Η άλλη Γκρέις της Μάργκαρετ Άτγουντ

Αναγνώσεις από τη Μαρία Μαντή.

Η Γκρέις Μαρκς είναι μια νεαρή υπηρέτρια που καταδικάζεται σε φυλάκιση για συνέργεια στη δολοφονία του αφεντικού της και της ερωμένης του. Κάποιοι πιστεύουν ότι είναι αθώα και απαιτούν να της δοθεί χάρη, άλλοι πάλι ότι είναι ένοχη και παράφρων. Ένας φιλόδοξος γιατρός που ειδικεύεται στις ψυχικές νόσους επιστρατεύεται από ομάδα προοδευτικών ανθρώπων για να ξεκλειδώσει τη μνήμη της, καθώς η ίδια δεν μπορεί να ανακαλέσει την ημέρα των φονικών…

Η Μάργκαρετ Άτγουντ βασίστηκε σε ενδελεχή έρευνα για να καταγράψει την πραγματική αυτή ιστορία, εμπλουτίζοντας τα κενά της αφήγησης με μυθοπλαστικές εικασίες. Προσάρμοσε τη γραφή της στην περίοδο κατά την οποία εκτυλίσσεται η ιστορία και κατάφερε να δημιουργήσει ένα καθηλωτικό βικτωριανό μυθιστόρημα, με την αινιγματική κεντρική ηρωίδα να θυματοποιείται -κοινωνικά στην αρχή- εξαιτίας της φτώχειας της, μα στη συνέχεια και από το δικαστικό και σωφρονιστικό σύστημα. Η δυναμική της αφήγησης προκύπτει από τη σχέση της Γκρέις με τον νεαρό ψυχίατρο Τζόρνταν, που την παρακολουθεί και ταυτόχρονα κάνει την έρευνά του πάνω στα αίτια της τρέλας, με απώτερο στόχο να ιδρύσει τη δική του, πρωτοποριακή κλινική. Η Γκρέις ωστόσο φαίνεται να είναι εκείνη που ελέγχει τον γιατρό  και τις συζητήσεις τους, αποκαλύπτοντας μόνο τις πλευρές της ιστορίας που συμφέρουν την ίδια.

Για άλλη μια φορά η Άτγουντ παρουσιάζει με τρόπο πνευματώδη τον πόλεμο των φύλων – ενώ η απάντηση στο κεντρικό ερώτημα περί ενοχής ή μη της κεντρικής ηρωίδας πλανάται αμφίσημη και μετά το πέρας της ανάγνωσης.

Το βιβλίο μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη στο συνδρομητικό κανάλι Netflix το 2017, σε μία εξάωρη μίνι σειρά. Οι κριτικές που απέσπασε την κατατάσσουν στη λίστα με τις πιο επιτυχημένες τηλεοπτικές μεταφορές της Άτγουντ.

Μάργκαρετ Άτγουντ, Η Άλλη Γκρέις, μτφ. Αύγουστος Κορτώ, σελ. 648 , εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ.

The following two tabs change content below.
Η Μαρία Μαντή λατρεύει το storytelling από τότε που θυμάται τον εαυτό της. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Ιστορία-Αρχαιολογία και Ιστορία της Tέχνης και έπειτα Γερμανική Γλώσσα και Λογοτεχνία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Είναι υποψήφια διδάκτορας στο τμήμα Γερμανικής Φιλολογίας – όπου μελετά την σεναριακή προσαρμογή λογοτεχνικών έργων και τις αφηγηματικές τεχνικές στη λογοτεχνία και στη σεναριογραφία. Τα τελευταία δέκα χρόνια γράφει σενάρια για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, ενώ δημοσιεύει άρθρα σχετικά με τη θεωρία του σεναρίου. Επίσης ασχολείται με τη μετάφραση λογοτεχνικών και θεατρικών έργων από τα γερμανικά και τα αγγλικά. Εδώ και δύο χρόνια παρουσιάζει τα βιβλία που αγαπάει σε ηλεκτρονικούς ιστότοπους. Αυτόν τον καιρό συγγράφει το πρώτο της βιβλίο σχετικά με τη θεωρία του σεναρίου.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts