Ποιος καθαρίζει την περίμετρο του Πεδίου του Άρεως, οέο;

του Δημήτρη Καλαντζή.

Οι άνεμοι των τελευταίων ημερών μετέτρεψαν την περίμετρο του Πεδίου του Άρεως σε μικρή χωματερή. Κάτι οι κάδοι σκουπιδιών που βρίσκονται σε έλλειψη στην περιοχή, κάτι τα καλάθια απορριμμάτων που γεμίζουν μέχρι επάνω και ό,τι περισσεύει πέφτει στον δρόμο και κάτι η δική μας… υπερπαραγωγή σκουπιδιών (και η αμέλεια στην απόθεσή τους), έκαναν τα παρτέρια έξω από τα κάγκελα του Πάρκου… μικρούς σκουπιδότοπους.

Τη Δευτέρα το πρωί, συνεργείο του Δήμου Αθηναίων πήγε μπροστά από το 28 Δημοτικό Σχολείο (Μουστοξύδη και Μπούσγου) και μάζεψε κάπου 6 μεγάλες σακούλες με σκουπίδια και ξερόφυλλα.

Τη Δευτέρα το απόγευμα Εθελοντές Κάτοικοι του Πεδίου του Άρεως πήγαν και μάζεψαν 8 σακούλες σκουπιδιών, ξεραμένων κλαδιών και φύλλων στο τμήμα της περιμέτρου από το 28ο Δημοτικό Σχολείο μέχρι την είσοδο του Αγίου Χαραλάμπους.

Και την Τρίτη το πρωί συνεργείο της Περιφέρειας Αττικής πήγε και μάζεψε άλλες τόσες σακούλες με σκουπίδια και φύλλα στο τμήμα από την είσοδο του Αγίου Χαραλάμπους μέχρι τα ουζερί της Μπούσγου.

Οι τρεις αυτές δράσεις καθαρισμού ήταν μάλλον τυχαίες και σίγουρα ασυντόνιστες.

Ο Δήμος Αθηναίων πήγε έξω από το 28 Δημοτικό Σχολείο γιατί το κάλεσαν οι γονείς των παιδιών, οι Εθελοντές του Πάρκου έκαναν τον καθαρισμό γιατί είδαν ότι ο Δήμος Αθηναίων καθάρισε μόνο το σχολείο, αδιαφορώντας για την υπόλοιπη βρωμιά και δυσωδία, και η Περιφέρεια Αττικής, όπως μας είπαν οι εργαζόμενοι, καθάρισαν το συγκεκριμένο κομμάτι γιατί… για το συγκεκριμένο κομμάτι είχαν εντολή.

Το αποτέλεσμα βέβαια ήταν θετικό.

Το τμήμα της περιμέτρου του Πεδίου του Άρεως από το 28ο Δημοτικό Σχολείο μέχρι τα ουζερί της Μπούσγου είναι σήμερα καθαρό, αλλά γιατί θα πρέπει αυτό να γίνεται από πιέσεις, φιλοτιμία ή τύχη;

Γιατί να μην υπάρχει ΜΙΑ υπηρεσία και ΕΝΑΣ υπεύθυνος για την καθαριότητα όλης της περιμέτρου του Πάρκου, η οποία θα γίνεται συστηματικά;

ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑΜΕ

Τα σκουπίδια που βρήκαμε οι εθελοντές ήταν:

  • Σακούλες από κρουασάν, πατατάκια και άλλα συσκευασμένα τρόφιμα.
  • Μπουκάλια και κουτάκια μπύρας.
  • Πλαστικά μπουκαλάκια νερού.
  • Σαπισμένες μερίδες φαγητού σε πλαστικές συσκευασίες (μάλλον από συσσίτιο).
  • Κονσέρβες γατοτροφών – σκυλοτροφών.
  • Πολλές ζωγραφιές παιδιών (προφανώς από το σχολείο).
  • Χρησιμοποιημένα προφυλακτικά.

Για να μην αδικήσουμε κάποιους, ενδεχομένως ορισμένα από αυτά τα σκουπίδια να ήταν σε υπερχειλισμένα καλάθια απορριμμάτων και με τον αέρα να έπεσαν στον δρόμο και στη συνέχεια να σπρώχτηκαν στο παρτέρι.

Οι ελλείψεις σε κάδους στην περιοχή μας είναι τεράστιες και το τακτικό άδειασμα των καλαθιών απορριμμάτων προβληματικό, αφού ο κόσμος αναγκάζεται να ρίχνει σε αυτά, τα σκουπίδια που θα έβαζε στους κάδους.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τη διεύθυνση καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων μας είπαν ότι γνωρίζουν το πρόβλημα αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν κάδοι για να τοποθετήσουν στην περιοχή σε αντικατάσταση των κάδων που αφαιρέθηκαν για να τοποθετήσουν σε άλλες περιοχές που είχαν περισσότερη ανάγκη (!). Περιμένουν τον άλλον μήνα να έρθουν κάποιοι καινούργιοι κάδοι.

Για να δούμε…  

Το παρτέρι πριν τον καθαρισμό των εθελοντών.
Το παρτέρι μετά τον καθαρισμό των εθελοντών.
Παντού ξεχειλισμένα καλάθια απορριμμάτων,
καθώς έχουν αφαιρεθεί η κάδοι από την περιοχή.
Παντού ξεχειλισμένα καλάθια απορριμμάτων,
καθώς έχουν αφαιρεθεί οι κάδοι από την περιοχή.

The following two tabs change content below.

Δημήτρης Καλαντζής

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Σπούδασε δημοσιογραφία στο «Εργαστήρι» και Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς & τηλεοπτικούς σταθμούς και τώρα διερευνά τους κώδικες του διαδικτύου. Αγαπά τις ανθρώπινες ιστορίες και τις γάτες.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts