Δεν φοβόμαστε, αγωνιζόμαστε!

της Αγγελικής Καρδαρά.

Σε αυτήν τη δίνη γεγονότων και εξελίξεων, ζήτησα από τον πατέρα μου, έναν άνθρωπο με βεβαρημένο ιστορικό υγείας αλλά και γιατρό-καρδιολόγο, που, μαζί με τη μητέρα μου, έδινε με όλους τους συναδέλφους του γιατρούς, τον δικό του αγώνα για την ανθρώπινη ζωή, να μου γράψει ένα μήνυμα για να το κρατήσω στην καρδιά και να προχωρήσω, δίνοντας με τη σειρά μου δύναμη μέσα από τα κείμενά μου στους συνανθρώπους μου.  Το μήνυμά του ήταν “δεν φοβόμαστε,  αγωνιζόμαστε”. Αυτό το μήνυμα κρατώ βαθιά φυλαγμένο μέσα μου, ότι χωρίς φόβο, αλλά με σκέψη και προβληματισμό, θα αγωνιστούμε ως ενεργά μέλη της κοινωνίας για να κερδίσουμε ξανά τη ζωή και τα όνειρά μας. Για να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας με αισιοδοξία και θάρρος. Και για να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε έναν κόσμο πιο ανθρώπινο, χωρίς περιθωριοποιήσεις και αποκλεισμούς, για  τα παιδιά μας -τη νέα γενιά που είναι το μέλλον αυτού του τόπου και πρέπει να συνεχίσει να ονειρεύεται και να υλοποιεί σημαντικούς και υψηλούς στόχους.

Η μητέρα μου, παρακολουθώντας το πώς εξελίσσεται η κατάσταση σε Ιταλία και Ισπανία,  το πρώτο πράγμα που μου είπε στο τηλέφωνο με μεγάλη συγκίνηση είναι αυτό που έγραψα ήδη σε κείμενά μου “εύχομαι να μη φτάσει ποτέ ο γιατρός στο ηθικό δίλημμα να πρέπει να επιλέξει ποιά ζωή θα σώσει και ποια θα θυσιάσει”.

Γι’ αυτό ακριβώς παλεύουμε ως πολίτες! Αυτό το βαθύ νόημα και περιεχόμενο έχει η έννοια του “μένουμε σπίτι”. Μένουμε σπίτι για να δώσουμε χρόνο στην ιατρική κοινότητα να συνεχίσει να σώζει όλες τις ανθρώπινες ζωές, χωρίς να πρέπει να “επιλέξει” σε ποια ζωή θα δώσει προτεραιότητα και ποια ζωή -που θα μπορούσε να σωθεί- θα αναγκαστεί να αφήσει πίσω…

Αυτό τον αγώνα δίνουμε -τον πιο ιερό και σπουδαίο αγώνα- και γι’ αυτό τονίζουμε με κάθε τρόπο ότι δεν χωράνε άκριτες και εγωκεντρικές συμπεριφορές, δεδομένου ότι όλοι μας έχουμε γονείς, φίλους, συναδέλφους, για τους οποίους μπορεί να χρειαστεί να ληφθεί η κρίσιμη απόφαση. Η ιστορία κυριολεκτικά, αυτήν τη στιγμή, γράφεται από εμάς, από τις πράξεις και τις συμπεριφορές μας. 

Όσοι πρωτίστως μπορούν να περάσουν, σήμερα,  τα πιο δυνατά και θετικά μηνύματα ζωής είναι, κατά την άποψή μου, οι γιατροί που αγωνίζονται καθημερινά για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και οι άνθρωποι που ήδη έδιναν έναν σκληρό αγώνα για την υγεία τους και γνωρίζουν τι σημαίνει στην πράξη το να παλεύεις για τα αυτονόητα και δεδομένα. Ας τους ακούσουμε, επομένως, με μεγάλη προσοχή και ουσιαστικό ενδιαφέρον και ο καθένας από εμάς, στο μέτρο που μπορεί, ας διαδραματίσει έναν ενεργό και θετικό ρόλο στην ιστορία που γράφεται τώρα.

Σε αυτήν τη δυσχερή  περίοδο ο Έλληνας επιστήμονας που μας περνά τα πιο δυνατά μηνύματα είναι,  αναμφίβολα, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ,  κ.  Σωτήρης Τσιόδρας («Την τελευταία λέξη δεν θα έχε ο θάνατος»), γιατί μας διδάσκει ήθος,  αξιοπρέπεια και μας δίνει στο πλαίσιο της καθημερινής ενημέρωσης των πολιτών μαθήματα πολιτισμού και παιδείας. Όταν ο επιστήμονας φτάνει στο σημείο να “λυγίσει”. σημαίνει ότι βλέπει τον Άνθρωπο στην ψυχή και εμείς -ειδικά  όσες και όσοι έχουμε την πολύτιμη δυνατότητα να βρισκόμαστε προστατευμένοι σε ένα σπίτι-  το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να σεβαστούμε απόλυτα όσα μας ζητά η επιστημονική κοινότητα, η οποία θα γράψει το πιο σημαντικό κεφάλαιο της ανθρώπινης,  σύγχρονης ιστορίας, αναλαμβάνοντας το βάρος να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία.  Οφείλουμε να συμπεριφερθούμε ως ενεργά και υπεύθυνα μέλη της κοινωνίας μας. Για τους γονείς μας,  για τα παιδιά μας, για τους φίλους μας, για τον ίδιο μας τον εαυτό,  για την πορεία της Ανθρωπότητας. 

Ασφαλώς στις παρούσες συνθήκες αβεβαιότητας, παλεύοντας με το άγνωστο και τις απρόβλεπτες συνέπειές του, το φλέγον ερώτημα που μας βασανίζει είναι “τελικά θα τα καταφέρουμε; “. Εδώ το δικό μου μήνυμα είναι το μήνυμα που μου δίνει ο πατέρας μου “ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ, ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ”! Γιατί η ιστορία έχει δείξει ότι με τους αγώνες, έχουν κατακτηθεί οι σπουδαιότεροι στόχοι. 

Η αλήθεια είναι ότι αισθάνομαι πως  αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε σε μονόδρομο,  αλλά έχω την πίστη ότι με τη δύναμη του ανθρώπινου μυαλού και της και ανθρώπινης ψυχής θα τα καταφέρουμε! 

The following two tabs change content below.
Η Αγγελική Καρδαρά είναι Εισηγήτρια-Συγγραφέας και Εκπαιδεύτρια στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλόλογος (με εξειδίκευση στη μεσαιωνική και νεοελληνική φιλολογία) και Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.). Το θέμα της διδακτορικής διατριβής της, με Επιβλέποντα τον Καθηγητή Γιάννη Πανούση, αφορά τον ιδιαίτερο γλωσσικό κώδικα επικοινωνίας του έγκλειστου πληθυσμού. Από τον Φεβρουάριο του 2020 ανέλαβε και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Crime & Media Lab του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος που αποτελεί Ομάδα Εργασίας για το Έγκλημα και την Απεικόνισή του στα ΜΜΕ. Έχει επάρκεια και άδεια διδασκαλίας τριών ξένων γλωσσών (αγγλικών, γαλλικών, ισπανικών). Εργάζεται στον συναρπαστικό χώρο της εκπαίδευσης, δίνει διαλέξεις και οργανώνει μαθήματα σεμιναριακού τύπου στο αντικείμενο εξειδίκευσής της «Έγκλημα & Media». Επίσης, είναι Επιστημονικά Υπεύθυνη ερευνών εγκληματολογικού, κοινωνικού και μιντιακού ενδιαφέροντος, αρθρογραφεί και συγγράφει. Έχει συγγράψει τα βιβλία: Τρομοκρατία και ΜΜΕ (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Όταν η ψυχή μιλάει (εκδόσεις Υδρόγειος), Φυλακή και Γλώσσα (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Εγχειρίδιο Εγκληματολογίας για τον Αστυνομικό και Δικαστικό Συντάκτη (εκδόσεις Παπαζήση), Σκιαγράφηση του ψυχολογικού προφίλ των εγκληματιών που απασχόλησαν τα ελληνικά ΜΜΕ (1993-2018): Criminal Profiling and Media (εκδόσεις Παπαζήση). Οι «Νέοι Παγιδευμένοι στα Παιχνίδια της Βίας: Εγκλήματα με Δράστες και Θύματα Νέους» είναι το έκτο βιβλίο της και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts