Το πανέμορφο Central Park την άνοιξη της πανδημίας

του Δημήτη Καλαντζή.

Καθώς η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής έχει εξαγγείλει ότι θα κάνει το Πεδίον του Άρεως «το Central Park της Αθήνας», παρουσιάζουμε σήμερα μερικές όψεις του εμβληματικού πάρκου της Νέας Υόρκης, που παρά την κρίση της πανδημίας, δεν έκλεισε ούτε στιγμή, αλλά επιχείρησε να προσφέρει στους κατοίκους την απαραίτητη «ανάσα» από την ψυχοπλακωτική κατάσταση στην πόλη.

Η φιλοσοφία των διαχειριστών του Πάρκου συνοψίζεται στο παρακάτω συγκλονιστικό στην απλότητά του κείμενο που θα έπρεπε να υιοθετήσουν όλοι οι νυν και μέλλοντες διαχειριστές δημόσιων Πάρκων και στην Ελλάδα:

«Η πόλη της Νέας Υόρκης είχε πάντα το μερίδιο της στις κρίσεις, αλλά παρά όλα όσα ζήσαμε οι Νεοϋορκέζοι, αντέχουμε. Σε περιόδους αναταραχής, το Central Park είναι πάντα εδώ, ως ανάπαυλα, μία όαση, ή απλά ένα ήσυχο μέρος για να ξεφύγουμε όταν αισθανόμαστε συγκλονισμένοι. Αυτό έγινε και στο ξέσπασμα του κορωνοϊού. Καθώς η Νέα Υόρκη έκλεισε, εμείς στο Central Park κάναμε ό,τι ήταν στη δύναμή μας για να διατηρήσουμε το Πάρκο ασφαλές και προσβάσιμο σε όλους. Παραμένουμε δεσμευμένοι στην ιδέα ότι το Πάρκο πρέπει να είναι ένα καθαρό και ευχάριστο μέρος που μπορεί να προσφέρει παρηγοριά στους Νεοϋορκέζους. Έχουμε αναστείλει πολλά προγράμματα αυτή τη σεζόν για να μετριάσουμε την εξάπλωση του ιού και ευθυγραμμιστήκαμε με τις συστάσεις των αρμοδίων της δημόσιας υγείας. Μόλις δοθεί το ξεκάθαρο σήμα από τους αξιωματούχους της υγείας, οι διάφορες εκδρομές και εκδηλώσεις μας θα σας βοηθήσουν και πάλι να εμβαθύνετε τη δέσμευσή σας με το Πάρκο. Από την αρχή, το Central Park ήταν μια ριζοσπαστική ιδέα. Ο Vaux σχεδίασε τον χώρο ως καταφύγιο για όλους, ανά πάσα στιγμή. Στους φοβισμένους καιρούς που ζούμε τώρα, η ύπαρξη ενός χώρου που μπορούμε να αναπνέουμε και να αισθανόμαστε ωραία, φαίνεται ως πιο ριζοσπαστική από ποτέ. Παρακολουθούμε τα γεγονότα καθώς εκτυλίσσονται και εργαζόμαστε σε στενό συντονισμό με την πόλη και το κράτος. Παραμένουμε δεσμευμένοι ότι το Central Park θα είναι πάντα η «πίσω αυλή όλων σας», ένας κοινός χώρος 843 στρεμμάτων της πόλης».

Το Central Park πλημμυρίζει την Άνοιξη από λουλούδια και χρώματα καθώς έχει μόνιμους κηπουρούς που φροντίζουν τους βολβούς και όλη την… ομορφιά του χώρου. Ειλικρινά, μπορεί να πιστέψει κάποιος ότι μία τέτοια οργάνωση μπορεί να γίνει με ευκαιριακές εργολαβίες, από συνήθως αδιάφορους (και υποαμοιβόμενους) εργάτες, όπως στο δικό μας Πεδίον του Άρεως;
Κάθε εποχή το Central Park παίρνει διαφορετική όψη, χάρη στην περιποίηση του πρασίνου.
Προσέξτε με πόσο όμορφο (και απλό) τρόπο οι διαχειριστές του Πάρκου φέρνουν τα παιδιά κοντά στον δημόσιο χώρο και τα κάνουν να τον αγαπήσουν. Αυτό είναι ένα σχέδιο, που προτείνουν στα παιδιά να το χρωματίσουν με τα δικά τους φανταστικά χρώματα, και εν συνεχεία κάνουν διαγωνισμό για την καλύτερη ζωγραφιά. Με τέτοιες δραστηριότητες δημιουργείται η δέσμευση, η αγάπη των παιδιών για το Πάρκο.
H Νέα Υόρκη ούτε στιγμή διανοήθηκε να βάλει λουκέτο στο Central Park και να αγνοήσει την ανάγκη των κατοίκων να βγουν για λίγο στη φύση, όπως έγινε εδώ με το Πεδίον του Άρεως. Αντιθέτως οργάνωσε καμπάνια για βόλτες στο Πάρκο με αποστάσεις και ασφάλεια.
Ακόμα και στην κορύφωση της πανδημίας, το Central Park έδινε είκονες βάλσαμο για τους κατοίκους.
Όσοι νομίζουν ότι το Central Park είναι ένας αποστειρωμένος, τεχνητός χώρος, κάνουν λάθος. Οι διαχειριστές του προσπαθούν να κρατήσουν την ομορφιά της φύσης στην πιο απλή της μορφή.

https://www.instagram.com/p/B_axpMzFhNU/

The following two tabs change content below.

Δημήτρης Καλαντζής

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Σπούδασε δημοσιογραφία στο «Εργαστήρι» και Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς & τηλεοπτικούς σταθμούς και τώρα διερευνά τους κώδικες του διαδικτύου. Αγαπά τις ανθρώπινες ιστορίες και τις γάτες.

Comments

comments

Related Posts

Comments are closed.

Recent Posts