Βιβλιοδωράκια για τις γιορτές – part 1: Ο Χάρι Πότερ με εικονογράφηση

Αναγνώσεις από τη Μαρία Μαντή.

Ο εορταστικότερος μήνας του χρόνου φοράει ήδη τα καλά του και βαδίζει πανηγυρικά προς την 25η, ημέρα των Χριστουγέννων. Οι άνθρωποι επιλέγουν τα δώρα τους, κάποιοι -ζουν ανάμεσά μας- βολτάρουν αμέριμνοι στα βιβλιοπωλεία και ετοιμάζουν τεράστιες λίστες με βιβλία για όταν πάρουν τον μισθό τους, αλλά και κάποιες μικρούλες βιβλιολίστες, ίσα-ίσα να γεμίσει το γράμμα προς τον Άη- Βασίλη. Η στήλη σας προτείνει τίτλους που θα μπορούσε να περιλαμβάνει μία τέτοια λίστα. Μικρά βιβλιοδωράκια για όλη την οικογένεια Part 1 λοιπόν και ξεκινάμε με…

Τζ. Κ. Ρόουλινγκ (συγγρ.), Τζιμ Κέι (εικονογράφηση), Ο Χάρι Πότερ και η κάμαρα με τα μυστικά – Εικονογραφημένη Έκδοση, Μετάφραση: Καίτη Οικονόμου, σελ. 264, Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Δεν μπορώ εύκολα να φανταστώ παιδί που να μην λατρεύει τον Χάρι Πότερ ή ενήλικα που να μην εκτιμά τη σειρά-σταθμό της Ρόουλινγκ. Ήταν το 1997 όταν ο Χάρι μπήκε στις ζωές μας και, σαν καλός μάγος, μεταφράστηκε σε 79 γλώσσες, πουλώντας περισσότερα από 450 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος ήταν το πρώτο από μία saga εφτά βιβλίων, που οδήγησαν στη δημιουργία οχτώ ταινιών, ενός θεατρικού έργου, θεματικών πάρκων ανά τον κόσμο και μίας μόνιμης έκθεσης στο στούντιο Warner Brothers στο Λονδίνο.

Η ιστορία παρακολουθεί τον αγώνα του Χάρι κατά του Λόρδου Βόλντεμορτ, του μάγου που αποζητά την αθανασία και δολοφόνησε τους γονείς του Χάρι, όταν ο τελευταίος ήταν ακόμα μωρό. Όλα ξεκινούν το καλοκαίρι του 1991, όταν ο Χάρι Πότερ, προτού ακόμα κλείσει τα έντεκα, γίνεται δεκτός στη Σχολή Χόγκουαρτς για Μαγείες και Ξόρκια, ένα βρετανικό, μαγικό, εσώκλειστο σχολείο. Κάθε βιβλίο της σειράς αντιστοιχεί σε μία σχολική χρονιά και η  Σχολή Χόγκουαρτς είναι το μέρος, όπου λαμβάνουν χώρα τα βασικότερα γεγονότα. Όπως ο μικρός Χάρι αναπτύσσεται και περνάει στην εφηβεία, μαθαίνει να ξεπερνά τα προβλήματα που συναντά: μαγικά, κοινωνικά και συναισθηματικά, όπως τη φιλία, τις ρομαντικές σχέσεις, τις σχολικές εξετάσεις, το άγχος… Το σημαντικότερο όμως είναι ότι προετοιμάζεται για την αντιμετώπιση του πραγματικού κόσμου που βρίσκεται έξω από το Χόγκουαρτς, καθώς θα πάρει μέρος στον πιο βίαιο πόλεμο των μάγων της Βρετανίας, μετά την επιστροφή του σκοτεινού άρχοντα.

Η σειρά του Χάρι Πότερ κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, που μας φέρνουν και μία ακόμα πρόταση για τους λάτρεις του μικρού μάγου: τα αγαπημένα βιβλία τυπωμένα σε πολυτελές γυαλιστερό χαρτί  και μεγάλο μέγεθος, με τη μαγική ιστορία να συνοδεύεται από την εκπληκτική εικονογράφηση του Τζιμ Κέι. Ο Κέι βάζει στην τέχνη του πολύ πάθος και προσπάθεια, εμπλουτίζοντας την αφήγηση με ευρηματικές λεπτομέρειες και επιλέγοντας συγκεκριμένα μοτίβα, αντιπροσωπευτικά για την πλοκή του εκάστοτε τίτλου.

Στο παρόν βιβλίο, ο Χάρι γνωρίζει τον Ντόμπι, ένα παράξενο ξωτικό, που εμφανίζεται στην οδό Πριβέ και επιμένει ότι ο Χάρι Πότερ δεν πρέπει να γυρίσει στο Χόγκουαρτς. Ο Χάρι υποψιάζεται πως πρόκειται για παγίδα του εχθρού του, Ντράκο Μαλφόι και ξεχνάει τα πάντα όταν καταφεύγει στο σπίτι των Ουέσλι με ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο. Ωστόσο, επιστρέφοντας στο σχολείο, ένα απειλητικό μήνυμα στον τοίχο τού θυμίζει τα λόγια του Ντόμπι και προσπαθεί να προετοιμαστεί για όλα τα τρομερά πράγματα που πρόκειται να ακολουθήσουν.

Ο βραβευμένος Τζιμ Κέι επιλέγει συχνά ρεαλιστικές αναπαραστάσεις του φυσικού πλούτου – είναι εμφανής στην τέχνη του η επιρροή της εργασιακής του εμπειρίας από τον Βασιλικό Βοτανικό Κήπο του Κιου. Έντομα, πουλιά, όπως και είδη της χλωρίδας εμφανίζονται σε πιστή αναπαράσταση σε αρκετές από τις σελίδες του παρόντος τόμου.

Ένα άλλο σημαντικό μοτίβο (λογοτεχνικό και για τον Κέι και εικονογραφικό) αποτελεί ο οφθαλμός, τα μάτια, ιδιαίτερα σημαντικά εδώ, καθώς τα μάτια του Βασιλίσκου έχουν τη δύναμη να ακινητοποιούν και έπειτα να σκοτώνουν. Οι εικόνες, θα έλεγε κανείς, προσφέρονται για μία εκτενή ανάγνωση παράλληλα με την ανάγνωση του λογοτεχνικού κειμένου και περιέχουν πολλές κρυμμένες λεπτομέρειες για τον προσεχτικό αναγνώστη.

Ένα πραγματικά όμορφο βιβλίο που θα ικανοποιήσει την καλαισθησία σας από κάθε άποψη.

(αν χωράει στη λίστα σας, σημειώστε και τον πρώτο τόμο της σειράς: Τζ. Κ. Ρόουλινγκ (συγγρ.), Τζιμ Κέι (εικονογράφηση), Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος – Εικονογραφημένη έκδοση, Μετάφραση: Καίτη Οικονόμου, σελ. 252, εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ)

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

The following two tabs change content below.
Η Μαρία Μαντή λατρεύει το storytelling από τότε που θυμάται τον εαυτό της. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Ιστορία-Αρχαιολογία και Ιστορία της Tέχνης και έπειτα Γερμανική Γλώσσα και Λογοτεχνία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Είναι υποψήφια διδάκτορας στο τμήμα Γερμανικής Φιλολογίας – όπου μελετά την σεναριακή προσαρμογή λογοτεχνικών έργων και τις αφηγηματικές τεχνικές στη λογοτεχνία και στη σεναριογραφία. Τα τελευταία δέκα χρόνια γράφει σενάρια για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, ενώ δημοσιεύει άρθρα σχετικά με τη θεωρία του σεναρίου. Επίσης ασχολείται με τη μετάφραση λογοτεχνικών και θεατρικών έργων από τα γερμανικά και τα αγγλικά. Εδώ και δύο χρόνια παρουσιάζει τα βιβλία που αγαπάει σε ηλεκτρονικούς ιστότοπους. Αυτόν τον καιρό συγγράφει το πρώτο της βιβλίο σχετικά με τη θεωρία του σεναρίου.

Comments

comments

Related Posts

    Comments are closed.

    Recent Posts