Διδασκαλία αρχαίων ελληνικών και νεοελληνικής λογοτεχνίας στο σύγχρονο ελληνικό σχολείο

της Αγγελικής Καρδαρά.

Ένα από τα πρώτα μαθήματα που δίδαξα, ξεκινώντας την εκπαιδευτική μου πορεία, ήταν αρχαία ελληνικά. Αν και στο Πανεπιστήμιο επέλεξα συνειδητά την κατεύθυνση της μεσαιωνικής και νεοελληνικής φιλολογίας λόγω της μεγάλης μου αγάπης για τη λογοτεχνία, είναι -τολμώ να πω- μαγικό το συναίσθημα να εμβαθύνεις στο αρχαίο κείμενο και να προχωράς στη συνέχεια σε ανάλυσή του.

Η διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ταξίδι στην ιστορία και στον πολιτισμό και μας προσφέρει ολοκληρωμένη γνώση, πολύτιμο εφόδιο για να χτίσουμε το μέλλον.

Γι’ αυτό πιστεύω ότι είναι σπουδαίο η διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών, όπως ασφαλώς και της νεοελληνικής λογοτεχνίας, να πραγματοποιείται στα σχολεία με τρόπο δημιουργικό από Καθηγητές που αγαπούν τα γράμματα και με έντονη αλληλεπίδραση των μαθητών. Να δίνεται το κίνητρο σε όλους τους μαθητές να συμμετέχουν ενεργά στην ανάλυση κάθε κειμένου και να πραγματοποιούν ατομικές και ομαδικές εργασίες για τον αρχαίο πολιτισμό και για τα κείμενα της νεότερης και σύγχρονης λογοτεχνίας.

Να ξεφύγουμε από τις επικίνδυνες λογικές στείρας εκμάθησης και να ενισχύσουμε την αρχή του “μαθαίνω πράττοντας” και της συμμετοχής όλων των μαθητών με ανταλλαγή απόψεων, σκέψεων και ιδεών, καθώς και της υλοποίησης εργασιών, με διττό στόχο: την πιο αποτελεσματική αφομοίωση της ύλης -πρωτίστως της ουσίας κάθε θεματικής ενότητας- και ανάπτυξης σημαντικών δεξιοτήτων των μαθητών που θα εκπαιδευτούν στο να συνεργάζονται με τους συμμαθητές τους για την επίτευξη στόχων και θα βιώσουν στην πράξη την αξία του να μαθαίνεις και να αποκτάς γνώση.

Όταν ξεκινά η διδάσκουσα / ο διδάσκων με αγάπη για το αντικείμενο, τα αποτελέσματα όσον αφορά τις σχολικές επιδόσεις αναμφίβολα θα βελτιωθούν. Αυτό είναι άλλωστε ένα αναγκαίο ζητούμενο σε μία εποχή όπου υψηλός αριθμός μαθητών διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να είναι λειτουργικά αναλφάβητος ολοκληρώνοντας τις σχολικές του σπουδές, όπως συζητήσαμε στο άρθρο με τίτλο Λειτουργικός αναλφαβητισμός και το σχολείο του μέλλοντος στο postmodern.gr.

Πόσο σημαντικό να αγαπήσουμε ξανά όλοι, μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, όλα τα μέλη της κοινωνίας, το σχολείο και να προσπαθήσουμε να ενισχυθεί η αξία του στο πλαίσιο της σύγχρονης κοινωνίας. Το σύγχρονο ελληνικό σχολείο μπορεί -και είναι θα έλεγα αναγκαίο- να διαδραματίσει έναν καθοριστικό ρόλο, παρέχοντας ολοκληρωμένη εκπαίδευση και παιδεία στους νέους, από τους οποίους εξαρτάται το μέλλον της χώρας μας.

The following two tabs change content below.
Η Αγγελική Καρδαρά είναι Εισηγήτρια-Συγγραφέας και Εκπαιδεύτρια στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλόλογος (με εξειδίκευση στη μεσαιωνική και νεοελληνική φιλολογία) και Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.). Το θέμα της διδακτορικής διατριβής της, με Επιβλέποντα τον Καθηγητή Γιάννη Πανούση, αφορά τον ιδιαίτερο γλωσσικό κώδικα επικοινωνίας του έγκλειστου πληθυσμού. Από τον Φεβρουάριο του 2020 ανέλαβε και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Crime & Media Lab του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος που αποτελεί Ομάδα Εργασίας για το Έγκλημα και την Απεικόνισή του στα ΜΜΕ. Έχει επάρκεια και άδεια διδασκαλίας τριών ξένων γλωσσών (αγγλικών, γαλλικών, ισπανικών). Εργάζεται στον συναρπαστικό χώρο της εκπαίδευσης, δίνει διαλέξεις και οργανώνει μαθήματα σεμιναριακού τύπου στο αντικείμενο εξειδίκευσής της «Έγκλημα & Media». Επίσης, είναι Επιστημονικά Υπεύθυνη ερευνών εγκληματολογικού, κοινωνικού και μιντιακού ενδιαφέροντος, αρθρογραφεί και συγγράφει. Έχει συγγράψει τα βιβλία: Τρομοκρατία και ΜΜΕ (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Όταν η ψυχή μιλάει (εκδόσεις Υδρόγειος), Φυλακή και Γλώσσα (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Εγχειρίδιο Εγκληματολογίας για τον Αστυνομικό και Δικαστικό Συντάκτη (εκδόσεις Παπαζήση), Σκιαγράφηση του ψυχολογικού προφίλ των εγκληματιών που απασχόλησαν τα ελληνικά ΜΜΕ (1993-2018): Criminal Profiling and Media (εκδόσεις Παπαζήση). Οι «Νέοι Παγιδευμένοι στα Παιχνίδια της Βίας: Εγκλήματα με Δράστες και Θύματα Νέους» είναι το έκτο βιβλίο της και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts