Μένουμε σπίτι και ταξιδεύουμε μέχρι τα βάθη της γης

Αναγνώσεις από τη Μαρία Μαντή.

Αγαπητοί φίλοι της στήλης,

καμιά φορά η ζωή μας επιφυλάσσει εκπλήξεις – και κάποιες ξεπερνούν κατά πολύ τη συγγραφική φαντασία. Ποιος μπορούσε να προβλέψει λίγους μήνες πριν ότι θα υποχρεωνόμασταν σε καραντίνα, ότι το σύνθημα των επόμενων μηνών θα ήταν το «Μέσα», η ενδοσκόπηση, η αιφνίδια και υποχρεωτική απόκτηση άπλετου ελεύθερου χρόνου (τουλάχιστον για ένα πολύ μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού); Ας ευχηθούμε όλοι να έχει η κατάσταση το πιο αίσιο δυνατό τέλος – και μέχρι τότε θα πρέπει -αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος που το απαγορεύει- να μείνουμε σπίτι. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό και το διαδίκτυο ήδη έχει γεμίσει με προτάσεις δημιουργικής απασχόλησης για τα πιτσιρίκια, λίστες με ταινίες, ονλάιν παραστάσεις μεγάλων θεάτρων της Ελλάδας και του εξωτερικού… Το postmodern θα προσθέσει με τη σειρά του ορισμένες βιβλιοπροτάσεις και θα επανέρχεται συχνά με νέους τίτλους (για την ενημέρωσή σας, υπάρχουν βιβλιοπωλεία που εκτελούν ονλάιν παραγγελίες και σας παραδίδουν τα βιβλία στο σπίτι χωρίς χρέωση εξόδων αποστολής. Ενδεικτικά αναφέρω το γνωστότατο κεντρικό βιβλιοπωλείο ΠΟΛΙΤΕΙΑ, που επιτρέπει αγορές μέσω σάιτ ή το πολύ ενημερωμένο Booktalks στο Π. Φάληρο – που δίνει τη δυνατότητα παραγγελίας με γραπτό μήνυμα στη σελίδα του στο Facebook). Μένουμε σπίτι λοιπόν και (εάν θέλουμε) διαβάζουμε…

Robert Mcfarlane, Υπογαία. Ένα ταξίδι στα βάθη της γης και του χρόνου, μτφ. Μιχάλης Μακρόπουλος, σελ. 472, εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Προμηθεύτηκα και ξεκινώ την καραντίνα μου με το υπέροχο non-fiction διαμάντι του Robert Macfarlane, ένα διεθνές μπεστ σέλερ, που ο Guardian κατατάσσει στα σημαντικότερα βιβλία του 21ου αιώνα. Εξοπλισμένος με σημειωματάρια, ο πολυβραβευμένος φυσιοδίφης συγγραφέας ταξίδεψε ανά τον κόσμο, παρατήρησε και κατέγραψε τον γεωλογικό χρόνο ενός γεωγραφικού χώρου που δεν μας περιβάλλει, αλλά βρίσκεται κάτω από τα πόδια μας. Από τις προϊστορικές σπηλαιογραφίες ως τα θαμμένα πυρηνικά απόβλητα, οι χώροι κάτω από τη γη καταγράφουν το ανθρώπινο παρελθόν και καταδεικνύουν την ιστορική πορεία του είδους μας. Η περιπλάνηση του Macfarlane, ενδιαφέρουσα και ταυτόχρονα λυρική, είναι ασταμάτητη. Ο αναγνώστης του βιβλίου θα ταξιδέψει στους λόφους Μέντιπ στο Σόμερσετ, στο Γιόρκσαϊρ και στο Λονδίνο. Έπειτα στο Παρίσι, στην Ιταλία, έπειτα στη Νορβηγία και στη Γροιλανδία. Το βιβλίο μιλάει για θαμμένες δυνάμεις και αντικείμενα, που πλέον το Ανθρωπόκαινο ωθεί στην επιφάνεια, με σφοδρές συνέπειες για το Υπέργειο.

Δεν μένει όμως σε αυτά ο συγγραφέας – το έργο του είναι πολύ περισσότερα από ένα καλογραμμένο και επιτυχώς δραματοποιημένο βιβλίο γνώσεων. Με αφορμή τα εκάστοτε ευρήματα, επιλέγει συνδυαστικά ιστορίες από την υπογαία, που είναι βαθιά ριζωμένες στην ανθρώπινη αφηγηματική και πολιτιστική παράδοση – από το Γκιλγκαμές και την κάθοδο του Ενκιντού στον Κάτω Κόσμο, ως την Κάθοδο του Αινεία στον Άδη και τις βυθισμένες νεκροπόλεις στις Αόρατες Πόλεις του Ίταλο Καλβίνο (και από εκεί πάλι, στις περιγραφές των εξερευνητών σπηλαίων). Ένα γεωλογικό, πολιτιστικό  και λογοτεχνικό ταξίδι 4,6 δισεκατομμυρίων ετών στα βάθη της γης από τον ποιητικό και ταυτόχρονα δοκιμιακό Macfarlane. Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ στα πλαίσια της πολύ ενδιαφέρουσας νέας σειράς «Οξυγόνο» με εκλεκτά non-fiction βιβλία.

Και μία… εξερευνητική πρόταση για τους μικρούς μας φίλους:

Eddie Reynolds κ.α. (κείμενα), Παιχνίδια αντί-βαρεμάρας με χάρτες, Μτφ.: Ελένη Μπακογεώργου, σελ. 80, εκδ. ΠΑΤΑΚΗΣ

Μιας και τα παιδάκια απέχουν από τα πλήρη σχολικά τους καθήκοντα και διαθέτουν αρκετό ελεύθερο χρόνο, πώς θα σας φαινόταν ένα παιγνιώδες ξεσκόνισμα των γεωγραφικών τους γνώσεων; Στην αγορά κυκλοφορούν αξιόλογα παιδικά βιβλία γνώσεων (θα επανέλθουμε σε αυτά σύντομα με ειδικό αφιέρωμα) και ένα από αυτά είναι το παρόν, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ. Είναι ένα βιβλίο γεωγραφίας, που καλεί τους νεαρούς αναγνώστες ηλικίας 10+ σε ένα ταξίδι στον κόσμο. Πώς φτιάχνονται οι χάρτες και πώς θα καταφέρεις να τους διαβάσεις; Ποιες είναι οι «ζώνες ώρας» ανά τον κόσμο και πώς δίνουμε οδηγίες για την άφιξη στον επιθυμητό προορισμό; Ποιες είναι οι πενήντα πολιτείες της Αμερικής και ποιοι ήταν οι μυστικοί χάρτες που χρησιμοποιούνταν κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο; Πώς ήταν οι αρχαίοι χάρτες και τι ακριβώς είναι ένας ουράνιος χάρτης; Ένα βιβλίο με ενδιαφέρουσες -συναρπαστικές για τα παιδιά- γνώσεις, συμπυκνωμένες και παρουσιασμένες με φιλικό προς τους νεαρούς αναγνώστες, εύπεπτο τρόπο. Στα συν οι ευρηματικές δραστηριότητες που καλούν το παιδί να εξερευνήσει και να αξιοποιήσει τις γνώσεις του – και βέβαια η όμορφη εικονογράφηση που έλκει εξ αρχής τον αναγνώστη και τον παρακινεί να ακολουθήσει την πορεία του βιβλίου.

The following two tabs change content below.
Η Μαρία Μαντή λατρεύει το storytelling από τότε που θυμάται τον εαυτό της. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Ιστορία-Αρχαιολογία και Ιστορία της Tέχνης και έπειτα Γερμανική Γλώσσα και Λογοτεχνία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Είναι υποψήφια διδάκτορας στο τμήμα Γερμανικής Φιλολογίας – όπου μελετά την σεναριακή προσαρμογή λογοτεχνικών έργων και τις αφηγηματικές τεχνικές στη λογοτεχνία και στη σεναριογραφία. Τα τελευταία δέκα χρόνια γράφει σενάρια για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, ενώ δημοσιεύει άρθρα σχετικά με τη θεωρία του σεναρίου. Επίσης ασχολείται με τη μετάφραση λογοτεχνικών και θεατρικών έργων από τα γερμανικά και τα αγγλικά. Εδώ και δύο χρόνια παρουσιάζει τα βιβλία που αγαπάει σε ηλεκτρονικούς ιστότοπους. Αυτόν τον καιρό συγγράφει το πρώτο της βιβλίο σχετικά με τη θεωρία του σεναρίου.

Comments

comments

Related Posts

Comments are closed.

Recent Posts