Η Λογοτεχνία με απλά λόγια

Αναγνώσεις από την Μαρία Μαντή.

Είστε και εσείς λάτρεις του βιβλίου; Παρακολουθείτε συστηματικά τις νέες κυκλοφορίες, επισκέπτεστε βιβλιοπωλεία και έχετε γεμάτες βιβλιοθήκες; Ή, πάλι, θέλετε να βουτήξετε στη γοητευτική τέχνη της ανάγνωσης και δεν ξέρετε από πού να αρχίσετε; Τι θα λέγατε για ένα βιβλίο που θα ταξινομήσει συστηματικά τα αναγνώσματά σας σε εποχές και ρεύματα, θα σας πάρει από το χέρι και θα σας ταξιδέψει ανά τους αιώνες της λογοτεχνικής παραγωγής; Αυτό ακριβώς κάνει το βιβλίο της Penguin που έφεραν στην Ελλάδα οι εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Η λογοτεχνία με απλά λόγια προσφέρει μία γρήγορη και ευσύνοπτη ματιά στα μεγαλύτερα λογοτεχνικά έργα της Ανατολής και Δύσης, εξερευνώντας τα κοινά τους θέματα και τα βασικά ρεύματα και είδη λογοτεχνίας, ξεκινώντας από τα αρχαία έπη όπως η Ιλιάδα και η Μαχαμπαράτα και φτάνοντας ως τη σύγχρονη λογοτεχνία, με αναφορές σε σημαντικότατους συγγραφείς των καιρών μας, όπως στον Τόμας Πίντσον και τη μεταμυθοπλασία, στον Σάλμαν Ρούσντι και τον μαγικό ρεαλισμό, στην Τόνι Μόρισον και τη σύγχρονη αφροαμερικανική λογοτεχνία, στον Μουρακάμι και τη μεταφυσική φαντασία, στον Ζοζέ Σαραμάγκου και την αλληγορική σάτιρα, στη Μάργκαρετ Άτγουντ και το γοτθικό μυθιστόρημα του Νότιου Οντάριο, στον Τζόναθαν Φράνζεν και το θέμα της δυσλειτουργικής οικογένειας. 

Περισσότερα από εκατό διαφωτιστικά άρθρα αναλαμβάνουν να παρουσιάσουν τα έργα εκείνα που αναθεώρησαν και καθόρισαν τη συγγραφική τέχνη της εποχής τους σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη. Διαγράμματα, φωτογραφικό υλικό και σύντομες βιογραφίες σημαντικών συγγραφέων διαφωτίζουν τον αναγνώστη με τρόπο ξεκούραστο και συνοπτικό, δίνοντας πληροφορίες για το context και τις λογοτεχνικές παραδόσεις που επηρέασαν τα εκάστοτε έργα. Ιδανικό για φοιτητές, λάτρεις της λογοτεχνίας ή ενημερωμένους αναγνώστες.

Sam Atkinson (επιμέλεια), Η Λογοτεχνία με απλά λόγια, Μτφ. Χριστίνα Σωτηροπούλου, σελ. 354, εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ.

The following two tabs change content below.
Η Μαρία Μαντή λατρεύει το storytelling από τότε που θυμάται τον εαυτό της. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Ιστορία-Αρχαιολογία και Ιστορία της Tέχνης και έπειτα Γερμανική Γλώσσα και Λογοτεχνία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Είναι υποψήφια διδάκτορας στο τμήμα Γερμανικής Φιλολογίας – όπου μελετά την σεναριακή προσαρμογή λογοτεχνικών έργων και τις αφηγηματικές τεχνικές στη λογοτεχνία και στη σεναριογραφία. Τα τελευταία δέκα χρόνια γράφει σενάρια για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, ενώ δημοσιεύει άρθρα σχετικά με τη θεωρία του σεναρίου. Επίσης ασχολείται με τη μετάφραση λογοτεχνικών και θεατρικών έργων από τα γερμανικά και τα αγγλικά. Εδώ και δύο χρόνια παρουσιάζει τα βιβλία που αγαπάει σε ηλεκτρονικούς ιστότοπους. Αυτόν τον καιρό συγγράφει το πρώτο της βιβλίο σχετικά με τη θεωρία του σεναρίου.

Comments

comments

Related Posts

    Comments are closed.

    Recent Posts