Οι προτάσεις του Συλλόγου “Αθηνά” για το Πεδίον του Άρεως προς τη νέα Περιφερειακή Αρχή

Σύλλογος “Αθηνά” Πεδίον του Άρεως.

Οι προτάσεις του Συλλόγου “Αθηνά” Πεδίον του Άρεως, όπως παραδόθηκαν στον Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα κύριο Γιώργο Δημόπουλο στις 22/10/2019.

Άρδευση

Σήμερα το Πάρκο αρδεύεται σχεδόν αποκλειστικά από νερό της ΕΥΔΑΠ καθώς οι 5 από τις 6 γεωτρήσεις βρίσκονται αχρηστευμένες λόγω βλάβης των μηχανισμών άντλησης νερών. Θεωρούμε ότι η άρδευση από γεωτρήσεις, πέραν της εξοικονόμησης χρημάτων, θα ενισχύσει την οικολογική λειτουργία του Πάρκου. Το δίκτυο άρδευσης σήμερα είναι ένα «σουρωτήρι», καθώς αποτελείται από επιφανειακούς σωλήνες, οι οποίοι καταστρέφονται συνεχώς από βανδαλισμούς. Θεωρούμε ότι η υπογειοποίηση του δικτύου ύδρευσης είναι επιβεβλημένη, όπως έχει γίνει στον Εθνικό Κήπο και σε άλλα Πάρκα της Αθήνας.  

Παιδικές Χαρές

Απαιτείται επανασχεδιασμός των δύο υφιστάμενων Παιδικών Χαρών που είναι αποψιλωμένες από παιχνίδια και η τοποθέτηση νέων, ξύλινων, αρμονικών με το περιβάλλον και με σύγχρονα στάνταρτ ασφάλειας. Ζητάμε την επανακατασκευή της ιστορικής «Παιδικής Χαράς των Εφήβων» (παλαιότερα γνωστής ως η «Μεγάλη Παιδική Χαρά με το αεροπλάνο»), πολύ κοντά στην κεντρική είσοδο, όπου σήμερα υπάρχουν μόνο κάποια κατεστραμμένα δάπεδα ασφαλείας. Ο χώρος αυτός είναι συνολικού εμβαδού δύο στρεμμάτων. Η Μεγάλη Παιδική Χαρά θα προσελκύσει παιδιά και εφήβους από όλη την περιοχή που σήμερα δεν έχουν κανέναν χώρο να αθληθούν. Ζητάμε επίσης η Παιδική Χαρά, ή μέρος αυτής, να είναι κατάλληλη για παιδιά με ειδικές ανάγκες, τα οποία αυτή τη στιγμή δεν έχουν κανέναν χώρο στον Δήμο Αθηναίων φιλικό προς τις ανάγκες τους.

Δημιουργία χώρων Άθλησης

Εγκατάσταση οργάνων γυμναστικής, που θα δημιουργούν έναν χώρο άθλησης και γυμναστικής για όλες τις ηλικίες των επισκεπτών. Σύμφωνα με την τελευταία διαχειριστική μελέτη, προτείνεται η δημιουργία ενός τέτοιου χώρου κοντά στην είσοδο της οδού Μπούσγου και άλλοι δύο εντός διακένων, για να καλυφθούν οι ανάγκες του συνόλου των επισκεπτών του πάρκου. Πιο συγκεκριμένα, ο δεύτερος χώρος προτείνεται να διαμορφωθεί στο δυτικά όριο του πάρκου, με είσοδο από την οδό Μαυρομματαίων και ο τρίτος χώρος στο ανατολικό όριο του πάρκου, με είσοδο από την πλατεία Πρωτομαγιάς».

Φυτώριο

Ο χώρος του φυτωρίου είναι περιφραγμένος και δεν λειτουργεί σήμερα. Προτείνονται εργασίες συντήρησης και επισκευής των υφιστάμενων υποδομών, ώστε να καταστεί ξανά το φυτώριο λειτουργικό. Προτείνουμε ακόμα τη σήμανση των δένδρων ανά φυόμενο φυτό, με μικρές πινακίδες ενημέρωσης με πληροφορίες για το είδος (με λατινική και ελληνική ονομασία), την προέλευση ή ακόμα και τις απαιτήσεις, ώστε οι επισκέπτες να προσεγγίζουν και να δείχνουν ενδιαφέρον για τον φυτικό πλούτο.  

Βοτανικός Κήπος

Το Πεδίο του Άρεως αποτελεί ένα πάρκο το οποίο επισκέπτονται πολλά σχολεία, διενεργώντας τις εκπαιδευτικές εκδρομές τους. Κρίνεται λοιπόν απαραίτητη η δημιουργία ενός βοτανικού κήπου, καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο τον περιβαλλοντικό και εκπαιδευτικό στόχο που θα πρέπει να έχει ένα Αστικό Πάρκο. Ο χώρος αυτός προτείνεται να δημιουργηθεί εντός του περιφραγμένου χώρου όπου χωροθετούνται τα γραφεία της Υπηρεσίας Πρασίνου, συνολικής επιφάνειας ενός στρέμματος περίπου.

Κατασκευή Χώρου Αναψυχής

Στα δυτικά του πάρκου υπάρχει ένα χώρος, ο λεγόμενος «χώρος με τις Αριές». Ο χώρος αυτός αποτελεί μια κυκλική επιφάνεια, όπου περιμετρικά αυτής φύονται μεγάλες Αριές, δημιουργώντας έναν χώρο σκίασης, προσελκύοντας μεγάλο μέρος των επισκεπτών για ανάπαυση και ξεκούραση. Προτείνεται στον χώρο αυτόν η τοποθέτηση 4 έως 8 τραπεζοπάγκων, δημιουργώντας έτσι χώρο ανάπαυσης και αναψυχής των επισκεπτών, όπως ακριβώς γίνεται σε όλα τα Πάρκα της Ευρώπης (και στον Εθνικό Κήπο).

Συντήρηση υφιστάμενων διαδρόμων ή μονοπατιών

Το δίκτυο των πλακόστρωτων διαδρόμων και μονοπατιών είναι κατεστραμμένο λόγω αρχικών κακοτεχνιών αλλά και της κυκλοφορίας αυτοκινήτων (για τα διάφορα παζάρια αλλά και την ασφάλεια του Πάρκου). Απαιτείται η αντικατάσταση κατεστραμμένων πλακών και η επισκευή κρασπέδων σε σημεία που έχουν καταστραφεί. Να απαγορευτεί η κίνηση οχημάτων σε όλο το Πάρκο και οι περιπολίες των υπαλλήλων της εταιρίας φύλαξης να γίνονται με ποδήλατο, όπως κάνει και μία ομάδα αστυνομικών, κάτι που θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ηρεμία της ζωής του Πάρκου, λιγότερη ρύπανση, αλλά και δημιουργία σχέσεων οικειότητας μεταξύ των υπαλλήλων της φύλαξης και των επισκεπτών του Πάρκου για το καλό του χώρου.

Εγκατάσταση καθιστικών

Προτείνεται η περιοδική συντήρηση και επισκευή όλων των υφιστάμενων καθισμάτων (παγκάκια) και παράλληλα η αντικατάσταση των κατεστραμμένων.

Επαναλειτουργία της «Γαρδένιας»

Μετά το κακόπιστο σταμάτημα των εργασιών επαναλειτουργίας της «Γαρδένιας» το περσινό καλοκαίρι, πληροφορούμαστε ότι τώρα μπαίνει στην τελική ευθεία για να ανοίξει το μοναδικό κιόσκι του Πεδίου του Άρεως με τη χρήση των κοντινών δημόσιων τουαλετών. Παρακαλούμε όπως παρασχεθεί η οποιαδήποτε βοήθεια στον επινοικιαστή, ώστε πράγματι να ανοίξει η «Γαρδένια» και επιπλέον να υπάρξει μέριμνα για τους συνταξιούχους που επί δέκα χρόνια τώρα με κρύο και με ζέστη πηγαίνουν στον χώρο και προσπαθούν να βρουν κάλυψη μέσα στα δέντρα αντί να υπάρχει ένα σκίαστρο για να τους προστατεύει. Θεωρούμε ότι αυτή η ομάδα των τακτικών επισκεπτών του Πάρκου πρέπει να ενισχυθεί με οποιονδήποτε τρόπο κρίνει η Περιφέρεια, ίσως και με την επιδότηση του κιοσκιού για την παροχή φτηνού καφέ και ροφημάτων με την επίδειξη κάποιας κάρτας κατοίκου. Καμιά Περιφερειακή ή Νομαρχιακή Αρχή μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει ενδιαφέρον για τους απόμαχους της περιοχής μας που αγαπούν τον χώρο, ο οποίος είναι άλλωστε και ο μόνος που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για μία βόλτα κοντά στη φύση.

Επαναλειτουργία του Green Park

H επαναλειτουργία του Green Park θα δώσει ζωή σε όλη τη δυτική πλευρά του Πάρκου και την οδό Μαυρομματαίων που μαστίζεται από την παραβατικότητα των ναρκωτικών. Καθώς έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από τη δημοπράτησή του, χωρίς να έχει γίνει οποιαδήποτε ενέργεια επαναλειτουργίας του, ζητούμε να γίνουν οι απαραίτητες επαφές με τον ενοικιαστή, κι αν δεν υπάρχει πλέον ενδιαφέρον για τον χώρο, να προχωρήσει η Περιφέρεια σε νέο μειοδοτικό διαγωνισμό.

Τα… αυτονότητα

Τέλος, ζητάμε τα αυτονόητα, δηλαδή την επαναλειτουργία των υφιστάμενων υποδομών που η προηγούμενη Περιφερειακή Διοίκηση είχε πολλάκις υποσχεθεί ότι θα επαναλειτουργήσει αλλά δυστυχώς δεν το είχε κάνει:

  • Λειτουργία του Ροδώνα.
  • Λειτουργία της Υδάτινης Διαδρομής (Πλατάνια).
  • Λειτουργία του Κεντρικού Σιντριβανιού (στη «Γαρδένια»).
  • Λειτουργία του σιντριβανιού στο πλάτωμα του Άλσους
  • Λειτουργία του συνόλου των δημόσιων τουαλετών.
  • Λειτουργία των δημόσιων βρυσών.
  • Αυστηρή επίβλεψη των εργασιών που διενεργούν εξωτερικά συνεργεία.

Πλατεία Πρωτομαγιάς – Λόφος Φινοπούλου

Οι δύο δορυφορικοί χώροι του Πεδίου του Άρεως αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα υποδομών (πότισμα, παγκάκια, φωτισμός) και θα αποτελέσουν ξεχωριστή αναφορά του Συλλόγου Αθηνά.  

Σύλλογος Αθηνά

Ο Σύλλογος Αθηνά θέτει όλες τις δυνάμεις του στη διάθεση της Περιφέρειας για τη βελτίωση των λειτουργιών του Πεδίου του Άρεως, σε όποιον ρόλο κρίνει αυτή, καθώς είναι ο μοναδικός αναγνωρισμένος Σύλλογος Κατοίκων, ο οποίος δραστηριοποιείται στο Πάρκο εδώ και μία δεκαετία, γνωρίζοντας τον χώρο σπιθαμή προς σπιθαμή. Θέτουμε ως εξαίρεση τη συμμετοχή μας σε θέματα διαγωνισμών και ανάθεσης έργων, εργολαβιών κλπ, καθώς δεν θέλουμε την παραμικρή σχέση με την οικονομική διαχείριση.

Ο Σύλλογος μας δραστηριοποιείται αποκλειστικά στο πλαίσιο του εθελοντισμού και της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο.

Σύλλογος “Αθηνά” Πεδίον του Άρεως

Μανώλης Μπαχλιτζανάκης, πρόεδρος

Χαράλαμπος Σολδάτος, αντιπρόεδρος

Δημήτρης Γεωργιάδης, γραμματέας

Στέφανος Αντωνακάκης, ταμίας

Γιάννης Γογώνης, μέλος Δ.Σ

Μαίρη Βότση, μέλος Δ.Σ

Δημήτρης Καλαντζής, μέλος Δ.Σ

Γίνετε φίλοι στη σελίδα μας στο facebook: https://www.facebook.com/SyllogosAthinaPedionAreos/

The following two tabs change content below.
Αστική ζωή, ιστορία, πρόσωπα, πολιτισμός, αφορμές για επανατοποθετήσεις και καταβυθίσεις στην ανθρώπινη σκέψη. Αναρτήσεις σε περιβάλλον Creative Commons 4, που απαγορεύει την εμπορική τους χρήση, αλλά επιτρέπει την ακέραιη αναπαραγωγή τους με αναφορές στον συντάκτη και την ιστοσελίδα.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts