Η αποτελεσματικότητα της χρήσης μασκών στην επιβράδυνση της πανδημίας

Οι χειρουργικές μάσκες μπορούν να αποτρέψουν την μόλυνση υγειών ανθρώπων από μολυσμένους με εποχιακούς ιούς, συμπεριλαμβανομένων των κορωνοϊών, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Hong Kong, τη μοναδική έρευνα που διεξήχθη σε πραγματικές συνθήκες και όχι σε συνθήκες εργαστηρίου (in vitro).  Κατά την έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι μάσκες μείωσαν σημαντικά τις ποσότητες των αερομεταφερόμενων ιών που προέρχονταν από τους μολυσμένους ασθενείς.

Στην επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στον έγκυρο nature com, η εξειδικευμένη ομάδα ιολόγων και επιδημιολόγων του πανεπιστημίου του Hong Kong αναφέρει ότι:

Εντοπίσαμε εποχιακούς ανθρώπινους κορωνοϊούς, ιούς γρίπης και ρινοϊούς σε εκπνεόμενη αναπνοή και βήχα παιδιών και ενηλίκων με οξεία αναπνευστική ασθένεια. Οι χειρουργικές μάσκες προσώπου μείωσαν σημαντικά την ανίχνευση του RNA του ιού της γρίπης στα σταγονίδια του αναπνευστικού και του RNA του κορωνοϊού σε αερολύματα, με τάση προς μειoύμενη ανίχνευση του RNA του κορωνοϊού σε σταγονίδια αναπνευστικής λειτουργίας. Τα αποτελέσματα μάς δείχνουν ότι οι χειρουργικές μάσκες προσώπου θα μπορούσαν να αποτρέψουν τη μετάδοση κορωνοϊών και ιού της γρίπης από συμπτωματικά άτομα.

Οι λοιμώξεις από αναπνευστικούς ιούς προκαλούν ένα ευρύ και αλληλοεπικαλυπτόμενο φάσμα συμπτωμάτων που ονομάζονται συνολικά ως ασθένειες του αναπνευστικού ιού (ARI) ή συχνότερα «κοινό κρυολόγημα». Αν και ως επί το πλείστον ήπιες, αυτές οι ARI μπορούν μερικές φορές να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες και θάνατο. Αυτοί οι ιοί εξαπλώνονται μεταξύ ανθρώπων μέσω άμεσης ή έμμεσης επαφής, σταγονίδια αναπνευστικού (συμπεριλαμβανομένων μεγαλύτερων σταγονιδίων τα οποία πέφτουν ταχέως κοντά στην πηγή, καθώς και χονδροειδών αερολυμάτων με αεροδυναμική διάμετρο> 5 μm) και αερολυμάτων λεπτών σωματιδίων (σταγονίδια και πυρήνες σταγονιδίων με αεροδυναμική διάμετρο < μm 2,3). Παρόλο που η υγιεινή των χεριών και η χρήση μάσκας προσώπου έχουν προταθεί ως σημαντικές στρατηγικές μετριασμού κατά της μετάδοσης του ιού της γρίπης, λίγα είναι γνωστά για τη σχετική σημασία αυτών των τρόπων μεταφοράς στη μετάδοση άλλων κοινών αναπνευστικών ιών και του COVID-19.

Ορισμένες υγειονομικές αρχές συνιστούν οι μάσκες να φοριούνται από άρρωστα άτομα για να αποτρέψουν την περαιτέρω μετάδοση (έλεγχος πηγής). Οι χειρουργικές μάσκες προσώπου εισήχθησαν αρχικά για την προστασία των ασθενών από τη μόλυνση των πληγών και τη μόλυνση από χειρουργούς κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων και υιοθετήθηκαν αργότερα για την προστασία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας από την απόκτηση λοίμωξης από τους ασθενείς τους. Ωστόσο, τα περισσότερα από τα υπάρχοντα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα φιλτραρίσματος των μασκών  προσώπου και των αναπνευστικών οργάνων προέρχονται από in vitro πειράματα με μη βιολογικά σωματίδια, τα οποία μπορεί να μην είναι γενικεύσιμα σε μολυσματικά σταγονίδια αναπνευστικού ιού. Υπάρχουν λίγες πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μασκών προσώπου στο φιλτράρισμα των αναπνευστικών ιών και τη μείωση της απελευθέρωσης του ιού από ένα άτομο με αναπνευστικές λοιμώξεις και οι περισσότερες έρευνες επικεντρώθηκαν στη γρίπη.

Στην έρευνά μας στοχεύσαμε να διερευνήσουμε τη σημασία των αναπνευστικών σταγονιδίων και των οδών αερόλυσης με ιδιαίτερη έμφαση στους κορωνοϊούς, τους ιούς της γρίπης και τους ρινοϊούς, με ποσοτικοποίηση της ποσότητας αναπνευστικού ιού σε εκπνεόμενη αναπνοή των συμμετεχόντων με ιατρικά παρακολουθούμενα ARIs και προσδιορισμό της πιθανής αποτελεσματικότητας των χειρουργικών μασκων προσώπου για την πρόληψη της μετάδοσης του αναπνευστικού ιού.

Στατιστική ανάλυση

Το κύριο αποτέλεσμα της μελέτης ήταν ο ρυθμός παραγωγής ιού στην παλιρροιακή αναπνοή των συμμετεχόντων που μολύνθηκαν από διάφορους αναπνευστικούς ιούς και η αποτελεσματικότητα των μασκών προσώπου για την πρόληψη της διάδοσης του ιού σε εκπνεόμενη αναπνοή, λαμβάνοντας χωριστά υπόψη τα σταγονίδια αναπνοής και τα αερολύματα. Τα δευτερογενή αποτελέσματα ήταν συσχέτιση μεταξύ της λοίμωξης από ιούς σε μάκτρες με μύτη, επιχρίσματα στο λαιμό, σταγονίδια αναπνοής και αερολύματα και παράγοντες που επηρεάζουν την αποβολή ιών στα σταγονίδια αναπνοής και τα αερολύματα.

Ολόκληρη η παρουσίαση της έρευνας εδώ:

ΝΑTURE MEDICINE: Respiratory virus shedding in exhaled breath and efficacy of face masks

Την έρευνα διεξήγαν και συντόνισαν οι καθηγητές:

Nancy H. L. Leung, Daniel K. W. Chu, Eunice Y. C. Shiu, Kwok-Hung Chan, James J. McDevitt, Benien J. P. Hau, Hui-Ling Yen, Yuguo Li, Dennis K. M. Ip, J. S. Malik Peiris, Wing-Hong Seto, Gabriel M. Leung, Donald K. Milton & Benjamin J. Cowling.

Φωτογραφία ανάρτησης: Σλοβακία, περίπατος στην παλαιά πόλη της Μπρατισλάβα.
Στη Σλοβακία είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για κάθε πολίτη που βγαίνει από το σπίτι του με αποτέλεσμα η χώρα των 5,5 εκατομμυρίων πολιτών να καταγράφει μέχρι τις 10/04/2020, 701 κρούσματα κορωνοϊού και μόλις 2 θανάτους (στοιχεία από Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας).  

The following two tabs change content below.
Αστική ζωή, ιστορία, πρόσωπα, πολιτισμός, αφορμές για επανατοποθετήσεις και καταβυθίσεις στην ανθρώπινη σκέψη. Αναρτήσεις σε περιβάλλον Creative Commons 4, που απαγορεύει την εμπορική τους χρήση, αλλά επιτρέπει την ακέραιη αναπαραγωγή τους με αναφορές στον συντάκτη και την ιστοσελίδα.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts