Πουλιά που ταξιδεύουν μέσα από σελίδες βιβλίων

Αναγνώσεις από τη Μαρία Μαντή.

Τις μέρες της καραντίνας συνηθίζουμε με τον μικρό μου γιο – κατ’ απαίτησή του τελευταίου – να ρίχνουμε ψίχουλα στο μπαλκόνι για να «ταΐζουμε τα σπουργιτάκια». Έπειτα καθόμαστε δίπλα στο παράθυρο και περιμένουμε να έρθουν και να τα θαυμάσουμε, να χαρούμε με τη χορτασιά τους, τις επιφυλακτικές τους κινήσεις, τα παιχνίδια τους. Στις ώρες αυτές της παρατήρησης, βλέπεις (-ελλείψει κίνησης στους δρόμους, ακούς κιόλας) πως εκεί έξω κυκλοφορούν ένα σωρό άλλα πουλάκια, με ασυνήθιστα χρώματα, μακριές ουρές, μελωδικά ξελαρυγγιάσματα. Αναρωτιόμαστε τότε ποια να είναι τα ονόματα και οι συνήθειές τους και τρέχουμε στο βιβλιοπωλείο (έστω: στο διαδικτυακό) αναζητώντας το κατάλληλο, διαφωτιστικό βιβλίο, που θα μας λύσει τις απορίες. Ανακαλύψαμε λοιπόν τους παρακάτω όμορφους τίτλους και τους μοιραζόμαστε μαζί σας:

1) Γρηγόρης Τσούνης, Λάμπρος Τσούνης, Birdwatching. Ανακαλύψτε τον μαγικό κόσμο των πουλιών, σελ. 256, εκδ. ΚΕΔΡΟΣ

Ένα μεστό βιβλίο που μας εισάγει ευσύνοπτα και κατανοητά στον κόσμο του birdwatching (αγγλικός όρος, που έχει επικρατήσει για την παρατήρηση των πουλιών), γραμμένο από τον βιολόγο και ορνιθολόγο Γρηγόρη Τσούνη και τον περιβαλλοντολόγο Λάμπρο Τσούνη. Το βιβλίο εξετάζει θέματα φυσιολογίας, ανατομίας και συμπεριφοράς των πουλιών στα διάφορα οικοσυστήματα, εστιάζει έπειτα στον φτερωτό κόσμο της Ελλάδας, όπως και σε θέματα birdgardening (παρατήρηση πουλιών στον κήπο μας), έπειτα δίνει αναλυτικά πληροφορίες για μερικά από τα γνωστότερα είδη που απαντούν στη χώρα μας. Αν αναρωτιέστε και εσείς γιατί υπάρχουν τόσοι πράσινοι παπαγάλοι στα άλση της Αθήνας, αν σας ενδιαφέρει η πανίδα που συχνάζει στους αρχαιολογικούς χώρους (η Athene noctua πάντως, κοινώς η κουκουβάγια, σύμβολο της θεάς Αθηνάς, φωλιάζει ακόμα και σήμερα στην Ακρόπολη), αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτόν τον μαγικό κόσμο τον γεμάτο ήχους και χρώματα, αναζητήστε τη συντροφιά αυτού του καλογραμμένου και κατατοπιστικού βιβλίου.

2) Τζόναθαν Φράνζεν, Το τέλος του τέλους της γης. Δοκίμια, μτφ. Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, σελ. 304, εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Λάτρης του Birdwatching με μεγάλη αγάπη για τα πουλιά είναι και ο βραβευμένος συγγραφέας των Διορθώσεων, αλλά και δεινός δοκιμιογράφος Τζόναθαν Φράνζεν. Ο τίτλος αυτός περιλαμβάνει μία νέα συλλογή δοκιμίων, όπου ο συγγραφέας εξυμνεί τις δύο μεγάλες αγάπες του: τη λογοτεχνία και τα πουλιά. Με οξυδερκή ματιά ο Φράνζεν μιλάει για την κλιματική αλλαγή και ταυτόχρονα αναλύει την τάση του να αγαπά «αυτό που είναι συγκεκριμένο και ευάλωτο και εδώ μπροστά μας» όπως και τη μυθιστοριογραφική φύση που διακρίνει στη δουλειά της προστασίας του περιβάλλοντος. Σε άλλο σημείο περιγράφει το ταξίδι του στην Ανταρκτική χρησιμοποιώντας με τόλμη λογοτεχνικούς συνειρμούς (η ερμητική απομόνωση στο Orion για παράδειγμα παραλληλίζεται με το Σανατόριο στο Μαγικό Βουνό του Τόμας Μαν). Στο δοκίμιο της συλλογής που τιτλοφορείται «Γιατί είναι σημαντικά τα πουλιά», ο Φράνζεν εκκινεί από την ανάλυση της πρότασης «αν μπορούσες να δεις κάθε πούλι στον κόσμο, θα έβλεπες τον κόσμο ολόκληρο» και κλείνοντας διαπιστώνει με λεπτότητα ότι ο άνθρωπος θα μπορούσε (ενδεχομένως και θα όφειλε) να θυσιάσει ένα μέρος της βολής του για το καλό του πλανήτη. Οξυδερκής και ποτέ αυταρχικός, ο Φράνζεν φέρνει τους αναγνώστες του αντιμέτωπους με βαθιές αλήθειες.

3) Mike Unwin,  Ο υπέροχος πλανήτης μας – Τα πουλιά, μετάφραση Δέσποινα Δρακάκη, σελ. 72, εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Το βιβλίο αποτελεί μέρος μίας ευρύτερης εκπαιδευτικής παιδικής σειράς, με όμορφη εικονογράφηση και πολλές πληροφορίες, προσαρμοσμένες στο αναγνωστικό επίπεδο του παιδικού κοινού. Ο παρών τόμος είναι αφιερωμένος στα πουλιά και αποτελεί μία κατατοπιστική και προσιτή εισαγωγή, κατά την οποία οι νεαροί αναγνώστες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα είδη των πουλιών, να ενημερωθούν για την εξέλιξή τους ανά τους αιώνες, να εξετάσουν την ανατομία που τους επιτρέπει να πετούν, τις διατροφικές τους συνήθειες και άλλα. Τα βιβλία της σειράς Ο υπέροχος πλανήτης μας αποτελούν ιδανική συντροφιά για παιδιά που θέλουν να ανακαλύψουν τον κόσμο και προσφέρονται για όμορφες ώρες συνανάγνωσης.

The following two tabs change content below.
Η Μαρία Μαντή λατρεύει το storytelling από τότε που θυμάται τον εαυτό της. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Ιστορία-Αρχαιολογία και Ιστορία της Tέχνης και έπειτα Γερμανική Γλώσσα και Λογοτεχνία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Είναι υποψήφια διδάκτορας στο τμήμα Γερμανικής Φιλολογίας – όπου μελετά την σεναριακή προσαρμογή λογοτεχνικών έργων και τις αφηγηματικές τεχνικές στη λογοτεχνία και στη σεναριογραφία. Τα τελευταία δέκα χρόνια γράφει σενάρια για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, ενώ δημοσιεύει άρθρα σχετικά με τη θεωρία του σεναρίου. Επίσης ασχολείται με τη μετάφραση λογοτεχνικών και θεατρικών έργων από τα γερμανικά και τα αγγλικά. Εδώ και δύο χρόνια παρουσιάζει τα βιβλία που αγαπάει σε ηλεκτρονικούς ιστότοπους. Αυτόν τον καιρό συγγράφει το πρώτο της βιβλίο σχετικά με τη θεωρία του σεναρίου.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts