‘Βλέμμα νέο’

της Αγγελικής Ρουμπιέ.

Πρώτο κείμενο, νέα χρονιά, νέα δεκαετία, ολοστρόγγυλη χρονολογία.

Σκέφτηκα να την ξεκινήσω με μια λέξη αγαπημένη μου, που υποδεικνύει και αναδεικνύει οπτικές και χαρτογραφήσεις συνθηκών και ανθρώπων.

 Βλέμμα:

‘Στροφή/ προσήλωση σε κάποιον, ο τρόπος με τον οποίο κοιτά κανείς’, αυτούς τους ορισμούς δίνει ο (καθηγητής μου) Γεώργιος Μπαμπινιώτης. Πώς κοιτάμε τα πράγματα και τους συνανθρώπους μας, πώς κοιτάμε τον χρόνο που μας (δια) περνάει, πώς κοιτάμε τον εαυτό μας αποστασιοποιημένοι. Πώς;

Η  νέα χρονιά να απαλύνει το βλέμμα μας. Να μην είναι βιαστικό και απόλυτα σκληρό. Να μας προβληματίσει, δίχως να μένουμε στην πρώτη, επιφανειακή ανάγνωση της ζωής και να επιζητούμε το βαθύτερο και ουσιαστικότερο. Να το χαρίσουμε στα παιδιά, στους ανθρώπους, στα βιβλία, σε νέους ορίζοντες ψυχής και πνεύματος. Να το στείλουμε σε νέες αγάπες, που θα μας το ανταποδώσουν με χαρά και καλή προαίρεση και, γιατί όχι, αγάπη. Η αμοιβαιότητα είναι εκείνη που λείπει, παράλληλοι μονόλογοι πολλοί…

Να το προσφέρουμε ως χάδι σε ανθρώπους που αδικήσαμε και μας αδίκησαν, δεν πειράζει. Η συγχώρεση μαρτυρά και κρύβει, συγχρόνως, μεγαλείο. Ας φανούμε λίγο μεγαλύτεροι ψυχικά.

Το νέο μου βλέμμα, φέτος, θα το προσφέρω σε όσους με εξελίσσουν, με βελτιώνουν. Ακούγεται κοινότοπο, αλλά δεν είναι. Είναι αληθινό, σπάνιο και πολύτιμο, όπως κάθε τι σπάνιο. Συγχωρώ και προχωρώ, με βλέμμα γελαστό (κάνει και ρίμα).

Σε όλους εύχομαι βλέμμα φωτεινό και καθαρό. Και αγαπημένο!

Φωτογραφία ανάρτησης: Michael Galkovsky @flickr.

The following two tabs change content below.
Η Αγγελική Θ. Ρουμπιέ ζει και εργάζεται στη Λιβαδειά Βοιωτίας ως εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια βαθμίδα. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών (τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας. Ειδίκευση: Παιδαγωγική). Η αγάπη και ο θαυμασμός της για την τέχνη την οδήγησε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παν/μίου Πελοποννήσου, στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών (Ναύπλιο). Η σύγχυση και οι απορίες της για το πολιτικό γίγνεσθαι, την έστρεψαν και στην Πολιτική Επιστήμη, όπου πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Παν/μίου Αθηνών. Σήμερα είναι υποψήφια διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Παν/μίου Πελοποννήσου (Κόρινθος). Αγαπάει πολύ τα παιδιά και το θέατρο. Πιστεύει πως η τέχνη αναδεικνύει το φως που όλοι κρύβουμε και ότι τα παιδιά μάς χαρίζουν απλόχερα τη θετική ενέργεια που τόσο λείπει.

Latest posts by Αγγελική Ρουμπιέ (see all)

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts