ήταν λιτός και σύντομος, στα όρια της προεκλογικής του εκστρατείας. Περισσότερο ενδιαφέρον ίσως είχε η επαφή του με τον κόσμο στη συνέχεια, όπου πέραν των συγχαρητηρίων και των εκατοντάδων «σέλφις», μπορούσες να ακούσεις την ανάγκη και την αγωνία του κόσμου να αλλάξουν τα πράγματα στην πόλη τους. Όλοι το ίδιο ζητούσαν. Νέοι, ζευγάρια με παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με ειδικές ανάγκες. Να γίνει η Αθήνα ανθρώπινη.

Από την 1η Σεπτεμβρίου ο κύριος Μπακογιάννης έχει πολλή δουλειά…

Ολόκληρη η ομιλία του Κώστα Μπακογιάννη κατά την τελετή ορκωμοσίας του ως Δημάρχου Αθηναίων στην Ακαδημία Πλάτωνος την Κυριακή 25/08/2019 έχει ως εξής:

«Σεβασμός και δέος. Αυτά είναι τα συναισθήματα που γεννά η σημερινή μέρα. Σεβασμός στην Αθήνα, στην ιστορία και τον πολιτισμό της. Όπως μας δίδαξε, άλλωστε, ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, υπάρχουν πόλεις πλούσιες, υπάρχουν πόλεις ισχυρές, υπάρχουν και πόλεις ιδέες. Και η Αθηνά είναι μια πόλη  ιδέα. Και δέος. Δέος απέναντι στη πρόκληση, στο έργο που μας περιμένει, στο μεγάλο στοίχημα να γίνει η Αθήνα αντάξια των Αθηναίων. Για ένα Δήμο Αθηναίων, συμπαραστάτη στις ανάγκες των Δημοτών αλλά και σύμμαχο στα όνειρα τους.

Την βραδιά των εκλογών είπα, ότι δεν θα είμαι ο πρώτος πολίτης της πόλης, αλλά ο τελευταίος.  Σήμερα είχα τη τιμή ζωής να ορκιστώ ως ο τεσσαρακοστός έκτος Δήμαρχος Αθηναίων. Και δεσμεύομαι ότι για τα επόμενα τέσσερα χρόνια δεν θα είμαι ο άρχων αλλά ο υπηρέτης των Αθηναίων. Και αυτό το βαρύ ηθικό συμβόλαιο επιλέξαμε να το συνυπογράψουμε,  η νέα δημοτική αρχή και εσείς οι πολίτες της πρωτεύουσας της χώρας σε έναν χώρο ιερό όπως η Ακαδημία Πλάτωνος. Στον τόπο που ο Κικέρωνας περιέγραψε ως «τον ευγενέστερο όλων». Και συγκεντρωθήκαμε εδώ για λόγους συμβολικούς αλλά κυρίως για λόγους ουσίας. Για λόγους συμβολικούς, διότι εδώ, ο σπουδαιότερος εξερευνητής ανά τους αιώνες,  της ιδανικής πολιτείας: της πολιτείας της δικαιοσύνης, της σωφροσύνης, ο Πλάτωνας, επέλεξε να ιδρύσει την Ακαδημία του. Για να διδάξει τους άρχοντες και τους κυβερνήτες την Ιδέα του Αγαθού. Να τους θυμίσει, δηλαδή, ότι η γνώση και η εξουσία έχουν αξία μόνο όταν υπηρετούν το κοινό καλό. Στην ουσία της επιλογής του ιστορικού αυτού τόπου. Χιλιάδες χρόνια ιστορίας μας κοιτάζουν. Όχι για να μας βαρύνουν. Όχι για να εξαντληθούμε στον καθρέφτη της μνήμης ξεχνώντας να ζήσουμε. Αλλά για να δημιουργήσουμε τη δική μας ξεχωριστή,  σύγχρονη, μοναδική, νέα σελίδα στην ιστορία τούτης της πόλης. Και ο προορισμός για μας, είναι μία Αθήνα που δεν θα αιωρείται αλλά θα αίρεται. Θα αίρεται στο ύψος που απαιτεί η ιστορία της. Και θα επαίρεται. Θα επαίρεται όχι μόνο για όσα προσέφερε στον κόσμο αλλά και για όσα συνεχίζει να δημιουργεί, για όλα όσα σήμερα είναι. Το 387 π.χ. που ιδρύθηκε το αρχαιότερο πανεπιστήμιο του κόσμου η περιοχή αυτή, που περιγράφεται ως ένας ήσυχος, κατάφυτος, ειδυλλιακός τόπος με αηδόνια και άφθονα νερά ήταν ένα προάστιο της Αθήνας. Σήμερα όμως είναι στο κέντρο της. Είναι μία από τις πολλές γειτονιές της Αθήνας που σφύζει από ιστορία αλλά και δοκιμάζεται από προβλήματα. Είναι μία από τις πολλές γειτονιές της Αθήνας η οποία έχει τη δική της, ξεχωριστή δυναμική αλλά είναι αιχμάλωτη στα δεσμά της αδιαφορίας και της αδράνειας. Και όσο υπερήφανους μας κάνει το ιστορικό παρελθόν αυτής της πόλης τόσο μας στενοχωρεί το παρόν της. Γιατί η Αθήνα, για μας, είναι το όλον.

Γιατί η Αθήνα, για μας είναι και οι εγκαταλελειμμένες και παραμελημένες γειτονιές της. Γιατί η Αθήνα, για μας, είναι οι άνθρωποί της που αισθάνονται ξεχασμένοι και αόρατοι.  Και είμαστε σήμερα όλοι εδώ για να σηματοδοτήσουμε πως θέλουμε να σηκώσουμε ολόκληρη την Αθήνα ψηλά. Χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς αποκλεισμούς.

Να αναδείξουμε την Αθήνα ως μια σύγχρονη  Ευρωπαϊκή μητρόπολη. Μια πόλη ασφαλή, καθαρή και πράσινη. Μια πόλη φωτεινή και φιλική. Μια πόλη δίκαιη και δημοκρατική.  Μια πόλη στην οποία δεν θα προσπαθείς να επιζήσεις αλλά θα θες να ζήσεις. Μια πόλη που να μας χωράει και να μας ενώνει. Όλους. Όσους ζουν. Όσους εργάζονται. Όσους την επισκέπτονται. Αλλά και όσους την αγαπάνε.

Η νέα δημοτική αρχή και εγώ προσωπικά δεν δεχόμαστε πλέον να μετριόμαστε με το ένδοξο παρελθόν και να βγαίνουμε λειψοί.  Δεν το δέχομαι για την γενιά μου, δεν το δέχομαι για την εποχή μου, δεν το δέχομαι για την πρωτεύουσα της Ελλάδας.

Ξεκινάμε, λοιπόν. Ξεκινάμε, όπως υποσχεθήκαμε από κάτω προς τα πάνω. Με όλα τα πρακτικά αληθινά προβλήματα που μας δυσκολεύουν τη καθημερινότητα. Αλλά θα το κάνουμε με το βλέμμα στραμμένο μπροστά και ψηλά, για να έχουμε χώρο και όρεξη για τα μεγάλα.

Όλοι μας. Δημοτική αρχή και δημότες. Για να βρουν να πατήσουν στα σπουδαία της δικής μας εποχής. Με σχέδιο και σκληρή δουλειά. Με αντιπάλους όχι ο ένας τον άλλον αλλά τα κακώς κείμενα. Με διαρκή λογοδοσία και διαφάνεια. Γιατί οι Αθηναίοι θέλουν τον καλύτερο εαυτό όλων μας. Το απαιτούν και το δικαιούνται.

Και κάτι τελευταίο. Δεν ξεχνάμε. Δεν ξεχνάμε ότι χρωστάμε. Σ’ όσους πέρασαν θα έρθουν, θα περάσουν όπως λέει ο ποιητής αλλά και στη τιμή και στα όνειρα μας. Στην Πόλη αυτή που έχουμε την τύχη να ζούμε. Στον καθένα και στη καθεμιά από σας που μας εμπιστευτήκατε.

Καλή μας αρχή και καλή δύναμη σε όλους μας».

Oρκωμοσία Κώστα Μπακογιάννη στην Ακαδημία Πλάτωνος. 25/08/2019.
Oρκωμοσία Κώστα Μπακογιάννη στην Ακαδημία Πλάτωνος. 25/08/2019.
Δεκάδες δημοσιογράφοι και κάμερες κατέγραψαν την ορκωμοσία.
Oρκωμοσία Κώστα Μπακογιάννη στην Ακαδημία Πλάτωνος. 25/08/2019.
Δεκάδες εάν όχι εκατοντάδες ήταν οι παρευρισκόμενοι που ζήτησαν (και βγήκαν) μία “σέλφι” με τον νέο Δήμαρχο Αθηναίων.
Oρκωμοσία Κώστα Μπακογιάννη στην Ακαδημία Πλάτωνος. 25/08/2019.
Oρκωμοσία Κώστα Μπακογιάννη στην Ακαδημία Πλάτωνος. 25/08/2019.
Oρκωμοσία Κώστα Μπακογιάννη στην Ακαδημία Πλάτωνος. 25/08/2019.
Ο Δήμος είχε κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις του για την επιτυχία της εκδήλωσης.
The following two tabs change content below.

Δημήτρης Καλαντζής

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Σπούδασε δημοσιογραφία στο «Εργαστήρι» και Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς & τηλεοπτικούς σταθμούς και τώρα διερευνά τους κώδικες του διαδικτύου. Αγαπά τις ανθρώπινες ιστορίες και τις γάτες.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts