Bιβλιοδωράκια για τις γιορτές – part 2: André Aciman και Maja Lunde

Αναγνώσεις από τη Μαρία Μαντή.

Σε συνέχεια της μίνι λίστας που ξεκινήσαμε, σήμερα σας προτείνουμε δύο υπέροχα βιβλία: καινούριος Aciman από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ για τους γονείς  και το παιδικό βιβλίο της Lunde από τις εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ για τα παιδιά. Μικρά βιβλιοδωράκια για όλη την οικογένεια Part 2 λοιπόν…

Για εσάς:

André Aciman, Έλα να με βρεις, μτφ. Νίκος Α. Μάντης, σελ. 312, εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Θυμάστε τον Όλιβερ και τον Όλιο από τη συγκινητικότερη ιστορία αγάπης της τελευταίας δεκαετίας; Το Να με φωνάζεις με το όνομά σου του Αντρέ Ασιμάνκυκλοφόρησε το 2007 και μεταφέρθηκε το 2017 μόλις στο σινεμά από τον Λούκα Γκουαντανίνο, χαρίζοντας στον Τζέιμς Αϊβορι όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου και αναδεικνύοντας τον έρωτα του Όλιο και του Όλιβερ σε ένα από τα κορυφαία κινηματογραφικά και λογοτεχνικά ειδύλλια της δεκαετίας. Μετά την τεράστια απήχηση που γνώρισε το βιβλίο, ο Ασιμάν έγραψε τη συνέχεια, το Έλα να με βρεις, που κυκλοφόρησε πρόσφατα, όπως και το πρώτο βιβλίο, από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σε μετάφραση του Νίκου Μάντη.

Στη λογοτεχνική συνέχεια λοιπόν, μεγάλο μέρος του βιβλίου αφιερώνεται στον πατέρα του Έλιο, ο οποίος ταξιδεύει με το τρένο για τη Ρώμη για να συναντήσει τον πιανίστα πλέον γιο του. Εκεί ερωτεύεται μία πολύ νεότερη γυναίκα. Η συνάντηση αυτή αποτελεί ιδανικό καμβά για να ξεδιπλώσει ο Ασιμάν τη σφοδρή επιθυμία των σωμάτων να αγαπηθούν, να αποτυπώσει στις λέξεις την έλξη, τις κινήσεις, τις σιωπές, τα νεύματα, το ερωτικό σύμπαν των δύο εραστών.

Το δεύτερο κεφάλαιο αφιερώνεται στον Έλιο, ο οποίος, δεκαπέντε χρόνια μετά τα γεγονότα του πρώτου βιβλίου, ζει μία μάλλον μοναχική ζωή ως πιανίστας και δάσκαλος μουσικής στο Παρίσι.

Κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας κλασικής μουσικής θα γνωρίσει τον Μισέλ, με τον οποίο θα συνδεθεί ερωτικά αναζητώντας ακόμα στο πρόσωπό του Εκείνον. Τα φαντάσματα του παρελθόντος όμως κατατρέχουν τον Μισέλ και σύντομα οι δρόμοι τους θα χωρίσουν.

Στο τρίτο κεφάλαιο βλέπουμε τον Όλιβερ, παντρεμένο πλέον και με δύο παιδιά. Εξακολουθεί να φλερτάρει με όλα τα φύλα, όπως συνήθιζε να κάνει αβίαστα και στο πρώτο μέρος της ιστορίας. Όταν ο νεαρός, τον οποίο έχει πρόσκαιρα ερωτευτεί παίζει στο πιάνο ένα κομμάτι του Μπαχ, το μυαλό του θα γυρίσει συνειρμικά στο αγόρι που γνώρισε πριν από πολλά χρόνια στην Ιταλία κι έπαιζε το ίδιο κομμάτι στο πιάνο. Ο Όλιβερ παραδίδεται στις αναμνήσεις και αναπολεί τη ζωή που δεν έζησε… Ένα όμορφο βιβλίο, που μας ήρθε από το ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σε μια καλαίσθητη συσκευασία (btw τα εύσημά μας στον εκδοτικό για την ευρηματικότητα και φροντίδα στο promotion των βιβλίων του) εμπνευσμένη από την ιστορία του Aciman. Σκέφτεστε καλύτερο δώρο για τις γιορτές;

(Αν χωράει στη λίστα σας δείτε και: André Aciman, Να με φωνάζεις με τ’ όνομά σου, μτφ. Νίκος Α. Μάντης, σελ. 328, εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ)

Για τα παιδιά:

Maja Lunde (συγγρ.), Lisa Aisato (εικονογρ.), Το πνεύμα του χιονιού, μτφ. Χριστίνα Σωτηροπούλου, σελ. 194, εκδ. ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Ο εννιάχρονος Κρίστιαν λατρεύει τα Χριστούγεννα και όλα όσα τα συνοδεύουν: δώρα και στολίδια, έλατα και χριστουγεννιάτικα μπισκότα, τραγούδια και λαχταριστές μυρωδιές. Αυτή τη χρονιά όμως η σκιά του πένθους πέφτει βαριά πάνω στην οικογένειά του μετά τον θάνατο της μεγάλης του αδερφής. Οι γονείς του παραμένουν αμίλητοι εδώ και έξι μήνες, η μικρή του αδερφή είναι μελαγχολική και ο Κρίστιαν φοβάται ότι τα Χριστούγεννα θα ακυρωθούν για φέτος. Και τότε γνωρίζει το πιο περίεργο και αξιολάτρευτο κορίτσι: Η Χέντβιχ, με τα κόκκινα μαλλιά της, τα πράσινα μάτια της, το φωτεινό της χαμόγελο και την απεριόριστη αγάπη της για τα Χριστούγεννα, θα τον κάνει να αναθαρρήσει και να ελπίσει ξανά πως οι γιορτές που έρχονται θα είναι το ίδιο όμορφες, αν και αρκετά διαφορετικές από όλες όσες έχει ζήσει ως τώρα. Ο κόσμος του Κρίστιαν θα αλλάξει πολύ… αλλά όχι για πολύ.

Ένα ακόμα αξιόλογο βιβλίο της Lunde, που δε διστάζει να συνδυάσει τη μαγεία με τον ρεαλισμό, τη λάμψη των Χριστουγέννων με το σκοτάδι της απώλειας και της θλίψης. Η συγγραφέας δε φοβάται να αγγίξει ευαίσθητα θέματα και το κάνει με έναν τρόπο γλυκόπικρο, όπως τελικά κάνει και η ίδια η ζωή. Η εικονογράφηση είναι αισθητικά άρτια και απολαυστική, ενίοτε συγκινητική – και το βιβλίο μπορεί να διαβαστεί από παιδιά (ηλικίας 9 ετών και άνω) αλλά και ενήλικες.

(Αν χωράει στη λίστα σας δείτε και: Maja Lunde, Η ιστορία των μελισσών, μτφ. Σωτήρης Σουλιώτης, σελ. 496, εκδ. ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ)

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

The following two tabs change content below.
Η Μαρία Μαντή λατρεύει το storytelling από τότε που θυμάται τον εαυτό της. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Ιστορία-Αρχαιολογία και Ιστορία της Tέχνης και έπειτα Γερμανική Γλώσσα και Λογοτεχνία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Είναι υποψήφια διδάκτορας στο τμήμα Γερμανικής Φιλολογίας – όπου μελετά την σεναριακή προσαρμογή λογοτεχνικών έργων και τις αφηγηματικές τεχνικές στη λογοτεχνία και στη σεναριογραφία. Τα τελευταία δέκα χρόνια γράφει σενάρια για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, ενώ δημοσιεύει άρθρα σχετικά με τη θεωρία του σεναρίου. Επίσης ασχολείται με τη μετάφραση λογοτεχνικών και θεατρικών έργων από τα γερμανικά και τα αγγλικά. Εδώ και δύο χρόνια παρουσιάζει τα βιβλία που αγαπάει σε ηλεκτρονικούς ιστότοπους. Αυτόν τον καιρό συγγράφει το πρώτο της βιβλίο σχετικά με τη θεωρία του σεναρίου.

Comments

comments

Related Posts

Comments are closed.

Recent Posts