Ταξίδια στο διάστημα για παιδιά με φαντασία

Αναγνώσεις από τη Μαρία Μαντή.

Συνεχίζουμε τα αναγνωστικά μας ταξίδια και αυτήν την εβδομάδα, αυτήν τη φορά με τρία βιβλία για τους μικρούς μας φίλους, βιβλία που υπόσχονται να τους ταξιδέψουν μακριά και να τους πάνε… μέχρι το διάστημα. Τη βόλτα επιτρέπεται να ευχαριστηθούν, όπως πάντα, και οι ενήλικες. Αντίστροφη μέτρηση λοιπόν και ξεκινάμε!

1) Timothy Knapman (κείμενο), Ταξίδι στο διάστημα, μτφ. Αλεξάνδρα Λέτσα, σελ. 23, εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Η Άλι, ο Όλι και ο σκυλάκος τους ο Γούφερ είναι έτοιμοι για τη μεγάλη περιπέτεια. Εκτοξευθείτε μαζί τους στο διάστημα και γνωρίστε τα πάντα για τον Γαλαξία μας. Τι είναι οι αστερισμοί και γιατί έχουν ονόματα θεών και τεράτων από τη μυθολογία; Σε πόσα στρώματα χωρίζεται ο ουρανός, τι συναντάμε στη θερμόσφαιρα και τι είναι ακριβώς ο διεθνής διαστημικός σταθμός; Πώς έιναι από κοντά η σελήνη, ο ήλιος και οι υπόλοιποι πλανήτες; Από τι αποτελούνται οι κομήτες και οι αστεροειδείς και πόσοι τέλος πάντων είναι οι γαλαξίες του σύμπαντος; Περιεκτικές σελίδες με όμορφη εικονογράφηση, που προσφέρονται για ευχάριστες και εποικοδομητικές ώρες συνανάγνωσης. Σε όλες τις σελίδες του βιβλίου «τρέχει» ένα παιχνίδι παρατηρητικότητας, που διασκεδάζει τους μικρούς αναγνώστες και τους βοηθά να εμπεδώσουν τις πληροφορίες του βιβλίου.

2) Chris Ferrle, Η επιστήμη των πυραύλων για μικρά παιδιά, μτφ. Τίνα Νάντσου, σελ. 32, εκδ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Στη σειρά των εκδόσεων Παπαδόπουλος «Πανεπιστήμιο για μικρά παιδιά», οι μικροί αναγνώστες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν με απλό και κατανοητό τρόπο επιστημονικές έννοιες από τη Φυσική, την Αστροφυσική, ακόμα και την Κβαντική Φυσική.  Ο παρών τίτλος ασχολείται με την επιστήμη των πυραύλων και περιγράφει τις φυσικές αυτές δυνάμεις, που κάνουν τον πύραυλο να εκτοξεύεται. Τι ρόλο παίζει η άντωση και τι σχήμα έχουν τα φτερά ενός πυραύλου; Πώς κινείται εντέλει ένας πύραυλος και τι σημαίνει «δύναμη προώθησης»; Με ποιο τρόπο καταφέρνει ένας πύραυλος να κινηθεί τόσο μακριά φτάνοντας ακόμα και στο φεγγάρι; Οι απαντήσεις μέσα στο ενημερωτικό αυτό βιβλίο που προετοιμάζει τους επιστήμονες του αύριο.

3) Τόρμπεν Κούλμαν, Λίντμπεργκ. Η περιπετειώδης ιστορία ενός ιπτάμενου ποντικιού, μτφ. Μαρία Αγγελίδου, σελ. 96, εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Ο εκπληκτικός εικονογράφος Κούλμαν, δημιουργός των Άρμστρονγκ και Λίντμπεργκ επιστρέφει με την περιπέτεια του μικρού ποντικού, που αποφασίζει να κατασκευάσει έναν ατμοκινητήρα και να συναρμολογήσει πάνω του φτερά, με στόχο να πετάξει μέχρι τη μακρινή Νέα Υόρκη προς αναζήτηση των φίλων του. Η δοκιμαστική απογείωση επισπεύδεται μετά την επίθεση μίας κουκουβάγιας, αλλά εντέλει καταλήγει σε επιτυχία. Ο ποντικούλης πετάει πλέον πάνω από τον Ατλαντικό και σύντομα καταφτάνει στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκει μαζεμένους όλους τους φίλους του. Η ιστορία του σύντομα κυκλοφορεί σε ολόκληρη τη χώρα και αφίσες του μικρού πιλότου κοσμούν κάθε τοίχο στους δρόμους των πόλεων. Μπροστά σε μια τέτοια αφίσα στέκεται ένα πρωί και ένα αγόρι με το όνειρο να κατακτήσει τους αιθέρες: ο Τσαρλς Λίντμπεργκ. Τρυφερή ιστορία με εκπληκτική εικονογράφηση – προτείνεται ανεπιφύλακτα και σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.

Και αν μετά από όλα αυτά θέλετε να διαβάσετε κάτι… επίγειο, ρίξτε μια ματιά και στο εξαιρετικά επίκαιρο:

Paolo Giordano, Περί μετάδοσης. Επιστήμη, άνθρωπος και κοινωνία στην εποχή της πανδημίας, μτφ. Σώτη Τριανταφύλλου, σελ. 96, εκδ. ΠΑΤΑΚΗΣ

Με την εξάπλωση της επιδηµίας Covid-19 η ανθρωπότητα ζει πρωτοφανείς καταστάσεις και μία άνευ προηγουμένου υγειονομική κρίση, που φέρνει στην επιφάνεια την ευθραυστότητα του κόσμου μας και εννοιών όπως «έθνος» και  «πολιτιστική ταυτότητα», που καταδεικνύει ότι όλοι αποτελούμε μέρος ενός ενιαίου οργανισμού. Στο σύντομο αυτό βιβλίο που γράφτηκε τον Μάρτιο του 2020, ο Ιταλός συγγραφέας αναλύει τα λάθη που πιθανώς οδήγησαν στην πανδημία και αναζητά όλα εκείνα που μπορούμε να αλλάξουμε ως προς τη θέση μας στο οικοσύστημα, ώστε να μην βρεθούμε και στο μέλλον αντιμέτωποι με παρόμοιες καταστάσεις. Ένα βιβλίο που επιζητεί μία κριτική θεώρηση των όσων ζούμε τους τελευταίους μήνες.

The following two tabs change content below.
Η Μαρία Μαντή λατρεύει το storytelling από τότε που θυμάται τον εαυτό της. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Ιστορία-Αρχαιολογία και Ιστορία της Tέχνης και έπειτα Γερμανική Γλώσσα και Λογοτεχνία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Είναι υποψήφια διδάκτορας στο τμήμα Γερμανικής Φιλολογίας – όπου μελετά την σεναριακή προσαρμογή λογοτεχνικών έργων και τις αφηγηματικές τεχνικές στη λογοτεχνία και στη σεναριογραφία. Τα τελευταία δέκα χρόνια γράφει σενάρια για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, ενώ δημοσιεύει άρθρα σχετικά με τη θεωρία του σεναρίου. Επίσης ασχολείται με τη μετάφραση λογοτεχνικών και θεατρικών έργων από τα γερμανικά και τα αγγλικά. Εδώ και δύο χρόνια παρουσιάζει τα βιβλία που αγαπάει σε ηλεκτρονικούς ιστότοπους. Αυτόν τον καιρό συγγράφει το πρώτο της βιβλίο σχετικά με τη θεωρία του σεναρίου.

Comments

comments

Related Posts

Comments are closed.

Recent Posts