Η ιστορία των μελισσών από τη Maja Lunde που έρχεται στην Αθήνα

Αναγνώσεις από τη Μαρία Μαντή.

Το βιβλίο—φαινόμενο που έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 35 γλώσσες, έρχεται και στη χώρα μας από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Πρόκειται για το πρώτο μέρος μιας τετραλογίας και έχει ήδη αποσπάσει το βραβείο Νορβηγών Βιβλιοπωλών το 2015.  Ήταν Νο 1 best seller στη Γερμανία το 2017 σε όλες τις κατηγορίες βιβλίων, με 500.000 αντίτυπα και έχει λάβει καλές κριτικές ανά τον κόσμο.

Πρόκειται για τρεις δυνατές παράλληλες ιστορίες, με κοινό άξονα τον αόρατο δεσμό του ανθρώπινου κόσμου με τον κόσμο των μελισσών. Από τη μία ο βιολόγος Γούλιαμ, που, εν έτει 1852, μελετά έναν νέο τύπο κυψέλης. Στη σύγχρονη εποχή, στην Αμερική του 2007, ο μελισσοκόμος Τζορτζ αρνείται πεισματικά να εκβιομηχανίσει την παραγωγή του και ζει με την ελπίδα πως ο γιος του θα γίνει συνεχιστής της οικογενειακής επιχείρησης. Και τέλος, στην Κίνα του 2098, σε ένα δυστοπικό μέλλον, οι άνθρωποι γονιμοποιούν χειρωνακτικά τα φυτά δουλεύοντας νυχθημερόν στα χωράφια για να εξασφαλίσουν την επιβίωση του είδους τους. Οι μέλισσες έχουν από καιρό εξαφανιστεί.  Έτσι και η Τάο είναι αναγκασμένη να πασπαλίζει τα δέντρα με γύρη. Όταν ο γιος της μεταφέρεται αναίσθητος στο νοσοκομείο, οι αρχές τον εξαφανίζουν και η ίδια θα τον αναζητήσει με κάθε τρόπο…

Το βιβλίο της Λούντε ανήκει στην κατηγορία του cli-fi (climate fiction) και αναλύει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη και στη ζωή μας. Η αφήγηση εντούτοις παραμένει επικεντρωμένη στις προσωπικές ιστορίες, κερδίζοντας από την πρώτη στιγμή το ενδιαφέρον και την ενσυναίσθηση του αναγνώστη. Η αφήγηση είναι σπασμένη και τοποθετείται σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, ενώ η κλιματική αλλαγή γίνεται η αφορμή να εξιστορηθούν βαθιά ανθρώπινα περιστατικά, να αναλυθούν και περιγραφούν οι βαθύτερες ανθρώπινες σχέσεις.

Ένα εξαιρετικό λογοτεχνικό ντεμπούτο από τη νεαρή συγγραφέα Μάγια Λούντε, η οποία θα βρίσκεται στην Αθήνα για να παρουσιάσει το βιβλίο της Η ιστορία των μελισσών και να συνομιλήσει με το αναγνωστικό κοινό την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου στις 19:00 στο Public Συντάγματος.

Maja Lunde, Η ιστορία των μελισσών, μτφ. Σωτήρης Σουλιώτης, σελ. 496, εκδ. ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ.

The following two tabs change content below.
Η Μαρία Μαντή λατρεύει το storytelling από τότε που θυμάται τον εαυτό της. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Ιστορία-Αρχαιολογία και Ιστορία της Tέχνης και έπειτα Γερμανική Γλώσσα και Λογοτεχνία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Είναι υποψήφια διδάκτορας στο τμήμα Γερμανικής Φιλολογίας – όπου μελετά την σεναριακή προσαρμογή λογοτεχνικών έργων και τις αφηγηματικές τεχνικές στη λογοτεχνία και στη σεναριογραφία. Τα τελευταία δέκα χρόνια γράφει σενάρια για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, ενώ δημοσιεύει άρθρα σχετικά με τη θεωρία του σεναρίου. Επίσης ασχολείται με τη μετάφραση λογοτεχνικών και θεατρικών έργων από τα γερμανικά και τα αγγλικά. Εδώ και δύο χρόνια παρουσιάζει τα βιβλία που αγαπάει σε ηλεκτρονικούς ιστότοπους. Αυτόν τον καιρό συγγράφει το πρώτο της βιβλίο σχετικά με τη θεωρία του σεναρίου.

Comments

comments

Related Posts

    Comments are closed.

    Recent Posts