Κερδοσκοπία με το τεστ του κορωνοϊού: από τα 35 δολάρια στις ΗΠΑ μέχρι τα 300 ευρώ στην Ελλάδα

του Δημήτρη Καλαντζή.

Η Ελλάδα, για λόγους που δεν έχουν αιτιολογηθεί πλήρως, έχει επιλέξει να διενεργεί τεστ για τον νέο κορωνοϊό μόνο σε άτομα που έχουν έρθει από το εξωτερικό και παρουσιάζουν συμπτώματα και σε άτομα που «ιχνηλατεί» στο περιβάλλον των διαγνωσμένων κρουσμάτων. Παρά την ύπαρξη αρκετών «ορφανών» κρουσμάτων, ΔΕΝ διενεργούνται τεστ σε άτομα που δηλώνουν ήπια συμπτώματα ή ανησυχούν ιδιαίτερα λόγω του ότι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Επιδημιολογικά, η Ελλάδα έχει διενεργήσει τεστ μόλις σε περίπου 200 άτομα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν στο Ισραήλ η αναλογία είναι 401 τεστ ανά εκατομμύριο πληθυσμού, στη Βρετανία 347 ανά εκατομμύριο πληθυσμού, στην Ιταλία 826 τεστ ανά εκατομμύριο πληθυσμού, στην Κίνα (επαρχία Γκουαντόν) 2.820 ανά εκατομμύριο πληθυσμού και στην Κορέα 3.692 τεστ ανά εκατομμύριο πληθυσμού. [1]

Εδώ ακριβώς βρίσκεται και το «μυστικό» των μόλις 228 κρουσμάτων της Ελλάδας. Όταν δεν γίνονται τεστ στον γενικό πληθυσμό, τα νούμερα παραμένουν χαμηλά και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική εικόνα της επιδημίας στον πληθυσμό.

Θα είχε νόημα να διενεργηθούν περισσότερα τεστ;

Ακόμα κι αν υπήρχαν τα εργαστήρια, τα αντιδραστήρια και οι υποδομές, οι Έλληνες επιστήμονες δείχνουν να έχουν καταλήξει στην αντιμετώπιση: «οι περισσότεροι θα νοσήσουν ούτως ή άλλως, οπότε δεν έχει νόημα η διάγνωση, αλλά η αντιμετώπιση της εκδήλωσης της ασθένειας».

Ο αντίλογος σε αυτή την πολιτική είναι ότι, εάν ο κόσμος πληροφορούταν ότι τα κρούσματα είναι πολλαπλάσια των 228 που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής (14/3/2020), τότε το γενικό κοινό θα έπαιρνε πιο σοβαρά την κατάσταση και τα μέτρα προστασίας που οφείλει να λάβει…

Άτομο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα, επιχείρησε να επικοινωνήσει με το τετραψήφιο νούμερο 1135 και να ζητήσει να υποβληθεί στο τεστ, δηλώνοντας ήπια ύποπτα συμπτώματα και το γεγονός ότι στο κτήριο όπου εργάζεται επιβεβαιώθηκε κρούσμα κορωνοϊού. Κατάφερε να πιάσει γραμμή στο τετραψήφιο νούμερο στη 1 μετά τα μεσάνυχτα. Μετά από αναμονή 56 λεπτών, ένας (ευγενέστατος) άνδρας άκουσε το αίτημα για το τεστ, αλλά επέμενε μόνο σε δύο στοιχεία: εάν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό κι αν το κρούσμα στην εργασία του ενδιαφερόμενου, εργαζόταν πολύ κοντά του.

Τελικά, λόγω του γεγονότος ότι το άτομο που τηλεφωνούσε δήλωνε ότι ανήκει σε ευπαθή ομάδα, ο άνδρας της γραμμής 1135, το παρέπεμψε σε άλλον δεκαψήφιο αριθμό, τον οποίο θα απαντούσε γιατρός.

Πραγματικά, μετά από μία νέα αναμονή 46 λεπτών, ο γιατρός απάντησε και άκουσε την περίπτωση αλλά ήταν κατηγορηματικά αρνητικός στη διενέργεια τεστ με μία σειρά εκφοβιστικών επιχειρημάτων:

  • Εάν πάτε σε νοσοκομείο για τεστ, κινδυνεύετε περισσότερο να κολλήσετε.
  • Στα νοσοκομεία γίνεται χαμός και θα ταλαιπωρηθείτε πολύ και επί ώρες.
  • Δεν υπάρχει φάρμακο για τον κορωνοϊό. Οπότε είτε έχετε κορωνοϊό, είτε δεν έχετε… Καθίστε καλύτερα σπίτι σας και, εάν τα συμπτώματα γίνουν εντονότερα και δεν μπορείτε να αναπνεύσετε, καλέστε μας…

Φυσικά το τηλεφώνημα ήταν εξαιρετικά ανησυχητικό και απογοητευτικό: Εάν ο πολίτης κατάφερε να επικοινωνήσει μετά τα μεσάνυχτα με την υπηρεσία, και κατόπιν τόσο μεγάλης αναμονής, τι θα συμβεί στην αιχμή της επιδημίας;

Ο ιδιωτικός τομέας έσπευσε να προτείνει «λύση» σε όσους ανησυχούν ιδιαίτερα για το εάν έχουν κολλήσει τον νέο κορωνοϊό (είτε για την προσωπική τους υγεία, είτε γιατί ανήκουν σε ευπαθή ομάδα, είτε γιατί είναι φροντιστές ατόμων ευπαθούς ομάδας και δεν έχουν τη δυνατότητα να αποστασιοποιηθούν από αυτά).

Μεγάλος οργανισμός παροχής υπηρεσιών υγείας, διαφημίζει τη διενέργεια του τεστ έναντι 200 ευρώ, εάν ο ενδιαφερόμενος πάει στον χώρο του οργανισμού, και 300 ευρώ εάν πάει υπάλληλος του οργανισμού στο σπίτι του ενδιαφερόμενου. «Ξέρετε όμως», πληροφορεί το τηλεφωνικό κέντρο του ιδιωτικού οργανισμού, «τα ραντεβού δεν είναι άμεσα, ενώ και τα αποτελέσματα του τεστ χορηγούνται μετά από δύο ημέρες, λόγω του πολύ μεγάλου φόρτου εργασίας».

Πόσο πραγματικά κοστίζει το τεστ του κορωνοϊού;

Σύμφωνα με την αμερικανική τιμολόγηση (Medicare Administrative Contractor / COVID-19 Test Pricing / March 12, 2020) [2] το επίσημο τεστ (του CDC) κοστίζει μόλις 35 δολάρια (που μπορεί αν φτάσουν τα 51 δολάρια ανάλογα με την πολιτεία).

Από τα 35 δολάρια στα 200 και 300 ευρώ, η απόσταση είναι τεράστια και μπορεί να χαρακτηριστεί κερδοσκοπική. Ως δικαιολογία προβάλλεται ότι οι ιδιωτικοί οργανισμοί υγείας έχουν υποβληθεί σε έξοδα για τη δημιουργία απομονωμένων χώρων και για τη λήψη ιδιαίτερων μέρων ασφαλείας, αλλά και πάλι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί αυτή η μεγάλη διαφορά.

Τη λύση, φυσικά, θα έδινε η «χαλάρωση» των δημόσιων τεστ...

Ακολουθεί η λίστα με τα τεστ που έχουν διενεργήσει άλλες χώρες ανά εκατομμύριο πληθυσμού (η πρώτη στήλη). Τα στοιχεία είναι από το Covid Tracking Project, το οποίο έχει συσταθεί από το Atlantic, το Business Insider και το CDC της Taiwan.


[1]https://www.vox.com/science-and-health/2020/3/12/21175034/coronavirus-covid-19-testing-usa

[2] https://www.cms.gov/files/document/mac-covid-19-test-pricing.pdf

The following two tabs change content below.

Δημήτρης Καλαντζής

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Σπούδασε δημοσιογραφία στο «Εργαστήρι» και Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς & τηλεοπτικούς σταθμούς και τώρα διερευνά τους κώδικες του διαδικτύου. Αγαπά τις ανθρώπινες ιστορίες και τις γάτες.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts