Το 12χρονο αγόρι με το ποδήλατο και ο άνδρας της Ασφάλειας

του Δημήτρη Καλαντζή.

Αισθάνθηκα ντροπή, παρακολουθώντας έναν άνδρα της Ασφάλειας με μαύρη μάσκα στο στόμα -περισσότερο για να μη φαίνονται τα χαρακτηριστικά του και λιγότερο για την οποιαδήποτε προστασία- να… διατάζει ένα 12χρονο αγόρι σε ποδήλατο να φύγει αμέσως από την Πλατεία Πρωτομαγιάς.
-«Τι είστε εσείς, κύριε;», ρώτησε ξαφνιασμένο το αγόρι.
-«Είμαι Αστυνομικός και θα κάνεις αυτό που σου λέω!».
-«Μα κάνω άσκηση…».
-«Δεν είναι άσκηση το ποδήλατο! Να πας αμέσως σπίτι σου!».

Το αγόρι, στην αρχή της εφηβείας, είχε αρχίσει να βγάζει καπνούς… Καλούταν να «υπακούσει» σε μία παράλογη εντολή από έναν αγριεμένο άντρα, που δεν φορούσε καν στολή Αστυνομικού… «Είναι ακριβώς», σκέφτηκα, «η συμπεριφορά της Αστυνομίας που γεννά τις μολότοφ…».

Πλησίασα τον άντρα στις Ασφάλειας, που στο μεταξύ είχε πάει σε πηγαδάκι άλλων ανδρών της Ασφάλειας και ένστολους Αστυνομικούς, και τους είπα ότι δεν είναι σωστός ο τρόπος που απευθύνονται σε παιδιά και ότι αυτός ο τρόπος γεννά μόνο αντίδραση.

-«Αυτές τις εντολές έχουμε».
-«Να μιλάτε με αυτόν τον τρόπο σε παιδιά;».
-«Και τι θέλετε εσείς, κύριε; Είστε κι εσείς παράνομος!», πετάχτηκε ο επικεφαλής της ομάδας (ένας –δυστυχώς- νέος άνθρωπος).
-«Πως είμαι παράνομος;»
-«Φοράς τζιν παντελόνι κι όχι φόρμα!».
-«Και λοιπόν;»
-«Δεν επιτρέπεται να είσαι έξω παρά μόνο για άσκηση».
-«Άσκηση δεν είναι μόνο να κάνεις πους απς. Μετά από μία ηλικία, και ένας απλός περίπατος είναι άσκηση και μπορείς να τον κάνεις και με φόρμα και με παντελόνι και με οτιδήποτε…».
-«Είσαι παράνομος γιατί στέκεσαι στην πλατεία!», συνέχισε, προσπαθώντας να μου καταλογίσει οπωσδήποτε μία παράβαση, επειδή διαμαρτυρήθηκα για τη συμπεριφορά προς το παιδί.

-«Έχω δικαίωμα και να στέκομαι στη διάρκεια μίας βόλτας», επέμεινα.
-«Δεν τον ξέρεις τον νόμο!».
-«Τον γνωρίζω άριστα», του απάντησα, δηλώνοντας και την επαγγελματική μου ιδιότητα.
-«Δηλαδή τι θες να μας πεις; Ότι θα σβήσεις την κλήση;».
-«Εάν μου γράψετε κλίση, προφανώς θα κάνω ένσταση γιατί θα είναι παράνομη. Διαθέτω και sms και ταυτότητα και είμαι κάτοικος της περιοχής».
-«Σας ξέρουμε εσάς…», κατέληξε η –ούτως ή άλλως- αδιέξοδη συζήτηση…

Είναι κατανοητό ότι η Αστυνομία κλήθηκε να επιτελέσει καθήκοντα για τα οποία δεν έχει καμία πείρα ή εκπαίδευση. Είναι προτιμότερο όμως να αφεθούν μερικά 12χρονια αγόρια με ποδήλατα να κάνουν μερικές βόλτες παραπάνω, παρά να δείχνει ένα αποκρουστικό πρόσωπο…

Επέμβαση της Αστυνομίας στην Πλατεία Πρωτομαγιάς του Πεδίου του Άρεως. Όχι για υποδείξεις αλλά για να κόψουν κλήσεις σε ανθρώπους που μένουν σε διαμερίσματα στην Κυψέλη, του Γκύζη και τη Νεάπολη και βγήκαν βόλτα, χωρίς να κάνουν push ups.
“Καλύτερα 1 μέρα αγκαλιές και φιλιά, παρά 40 μέρες ΤV και Χαρδαλιά”. Σύνθημα με χιούμορ στην πλατεία Πρωτομαγιάς. Εάν δεν υπάρχει χαλάρωση των μέτρων, μπορεί οι αντιδράσεις να πάρουν τροπή “αντίστασης”. Χρειάζεται προσοχή.

*Οι φωτογραφίες είναι αλλοιωμένες, ώστε να μην αναγνωρίζονται τα χαρακτηριστικά οποιουδήποτε.

The following two tabs change content below.

Δημήτρης Καλαντζής

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Σπούδασε δημοσιογραφία στο «Εργαστήρι» και Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς & τηλεοπτικούς σταθμούς και τώρα διερευνά τους κώδικες του διαδικτύου. Αγαπά τις ανθρώπινες ιστορίες και τις γάτες.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts