Η αξιοθαύμαστη 16χρονη ακτιβίστρια Greta Thunberg

του Δημήτρη Καλαντζή.

H Greta Thunberg, μετά την ομιλία της στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, δείχνει να έκανε περισσότερους ανθρώπους να τη μισήσουν απ΄ ότι να την αγαπήσουν. Το μεγάλο πάθος της, οι συσπάσεις του προσώπου της, η οργή αλλά και η απέχθεια που έδειξε προς το πρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ, έκανε πολλούς να γράψουν για ένα «προβληματικό μικρομέγαλο», για «υπέρμετρο θυμό που δεν αρμόζει στην ηλικία της», για μία «μικρή μαριονέτα πολυποίκιλων συμφερόντων»…

Αν και το τελευταίο μέλλει να απαντηθεί από την εξέλιξη της διαδρομής της, όλες οι άλλες «κατηγορίες» οφείλονται στην άγνοια και τον φόβο που προκαλεί ο διαφορετικός δημόσιος λόγος που εκφέρει η Greta Thunberg.  

Σε μία διεθνή πολιτική σκηνή που έχει συνηθίσει να κινείται στις αποχρώσεις του γκρι, χωρίς δυνατά «λευκά» ή «μαύρα», με πολιτική ορθότητα, στρογγυλεμένες γωνίες και διπλωματική (υποκριτική) ευαισθησία σε ρυθμιζόμενες δόσεις, η νεαρή Σουηδέζα έχει μία μεγάλη δύναμη που ονομάζεται «σύνδρομο Άσπεργκερς» ή «aspipower», όπως προτιμά η ίδια να αναφέρεται σε αυτή.  

Είναι μία διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού, που χαρακτηρίζεται από ιδιαιτερότητες  στην κοινωνική αλληλεπίδραση και στη λεκτική επικοινωνία. Εκδηλώνεται με περιορισμένες και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και ενδιαφέροντα, όπως και αδεξιότητα ή περίεργη, παράξενη χρήση της γλώσσας.

Ψυχική νόσος;

Σε καμία περίπτωση.

Τα άτομα με το σύνδρομο Άσπεργκερς έχουν εξαιρετική γλωσσική και γνωστική ανάπτυξη, με την ιδιαιτερότητα να τοποθετούν τα πράγματα σε κουτάκια και να τα υπερασπίζονται με απόλυτη λογική συνέπεια. Το μεγαλύτερο όμως προσόν τους είναι ότι δεν μπορούν να πουν ψέματα. Δεν μπορούν να υποκριθούν, δεν μπορούν να ελιχθούν, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ούτε «κατά συνθήκη ψεύδη» γιατί ο δικός τους διανοητικός κόσμος είναι γεμάτος από άσπρα και μαύρα χρώματα, χωρίς καθόλου γκρι.

Θα μπορούσε ένας πολιτικός σήμερα να είχε σύνδρομο Άσπεργκερ;

Θα μπορούσε να μην είχε τη δυνατότητα των ελιγμών και των μισόλογων;

Θα μπορούσε να έλεγε μόνο την αλήθεια από επιλογή;

Όχι, γιατί ο κόσμος ΔΕΝ έχει μάθει να ακούει ωμές, ανεπιτήδευτες, χωρίς «περιτύλιγμα» θέσεις ή αλήθειες.

Γι αυτό και ο λόγος της Greta Thunberg ξενίζει. Γι αυτό και το πάθος της φαίνεται αφύσικο. Γι αυτό και πολύς κόσμος δεν μπορεί να την εντάξει σε αυτό που έχει συνηθίσει να δέχεται ως «κανονικότητα».

H ίδια η Greta Thunberg έχει γράψει στο twitter της:

« Όταν οι haters σε χτυπάνε για την εμφάνισή και τις ιδιαιτερότητές σου, σημαίνει ότι δεν έχουν τίποτα άλλο να σου καταλογίσουν. Και τότε καταλαβαίνεις ότι κερδίζεις. Έχω Άσπεργκερς και αυτό σημαίνει ότι μερικές φορές είμαι λίγο διαφορετική από το «φυσιολογικό». Αλλά υπό τις κατάλληλες συνθήκες, το να είσαι διαφορετική είναι μία υπερ-δύναμη».  

The following two tabs change content below.

Δημήτρης Καλαντζής

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Σπούδασε δημοσιογραφία στο «Εργαστήρι» και Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς & τηλεοπτικούς σταθμούς και τώρα διερευνά τους κώδικες του διαδικτύου. Αγαπά τις ανθρώπινες ιστορίες και τις γάτες.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts