Eat Dessert First: γλυκιές ιστορίες από μία υπέροχη ομάδα νέων ανθρώπων

της Αγγελικής Καρδαρά.

Με τη διαδικτυακή ομάδα “Eat Dessert First” μας έφερε κοντά η αγάπη μας για τα γλυκά αλλά και μία θεμελιώδη αρχή που διαπίστωσα -διαβάζοντας τα άρθρα τους- ότι μοιραζόμαστε στη ζωή μας: να δίνουμε προτεραιότητα σε γλυκιές στιγμές της καθημερινότητας που με τη σειρά τους δίνουν αξία σε ό,τι πιστεύουμε, ό,τι αγαπάμε, ό,τι ονειρευόμαστε και ό,τι θέλουμε να δημιουργήσουμε. Γι’ αυτό δεν αργήσαμε να συναντηθούμε στον διαδικτυακό κόσμο.

Αυτό που κέρδισε πρωτίστως το ενδιαφέρον μου είναι η σε βάθος έρευνα που πραγματοποιεί η ομάδα “Eat Dessert First” για την ιστορία κάθε γλυκού. Διαβάζοντας με προσοχή και ενδιαφέρον τα άρθρα τους, στάθηκα και σε ένα ακόμα σημείο που αφορά τα κοινωνικά μηνύματα που περνούν μέσα από την αρθρογραφία τους. Αυτοί ήταν οι δύο βασικοί λόγοι, σε συνδυασμό με τη θετική ενέργεια που εκπέμπει η ομάδα, που με οδήγησαν στο να τους προτείνω αυτήν τη συνέντευξη, την οποία μάλιστα πραγματοποιήσαμε σε μία πολύ όμορφη, γιορτινή περίοδο, με την έλευση του νέου χρόνου και πιστεύω ότι είχαμε πολλά -και γλυκά- να πούμε!

Ας τους γνωρίσουμε, αρχικά…

Eat Dessert First team: Είμαστε ο Γιώργος και η Ελίζα, μένουμε στο κέντρο της Αθήνας και έχουμε βοηθό την ανιψιά Μαριτίνα.

Γιώργος Βλαχάκης: Είμαι 35 ετών και έχω μεγαλώσει στο κέντρο της Αθήνας. Από μικρή ηλικία έχω εργαστεί σε διάφορες δουλειές στην εστίαση, τις κατασκευές, τη διαφήμιση, τις πωλήσεις κ.α. Σπούδασα στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στο πρώην ΤΕΙ Πειραιά, σχολή την οποία δεν τελείωσα επειδή υπηρέτησα ως έφεδρος στρατιωτικός στις Ειδικές Δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας (2003-2004) και στη συνέχεια επέλεξα να εργαστώ.

Μετά την απόλυσή μου από το στρατό, προσελήφθην στην Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών της Πυροσβεστικής (ΕΜΑΚ) με σύμβαση, στην οποία εργάστηκα για ένα χρόνο. Αμέσως μετά, προσελήφθην μόνιμα σε άλλη υπηρεσία, όπου εργάζομαι εδώ και δεκατρία χρόνια. Γνωρίζω πολύ καλά αγγλικά και έχω ασχοληθεί με τη διατροφή και τον αθλητισμό για πολλά χρόνια και σε πολλά διαφορετικά αθλήματα (κολύμβηση, ποδόσφαιρο, πυγμαχία, άρση βαρών, αγώνες δρόμου αντοχής). Είμαι λάτρης και γνώστης της μαγειρικής (ελληνική και ιταλική κουζίνα), των ταξιδιών και των δραστηριοτήτων στη φύση, λατρεύω τα ζώα και είμαι φανατικός σινεφίλ. Είμαι συνδημιουργός του Εat Dessert First Greece.

Ελίζα Νεοφύτου: Είμαι 31 ετών και έχω μεγαλώσει στα Βόρεια Προάστια. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Μουσειολογία-Διαχείριση Πολιτισμού από το ΑΠΘ με ειδίκευση στη Μουσειοπαιδαγωγική. Έπειτα, αποφάσισα να αλλάξω ζωή και σπούδασα για ενάμιση χρόνο στο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του πρώην ΤΕΙ Αθήνας και στη συνέχεια στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του ΕΚΠΑ, το οποίο τελειώνω φέτος ως νηπιαγωγός. Έχω άριστη γνώση αγγλικών και γαλλικών και καλή γνώση γερμανικών και ιταλικών, όπως και άριστη γνώση υπολογιστών και σχεδιαστικών προγραμμάτων.

Εργάζομαι εδώ και πέντε χρόνια σε ιδιωτική εταιρεία, ως αρχισυντάκτρια, γραφίστρια και ερευνήτρια στον τομέα της αειφορίας στον τουρισμό, της οικολογίας και των τοπικών και βιολογικών προϊόντων και τροφίμων. Έχω παλαιότερα εργαστεί στον τομέα του πολιτισμού, των μουσείων, της αρχιτεκτονικής και της εκπαίδευσης ενηλίκων. Είμαι επίσης εθελόντρια στην Εθελοντική Διακονία Ασθενών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, όπου προσφέρω φροντίδα σε εγκαταλελειμμένα παιδιά στα νοσοκομεία. Αγαπώ πολύ και ασχολούμαι με τη ζαχαροπλαστική, τη λογοτεχνία, τη συγγραφή, τις χειροτεχνίες, καθώς και την πεζοπορία στη φύση, την κολύμβηση και το τρέξιμο. Είμαι συνδημιουργός και αρχισυντάκτρια του Eat Dessert First Greece

Μαριτίνα Μηλαδοπούλου: Είμαι δεκαεφτά χρονών, μαθήτρια Γ’ Λυκείου και φέτος θα δώσω Πανελλήνιες για να περάσω σε σχολή της θεωρητικής κατεύθυνσης (φιλολογία, παιδαγωγικά). Κατοικώ στο κέντρο της Αθήνας. Γνωρίζω άριστα αγγλικά και μου αρέσει η αρχαία ελληνική γλώσσα, ο αθλητισμός, το φαγητό, η λογοτεχνία και οι βόλτες. Στο site κάνω διάφορες βοηθητικές δουλειές και προσφέρω την οπτική των συνομηλίκων μου σε όσα θέματα χρειάζεται. Μετά τις Πανελλήνιες θα ασχοληθώ πολύ πιο ενεργά, βοηθώντας σε διάφορους τομείς, όπως στην αρθρογραφία, την επιμέλεια κειμένου, τις μεταφράσεις, την έρευνα, τη διαχείριση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τη διαφήμιση και σε γραμματειακά καθήκοντα.

Ρούπερτ: Μασκότ του site, αγοράστηκε σε μαγαζί second hand. Το παρελθόν του παραμένει ένα μυστήριο, καθώς δεν μιλάει ποτέ γι’ αυτό. Κάνει συχνά πυκνά την εμφάνιση του στα άρθρα μας και ενίοτε έχει ειδικές απαιτήσεις για περίπλοκα γλυκά, τις οποίες προσπαθούμε να ικανοποιούμε.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

  • Αγαπημένη ομάδα του Eat Dessert First, θα ήθελα να μας συστηθείτε και να μας μιλήσετε για την ιδέα δημιουργίας της ιστοσελίδας σας.

