Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης Ζέη

Αναγνώσεις από τη Μαρία Μαντή.

Η αγαπημένη συγγραφέας που καθόρισε αναγνωστικά τα παιδικά μας χρόνια, η ακούραστη, πολυγραφότατη Άλκη Ζέη, επιστρέφει με ένα νέο βιβλίο από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, για το οποίο ο εκδοτικός οίκος διοργανώνει την Τρίτη 3/12/2019 εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, αφιερωμένη στη συγγραφέα.

Η  Άλκη Ζέη δε χρειάζεται πολλές συστάσεις. Γεννημένη στην Αθήνα το 1925, είναι Ελληνίδα συγγραφέας και πεζογράφος που έφερε στις ζωές μας κλασικά πλέον παιδικά βιβλία όπως Το καπλάνι της βιτρίνας, Κοντά στις ράγες ή Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου κ.α. Έχει βραβευτεί για το έργο της από την Ακαδημία Αθηνών, ενώ βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες.  Το 2004 ήταν υποψήφια για το βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και το βραβείο Άστριντ Λίντγκρεν λογοτεχνίας, ενώ το 2014 αναγορεύτηκε επίτιμη διδάκτορας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για να τιμηθεί με τον τρόπο αυτό η προσφορά της στην παιδική λογοτεχνία.

Τα βιβλία της Άλκης Ζέη ανήκουν σε μία περίοδο που έφερε σημαντικές αλλαγές στην παιδική λογοτεχνία και όπου ο χαρακτήρας των  ηρώων διαμορφώνεται πλέον σε συσχετισμό με τις κοινωνικές σχέσεις. Η Ζέη πρωτοπορεί στη νέα αυτή αντίληψη, όταν, το 1963, εκδίδει το Καπλάνι της βιτρίνας, όπου πρόσφατα ιστορικά γεγονότα δίνονται στο παιδί σφαιρικά, ενώ οι ήρωες διατηρούν την παιδική οπτική, τοποθετούνται όμως μέσα σε ένα αληθοφανές και ρεαλιστικά σκιαγραφημένο πολιτικό, κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο. Οι προσωπικές περιπέτειες των πρωταγωνιστών αναδύονται μέσα από την ώσμωση του προσωπικού με το ιστορικό και κοινωνικό στοιχείο, η συγκίνηση και το προσωπικό δράμα εντάσσονται σε ένα ρεαλιστικό περιβάλλον και εντέλει η μυθοπλασία συναντά την πραγματικότητα, χωρίς να χάνει λεπτό την αληθοφάνεια, αλλά και την αισιοδοξία της. Παρά τη σοβαρότητα των θεμάτων, η αισιόδοξη αντίληψη για τη ζωή είναι εκείνη που τελικά κυριαρχεί.

Στο νέο βιβλίο της, Ένα παιδί από το πουθενά, η Ζέη αφηγείται την ιστορία ενός παιδιού που ζει στο σήμερα και προέρχεται από το πουθενά: του ορφανού Ίκαρου, που μένει με τη θεία του και, όπως του λέει ο θείος της κολλητής του, μοιάζει με τον Νορβηγό συγγραφέα που επισκέπτεται τακτικά την Κάλυμνο: τον Νέσμπο. Ήθος άλλων εποχών και ήρωες που ακόμα έχουν την καλοσύνη να κάνουν το σωστό, μέσα σε έναν κυκεώνα σύγχρονων προβλημάτων: σχολικός εκφοβισμός και άστεγοι, σύγχρονες ανθρώπινες σχέσεις και οικονομική κρίση, αλληλεγγύη και έγνοια για τον συνάνθρωπο, εθελοντισμός, πρόσφυγες και η πανανθρώπινη αξία της φιλίας… Ένα βιβλίο που ξεχειλίζει από ζεστασιά και αγάπη – και μας κάνει να αγαπάμε την Άλκη Ζέη ακόμα περισσότερο.

Πληροφορίες για την εκδήλωση Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης – Αφιέρωμα στο έργο της Άλκης Ζέη:

3 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 19.00, στο MEGARON PLUS

Πρόκειται για μια βραδιά αφιερωμένη στην αγαπημένη συγγραφέα μικρών και μεγάλων, Άλκη Ζέη, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου παιδικού μυθιστορήματός της «Ένα παιδί από το πουθενά».

Θα μιλήσουν:

 • η βυζαντινολόγος-ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ
 • η συγγραφέας Αγγελική Δαρλάση
 • ο σκηνοθέτης Βασίλης Παπαβασιλείου
 • ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος
 • η καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών Βίκυ Πάτσιου
 • ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας
 • και η εκπαιδευτικός-συγγραφέας Αντιόπη Φραντζή.
The following two tabs change content below.
Η Μαρία Μαντή λατρεύει το storytelling από τότε που θυμάται τον εαυτό της. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Ιστορία-Αρχαιολογία και Ιστορία της Tέχνης και έπειτα Γερμανική Γλώσσα και Λογοτεχνία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Είναι υποψήφια διδάκτορας στο τμήμα Γερμανικής Φιλολογίας – όπου μελετά την σεναριακή προσαρμογή λογοτεχνικών έργων και τις αφηγηματικές τεχνικές στη λογοτεχνία και στη σεναριογραφία. Τα τελευταία δέκα χρόνια γράφει σενάρια για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, ενώ δημοσιεύει άρθρα σχετικά με τη θεωρία του σεναρίου. Επίσης ασχολείται με τη μετάφραση λογοτεχνικών και θεατρικών έργων από τα γερμανικά και τα αγγλικά. Εδώ και δύο χρόνια παρουσιάζει τα βιβλία που αγαπάει σε ηλεκτρονικούς ιστότοπους. Αυτόν τον καιρό συγγράφει το πρώτο της βιβλίο σχετικά με τη θεωρία του σεναρίου.

Comments

comments

Related Posts

  Comments are closed.

  Recent Posts