H άσχημη θυγατέρα του κυρίου Buxtehude

της Ελένης Κουτσούκου.

Στα τέλη του δέκατου έβδομου αιώνα υπήρχε ένας εκπληκτικός μουσικός και συνθέτης που ονομαζόταν Dietrich Buxtehude. Έπαιζε εκκλησιαστικό όργανο στην Αγία Μαρία της αριστοκρατικής πόλης Lübeck τόσο καλά, που άνθρωποι από όλη τη Γερμανία συνέρρεαν τις Κυριακές τα απογεύματα για να τον ακούσουν να παίζει. Η φήμη του συνεχώς μεγάλωνε και κάθε φιλόδοξος μουσικός ήθελε να μαθητεύσει κοντά του.  

Το Φθινόπωρο του 1705 ένας νεαρός συνθέτης ξεκινά από την πόλη Arnstadt για να κάνει το εξαντλητικό ταξίδι στο Lübeck, σχεδόν 400 χλμ. με τα πόδια, προκειμένου να ακούσει τον κύριο Buxtehude και τη θεσπέσια μουσική του. Είναι ο νεαρός Johann Sebastian Bach, που αργότερα θα γίνει ο κορυφαίος συνθέτης όλων των εποχών.

Τότε όμως ο Bach δεν ήταν παρά ένας νεαρός ταλαντούχος μουσικός με ακόρεστη δίψα για  μάθηση. Στο Arnstadt είχε ήδη προσληφθεί ως οργανίστας από την ηλικία των 15 χρονών και αισθανόταν ότι εξαντλούσε τον εαυτό του. Έτσι ζήτησε άδεια ενός μηνός για να πάει να ακούσει τον Buxtehude, μόνο που δεν επέστρεψε ποτέ πίσω…

Ο Bach γράφτηκε σε μουσική σχολή του Lübeck και σύντομα μπήκε στον κύκλο του κυρίου Buxtehude. Σε μία εποχή μάλιστα που ο φημισμένος μουσικός είχε κουραστεί και σκεφτόταν να εγκαταλείψει τα καθήκοντά του στην Αγία Μαρία και να απολαύσει ένα ήρεμο υπόλοιπο ζωής. Για να το κάνει όμως έπρεπε να φροντίσει για τον διάδοχό του αλλά και να αποκαταστήσει τη θυγατέρα του Άννα Μαργκαρέτα. Όπως ο ίδιος είχε αναλάβει τη θέση του οργανίστα μαζί με εκείνη του συζύγου της θυγατέρας του προκατόχου του, πίστευε ότι δεν θα δυσκολευτεί να βρει κάποιον νέο για τον διπλό ρόλο. Και ο νεαρός ταλαντούχος Bach φαινόταν ιδανικός…   

«Το Lübeck είναι μια μεγάλη πόλη, κύριε Bach. Η εκκλησία είναι πολύ υποστηρικτική. Το όργανο είναι φανταστικό. Θα περάσετε θαυμάσια εδώ. Παντρεμένος βέβαια με τη θυγατέρα μου…»

Για την εποχή η πρόταση δεν ήταν ούτε παράλογη, ούτε όσο εκβιαστική ακούγεται σήμερα. Μόνο που η θυγατέρα του κύριου Buxtehude ήταν μια μεγάλη, άσχημη, γερμανίδα. Και ο νεαρός Bach, παρόλο που ήταν έτοιμος να κάνει πολλές θυσίες για την τέχνη – θυμίζουμε ότι είχε περπατήσει 400 χιλιόμετρα μόνο για να ακούσει τον κύριο Buxtehude – δεν ήταν διατεθειμένος να κάνει και αυτή τη θυσία…

Ο νεαρός Bach δεν ήταν ο μοναδικός που απέρριψε την πρόταση του κυρίου Buxtehude. Ο Mattheson και ο Handel επίσης απέσυραν την υποψηφιότητά τους για τη θέση του οργανίστα στο Lübeck, όταν έμαθαν ότι θα έπρεπε να νυμφευθούν την άσχημη και πληθωρική Άννα Μαργκερίτα.

Έτσι ο Buxtehude δεν πήρε ποτέ σύνταξη. Πέθανε ως οργανίστας στα 70 του χρόνια. Τι απέγινε η θυγατέρα του; Παντρεύτηκε τον βοηθό του, κάποιον κύριο J.C. Schieferdecker, που πήρε τελικά τη θέση, αλλά έμεινε στην ιστορία μόνο ως ο σύζυγος της άσχημης θυγατέρας του κυρίου Buxtehude.

Φωτογραφία ανάρτησης: Απεικόνιση (από τις ελάχιστες) του Dietrich Buxtehude από τον Johannes Voorhout.

Ακούστε τη θεσπέσια Cantata του Buxtehude «Ιησού, πιο αγαπημένε μου από τους αγαπημένους»:

The following two tabs change content below.
Γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1991, αγαπά την τέχνη και την κλασική μουσική, αναζητά την αρμονία ανάμεσα στον φυσικό και τον ψηφιακό κόσμο, της αρέσει να είναι διακριτική και να μοιράζεται με αγνώστους παραγνωρισμένους θησαυρούς της παγκόσμιας διανόησης.

Latest posts by Ελένη Κουτσούκου (see all)

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts