Βιβλία μύησης των παιδιών σε νέους κόσμους

Αναγνώσεις από την Μαρία Μαντή.

Σήμερα στη στήλη παρουσιάζουμε τρία θαυμάσια παιδικά βιβλία που υπόσχονται να μυήσουν τα παιδιά σας στη μουσική (και δη του Ντέιβιντ Μπόουι), στον κόσμο των ζουζουνιών και γενικά στον φυσικό κόσμο που μας περιβάλλει.

1) Maria Isabel Sanchez Vegara, Μικρά αγόρια με μεγάλες ιδέες. Ντέιβιντ Μπόουι, μτφ. Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη, σελ. 36, εκδ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Αυτή η εκπληκτική σειρά από τις εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ παρουσιάζει με σύντομο και εύληπτο τρόπο τη ζωή σπουδαίων προσωπικοτήτων από τον χώρο της τέχνης και της επιστήμης. Το παρόν βιβλίο πραγματεύεται τη ζωή του σπουδαίου μουσικού Ντέιβιντ Μπόουι. Περιγράφει τα παιδικά του χρόνια στο Λονδίνο, την ανάγκη του να εκφράζεται πάντοτε καλλιτεχνικά, την πορεία του από τη σχολή Καλών Τεχνών στη δημιουργία της πρώτης του μπάντας, έπειτα στη δημιουργία του τραγουδιού για έναν αστροναύτη (πρόκειται βέβαια για το Space Oddity) που έμελλε να εκτοξεύσει τον καλλιτέχνη στον δρόμο προς τη δόξα και τις καρδιές τόσων ανθρώπων ανά τον κόσμο. Η έκδοση συνοδεύεται από όμορφη εικονογράφηση και το ύφος του βιβλίου είναι ιδανικό για μία πρώτη γνωριμία των μικρών αναγνωστών με τον Μπόουι.

2) Yuval Zommer, Το μεγάλο βιβλίο των ζουζουνιών, μτφ. Ηλιάννα Αγγελή, σελ. 66, εκδ. ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Ένα βιβλίο κόσμημα σε μεγάλο μέγεθος, υπόσχεται να μας μυήσει στον μαγικό κόσμο των ζουζουνιών (και όχι των εντόμων, όπως διευκρινίζεται στην αρχή του βιβλίου, όπου εξηγείται η διαφορά μεταξύ των δύο κατηγοριών). Αρχικά γίνεται μία αδρή περιγραφή της ανατομίας των ζουζουνιών και έπειτα παρέχονται πιο συγκεκριμένες πληροφορίες ανά κατηγορία ζουζουνιού. Έτσι, μαθαίνουμε πληροφορίες, για τις πασχαλίτσες, τις πεταλούδες, τα μυρμήγκια, τις μέλισσες, τους τερμίτες, τις μύγες, τους γρύλους και πολλά άλλα. Ανά δισέλιδο τίθεται και ένας γρίφος, που καλεί τους νεαρούς αναγνώστες να εντοπίσουν τα εκάστοτε ζουζούνια στις εικόνες του βιβλίου. Η εκπληκτική, λεπτομερής εικονογράφηση ζωντανεύει τις πληροφορίες μπροστά στα μάτια των μικρών αναγνωστών. Ένα απολαυστικό βιβλίο, που θα τέρψει μικρούς και μεγάλους.

3) Καμίλα ντε λα Μπεντογιέρ, Το μεγάλο βιβλίο της φύσης, σελ. 66, εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Ένα βιβλίο γεμάτο συναρπαστικές πληροφορίες για τον κόσμο που μας περιβάλλει κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός και υπόσχεται σύντομα ταξίδια στον κόσμο των φυτών, εντόμων, πτηνών και ζώων. Μέσα από την εκπληκτική εικονογράφηση και το συνοδευτικό κείμενο παρέχονται πληροφορίες για τις συνήθειες των διαφόρων ειδών, τα οικοσυστήματα και τον τρόπο διατροφής τους, επικοινωνίας και αναπαραγωγής τους. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν κάρτες εντοπισμού (εντόμου, φυτού, ζώου, πτηνού), που καλεί τα παιδιά να παρατηρήσουν ενεργά στο περιβάλλον όσα διδάχθηκαν στο βιβλίο και να καταγράψουν την εμπειρία τους. Όμορφο βιβλίο για δημιουργικές ώρες συνανάγνωσης και παρατήρησης.

The following two tabs change content below.
Η Μαρία Μαντή λατρεύει το storytelling από τότε που θυμάται τον εαυτό της. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Ιστορία-Αρχαιολογία και Ιστορία της Tέχνης και έπειτα Γερμανική Γλώσσα και Λογοτεχνία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Είναι υποψήφια διδάκτορας στο τμήμα Γερμανικής Φιλολογίας – όπου μελετά την σεναριακή προσαρμογή λογοτεχνικών έργων και τις αφηγηματικές τεχνικές στη λογοτεχνία και στη σεναριογραφία. Τα τελευταία δέκα χρόνια γράφει σενάρια για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, ενώ δημοσιεύει άρθρα σχετικά με τη θεωρία του σεναρίου. Επίσης ασχολείται με τη μετάφραση λογοτεχνικών και θεατρικών έργων από τα γερμανικά και τα αγγλικά. Εδώ και δύο χρόνια παρουσιάζει τα βιβλία που αγαπάει σε ηλεκτρονικούς ιστότοπους. Αυτόν τον καιρό συγγράφει το πρώτο της βιβλίο σχετικά με τη θεωρία του σεναρίου.

Comments

comments

Related Posts

    Comments are closed.

    Recent Posts