Σεξουαλικοί Εγκληματίες (2)

της Αγγελικής Καρδαρά.

Εγκάρδιες ευχαριστίες στον Ομ. Καθηγητή Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Αντώνη Μαγγανά, για την πολύτιμη προσφορά του. Ένα πολύ σημαντικό απόκτημα για τη δανειστική βιβλιοθήκη του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος που μας δίνει τη δυνατότητα να μελετήσουμε και να εμβαθύνουμε στο πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά τους δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων, το οποίο λαμβάνει εγκληματολογικές αλλά και κοινωνικές διαστάσεις, απασχολεί τις κοινωνίες και μας προβληματίζει ερευνητικά. Βλ.σχετικά Νέο Απόκτημα για τη Δανειστική Βιβλιοθήκη Του ΚΕ.Μ.Ε. “ΔΡΑΣΤΕΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ” ΔΡΑΣΤΕΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ: Το Έγκλημα και η Ποινή Να σημειωθεί ότι το επιστημονικό σύγγραμμα των εκδόσεων Νομική Βιβλιοθήκη υπάρχει στη δανειστική μας βιβλιοθήκη και διατίθεται προς δανεισμό για τα μέλη του ΚΕ.Μ.Ε.

Στο παρόν άρθρο και σε συνέχεια του προηγούμενου θέματός μας για τους σεξουαλικούς εγκληματίες (https://www.postmodern.gr/sexoyalikoiegklimaties/),  παρουσιάζουμε (όπως μας ζητήσατε με πολλά μηνύματα που έλαβα από την πρώτη κιόλας ημέρα δημοσίευσής του και σας ευχαριστούμε θερμά) ορισμένα επιπρόσθετα αποσπάσματα από το εκτενές υλικό των συνεντεύξεων που πραγματοποιήθηκαν από την κ. Σοφία  Θώδου, Μ.Α, Κοινωνιολόγου, στο πλαίσιο του  μαθήματος «Αντεγκληματική Πολιτική» (το έτος 2002), με Επιβλέποντα τον Καθηγητή Α. Μαγγανά.

Τα αποσπάσματα αποκαλύπτουν σημαντικά στοιχεία για το ψυχο-εγκληματικό προφίλ των δραστών και ταυτόχρονα καταδεικνύουν την πολυπλοκότητα αλλά και τη δυσκολία κοινωνικής επανένταξής τους, η οποία για να επιτευχθεί απαιτεί σίγουρα πολλά περισσότερα από τον εγκλεισμό τους στη φυλακή, καθώς όπως διαπιστώνουμε από τα αποσπάσματα των συνεντεύξεων αλλά και από την ανάλυση του Καθηγητή, οι δράστες σε πολλές από αυτές τις υποθέσεις δεν παραδέχονται την πράξη τους και το κυριότερο δεν συνειδητοποιούν τη βαρύτητα της εγκληματικής τους πράξης, ούτε την ποινική και κοινωνική απαξία της. Αντίθετα, συνεχίζουν να επιρρίπτουν ευθύνες στο θύμα, σε τρίτα πρόσωπα που «τους την είχαν στημένη», όπως και σε δικαστές, ιατροδικαστές, δικηγόρους κ.λπ. για την ποινή που τους έχει επιβληθεί. Η μη συνειδητοποίηση όμως της βαρύτητας του εγκλήματος που έχουν διαπράξει και των επιπτώσεων που η εγκληματική πράξη έχει για τα θύματα, η συναισθηματική απάθεια προς τον πόνο του θύματος και η επίρριψη ευθυνών σε τρίτα πρόσωπα, αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για την τροποποίηση της συμπεριφοράς και αναμφίβολα χρήζουν μιας ειδικής προσέγγισης και εξατομικευμένης μεταχείρισης, δεδομένου ότι τα άτομα αυτά σε ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα αποφυλακιστούν. Άρα θα κληθούν να επιστρέψουν στην κοινωνία και τα θύματά τους πρέπει να είναι ασφαλή, προστατευμένα, να μπορέσουν να συνεχίσουν τη ζωή τους χωρίς φόβο αλλά με δύναμη και βέβαια να λάβουν τη δικαίωση από το νομικό μας σύστημα για την ειδεχθή εγκληματική πράξη σε βάρος τους. Επίσης, ένα άλλο σοβαρό ζήτημα που πρέπει να αναδειχθεί είναι η κατάχρηση αλκοόλ, γιατί και σε αυτές τις υποθέσεις, όπως και στο έγκλημα της ενδοοικογενειακής βίας, η κατάχρηση αλκοόλ και ουσιών σε πολλές περιπτώσεις οξύνει τις ήδη τεταμένες και νοσηρές καταστάσεις, αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως «άλλοθι» για το ειδεχθές έγκλημα που διαπράττεται. Συνεπώς, χωρίς καμία θεραπευτική προσέγγιση και εξατομικευμένη μεταχείριση, το φαινόμενο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και τα θύματα είναι απροστάτευτα.

(Στα αποσπάσματα που ακολουθούν κρατήσαμε μόνο το αρχικό του ονόματος, το εάν ο δράστης είναι Έλληνας ή αλλοδαπός, καθώς και την κατηγορία και την ποινή που επιβλήθηκε).

Α
Εθνικότητα: Ελληνική
Κατηγορία: Βιασμός ανηλίκου – Αιμομιξία
Ποινή 18 έτη

Τι να σου πω; Ήταν μια πράξη απελπισίας. Είχα σοβαρά προβλήματα υγείας, καρκίνο συγκεκριμένα. Μου καρφώθηκε στο μυαλό πως εάν το έκανα με την κόρη μου θα γινόμουν καλά. Είχα προσπαθήσει να αυτοκτονήσω (αναφέρει τον τρόπο). Μετά ήθελα να μου κάνουν ευθανασία. Στη γυναίκα μου δεν φερόμουν καλά και την είχα χτυπήσει μερικές φορές. Τότε έφυγαν από το σπίτι, αλλά δεν άντεχα μακριά τους και έτσι ανέβηκα σε μια ταράτσα, τάχα πως θα έπεφτα, για να γυρίσουν. Έτσι, έγινε. Ήρθαν σπίτι και τα πράγματα λίγο έφτιαξαν.

Μια μέρα πήγα βόλτα με την κόρη μου με το αυτοκίνητο και σε μια απομακρυσμένη περιοχή τη βίασα. Ήμουν πιωμένος και τα δύο τελευταία χρόνια συνέχεια μεθυσμένος. Το παιδί δεν ήθελε, το καταλάβαινα ότι ήταν λάθος, αλλά δε μπορούσα να σταματήσω. Κάθε μέρα λέω: «έλεος».

Μετά από αυτό πήγα τη μικρή σπίτι και βγήκα για πιοτό. Όταν γύρισα είχαν εξαφανιστεί όλοι. Κατάλαβα πως αυτή τη φορά δεν έχει επιστροφή. Τους έστειλα γράμμα και τους ζήτησα συγχώρεση, αλλά δεν μου έχουν απαντήσει. Η κόρη μου (16 χρονών) βγήκε και στα κανάλια. Το μόνο που ζητάω είναι να αποσύρουν τη μήνυση για να βγω έξω και δε θα τους ξαναενοχλήσω.

Έχω περάσει πάρα πολύ άσχημα. Στη φυλακή (…) έφαγα πολύ ξύλο, στη φυλακή (…) δεν μπορώ ούτε να σου πω τι μου έκαναν. Ευτυχώς εδώ είναι ήρεμα.

Α
Εθνικότητα: Ελληνική
Κατηγορία: Βιασμός ανηλίκου – Αιμομιξία
Ποινή: 23 έτη

Ήμουν στη φυλακή εξαιτίας κάποιων οικονομικών εγκλημάτων που έκανε ο ίδιος μου ο πατέρας και τα φόρτωσε σε εμένα. Συνέπεια αυτού: να πεθάνει η μητέρα μου και να διαλυθούν οι σχέσεις μου με την οικογένεια μου.

Γι’ αυτό τον λόγο έμεινα 5 χρόνια στη φυλακή, διάστημα που είχα απομακρυνθεί από το οικογενειακό πλαίσιο. Είχα ζητήσει στη γυναίκα μου να μη φέρνει τα παιδιά να με βλέπουν σε αυτή την κατάσταση, αλλά επικοινωνούσα μαζί τους τηλεφωνικώς.

Είχα καλή διαγωγή και έτσι πήρα την πρώτη άδεια. Έμαθα πως η κόρη μου 15 χρονών είχε σχέση με έναν (…). Δεν μου άρεσε καθόλου αυτό, γιατί την έχω μάθει αυτή τη ράτσα από τη φυλακή. Προσπάθησα να της αλλάξω τα μυαλά, αλλά δε με άκουγε καθόλου.

Στη δεύτερη μου άδεια μαθαίνω πως το παιδί μου είχε τσακωθεί με αυτόν και πως την πίεζε να γυρίσει πίσω. Κάθε πατέρας το ίδιο θα έκανε. Πήρα τηλέφωνο τον πατέρα του και τον απείλησα πως θα κάνω μήνυση εάν συνεχίσει. Με έφτασε στα όρια μου και του είπα: «εάν δε χωρίσουν, θα έρθω εκεί και θα το διαλύσω εγώ». Στο βάθος όμως η κόρη μου τον ήθελε. 

Εγώ είχα αρχίσει να πίνω για να ξεσπάσω, γιατί κανείς δεν μου έδινε σημασία στο σπίτι. Ούτε γυναίκα ούτε παιδιά. Η γυναίκα μου έφτασε στο σημείο να κάνει καταγγελία ότι την χτύπησα χωρίς να την έχω αγγίξει καν μόνο για να βγάλει εύκολα διαζύγιο. Η κόρη μου καταγγέλλει: «ο μπαμπάς με πήγε έξω από την (…), έπιασε τα γεννητικά μου όργανα, με πίεσε και τελικά με βίασε». Στο δικαστήριο δεν ήρθε. Κατέθεσαν για αυτή η μάνα της και ο θείος της.

Κ
Εθνικότητα: Αλλοδαπός
Κατηγορία: Αρπαγή – βιασμός – ληστεία
Ποινή: 13 έτη και 5 μήνες

Μόλις είχα έρθει από (…) και καθόμασταν  και περιμέναμε για δουλειά. Πέρασαν κάποιοι με μια (…) και την κρατήσαμε για ένα βράδυ. Την επόμενη μέρα με έπιασε η αστυνομία. Ήρθα εδώ μόνο για να σου πω ό,τι έγινε. Μη με ρωτάς τίποτα, είμαι αθώος.

Α
Εθνικότητα: Αλλοδαπός
Κατηγορία: Μαστροπεία
Ποινή: 11 έτη και 6 μήνες

Είχα σχέση με μια κοπέλα που ήταν πόρνη. Δεν το γνώριζα όμως και μετά από μπλεξίματα που είχε αυτή έδωσε το όνομά μου για να γλιτώσει. Στο δικαστήριο δεν φάνηκε.   

Π
Εθνικότητα: Ελληνική
Κατηγορία: Θωπεία
Ποινή: Εν αναμονή δίκης

Κατηγορήθηκα ότι πέρασα από το σχολείο και την έβαλα να με χαϊδέψει. Παλιότερα όμως είχα τσακωθεί με τον πατέρα της, γιατί προσπάθησε να με κλέψει. Ήταν από τη (…) και δεν την γνωρίζω καθόλου. Στην ηλικία που είμαι πώς μπορώ να κάνω κάτι; Ευτυχώς έχω μαζί μου τα παιδιά μου.

Παρατηρήσεις: Άσχημη σωματική κατάσταση, έκλαιγε συνέχεια.

Κ
Εθνικότητα: Ελληνική
Κατηγορία: Βιασμός ανηλίκου – αιμομιξία
Ποινή: Εν αναμονή δίκης

Ο πατέρας της γυναίκας μου, με την οποία βρίσκομαι σε διάσταση, ήταν (αναφέρεται στην επαγγελματική του ιδιότητα) και ο αδερφός της (αναφέρεται στην επαγγελματική του ιδιότητα). Με απείλησαν πως αν διεκδικήσω τα παιδιά και ποσοστά από την περιουσία που αποκτήσαμε μετά τον γάμο, θα με κατέστρεφαν. Με κατηγόρησε η πρώην γυναίκα μου ότι βίασα τον γιο μου.

Εκείνη είχε παραμελήσει τα παιδιά, τα οποία μου έκαναν παράπονα πως δεν έβλεπαν τη μαμά συχνά παρόλο που έμεναν μαζί. Όταν έφυγα από το σπίτι προσέλαβε μία (…) νταντά, η οποία έμενε στο σπίτι με τα δύο της παιδιά. Ο γιος μου μού παραπονέθηκε« μια μέρα ότι το παιδί της νταντάς «μου κατέβασε το παντελόνι και με είπε γυναικούλα του». Εγώ απαγόρευσα στη γυναίκα μου να επιτρέπει να μένουν τα παιδιά αυτά στο ίδιο σπίτι, ώσπου διεκδίκησα τα παιδιά γιατί δεν ήθελα να ζουν υπό αυτές τις συνθήκες.

Ένα πρωί που ετοιμαζόμουν να πάω στη δουλειά, χτύπησαν την πόρτα 4 αστυνομικοί στις έξι το πρωί και είπαν ότι κάτι είχε γίνει με τη δουλειά και θα με μετέφεραν στο τοπικό αστυνομικό τμήμα. Με πήγαν όμως στη ΓΑΔΑ. Η πρώην γυναίκα μου είχε κάνει μήνυση ότι κακοποίησα και τα δύο παιδιά μου. Βρήκαν τον γιο μου «πειραγμένο», με μια αμυχή στο πίσω μέρος του. Έφαγα πολύ ξύλο. «Με έβαλε ο δικηγόρος της μαμάς να το πω», είπε ο γιος μου σε κοντινούς μου συγγενείς. Το παιδί λέει ότι του το έκανε ο παππούς. Έχουν πάει παιδιά από το σχολείο του και έχουν καταθέσει αυτά που έλεγε ο γιος μου στο σχολείο. Πλέον τον έχουν απομονώσει και δεν του επιτρέπουν να πάει. Επειδή η κοινωνία στο (…) είναι πολύ μικρή, δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν και μετακόμισαν (…). Από κει κι έπειτα έχουν χάσει οι συγγενείς και οι δικηγόροι μου τα ίχνη τους.

(…)

Έχουν περάσει 20 μέρες που είμαι εδώ μέσα και μου έρχεται να τους σκοτώσω όλους δίπλα μου. Δεν ξέρω τι θα κάνω. Δεν μπορώ να μείνω άλλο εδώ μέσα. Δεν μπορώ να κοιμηθώ καθόλου, φοβάμαι μήπως τρελαθώ και μήπως μου δώσουν φάρμακα. Τρελαίνομαι εδώ μέσα, κυρίως επειδή δεν ξέρω πού είναι τα παιδιά μου και ποιος τόλμησε να πειράξει ένα 5χρονο αγοράκι.

Ήρθε η γυναίκα μου να με δει στη ΓΑΔΑ και δεν της το επέτρεψαν. Δεν πιστεύει ότι το έκανα και ότι έγινε μόνο για να μην χάσει την επιμέλεια. Είπε σε συγγενείς πως αν έρθει να με δει στη φυλακή, τα παιδιά θα πάνε σε ίδρυμα.

Παρατηρήσεις: Ζητούσε οποιαδήποτε βοήθεια, ήταν πολύ ανήσυχος, έκλαιγε και ζήτησε να καπνίσει. Τις δύο εβδομάδες που έμεινε στις φυλακές είχε κάθε απόγευμα επισκεπτήριο.       

Ι
Εθνικότητα: Αλλοδαπός
Κατηγορία: Βιασμός – κλοπή
Ποινή: 16 έτη

Είμαι στην Ελλάδα από το 1990 . Ήρθα όταν ήμουν 7 χρονών και τόσα  χρόνια δεν έχω δώσει κανένα δικαίωμα. Από τα δώδεκά μου εργάζομαι και τον τελευταίο καιρό έκανα δύο δουλειές (…). Ένα βράδυ βγήκα με κάποιους φίλους σε ένα κλαμπ στην (…), όπου έμενα. Στο απέναντι τραπέζι κάθονταν δύο κυρίες που μας κοίταζαν συνέχεια. Τις κεράσαμε δύο σφηνάκια και άλλες δύο φορές αργότερα. Όταν τελειώσαμε το πρώτο μπουκάλι, είχαμε ζαλιστεί λιγάκι αλλά ανοίξαμε και δεύτερο. 

Άρχισαν να χορεύουν και η μία κυρία χόρεψε μαζί μου. Ήταν 37 χρονών. Άρχισε να τρίβεται πάνω μου και με χάιδευε. (….). Ήμασταν όλοι μεθυσμένοι αλλά της είπα πως θα την πάω σπίτι της με το αυτοκίνητο. Η φίλη της διαφώνησε και έφυγε μόνη της. Ξεκινήσαμε με έναν φίλο μου να την πάμε, αλλά στο δρόμο της προτείναμε να πάμε σε ένα ξενοδοχείο. Εκείνη δέχτηκε και κάναμε σεξ και οι τρεις μαζί. Η υπόλοιπη παρέα έφυγε λίγο αργότερα από το κλαμπ και στον δρόμο τράκαραν. Με ειδοποίησαν και έπρεπε να φύγω γρήγορα για το νοσοκομείο. Προσπαθήσαμε να την βάλουμε σε ένα ταξί, όμως δεν ήθελε και την αφήσαμε σε μια στάση. Ήταν περίπου πέντε το πρωί. 

Εκείνη είχε αρχίσει να φωνάζει και να χτυπιέται σαν να είχε πάθει αμόκ. Σερνόταν και είχε μελανιάσει. Κάποιος κάλεσε την αστυνομία και η κυρία έκανε μήνυση. Είπε ότι ήταν βιασμένη, φύσει και παραφύσει, αλλά η ιατροδικαστική έκθεση ήταν αρνητική. Αναφερόταν μόνο σε επαφή. Κάλεσαν και τη φίλη της και με υπερασπίστηκε, δήλωσε όμως ότι την είχαμε κλέψει. Τη μέρα της δίκης άλλαξε την κατάθεσή της. Υποστήριξε ότι φοβόταν και είχε αλλάξει γνώμη Στο δικαστήριο στηρίχθηκαν στο ότι ο φίλος μου υποστήριξε πως δεν είχε επαφή και στο ότι η κυρία ένιωσε κίνδυνο και στην κατάθεση δύο περιοίκων που είδαν μια γυναίκα να προσπαθεί να βγει από ένα μπλε αμάξι. Το δικό μου όμως ήταν (…). Ήρθε στο δικαστήριο και ο ξενοδόχος να με υπερασπιστεί. Δεν τους ένοιαξε τίποτα.

Β
Εθνικότητα: Ελληνική
Κατηγορία: Αποπλάνηση ανηλίκου – Προαγωγή
Ποινή: 25 έτη

Με κατηγόρησαν πως εξέδιδα την κόρη μου. Ήταν 12 χρονών και εγώ ποτέ δεν της έκανα κακό. Λένε πως την πήγαινα με διάφορους άνδρες αλλά δεν έχουν στοιχεία γιατί κανείς δε με κατηγόρησε πως έπαιρνα λεφτά. Είπε ο ιατροδικαστής πως το παιδί είχε ελάχιστη ρήξη του παρθενικού υμένα. Με τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου εξακολουθούμε να έχουμε σχέσεις, πράγμα που αποδεικνύει την αθωότητα μου. Η ποινή μου είναι υπερβολική και αστήριχτη.

Ι
Εθνικότητα: Ελληνική
Κατηγορία: Αποπλάνηση ανηλίκου
Ποινή: 16 έτη

Κορίτσι 11 χρονών, παίρνει τηλέφωνο άγνωστους άνδρες ( κατόπιν υποδείξεων των γονέων της και κάποιων οικογενειακών φίλων). Η επιλογή των τηλεφώνων γίνεται ποικιλοτρόπως, είτε μέσω μικρών αγγελιών που είχαν δημοσιεύσει τα άτομα ο καθένας για κάτι (π.χ. δάσκαλος παραδίδει μαθήματα σε μαθητές Ε΄ – ΣΤ΄ δημοτικού, κύριος ζητάει κυρία για οικιακή βοηθό, προπονητής αναλαμβάνει ομάδα μπάσκετ κ.λπ.. ), είτε μέσω ραδιοφωνικών σταθμών που ακροατές αφήνουν το τηλέφωνο τους για επικοινωνία γενικά.

Συστήνεται ως (…) ενώ την λένε (…), λέει ότι είναι 16 χρονών ενώ είναι 11, λέει ότι είναι μαθήτρια λυκείου ενώ δεν είναι, δεν δίνει κανένα πραγματικό στοιχείο. Τελικά κατόπιν πολλών τηλεφωνικών ενοχλήσεων από την πλευρά της (αν όχι όλοι) πέφτουν στην παγίδα της, δέχονται να την συναντήσουν έστω και από απλή περιέργεια. Όταν την βλέπουν, όλοι είναι επιφυλακτικοί, λίγο αμήχανοι. Κάποιοι αμφισβητούν την ηλικία της αλλά με την επιμονή της τους πείθει πως όντως είναι 16 (βάψιμο – ντύσιμο – προκλητική συμπεριφορά).

Τελικά οι περισσότεροι υποκύπτουν στις ερωτικές της επιθυμίες μια δυο φορές. Πολλά τα άτομα, άγνωστος ο αριθμός. Μπορεί και 80, μόνο η οικογένεια ξέρει. 

Το σχέδιο λοιπόν της οικογένειας βρίσκεται σε εξέλιξη. Ποιο είναι; Να προσελκύσουν και να παρασύρουν άγνωστα άτομα με σκοπό να τα εκβιάσουν αργότερα οικονομικά. Πρόκειται για ένα καλομελετημένο σχέδιο απλό στη σύλληψη του. Στην πορεία όμως το σχέδιο χαλάει, κάπου τα πράγματα μπλέκουν γιατί κάποιος τα καρφώνει στην αστυνομία και τότε αρχίζει ο πανικός στην οικογένεια. Ο πατέρας τα φορτώνει στη μάνα και η μάνα στον πατέρα. Ο πατέρας μπαίνει τελικά φυλακή και η μάνα  το παίζει η καλή μανούλα που δεν ξέρει τίποτα για τον «φόνο», προκειμένου να γλιτώσει. Επί 3 χρόνια συνέβαιναν όλα αυτά αλλά η καλή μανούλα και οι οικογενειακοί φίλοι δεν ήξεραν τίποτα.

Αυτή είναι η ιστορία εν ολίγοις – η πραγματική ιστορία – η αλήθεια. Και φτάνουμε τώρα στο πραγματικό πρόβλημα: 7 από τους 80 – 85 άνδρες που βρέθηκαν με το κορίτσι, 7 άτυχοι – και οι 7 ήταν υπέροχοι – 7 μαλ….. βρίσκονται αντιμέτωποι με τη βαριά κατηγορία της αποπλάνησης ανηλίκου και ερωτώ: ποιος αποπλάνησε ποιόν. Αυτοί οι άνδρες το κορίτσι ή το κορίτσι αυτούς; Είναι πράγματι οι άνδρες αυτοί αποπλανητές παιδιών ή μήπως είναι θύματα; Γιατί η οικογένεια δεν έδωσε στην Ασφάλεια τους υπόλοιπους 75; Γιατί τους κάλυψε, τι συμβαίνει; Γιατί το έκρυβε επί 3 χρόνια;

Τελικά τι νομίζεις, πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να τιμωρηθούν σαν αποπλανητές ή μήπως πρέπει να τιμωρηθούν για την αφέλεια τους; Κύριοι, δε με ενδιαφέρει η γνώμη του ειδικού δικηγόρου, νομικού δικαστή. Με ενδιαφέρει η γνώμη του απλού καθημερινού πολίτη, ο οποίος στην καθημερινή του ζωή είναι εν δυνάμει αντιμέτωπος με οποιαδήποτε πονηρή παγίδα.

R
Εθνικότητα: Αλλοδαπός
Κατηγορία: Ασέλγεια
Ποινή: 10 έτη

Πριν από μερικά χρόνια γνώρισα μια γυναίκα, την (…). Ήταν σχεδόν χωρισμένη και έτσι να μεγαλώνει η σχέση. Τότε ο άντρας της ήταν φυλακή. Να σου πω ότι η (…) είχε κι ένα μικρό γιο. Μετά από καιρό εκείνος βγήκε από τη φυλακή και μάθαινα πως ήθελε να με χτυπήσει. Εγώ πήγαινα κι ερχόμουνα Ελλάδα – (…) για δουλειές και έτσι δεν μπορούσε να με βρει. Δεν το πίστευα κιόλας. Αν είχα κάνει κάτι θα καθόμουν στη (…) και κανένα πρόβλημα. Όμως δεν το πείραξα ποτέ το παιδί και μάλιστα κι εκείνο με αγαπούσε γιατί το πρόσεχα. 

Όταν γνώρισα την (…) ζούσε σε ένα σπίτι που ούτε τουαλέτα είχε. Το σπίτι μου ήταν κοντά και όποτε ήθελαν έρχονταν σε εμένα. Κάθε πρωί έδινα στον μικρό το χαρτζιλίκι του πριν πάει σχολείο σαν να ήταν δικό μου παιδί. Κάποια φορά, όταν γύρισα από τη (..), έμαθα ότι μου έκανε μήνυση ο πατέρας για ασέλγεια. Είπε πως έχω δώσει στο μικρό δύο κατοστάρικα και σοκολάτες για να τον πάω σε ένα εγκαταλελειμμένο καφενείο. Την επόμενη μέρα η (…) ήρθε κλαίγοντας να με βρει. Είπε πως δεν το πιστεύει και πως το έκανε ο άντρας της για εκδίκηση. Απ’ ότι μαθαίνω, δεν ζει τώρα μαζί του. Το παιδί τι άλλο θα έλεγε; Ό,τι του είπε ο πατέρας του.

R
Εθνικότητα: Αλλοδαπός
Κατηγορία: Βιασμός
Ποινή: 10 έτη

Είμαι παντρεμένος στη (…) και έχω εκεί οικογένεια και παιδιά. Είχα έρθει στην Ελλάδα για δουλειά. Τότε γνώρισα μια γυναίκα που είχε κι εκείνη παιδί και συζούσαμε. Επέμενε να παντρευτούμε, πράγμα που της είχα τάξει. Τσακωθήκαμε όμως πολλές φορές, της είπα πως θα φύγω στη (….) γιατί δεν μπορούσα άλλο μαζί της, δεν ήθελα γάμο.

Ένα απόγευμα, όταν γύρισα από τη δουλειά, μου είπε πως είχε πονοκέφαλο και πως ήθελε να πάμε μια βόλτα. Πήρα το μηχανάκι και φύγαμε. Εκεί στην καφετέρια μου ζήτησε να πάει να πάρει ένα τηλέφωνο από το καρτοτηλέφωνο, γιατί δεν είχε μονάδες στο κινητό. Της έδωσα το δικό μου, αλλά δεν ήθελε γιατί είπε ότι δεν θέλει να χαλάω λεφτά για εκείνη. Σηκώθηκε, πήγε πιο κει και αμέσως ήρθαν δύο αστυνομικοί να μου πουν πως έχουν κατηγορία για βιασμό. Το ξύλο που έχω φάει δεν λέγεται. Με έχουν γδύσει (ακολουθούν σοκαριστικές περιγραφές) Τον γιο της τον αγαπούσα υπερβολικά και δεν θα μπορούσα ποτέ να τον πειράξω. Ήταν δέκα χρόνων, ίδια ηλικία με το γιο μου. Έχω τσακωθεί με ανθρώπους, επειδή τον πείραζαν. Η ιατροδικαστική έκθεση δείχνει πως είναι «πειραγμένο», όμως γύρναγε μόνο του συνέχεια στους δρόμους. Εγώ το έλεγα πως είναι επικίνδυνο.

R
Εθνικότητα: Αλλοδαπός
Κατηγορία: Ξυλοδαρμός – Βιασμός – Αιμομιξία
Ποινή: 23 έτη κατά συγχώνευση

Θα σε ξεκινήσω δύο μέρες νωρίτερα από το περιστατικό για να καταλάβεις τι έγινε. Στις 11 Ιουνίου πήραν τηλέφωνο σπίτι μου και ζήτησαν το Μανόλη. «Δεν υπάρχει κανένας Μανόλης», τους είπα. Την επόμενη μέρα με ξαναπήραν. Η ίδια φωνή που άκουσα στον ανακριτή.

Όλα έγιναν στις (…) 2001. Ναι, είμαι ένοχος γιατί έκανα έρωτα με την κόρη μου. Το σπίτι μας ήταν μια τρύπα. (ακολουθούν σοκαριστικές περιγραφές)

Η γυναίκα μου δούλευε. Σαν να μην έγινε τίποτα κατεβήκαμε στην (…) και την έβαλα στο τρόλεϊ να πάει σχολείο. Γυρίζω πίσω και πηγαίνω σπίτι μου σε μισή ώρα αντί για πέντε λεπτά που κάνω. Μάλλον κάτι μου έριξε στον καφέ. Ύστερα πήγα σε ένα προπό (…), όπου με βρήκε η αστυνομία. Είμαι σίγουρος πως εκείνη με έδωσε,  γιατί η ώρα ήταν 9:45 και για να πάει στο σχολείο της στο (…) θέλει μία ώρα. Άρα πήγε στην αστυνομία. 

Το έκανε, γιατί έχει τρεις φίλες που έκαναν ό,τι ήθελαν χωρίς οι γονείς να ενδιαφέρονται. Εμένα δεν μου άρεσε να γυρνάει όλη νύχτα στους δρόμους. Νόμιζε πως θα την κλείσω στο σπίτι και μου έστησαν αυτή την παγίδα και με έβγαλαν δικτάτορα. Ήταν όμως ψέματα αυτό. Η κόρη μου ήταν 21 χρόνων και είχε πάει διακοπές στα νησιά δυο τρεις φορές. Εγώ δεν ήξερα ούτε είδα τι έγινε. Δεν βρισκόμουν εκεί. Προτιμώ τη φυλακή. Φοβάμαι πως αν βγω θα φανεί η αλήθεια και θα κάνω κακό στο παιδί μου. Όχι, δεν έχουμε σχέσεις πια.

Θα ολοκληρώσω το άρθρο με μία αναφορά στην απεικόνιση του εγκληματικού προφίλ των βιαστών, με στοιχεία από το βιβλίο μου Σκιαγράφηση του ψυχολογικού προφίλ εγκληματιών που απασχόλησαν τα ελληνικά ΜΜΕ (1993-2018), εκδόσεις Παπαζήση, Σκέψεις Εισαγωγικές: Καθηγητή Γ. Πανούση. Προλογικό Σημείωμα: Καθηγητή Γ. Τσουραμάνη.

Απεικονίζοντας το εγκληματικό προφίλ των βιαστών 

To FBI ανέπτυξε μια τυπολογία για τους βιαστές, η οποία περιλαμβάνει δύο βασικές κατηγορίες: τους ανοργάνωτους, ακοινώνητους δράστες και τους οργανωμένους μη κοινωνικούς δράστες[1].

Ο πρώτος τύπος περιλαμβάνει άντρες που είναι τελείως ανοργάνωτοι και χαοτικοί σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Από την εμφάνισή τους που είναι ατημέλητη μέχρι τον τρόπο ζωής τους, το αυτοκίνητό τους, την εργασία τους.  Σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα του FBI, πρόκειται κυρίως για λευκούς άντρες, με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης που συχνά έχουν εγκαταλείψει τις σχολικές τους σπουδές. Συνήθως ο δράστης δεν προσέχει την υγιεινή του, ούτε φροντίζει για το σπίτι και το αυτοκίνητό του, εάν ασφαλώς διαθέτει. Δυσκολεύεται εξαιρετικά στις κοινωνικές του σχέσεις, με αποτέλεσμα να έχει πολύ περιορισμένη ή καθόλου κοινωνική ζωή και είναι εσωστρεφής. Εξαιτίας αυτού του χαοτικού τρόπου σκέψης και της ανοργάνωτης ζωής που διάγει, δεν έχει την ικανότητα να σχεδιάσει προσεκτικά τις επιθέσεις του, γι’ αυτό οι επιθέσεις του τείνουν να είναι αυθόρμητες, να διαπράττονται από τον δράστη χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιος σχεδιασμός τους. 

Σύμφωνα με το  FBI και πιο συγκεκριμένα το Τμήμα του που ασχολείται με την ανάλυση της συμπεριφοράς/ Behavioral Science Unit, ο συγκεκριμένος τύπος βιαστή συχνά επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος ή ακόμα παρευρίσκεται στην κηδεία του θύματος, σε περίπτωση που έχει διαπράξει διπλό έγκλημα: βιασμό και ανθρωποκτονία. Χαρακτηριστικά γνωρίσματα αυτής της ανοργάνωτης συμπεριφοράς εντοπίζονται επίσης στον τόπο του εγκλήματος/crime scene. Ειδικότερα, κατά  τον Holmes τα εν λόγω χαρακτηριστικά συνοψίζονται στα εξής σημεία:

 • Παρορμητικό έγκλημα/έγκλημα που διαπράττεται «εδώ και τώρα» χωρίς να έχει σχεδιαστεί
 • Άγνωστο θύμα
 • Ελάχιστη συζήτηση με το θύμα
 • Χαοτική σκηνή εγκλήματος
 • Ξαφνική χρήση βίας που αιφνιδιάζει το θύμα
 • Το σώμα του θύματος δεν μετακινείται από τον δράστη
 • Το όπλο/μαχαίρι κ.λπ. που χρησιμοποιεί ο δράστης για να απειλήσει το θύμα του αφήνεται στον τόπο του εγκλήματος
 • Στον τόπο του εγκλήματος έχουν αφεθεί και άλλα στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν στη σύλληψη του δράστη

Οργανωμένος Μη Κοινωνικός Δράστης: Πρόκειται για τον εκ διαμέτρου αντίθετο τύπο. Πολύ οργανωτικός, ακόμα και σε σημείο ψυχαναγκασμού,  σχεδιάζει προσεκτικά τη δράση του υιοθετώντας συγκεκριμένες συμπεριφορές ως προς τον τρόπο ζωής του σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.[2]. Ο συγκεκριμένος τύπος οργανώνει τα πάντα. Πρόκειται κατά κανόνα για έξυπνα άτομα που έχουν λάβει κάποια μόρφωση, ενώ είναι ικανά να συνάψουν διαπροσωπικές σχέσεις και έχουν σεξουαλικούς συντρόφους.

Σύμφωνα με τον Holmes, είναι μη κοινωνικοί, επειδή το επιλέγουν οι ίδιοι και όχι επειδή αδυνατούν να συνάψουν κοινωνικές σχέσεις. Είναι επίσης μοναχικοί, γιατί είναι εγωκεντρικοί και αισθάνονται ότι κανείς δεν μπορεί να φτάσει το δικό τους επίπεδο.  Συνήθως προέρχονται από οικογένειες μεσοαστικής τάξης, έχουν μεγάλη ευκολία στο να εξαπατούν τους συνανθρώπους τους, ενώ μπορεί να έχουν καλές δουλειές, αν και συχνά έχουν ιστορικό καταχρήσεων (ουσίες και αλκοόλ) και κατά τη διάπραξη του εγκλήματός έχουν καταναλώσει ναρκωτικά ή αλκοόλ. Λόγω της προσωπικότητάς τους και του τρόπου ζωής τους, οι αρχές δυσκολεύονται να τους υποπτευθούν από την αρχή. Άλλωστε, ο συγκεκριμένος τύπος θα οργανώσει πολύ προσεκτικά κάθε του βήμα, τόσο ως προς το σχεδιασμό, όσο και ως προς την εκτέλεση της πράξης του, προσπαθώντας να απαλλαγεί από τα ενοχοποιητικά στοιχεία. Ο βιαστής που θα λειτουργήσει οργανωμένα θα πάρει τον χρόνο του προκειμένου να επιλέξει το «κατάλληλο» κατά την άποψή του θύμα, στοχεύοντας κατά κύριο λόγο σε ευάλωτα άτομα που θεωρεί ότι εύκολα μπορεί να τα χειραγωγήσει, ελέγχοντας τη σκέψη τους. Κατά Holmes, άλλα χαρακτηριστικά είναι:

 • Σχεδιασμένη δράση
 • Επιλογή συγκεκριμένου θύματος
 • Ελεγχόμενη συζήτηση με το θύμα
 • Ελεγχόμενος από τον δράστη ο τόπος του εγκλήματος
 • Επιθετικά ξεσπάσματα του δράστη
 • Μετακίνηση του άψυχου σώματος από τον δράστη
 • Δεν χρησιμοποιείται όπλο
 • Με προσοχή επιχειρεί ο δράστης να απαλλαγεί από όλα τα ενοχοποιητικά στοιχεία, αφήνοντας όμως λίγα στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη σύλληψή του

Συνοψίζοντας, πρέπει να τονίσουμε ότι οι τυπολογίες δεν ακολουθούνται κατά γράμμα, γιατί κάθε υπόθεση έχει και τα δικά της ειδικά, χαρακτηριστικά που πρέπει να διερευνώνται με μεγάλη προσοχή. Η ενίσχυση της πρόληψης και της έγκαιρης παρέμβασης, αλλά και η ολοκληρωμένη ενημέρωση των πολιτών είναι αναμφίβολα πολύ σημαντικά σημεία στα οποία πρέπει να δοθεί βαρύτητα.


[1] Τα στοιχεία που παρουσιάζονται εδώ έχουν αντληθεί από http://harfordmedlegal.typepad.com/forensics_talk/2006/09/profiling_rapis.htm και http://www.salinasneighborsunited.org/index.php/gettingstarted/selfdefense/profilingrapists/ Οι διαδικτυακές πηγές ανακτήθηκαν στις 15-2-2017.

[2] Βλ. σχετικά Καρδαρά, Α. (2017). Εγχειρίδιο Εγκληματολογίας για τον Αστυνομικό και Δικαστικό Συντάκτη. Πρόλογος Γ. Πανούσης. Αθήνα:Παπαζήσης, σελ.111 (υποσημειώσεις), όπου γίνεται αναφορά σε μία από πιο αποτρόπαιες μορφές κατ’ εξακολούθηση ανθρωποκτόνων, σε διεθνές επίπεδο. Τον μεγάλωσαν οι βαθιά θρησκευόμενοι παππούδες του, για να γλιτώσει από το κοινωνικό στίγμα καθώς ήταν παιδί εκτός γάμου. Επρόκειτο για έναν πολύ γοητευτικό, καλλιεργημένο φοιτητή της Νομικής, ο οποίος αναμφίβολα κέρδιζε τις εντυπώσεις με την εξωτερική του εμφάνιση, ενώ λέγεται ότι είχε μέλλον στην πολιτική. Έχει, επίσης, ειπωθεί ότι αισθανόταν μειονεξία απέναντι στους ευκατάστατους συμφοιτητές του. Ο συγκεκριμένος ανθρωποκτόνος κατ’ εξακολούθησε δρούσε με τον εξής τρόπο: παρακολουθούσε τις γυναίκες αρχικά και στη συνέχεια, αφού με δόλιο τρόπο τις παγίδευε, προχωρούσε στη δολοφονία τους. Είχε δολοφονήσει έναν πολύ μεγάλο αριθμό νεαρών γυναικών που σπούδαζαν στο κολλέγιο. Ο ίδιος, όταν τελικά συνελήφθη, ομολόγησε τη δολοφονία 36 γυναικών, αλλά οι ειδικοί κάνουν λόγο για έναν πολύ υψηλότερο αριθμό που φτάνει τις 100 γυναίκες! Αξίζει να αναφέρουμε ότι ήταν γλυκομίλητος και πειστικός. Για να παγιδεύσει τα θύματά του, προσποιούταν ότι είχε σπάσει το χέρι του και γι’ αυτό ζητούσε από τις γυναίκες να τον βοηθήσουν να μεταφέρει τα βιβλία του στο αυτοκίνητό του. Μόλις έφταναν στο αυτοκίνητο, τις χτυπούσε με ένα μπαστούνι του μπέιζμπολ και, στη συνέχεια, τις μετέφερε σε ένα άλλο μέρος για να προχωρήσει σε μακάβριες τελετές. Συχνά, βίαζε τις γυναίκες προτού τις χτυπήσει μέχρι θανάτου. Η εγκληματική του δράση τοποθετείται γύρω στα 1974, χωρίς να έχει εξακριβωθεί πότε ακριβώς ξεκίνησε την εγκληματική του δράση. Καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε το 1989, με πλήθος να επευφημεί, ενώ ο ίδιος αρνιόταν την ενοχή του. Ντοκιμαντέρ, ταινίες, έρευνες, έχουν πραγματοποιηθεί, προκειμένου να διερευνηθεί η αποτρόπαια εγκληματική του δράση, η οποία συγκλόνισε την κοινή γνώμη και προκάλεσε πολλά ερωτήματα, κυρίως για το πώς ένας νέος, γοητευτικός, έξυπνος, μορφωμένος και καλλιεργημένος άντρας, μπορεί να οδηγηθεί σε τόσο ειδεχθή εγκλήματα. 

The following two tabs change content below.
Η Αγγελική Καρδαρά είναι Εισηγήτρια-Συγγραφέας και Εκπαιδεύτρια στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλόλογος (με εξειδίκευση στη μεσαιωνική και νεοελληνική φιλολογία) και Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.). Το θέμα της διδακτορικής διατριβής της, με Επιβλέποντα τον Καθηγητή Γιάννη Πανούση, αφορά τον ιδιαίτερο γλωσσικό κώδικα επικοινωνίας του έγκλειστου πληθυσμού. Από τον Φεβρουάριο του 2020 ανέλαβε και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Crime & Media Lab του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος που αποτελεί Ομάδα Εργασίας για το Έγκλημα και την Απεικόνισή του στα ΜΜΕ. Έχει επάρκεια και άδεια διδασκαλίας τριών ξένων γλωσσών (αγγλικών, γαλλικών, ισπανικών). Εργάζεται στον συναρπαστικό χώρο της εκπαίδευσης, δίνει διαλέξεις και οργανώνει μαθήματα σεμιναριακού τύπου στο αντικείμενο εξειδίκευσής της «Έγκλημα & Media». Επίσης, είναι Επιστημονικά Υπεύθυνη ερευνών εγκληματολογικού, κοινωνικού και μιντιακού ενδιαφέροντος, αρθρογραφεί και συγγράφει. Έχει συγγράψει τα βιβλία: Τρομοκρατία και ΜΜΕ (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Όταν η ψυχή μιλάει (εκδόσεις Υδρόγειος), Φυλακή και Γλώσσα (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Εγχειρίδιο Εγκληματολογίας για τον Αστυνομικό και Δικαστικό Συντάκτη (εκδόσεις Παπαζήση), Σκιαγράφηση του ψυχολογικού προφίλ των εγκληματιών που απασχόλησαν τα ελληνικά ΜΜΕ (1993-2018): Criminal Profiling and Media (εκδόσεις Παπαζήση). Οι «Νέοι Παγιδευμένοι στα Παιχνίδια της Βίας: Εγκλήματα με Δράστες και Θύματα Νέους» είναι το έκτο βιβλίο της και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Comments

comments

Related Posts

  Comments are closed.

  Recent Posts