Η κρισιμότητα των 15 ημερών, ο όρος “ευπαθής ομάδα”, ο συγχρωτισμός και η έννοια της “ατομικής ευθύνης”

της Αγγελικής Καρδαρά.

Η ιατρική κοινότητα με πολύ μεγάλη σοβαρότητα έδωσε σαφείς οδηγίες στους πολίτες, τονίζοντας την κρισιμότητα των επόμενων 15 ημερών για την εξέλιξη της κατάστασης. Όπως υπογράμμισαν, τότε θα έχουν μία καλύτερη εικόνα για το εάν υπάρχει διασπορά του ιού στην κοινότητα ή τα πράγματα εξελίσσονται πιο ομαλά. Αυτό που μας εξήγησαν ότι προσπαθούν να αποτρέψουν είναι να μην κολλήσει μαζικά ο πληθυσμός και καταρρεύσει το σύστημα υγείας. Όπως επεσήμαναν μάλιστα, σε χώρες όπου το σύστημα υγείας “υπερφορτώθηκε”, αυξήθηκε και η θνητότητα. Ταυτόχρονα, οι επιστήμονες με μεγάλη σοβαρότητα ζήτησαν να μην υπάρξει πανικός αλλά υπευθυνότητα από όλους μας, αναδεικνύοντας την τεράστια σημασία της έννοιας “ατομική ευθύνη”. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε όλοι διαδραματίσει έναν πολύ ενεργό και θετικό ρόλο στο να σωθούν ζωές που μπορούν να σωθούν!

Με πολύ μεγάλη θλίψη και αγανάκτηση διαπιστώσαμε όμως ότι ένα μέρος του κοινού με την ανεύθυνη στάση που υιοθέτησε θέτει σε κίνδυνο τη ζωή όλων μας. Λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας του ιού, οι ειδικοί τόνισαν ότι πρέπει να αποφευχθεί ο συνωστισμός/ συγχρωτισμός πολλών ατόμων. Εν τούτοις, είδαμε συμπολίτες να συνωστίζονται σε παραλίες, σε σούπερ μάρκετ, να κάνουν μαθήματα σε φροντιστήρια και να κρατούν ανοιχτά καταστήματα πάρα τις απαγορεύσεις.

Σήμερα ενημερωθήκαμε για τον θάνατο ενός συμπολίτη μας, με βεβαρημένο ιστορικό υγείας, όπως διαβάζουμε στα σχετικά ρεπορτάζ, αλλά 53 ετών. Ίσως είναι σημαντικό να το τονίσουμε αυτό, ώστε να συνειδητοποιήσουμε ότι με τον όρο “ευπαθείς ομάδες” δεν εννοούμε μόνον τους υπερήλικες που μπορεί να είναι οι γονείς μας, οι παππούδες μας, άνθρωποι που αγαπάμε πάρα πολύ και τους θέλουμε κοντά μας. Εννοούμε και νεότερους σε ηλικία ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα.

Επιπροσθέτως, να θέσω ένα ερώτημα: αυτή την κρίσιμη περίοδο δεν οφείλουμε να σκεφτούμε τις εγκύους, τα βρέφη, ανήλικα άτομα που αντιμετωπίζουν ζητήματα υγείας; Αναγκαίο επομένως να δείξουμε μεγαλύτερο σεβασμό στον συνάνθρωπο και στην ανθρώπινη αξία, ξεφεύγοντας από επικίνδυνες, ανεδαφικές και εγωκεντρικές λογικές του τύπου “εγώ δεν κολλάω”, “εγώ δεν παθαίνω τίποτα”!

Άλλωστε κανένας μας δεν έχει κάνει κάποια “ειδική συμφωνία” με την ασθένεια να μην κολλήσει (!) και κανένας γιατρός, θεωρώ, δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι ακόμα κι ένας νέος άνθρωπος με υγιή οργανισμό δεν δύναται να έχει κάποια πιο σοβαρά συμπτώματα, ειδικά εάν δεν προσέξει. Σαφώς, ένας νέος άνθρωπος έχει τη στατιστική “με το μέρος του”, αλλά η ανθρώπινη ζωή δεν είναι αριθμοί και κάθε ανθρώπινη ζωή έχει αξία!

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τόσο τη σημασία των λέξεων όσο και τη σοβαρότητα της κατάστασης, ώστε να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι όλες οι στιγμές ίδιες. Είναι αδιανόητο να βιώνει η ανθρωπότητα μία πρωτόγνωρη κατάσταση και να συνεχίζουν να έχουν τόσο “αστείρευτο κέφι” ορισμένοι ώστε να μη θέλουν να στερηθούν τον ήλιο και τη θάλασσα…

Όλοι μας θέλουμε τη “ζωή μας πίσω”, όλοι θέλουμε να βγούμε με την οικογένειά μας, με τις παρέες μας, να γελάσουμε και να διασκεδάσουμε. Όλοι μας θα προτιμούσαμε να είμαστε έξω από το να μείνουμε σπίτι. Αλλά για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη αυτή κατάσταση, για να οδηγηθούμε σε μία ομαλότητα πάλι, οφείλουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να συμμορφωθούμε με τις πολύ σημαντικές οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας.

Ας επιδείξουμε, συνεπώς, από σήμερα την αναγκαία σοβαρότητα όλες και όλοι μας, γιατί από τη στάση που θα κρατήσουμε και από τη συμπεριφορά που θα υιοθετήσουμε, εξαρτάται και η ζωή των συνανθρώπων μας! Η ανθρωπότητα, αναμφίβολα, δοκιμάζεται αλλά η κοινωνική ευαισθησία, η αλληλεγγύη, η συνειδητοποίηση και η υπευθυνότητα, θα αποτελέσουν τα στοιχεία εκείνα που θα δώσουν ξανά ζωή στις στιγμές μας και θα μας φέρουν ουσιαστικά πιο κοντά!

The following two tabs change content below.
Η Αγγελική Καρδαρά είναι Εισηγήτρια-Συγγραφέας και Εκπαιδεύτρια στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλόλογος (με εξειδίκευση στη μεσαιωνική και νεοελληνική φιλολογία) και Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.). Το θέμα της διδακτορικής διατριβής της, με Επιβλέποντα τον Καθηγητή Γιάννη Πανούση, αφορά τον ιδιαίτερο γλωσσικό κώδικα επικοινωνίας του έγκλειστου πληθυσμού. Από τον Φεβρουάριο του 2020 ανέλαβε και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Crime & Media Lab του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος που αποτελεί Ομάδα Εργασίας για το Έγκλημα και την Απεικόνισή του στα ΜΜΕ. Έχει επάρκεια και άδεια διδασκαλίας τριών ξένων γλωσσών (αγγλικών, γαλλικών, ισπανικών). Εργάζεται στον συναρπαστικό χώρο της εκπαίδευσης, δίνει διαλέξεις και οργανώνει μαθήματα σεμιναριακού τύπου στο αντικείμενο εξειδίκευσής της «Έγκλημα & Media». Επίσης, είναι Επιστημονικά Υπεύθυνη ερευνών εγκληματολογικού, κοινωνικού και μιντιακού ενδιαφέροντος, αρθρογραφεί και συγγράφει. Έχει συγγράψει τα βιβλία: Τρομοκρατία και ΜΜΕ (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Όταν η ψυχή μιλάει (εκδόσεις Υδρόγειος), Φυλακή και Γλώσσα (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Εγχειρίδιο Εγκληματολογίας για τον Αστυνομικό και Δικαστικό Συντάκτη (εκδόσεις Παπαζήση), Σκιαγράφηση του ψυχολογικού προφίλ των εγκληματιών που απασχόλησαν τα ελληνικά ΜΜΕ (1993-2018): Criminal Profiling and Media (εκδόσεις Παπαζήση). Οι «Νέοι Παγιδευμένοι στα Παιχνίδια της Βίας: Εγκλήματα με Δράστες και Θύματα Νέους» είναι το έκτο βιβλίο της και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Comments

comments

Related Posts

    Comments are closed.

    Recent Posts