Γειά σας και καλή χρονιά! Είμαστε ο Γιώργος, η Ελίζα και η Μαριτίνα, η ομάδα του Eat Dessert First Greece. Περιληπτικά, ο Γιώργος ασχολείται με τη διαχείριση, την οργάνωση, την προώθηση, τα social media και τη φωτογραφία, η Ελίζα με τις συνταγές, την έρευνα, τη συγγραφή και την επιμέλεια της ιστοσελίδας, και η Μαριτίνα με την υποστήριξη και την οπτική της νέας γενιάς. Μαζί, ο Γιώργος και η Ελίζα επιλέγουν τα θέματα των άρθρων και σχεδιάζουν το περιεχόμενό τους. Όλα ξεκίνησαν κάπως έτσι… Το καλοκαίρι είχαμε μία αυθόρμητη ιδέα, να φτιάξουμε ένα blog. Σκεφτήκαμε, «δεν θα ήταν ωραία να γράφαμε κάτι; Μήπως θα ήταν ακόμα πιο ωραία να έχει σχέση με γλυκά;». Έτσι, ξεκινήσαμε μία ιστοσελίδα και μας ανοίχτηκε ένας ολόκληρος κόσμος δυνατοτήτων, τις οποίες προσπαθούμε από τότε να αξιοποιήσουμε σωστά και με καλή πρόθεση. Πάντα θέλαμε να φτιάξουμε κάτι δικό μας και να δουλεύουμε μαζί. Στήνοντας την ιστοσελίδα μας, διαπιστώσαμε πως ήταν το κατάλληλο μέσο για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε κάτι γλυκό και δημιουργικό. Στην πορεία, η ιστοσελίδα μας εμπλουτίστηκε με κοινωνικά, πολιτισμικά, ταξιδιωτικά και πολλά άλλα ζητήματα και είδαμε πως, εκτός από τις ιστορίες των γλυκών, μέσα από τη «γλυκιά» οπτική μας μπορούμε να μιλήσουμε για όσα μας απασχολούν.

  • Το στοιχείο που κέντρισε το ενδιαφέρον μου όσον αφορά την ιστοσελίδα σας είναι η βαθιά έρευνα που κάνετε στην ιστορία κάθε γλυκού που παρουσιάζετε. Ποια είναι η σχέση της ζαχαροπλαστικής με την έρευνα και πόσο σημαντική εσείς την θεωρείτε;

Μπορούμε να φτιάξουμε νόστιμα γλυκά και χωρίς να γνωρίζουμε θεωρητικά στοιχεία γι’ αυτά. Όμως, η εμπειρία μας έχει δείξει πως για να φτιάξει κανείς εξαιρετικά γλυκά, θα πρέπει να γνωρίζει κάποια πράγματα τουλάχιστον για το ιστορικό και πολιτισμικό πλαίσιο στο οποίο ανήκουν. Η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική είναι κομμάτια του πολιτισμού κάθε τόπου. Έτσι, ειδικά αν θέλουμε να φτιάξουμε γλυκά που δεν ανήκουν στη δική μας παράδοση (όπως για παράδειγμα παρασκευές της αγαπημένης μας γαλλικής ζαχαροπλαστικής), η έρευνα της ιστορίας τους θα μας βοηθήσει να πλησιάσουμε περισσότερο τις γεύσεις και τις υφές των αυθεντικών εκδοχών τους.

  • Πώς υλοποιείτε την έρευνά σας; Ποιες είναι οι πηγές σας, οι δυσκολίες που ενδεχομένως αντιμετωπίζετε και πόσο χρονικό διάστημα χρειάζεστε για κάθε άρθρο που γράφετε; 

Χρειαζόμαστε περίπου 4-5 μέρες και πολλές ώρες εργασίας για να ετοιμάσουμε ένα άρθρο. Η έρευνά μας γίνεται μέσω διαδικτύου και βιβλίων. Αντιμετωπίζουμε ένα αρκετά μεγάλο πρόβλημα με το διαδίκτυο, διότι χρειάζεται πολύ ψάξιμο για να διασταυρώσουμε τις πηγές. Πολλές συνταγές και πληροφορίες που κυκλοφορούν -και δυστυχώς αναπαράγονται κιόλας- είναι από ανακριβείς έως τελείως λανθασμένες. Βέβαια, το μεγάλο πλεονέκτημα του διαδικτύου είναι η αφθονία υλικού για να μελετήσεις, χωρίς να έχεις κανένα κόστος, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει στην περίπτωση των βιβλίων. Έχουμε επίσης εντοπίσει ένα σημαντικό κενό, τόσο στο διαδίκτυο όσο και στα βιβλία, στην καταγραφή της ιστορίας των ελληνικών παραδοσιακών γλυκών. Στην κατεύθυνση αυτή προσπαθούμε να προσθέσουμε το λιθαράκι μας. Μια ακόμα πολύ ενδιαφέρουσα πηγή, εκτός από τις γραπτές που αναφέραμε, πιστεύουμε πως είναι οι προφορικές μαρτυρίες ανθρώπων που αγαπάνε να φτιάχνουν ή απλώς να τρώνε νόστιμα φαγητά και γλυκά. Στα άρθρα της ενότητας «Γλυκά ταξίδια» και σε κάποιες από τις «Γλυκές ιστορίες» μας, προσπαθούμε να συγκεντρώνουμε στοιχεία προφορικής ιστορίας σχετικά με τα γλυκά, αλλά και με άλλα πολλά θέματα. Πιστεύουμε πως κάθε άνθρωπος έχει κάτι να σου πει, και αυτό που θα σου πει αξίζει να καταγραφεί!

  • Ένα σημαντικό στοιχείο που, επίσης, κέρδισε το αναγνωστικό μου ενδιαφέρον είναι τα πολύτιμα κοινωνικά μηνύματα που περνάτε σε αρκετά από τα άρθρα σας.  Ποιο είναι το κεντρικό μήνυμα της ιστοσελίδας σας και πού «ενώνεται», τελικά, η ζαχαροπλαστική με την προσφορά στον άνθρωπο;

Το κεντρικό μας σύνθημα, εκτός από το ότι τρώμε πρώτα απ’ όλα το γλυκό, είναι το ότι θέλουμε τα όμορφα και γλυκά πράγματα στη ζωή να έχουν προτεραιότητα. Μέσα από τα άρθρα μας θέλουμε να περνάμε όμορφα μηνύματα και ιδέες, να αναδεικνύουμε γλυκές προσωπικές ιστορίες ανθρώπων και να βρίσκουμε παραδείγματα που μπορούν να μας κάνουν καλύτερους. Θέλουμε, όσο μπορούμε, να στηρίζουμε φιλανθρωπικές δράσεις και οργανισμούς και να κάνουμε γνωστές τις γλυκές πράξεις τους στους αναγνώστες μας. Αυτά είναι θέματα που εντάσσουμε στην ενότητα «Γλυκά της γαλήνης», «γλυκά» που φτιάχνονται με απλή καρδιά, ήσυχη συνείδηση, χαρωπό πρόσωπο, αγάπη, γέλιο, πίστη και εμπιστοσύνη στον Θεό. Αλλά και κυριολεκτικά, η ζαχαροπλαστική και η μαγειρική μπορούν να αποτελέσουν κοινωνική προσφορά αν χρησιμοποιηθούν ως μέσο στήριξης ενός καλού σκοπού.

  • Η ενασχόληση με τη ζαχαροπλαστική τι σημαίνει για εσάς; Πιστεύετε ότι μπορεί να λειτουργήσει θετικά σε ανθρώπους που μπορεί να βιώνουν μία πολύ δύσκολη κατάσταση στη ζωή τους; Πιστεύω ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ακόμα και σε ιδρυματικά περιβάλλοντα, όπως στις φυλακές, γίνονται μαθήματα μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής.

Η ζαχαροπλαστική για εμάς είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Η χαρά του να καταφέρεις να φτιάξεις το πολυπόθητο γλυκό που λιγουρεύτηκες είναι τεράστια! Το ίδιο τεράστια είναι η χαρά όταν μοιράζεσαι τη δημιουργία σου με ανθρώπους που αγαπάς. Στη ζαχαροπλαστική, επίσης, θέλεις δεν θέλεις συγκεντρώνεσαι σε αυτό που κάνεις και έτσι μπορεί να ξεφύγει το μυαλό σου από ό,τι το ταλαιπωρεί. Δεν λέμε ότι μπορεί να λύσει τα προβλήματά μας, αλλά σίγουρα μπορεί να προσφέρει στιγμές ανεμελιάς. Σημαντικό είναι ακόμα το ότι στη ζαχαροπλαστική συχνά χρειάζεται και ένα δεύτερο χέρι, οπότε μπορεί να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά. Όσο για το παράδειγμα των φυλακών που αναφέρετε, σκεφτόμαστε πως η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική μπορούν να προσφέρουν χαρά και ενθουσιασμό στους ανθρώπους που βρίσκονται σε έναν χώρο δύσκολο όπου στερούνται την ελευθερία τους. Το φαγητό φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, και μπορεί να κάνει όσους βιώνουν μία δύσκολη κατάσταση να νιώσουν πιο «ανθρώπινα» ξανά, να συνεργαστούν και να αλληλεπιδράσουν μέσα από μια δημιουργική ασχολία. Και μην ξεχνάμε πως η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική είναι τέχνες, οι οποίες μπορούν να δώσουν στους κρατούμενους εφόδια για τη μελλοντική εργασία τους, ώστε να επανενταχθούν καλύτερα στην κοινωνία. Τα ίδια θεωρούμε πως ισχύουν και για άλλους τύπους ιδρυμάτων, όπως τα ψυχιατρεία, τα κέντρα αστέγων, τα ορφανοτροφεία κ.λπ.

  • Ποια είναι τα σχέδια και τα όνειρά σας για τη νέα χρονιά; 

Από τον Άγιο Βασίλη φέτος ζητήσαμε να μας φέρει πολλά γλυκά και αρκετό χρόνο για να ασχολούμαστε με την ιστοσελίδα μας. Το όνειρό μας είναι η προσπάθεια μας αυτή να γίνει η κύρια εργασία μας, να δουλεύουμε μαζί σε πράγματα που αγαπάμε, να μπορούμε να ζήσουμε από αυτό και να προσφέρουμε κιόλας αν έχουμε περίσσευμα. Ένας από τους στόχους μας είναι να επεκτείνουμε τις συνεργασίες με αξιόλογες επιχειρήσεις, να συνεχίσουμε τα «Γλυκά ταξίδια» μας και να αναδεικνύουμε την ιστορία, την παράδοση, την τέχνη, τη φύση, τη γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα κάθε τόπου. Ένα ακόμα όνειρό μας θα ήταν να γράψουμε και βιβλία… και γιατί όχι, να διοργανώσουμε και εκθέσεις; Ευτυχώς, η δεξαμενή με τις γλυκές ιδέες μας δεν  στερεύει ποτέ! Μπορεί τα σχέδιά μας να είναι μεγαλεπήβολα, αλλά όνειρα είναι γιατί να τα περιορίζουμε;

  • Εάν σας έλεγα να επιλέξετε το αγαπημένο σας γλυκό, ποιο θα ήταν αυτό;

Το αγαπημένο γλυκό της Ελίζας είναι η τάρτα με φρούτα, μιας και της αρέσουν οι γευστικές αντιθέσεις. Στον Γιώργο αρέσει πολύ το γαλλικό προφιτερόλ (όπως το φτιάχνει η Ελίζα) και το παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο. Η Μαριτίνα, από την άλλη, ως εκπρόσωπος της νεότερης γενιάς, λατρεύει το τσιζκέικ…

  • Ποιο γλυκό σας δυσκόλεψε πολύ στην εκτέλεσή του; 

Η τούρτα γενεθλίων με τις πολλές στρώσεις έφτασε στο επιθυμητό αποτέλεσμα μετά από πολλές ώρες αγωνίας και αρκετές στιγμές οργής… Τα περίπλοκα γλυκά χρειάζονται σωστό προγραμματισμό χρόνου, μιας και οι στρώσεις πρέπει να παγώνουν με τη σειρά, και μπόλικη υπομονή. Κάτι, βέβαια, που μας στεναχωρεί πολύ είναι όταν κάποια παρασκευή αποτυγχάνει και πρέπει να καταλήξει στα σκουπίδια, γιατί δεν θέλουμε καθόλου να πετάμε φαγητό.

  • Για ποια γλυκά προτιμά να διαβάζει και να ενημερώνεται το αναγνωστικό κοινό σας;  

Οι αναγνώστες μας, απ’ όσο έχουμε καταλάβει, προτιμάνε τα πιο απλά γλυκά που μπορούν να φτιάξουν εύκολα και γρήγορα στο σπίτι. Αλλά και για τα πιο περίπλοκα γλυκά υπάρχει ενδιαφέρον, για να τα απολαύσουν μέσα από φωτογραφίες και να μάθουν την ιστορία τους. Εμείς, ως ερασιτέχνες ζαχαροπλάστες, προτείνουμε να μη διστάζουμε και να δοκιμάζουμε όποια συνταγή μας ανοίγει την όρεξη, ακόμα κι αν δεν τα καταφέρουμε όπως το φανταστήκαμε!

  • «Υγιεινά γλυκάκια» υπάρχουν, για όλες και όλους εμάς που δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς το γλυκάκι μας; Κάνετε αντίστοιχες προτάσεις στο αναγνωστικό κοινό σας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την υγιεινή διατροφή;

Υγιεινά γλυκάκια υπάρχουν! Η ελληνική παραδοσιακή ζαχαροπλαστική χρησιμοποιεί εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, μέλι, ξηρούς καρπούς, συστατικά που προσφέρουν πολλά θρεπτικά οφέλη στον οργανισμό μας. Όπως έχουμε μάθει από τις ερευνητικές μας αναζητήσεις, πολλά από τα σημερινά μας γλυκά κατάγονται από γλυκά της Αρχαιότητας, τα οποία θεωρούνταν πολύ ωφέλιμα για την υγεία. Αγαπάμε τα γλυκά, αλλά αυτό που θέλουμε να τονίσουμε είναι πως πρέπει να τα απολαμβάνουμε με μέτρο. Προσπαθούμε να φτιάχνουμε συνταγές με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, μαρμελάδες, φρούτα, μέλι, πιο υγιεινές και πιο ελληνικές. Κάτι που συνηθίζουμε είναι να αντισταθμίζουμε τις γλυκές ατασθαλίες μας με ήπια γυμναστική, όπως το περπάτημα στην πόλη ή η πεζοπορία στη φύση. Την επόμενη φορά που θα θέλετε να πάρετε ένα γλυκάκι, σκεφτείτε μήπως πάτε να το παραλάβετε με τα πόδια από κάποια λίγο μακρινή περιοχή. Έτσι μπορείς να ανακαλύψεις καινούργια ζαχαροπλαστεία και ταυτόχρονα να κάνεις τη γυμναστική σου. Be fit to eat sweet!

  • Η ζαχαροπλαστική είναι δύσκολη. Υπάρχει «μυστικό επιτυχίας»;

Η ζαχαροπλαστική, αν θέλεις να την κάνεις σωστά, είναι όντως κάπως δύσκολη. Το μυστικό, όπως σε όλα τα πράγματα, είναι ό,τι κάνεις να το κάνεις με την καρδιά σου, με μεράκι. Αν αγαπάς τη ζαχαροπλαστική, δεν βαριέσαι να ψάξεις να βρεις τη σωστή συνταγή, να κάνεις δοκιμές, να αποτύχεις και να προσπαθήσεις ξανά και ξανά, μέχρι να τα καταφέρεις. Μία τέτοια περίπτωση έχει υπάρξει ο αγώνας μας με την ιταλική μαρέγκα, αυτή που φτιάχνεται με το καυτό σιρόπι… Μέσα από τις αποτυχίες και την προσπάθεια θα έρθει η επιβράβευση, και θα είναι πολύ γλυκιά, το εγγυόμαστε!

  • Ολοκληρώνοντας την πολύ γλυκιά συνέντευξή μας, θα ήθελα να στείλετε το δικό σας μήνυμα στο κοινό του postmodern και ειδικότερα στους ανθρώπους που αυτή την περίοδο μπορεί να αντιμετωπίζουν μία δύσκολη καθημερινότητα, να βιώνουν μοναξιά, ένα ζήτημα υγείας ή οτιδήποτε άλλο τους απασχολεί και τους προβληματίζει.

Πρώτα απ’ όλα, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά το πολυδιάστατο και πολύ ενδιαφέρον postmodern και εσάς προσωπικά, κυρία Καρδαρά, που μας στηρίζετε από το ξεκίνημα της ιστοσελίδας μας. Θα θέλαμε να ευχηθούμε σε όλους καλή χρονιά, με αγάπη, υγεία και ευτυχία. Να έχουμε πίστη, να πιστέψουμε πραγματικά πως όλα γίνονται για καλό, για να γινόμαστε πιο δυνατοί και πιο καλοί άνθρωποι… Να προσπαθούμε να βρίσκουμε τα μικρά, γλυκά πράγματα της ζωής, που τελικά έχουν τη μεγαλύτερη αξία!

The following two tabs change content below.
Η Αγγελική Καρδαρά είναι Εισηγήτρια-Συγγραφέας και Εκπαιδεύτρια στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλόλογος (με εξειδίκευση στη μεσαιωνική και νεοελληνική φιλολογία) και Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.). Το θέμα της διδακτορικής διατριβής της, με Επιβλέποντα τον Καθηγητή Γιάννη Πανούση, αφορά τον ιδιαίτερο γλωσσικό κώδικα επικοινωνίας του έγκλειστου πληθυσμού. Από τον Φεβρουάριο του 2020 ανέλαβε και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Crime & Media Lab του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος που αποτελεί Ομάδα Εργασίας για το Έγκλημα και την Απεικόνισή του στα ΜΜΕ. Έχει επάρκεια και άδεια διδασκαλίας τριών ξένων γλωσσών (αγγλικών, γαλλικών, ισπανικών). Εργάζεται στον συναρπαστικό χώρο της εκπαίδευσης, δίνει διαλέξεις και οργανώνει μαθήματα σεμιναριακού τύπου στο αντικείμενο εξειδίκευσής της «Έγκλημα & Media». Επίσης, είναι Επιστημονικά Υπεύθυνη ερευνών εγκληματολογικού, κοινωνικού και μιντιακού ενδιαφέροντος, αρθρογραφεί και συγγράφει. Έχει συγγράψει τα βιβλία: Τρομοκρατία και ΜΜΕ (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Όταν η ψυχή μιλάει (εκδόσεις Υδρόγειος), Φυλακή και Γλώσσα (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Εγχειρίδιο Εγκληματολογίας για τον Αστυνομικό και Δικαστικό Συντάκτη (εκδόσεις Παπαζήση), Σκιαγράφηση του ψυχολογικού προφίλ των εγκληματιών που απασχόλησαν τα ελληνικά ΜΜΕ (1993-2018): Criminal Profiling and Media (εκδόσεις Παπαζήση). Οι «Νέοι Παγιδευμένοι στα Παιχνίδια της Βίας: Εγκλήματα με Δράστες και Θύματα Νέους» είναι το έκτο βιβλίο της και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Comments

comments

Related Posts

Comments are closed.

Recent Posts