
του Δημήτρη Καλαντζή.
Τον Απρίλιο του 1986 σημειώνεται το μεγαλύτερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας στον Πυρηνικό Σταθμό Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ στην τότε Σοβιετική Ένωση και νυν Ουκρανία. Οι αρχές εκκενώνουν μία κωμόπολη 135.000 κατοίκων και ορίζουν μία ζώνη 30 χιλιομέτρων γύρω από το εργοστάσιο όπου απαγορεύεται -με την απειλή ποινής- κάθε οικιστική και επαγγελματική δραστηριότητα προκειμένου να προστατευθούν οι άνθρωποι από τη ραδιενέργεια. Η απαγόρευση είχε ως αποτέλεσμα να «παγώσει» η ζωή στην περιοχή. Σπίτια εγκαταλείφθηκαν, αυτοκίνητα και φορτηγά παρατήθηκαν στις άκρες των δρόμων και η παιδική χαρά της περιοχής, που κάποτε γέμιζε με τα γέλια δεκάδων παιδιών, έκτοτε προκαλεί ανατριχίλα, καθώς όταν φυσάει άνεμος, ακούγονται ήχοι σκουριασμένων μεταλλικών παιχνιδιών σε ένα τοπίο χωρίς κανένα ίχνος ζωής.

Στην Ελλάδα, παρόλο που δεν είχαμε ποτέ τέτοιου είδους καταστροφή, υπάρχει μία «παιδική χαρά Τσερνόμπιλ» στο μεγαλύτερο Πάρκο της Αθήνας, στο Πεδίον του Άρεως.
Πρόκειται για την Παιδική Χαρά των Εφήβων που απλώνεται σε έκταση δύο στρεμμάτων ανάμεσα στον κεντρικό διάδρομο του Κωνσταντίνου και τη «Λεωφόρο των Ηρώων» με τις προτομές των Ηρώων της επανάστασης του 1821.
Η Παιδική Χαρά των Εφήβων επί δεκαετίες ήταν ο τόπος ψυχαγωγίας χιλιάδων παιδιών του κέντρου της Αθήνας, λόγω της μεγάλης της έκτασης και του πλούτου των μοναδικών της παιχνιδιών που περιελάμβαναν μέχρι και έναν «σκελετό» αεροπλάνου. Παιδιά και έφηβοι, με τους γονείς τους ή όχι, κατέκλυζαν την παιδική χαρά για να παίξουν αλλά και να αθληθούν, καθώς υπήρχαν όργανα για μία σειρά δραστηριοτήτων.
Κατά την Ανάπλαση του Πεδίου του Άρεως (2008-2010) κάποιες από τις εμβληματικές κατασκευές της Παιδικής Χαράς Εφήβων αφαιρέθηκαν και αντικαταστάθηκαν με σύγχρονες, από ξύλο και μέταλλο, που έδιναν την αίσθηση ενός υπαίθριου στίβου.
Δυστυχώς ουδεμία πρόβλεψη υπήρξε για τη φύλαξη και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων με αποτέλεσμα σε λιγότερο από έναν χρόνο να κλαπούν και να λεηλατηθούν και ο χώρος να ερημώσει. Σύντομα στον χώρο που κάποτε αθλούνταν παιδιά, εγκαταστάθηκε η εγκληματική πιάτσα ναρκωτικών του Πεδίου του Άρεως.
Σήμερα η πιάτσα ναρκωτικών έχει εκδιωχθεί από το Πάρκο αλλά τα δύο στρέμματα της Παιδικής Χαράς των Εφήβων, κρυμμένα πίσω από ψηλούς θάμνους, δίνουν ακριβώς την αίσθηση της παιδικής χαράς του Τσερνόμπιλ: ένας χώρος όπου κάποτε συνέβη μία καταστροφή και έκτοτε πάγωσε ο χρόνος…

26/12/2019 DNKcc.

26/12/2019 DNKcc.
Από την παιδική χαρά διασώζονται μόνο κάποιοι τάπητες ασφαλείας, μία ξύλινη κατασκευή που κάποτε είχε κρίκους, αλλά σήμερα μοιάζει με κρεμάλα, μερικά λάστιχα αυτοκινήτων που έχουν τοποθετηθεί για να ασκούνται κάποιοι στο μποξ και μερικές βρύσες σφραγισμένες.
Η Περιφερειακή Διοίκηση Δούρου είχε δεσμευτεί πολλάκις για την ανακατασκευή της Παιδικής Χαράς των Εφήβων αλλά ουδέποτε προχώρησε στην υλοποίησή της, παρά τα δεκάδες εκατομμύρια που δαπάνησε για το Πάρκο.
Η νέα Περιφερειακή Διοίκηση Πατούλη έχει ήδη στα χέρια της τα αιτήματα των κατοίκων, ώστε να μπει ως προτεραιότητα η επανακατασκευή της μεγαλύτερης Παιδικής Χαράς της Αττικής.
Και μάλιστα ζητείται ένα μέρος της Παιδικής Χαράς να είναι συμβατή με τις ανάγκες παιδιών ΑΜΕΑ που σήμερα δεν έχουν ούτε έναν τόπο κατάλληλο γι αυτά σε ολόκληρη την Αθήνα.
Η Παιδική Χαρά Εφήβων θα αποτελέσει μία από τις πιο ελκυστικές λειτουργίες του Πεδίου του Άρεως και θα του εξασφαλίσει σταθερή επισκεψιμότητα από την πιο πολύτιμη κατηγορία πολιτών: τα παιδιά και τους έφηβους που σήμερα ασφυκτιούν από την έλλειψη κατάλληλων χώρων για τις ανάγκες τους.
Με την προσέλκυση ξανά παιδιών στο Πεδίον του Άρεως, η ιστορία και η παράδοση του τόπου θα αναγεννηθεί, δημιουργώντας νέα αλυσίδα γενιών που θα το αγαπούν και θα το προσέχουν.


26/12/2019 DNKcc.




Δημήτρης Καλαντζής

Latest posts by Δημήτρης Καλαντζής (see all)
- Ο «τέτοιος» στο Χαλάνδρι - September 10, 2023
- Δημιουργείται ο πρώτος Ξενώνας Φιλοξενίας Άστεγων και Ευάλωτων ΛΟΑΤΚΙ+ Ατόμων στην Αθήνα - August 30, 2023
- Το gay Πεδίον του Άρεως - May 17, 2023