Μία εικόνα που θα κρατήσω για πάντα μέσα μου…

της Αγγελικής Καρδαρά.

Βλέπω κάθε μέρα, στο πλαίσιο των μαθημάτων μου, τη νέα γενιά πίσω από τις οθόνες των υπολογιστών και αυτή η εικόνα με συγκινεί. Πιστεύω ότι θα την κρατήσω για πάντα μέσα μου. Από τη μία πλευρά γιατί σκέφτομαι ότι η ψυχή των νέων δεν “φυλακίζεται” και από την άλλη γιατί βλέποντάς τους νιώθω υπερήφανη και για τη δική τους, πολύ δύσκολη,  καθημερινή μάχη για να κερδίσουμε, όλοι μαζί, τον σημαντικό αγώνα για τη ζωή. Παρά το νεαρό της ηλικίας τους, είναι προσηλωμένοι στον συλλογικό στόχο και ταυτόχρονα μού δίνουν την εντύπωση ότι αυτή την περίοδο διψούν περισσότερο από ποτέ για γνώση και για επικοινωνία. Στο βλέμμα τους ζωγραφίζεται η ελπίδα, παρά τις αντιξοότητες, και αυτή είναι άλλωστε η ομορφιά της νεότητας: το να μπορεί να ονειρεύεται με πάθος ακόμα και όταν οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες και να βλέπει την ηλιαχτίδα του φωτός όταν όλα έχουν βυθιστεί στο απόλυτο σκοτάδι. 

Είναι μία εικόνα που αναμφίβολα περνά και σε εμάς τους μεγαλύτερους σημαντικά μηνύματα και μας δίνει μεγάλη δύναμη. Εμένα προσωπικά είναι μία εικόνα που δίνει ένα πολύ ουσιαστικό νόημα στην έγκλειστη καθημερινότητά μου, γιατί μου δείχνει ότι η ζωή αξίζει να συνεχιστεί με τον χρόνο παγωμένο αλλά όχι σταματημένο. Καθημερινά, πίσω από τις οθόνες του υπολογιστή, μοιραζόμαστε εικόνες από το σπίτι μας, αγαπημένες γωνιές, στιγμές από την καθημερινότητά μας και με αυτό τον τρόπο νιώθουμε ότι ερχόμαστε πολύ πιο κοντά κι ας μας χωρίζει η αναγκαία “ασφαλής απόσταση” που οφείλουμε να κρατήσουμε. Η τεχνολογία αυτή την περίοδο μας ενώνει. Μέσα στο σπίτι συνεχίζουμε να δημιουργούμε, κάποιες στιγμές να χαμογελάμε, να δραπετεύουμε από τη σκληρή πραγματικότητα και να ελπίζουμε ότι, όταν επιστρέψουμε στις ζωές μας, θα υπάρχουν ακόμα σημαντικοί λόγοι για να μην τα εγκαταλείψουμε και να προχωρήσουμε από εκεί που ο καθένας μας άφησε τη ζωή του, τα σχέδια και τον προγραμματισμό του για το μέλλον.

Είναι δεδομένο ότι ο προβληματισμός μας είναι πολύ έντονος για τις συνέπειες σε  μακροπρόθεσμο επίπεδο αλλά και για την εξέλιξη των γεγονότων στο προσεχές χρονικό διάστημα. Είμαστε στην “αρχή της μάχης”, όπως άλλωστε τονίζουν οι ειδικοί επιστήμονες.  Αυτή η αβεβαιότητα μας αφαιρεί τη δυνατότητα από το να κάνουμε σχέδια, αλλά δεν μπορεί να μας αφαιρέσει το δικαίωμα στα όνειρά μας, ελπίζοντας ότι θα κερδίσουμε τη σκληρή μάχη και ο εφιάλτης θα τελειώσει…

Ένα από τα πολλά μαθήματα που μας διδάσκει η πρωτόγνωρη κατάσταση, με την οποία έχουμε έρθει αντιμέτωποι και πρωτίστως η απαραίτητη “κοινωνική απομόνωση / απομάκρυνση”, είναι, κατά την άποψή μου, η επιτακτική ανάγκη να θεμελιώσουμε με τον Συνάνθρωπο μία ουσιαστική επικοινωνία, να αφήσουμε χρόνο και χώρο για δημιουργικές και εποικοδομητικές συζητήσεις για την ανάδειξη νέων ιδεών, για τη γόνιμη ανταλλαγή σκέψεων, απόψεων και προτάσεων και για την ανάπτυξη πολύτιμων συνεργασιών. Θεωρώ πολύ σημαντικό να δοθεί έμφαση στην ανθρώπινη επικοινωνία, ώστε να ενισχυθεί και να ενδυναμωθεί, προκειμένου, όταν επιστρέψουμε στις ζωές μας, να μπορέσουμε να επιλύσουμε προβλήματα, να κατανοήσουμε τη νέα πραγματικότητα που θα έχει διαμορφωθεί και να γίνουμε πολύ πιο δημιουργικοί, χτίζοντας όσα θα πρέπει να χτιστούν ξανά. Να αποκτήσουμε δύναμη μέσα από τον λόγο και τη σκέψη. Για να συνεχιστεί η ζωή εκεί όπου ο χρόνος πάγωσε, καθιστώντας εμφανή τη σοβαρότητα αλλά και πολυπλοκότητα της κατάστασης που βιώνουμε…

The following two tabs change content below.
Η Αγγελική Καρδαρά είναι Εισηγήτρια-Συγγραφέας και Εκπαιδεύτρια στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλόλογος (με εξειδίκευση στη μεσαιωνική και νεοελληνική φιλολογία) και Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.). Το θέμα της διδακτορικής διατριβής της, με Επιβλέποντα τον Καθηγητή Γιάννη Πανούση, αφορά τον ιδιαίτερο γλωσσικό κώδικα επικοινωνίας του έγκλειστου πληθυσμού. Από τον Φεβρουάριο του 2020 ανέλαβε και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Crime & Media Lab του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος που αποτελεί Ομάδα Εργασίας για το Έγκλημα και την Απεικόνισή του στα ΜΜΕ. Έχει επάρκεια και άδεια διδασκαλίας τριών ξένων γλωσσών (αγγλικών, γαλλικών, ισπανικών). Εργάζεται στον συναρπαστικό χώρο της εκπαίδευσης, δίνει διαλέξεις και οργανώνει μαθήματα σεμιναριακού τύπου στο αντικείμενο εξειδίκευσής της «Έγκλημα & Media». Επίσης, είναι Επιστημονικά Υπεύθυνη ερευνών εγκληματολογικού, κοινωνικού και μιντιακού ενδιαφέροντος, αρθρογραφεί και συγγράφει. Έχει συγγράψει τα βιβλία: Τρομοκρατία και ΜΜΕ (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Όταν η ψυχή μιλάει (εκδόσεις Υδρόγειος), Φυλακή και Γλώσσα (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Εγχειρίδιο Εγκληματολογίας για τον Αστυνομικό και Δικαστικό Συντάκτη (εκδόσεις Παπαζήση), Σκιαγράφηση του ψυχολογικού προφίλ των εγκληματιών που απασχόλησαν τα ελληνικά ΜΜΕ (1993-2018): Criminal Profiling and Media (εκδόσεις Παπαζήση). Οι «Νέοι Παγιδευμένοι στα Παιχνίδια της Βίας: Εγκλήματα με Δράστες και Θύματα Νέους» είναι το έκτο βιβλίο της και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Comments

comments

Related Posts

Comments are closed.

Recent Posts