Ένα λαμπρό και αισιόδοξο μυαλό ετών 99

της Μαρίας Δουρουδή.

Ούτε τα μπότοξ, ούτε οι κρέμες, ούτε οι μεσοθεραπείες, ούτε οι οροί ανάπλασης… Ένα πράγμα αξίζει στη ζωή μεγαλώνοντας, το μυαλό. Όχι η εξυπνάδα. Η διατήρηση του μυαλού ακμαίου και ζωηρού μέχρι τα βαθιά γεράματα. Νομίζω ότι αυτό είναι το καλύτερο ελιξίριο νεότητας…

Αφορμή γι’ αυτό που γράφω είναι η γνωριμία που είχα πρόσφατα με έναν βετεράνο του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, τον Γιώργο Πλειώνη. Γεννημένος στις 17 Μαρτίου του 1920!

Δεν θέλω να πω ότι ο άνθρωπος αυτός δόκιμος Ίκαρος τότε, αγωνιούσε πότε θα τελειώσει η εκπαίδευση για να πολεμήσει για την πατρίδα. Δεν θέλω να πω ότι έκανε 383 επιχειρησιακές αποστολές με μαχητικά και «ντακότες»… Ναι, όλα αυτά αξίζουν το λιγότερο μια βαθιά υπόκλιση.

Σε άλλο πράγμα όμως στέκομαι. Στο μυαλό αυτού του 99χρονου, που με δέχτηκε στην καλοφροντισμένη διπλοκατοικία του στου Παπάγου, περπατώντας με δυσκολία με ένα «πι», επειδή «έχω ένα λουμπάγκο», λέει, «τον τελευταίο καιρό». Μην φανταστείτε δηλαδή ότι είναι έτσι εδώ και χρόνια… Τώρα τελευταία δυσκολεύεται στο περπάτημα. Κατά τ΄άλλα ο κύριος Πλειώνης είναι ακμαιότατος.

Η αφήγηση του έρεε σα το νερό, χωρίς να κομπιάζει και χωρίς να κάθεται ώρα για να σκεφτεί. Τα θυμόταν όλα με ημερομηνίες και χρονολογίες. Και όσα έλεγε δεν είχαν ίχνος έπαρσης και εγωισμού.

Ακόμα, χειρίζεται τα social media σαν έφηβος. Έχει Facebook και Instagram. Ανεβάζει εκεί τις σκέψεις του για τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις. Και το κυριότερο, έχει μεγάλη πίστη στην νεολαία σήμερα. Γιατί όπως μου είπε, «ακόμη και αυτοί που συνωστίζονται στα κλαμπ και χορεύουν όλα αυτά τα ακαταλαβίστικα, όταν έρθει η ώρα να υπερασπιστούν την πατρίδα, θα το κάνουν στα σίγουρα!».

Η αιώνια λιακάδα ενός αισιόδοξου μυαλού!

Υ. Γ. Για να με δεχτεί στο σπίτι του, τηλεφώνησε στο κανάλι για να επιβεβαιώσει ότι είμαι υπαρκτό πρόσωπο και ότι δεν θα του κάνω κακό. Κάτι που πρέπει όλοι οι άνθρωποι αυτής της ηλικίας να κάνουν πριν δεχτούν έναν άγνωστο στο σπίτι τους.

Ο κύριος Γιώργος Πλειώνης, βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Φωτό: Μαρία Δουρουδή, Οκτώβριος 2019.
Ο κύριος Γιώργος Πλειώνης, βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Φωτό: Μαρία Δουρουδή, Οκτώβριος 2019.
The following two tabs change content below.
Γεννήθηκε το 1975 στη Μυτιλήνη της Λέσβου, το νησί για το οποίο μιλά πια όλος ο κόσμος! Ήξερε στα 8 της χρόνια ότι θα γίνει δημοσιογράφος, καθώς έγραψε τα νέα του χωριού σε μια μικρή εφημερίδα επί δέκα φορές και την πούλησε στους συγχωριανούς της στην Άντισσα. Νιώθει καλά όταν ταξιδεύει, όταν τρώει και όταν είναι με φίλους.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts