Ακατάλληλες Παιδικές Χαρές στο Πεδίον του Άρεως

του Δημήτρη Καλαντζή.

Κλειστές παραμένουν οι παιδικές χαρές στο Πεδίον του Άρεως, τον λόφο Φινοπούλου και το Αττικό Άλσος, καθώς σε έλεγχο που διενήργησε η Περιφερειακή Διοίκηση Πατούλη βρέθηκαν ακατάλληλα, ακόμα και επικίνδυνα παιχνίδια, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τραυματισμούς στα παιδιά. Η προηγούμενη Περιφερειακή αρχή, όπως μας είπε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος Βασίλης Κόκκαλης, δεν είχε φροντίσει ούτε για τις απαραίτητες επισκευές, ούτε για την πιστοποίηση των Παιδικών Χαρών, η οποία είχε λήξει από τις αρχές του 2019.

Η νέα Περιφερειακή Διοίκηση έχει ξεκινήσει τη διαδικασία επισκευών και πιστοποίησης που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες, ενώ για το 2020 σχεδιάζει την πλήρη ανακατασκευή των Παιδικών Χαρών με σύγχρονα παιχνίδια και προδιαγραφές ασφαλείας, όπως και την κατασκευή της ιστορικής Παιδικής Χαράς Εφήβων στο Πεδίον του Άρεως που παραμένει ερειπωμένη εδώ και 5 χρόνια και η επαναλειτουργία της αποτελεί πάγιο αίτημα του «Συλλόγου Αθηνά –Πεδίον του Άρεως».

Ακολουθούν τα όσα μας είπε ο κύριος Κόκκαλης.

«Ύστερα από αυτοψία, διαπιστώσαμε ότι οι παιδικές χαρές στο Πεδίον του Άρεως, στον λόφο Φινοπούλου και στο Αττικό Άλσος είχαν φθορές, κάποιες επικίνδυνες για την πρόκληση τραυματισμών στα παιδιά, ενώ είχε λήξει η πιστοποίησή τους από τις αρχές του 2019 χωρίς να κινηθεί η διαδικασία για νέα πιστοποίηση. Καταλαβαίνετε ότι οφείλαμε να τις κλείσουμε πριν έχουμε τραυματισμούς ή ακόμα και μοιραία περιστατικά και να ξεκινήσουμε τη διαδικασία αποκατάστασής τους».

  • Δεν θα μπορούσαν αυτές οι εργασίες να γίνουν με ανοιχτές τις παιδικές χαρές, ώστε να μη δημιουργείται πρόβλημα στους γονείς που δεν έχουν που να πάνε τα παιδιά τους;

«Δυστυχώς δεν βρήκαμε καμία ενεργή εργολαβία στην Περιφέρεια, στην οποία θα μπορούσαμε να εντάξουμε τις επισκευές τους. Έπρεπε να κάνουμε όλη τη διαδικασία από την αρχή. Για να γνωρίζουν οι πολίτες τη διαδικασία, για κάθε έργο / εργολαβία άνω των 20.000 ευρώ, η Περιφέρεια οφείλει να ακολουθεί διαδικασία δημοπράτησης με διαγωνισμό. Αυτό σημαίνει προκήρυξη του διαγωνισμού, κατάθεση προσφορών, ανάδειξη του μειοδότη και στη συνέχεια κατάθεση όλων των πιστοποιητικών που απαιτεί ο νόμος για την ικανότητα του μειοδότη να αναλάβει το έργο. Εμείς ξεκινήσαμε αμέσως τον διαγωνισμό και ήδη έχει βγει ο μειοδότης, ο οποίος έχει προθεσμία 3 μέρες ακόμα για να καταθέσει τα πιστοποιητικά του».

  • Γιατί δεν έγινε αυτή η διαδικασία για κάθε παιδική χαρά ξεχωριστά, ώστε να παραμένουν ανοιχτές κάποιες, όσο οι άλλες επισκευάζονται;

«Δεν έγινε για δύο λόγους: ο ουσιαστικός είναι ότι δεν μπορούσαμε ούτε για μία ημέρα να κρατήσουμε ανοιχτή κάποια παιδική χαρά που είναι ακατάλληλη ή επικίνδυνη για τα παιδιά. Η ζωή και η ασφάλεια των παιδιών είναι πάνω από όλα. Δεύτερον, εάν κάναμε μεμονωμένες εργολαβίες, θα ήταν «κατάτμηση έργου», που σημαίνει ότι θα μπορούσαμε  να επισκευάσουμε μόνο μία παιδική χαρά μέσα στο 2019. Οι υπόλοιπες θα παρέμειναν κλειστές μέχρι την άνοιξη του 2020».

  • Πότε λοιπόν θα ανοίξουν, επισκευασμένες, οι παιδικές χαρές; Στο Πεδίον του Άρεως τα προηγούμενα χρόνια είχαν περάσει τέσσερες και πέντε μήνες με κλειστές τις παιδικές χαρές μέχρι να πάρουν πιστοποίηση…

«Με το χειρότερο σενάριο, δηλαδή κακές καιρικές συνθήκες, οι παιδικές χαρές θα ανοίξουν το αργότερο σε τρεις εβδομάδες. Σας είπα ότι έχει ήδη βγει ο μειοδότης και η Περιφέρεια Αττικής θα φροντίσει ώστε η εταιρεία πιστοποίησης να παρακολουθεί την πορεία των εργασιών και να βγάλει την πιστοποίηση αμέσως μετά την ολοκλήρωσή τους. Δεν θα χαθεί ούτε μία ημέρα, να είναι βέβαιοι οι κάτοικοι. Κανονικά τέτοιες εργασίες γίνονται μέσα στο καλοκαίρι που δεν υπάρχουν προβλήματα καιρού, αλλά…»

  • Πάγιο αίτημα των κατοίκων του Πεδίου του Άρεως είναι να ξαναφτιαχτεί η ιστορική Παιδική Χαρά Εφήβων, η οποία παραμένει ερειπωμένη εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια. Η προηγούμενη Περιφερειακή Διοίκηση την είχε εξαγγείλει αρκετές φορές, αλλά δυστυχώς δεν ξεκίνησαν ποτέ οι εργασίες ανακατασκευής της. Είναι εξαιρετικά σημαντική η ανακατασκευή της γιατί θα φέρει στο Πάρκο δεκάδες ή και εκατοντάδες παιδιά και εφήβους…

«Το γνωρίζουμε το θέμα και εργαζόμαστε γι αυτό. Στις προτεραιότητές μας με την έναρξη του καινούργιου χρόνου είναι η ανακατασκευή όλων των Παιδικών Χαρών που βρίσκονται στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Δεν αναφέρομαι σε «μπαλώματα» και επισκευές, αλλά σε ολοκαίνουργιες Παιδικές Χαρές με σύγχρονα παιχνίδια και υψηλά στάνταρτ ασφαλείας. Για τον Γιώργο Πατούλη και όλους μας στην Περιφέρεια Αττικής, τα παιδιά είναι η αδιαμφισβήτητη προτεραιότητα στο έργο μας».

The following two tabs change content below.

Δημήτρης Καλαντζής

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Σπούδασε δημοσιογραφία στο «Εργαστήρι» και Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς & τηλεοπτικούς σταθμούς και τώρα διερευνά τους κώδικες του διαδικτύου. Αγαπά τις ανθρώπινες ιστορίες και τις γάτες.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts