
του Δημήτρη Καλαντζή.
Τον Σεπτέμβριο του 2008 ο τότε υπουργός Ναυτιλίας Γιώργος Βουλγαράκης, βρίσκεται στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής σχετικά με τη συμμετοχή του σε offshore εταιρείες και την εμπλοκή της συζύγου του Αικατερίνης Πελέκη, σε υποθέσεις της Μονής Βατοπεδίου. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη από τη Μαρία Χούκλη δέχεται το ερώτημα:
«Ναι, μπορεί η συμπεριφορά σας να είναι νόμιμη. Ηθική όμως είναι;». Ο υπουργός οργίζεται: «Τι είναι αυτά που λέτε; Ισχυρίζεστε ότι το νόμιμο είναι ή μπορεί να είναι ανήθικο; Τότε πρέπει να αλλάξουμε όλη τη νομοθεσία μας, να την κάνουμε ηθική».
Ο υπουργός μιλά για πολιτικές επιθέσεις, συνεχίζει για λίγες ημέρες να υπερασπίζεται τη θέση του, αλλά στις 13 Σεπτεμβρίου 2008 υποβάλει την παραίτησή του, ύστερα από υπόδειξη του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΕΞΙΛΕΩΣΗΣ
Ο Γιώργος Βουλγαράκης τέσσερις μήνες μετά, ζητά συγγνώμη από τον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας, αναγνωρίζοντας το λάθος του:
«Για έναν άνθρωπο που έχει ταυτίσει τη ζωή του με αυτή την παράταξη, που έχει ζήσει όλες τις μεγάλες της στιγμές, τις εύκολες και τις δύσκολες, που έχει δώσει αγώνες για αυτήν σε δύσκολες εποχές, το να έχει την αίσθηση ότι και εξαιτίας του η παράταξη είχε κόστος είναι ίσως η μεγαλύτερη τιμωρία. Θα ήθελα ειλικρινά να ζητήσω συγγνώμη από τον κόσμο της ΝΔ αν με τη συμπεριφορά μου τους πλήγωσα και τους έκανα να αισθάνονται άβολα. Και τους υπόσχομαι ότι θα κάνω τα πάντα για να βοηθήσω ουσιαστικά στην προσπάθεια αναστροφής του κλίματος».
«Έκανα το τεράστιο λάθος να θεωρήσω ότι μοναδικά στοιχεία αξιολόγησης ενός πολιτικού αποτελούν η αποτελεσματικότητα στο κυβερνητικό έργο που του έχει ανατεθεί και η χρηστή οικονομική διαχείριση στον τομέα ευθύνης του… Παραγνώρισα όμως ότι σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία ένας πολιτικός δεν μπορεί να προκαλεί τους πολίτες με επιλογές lifestyle». [1]
ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ
Λίγους μήνες μετά το ξέσπασμα της καταιγίδας, η Βουλή ψηφίζει νόμο που κάνει παράνομη τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε off shore εταιρείες. Αρκετά χρόνια αργότερα, ο Γιώργος Βουλγαράκης και η σύζυγός του αθωόνονται για τις υποθέσεις της Μονής Βατοπεδίου (Μάρτιος 2017) και της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες (Μάιος 2015).
Ουδέποτε τέθηκε θέμα παράνομης δραστηριότητας εκ μέρους του Γιώργου Βουλγαράκη για τη συμμετοχή του σε offshore. Όλες οι κατηγορίες αφορούσαν στο ηθικό κομμάτι, στο κατά πόσον δηλαδή ένας πολιτικός, «νομιμοποιείται» ηθικά να μετέρχεται αμφισβητούμενες μεθόδους για να πληρώσει λιγότερους φόρους, να απολαύσει δηλαδή περισσότερο πλούτο.
Ο Γιώργος Βουλγαράκης δεν κατάφερε να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή, παρά τους στενούς δεσμούς του με τον κομματικό μηχανισμό και τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. Η ηθική κατηγορία αποδείχθηκε βαρύτερη από τη νομική.
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ
Η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» στις 15/06/2020 αποκαλύπτει ότι ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, τη διετία 2018-2019 απέκτησε 16 νέα ακίνητα, φτάνοντας σε 38 τον συνολικό αριθμό των ακινήτων που ανήκουν στον ίδιο και σε μέλη της οικογένειάς του. Πολλά από αυτά τα ακίνητα βρίσκονται σε Κυψέλη, Πατήσια και Άγιο Παντελεήμονα, τα οποία στη συνέχεια ο κύριος Παπαδημούλης ενοικίασε σε ΜΚΟ, όπως εκείνη του Τζόρτζ Σόρος, πετυχαίνοντας υψηλά ενοίκια (σε σχέση με τις περιοχές που βρίσκονται τα ακίνητα) και αποκομίζοντας ένα υψηλότατο εισόδημα. [2]
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ
«…Είναι γνωστό ότι έχω στην κατοχή μου ακίνητα που αποκτήθηκαν 100% νόμιμα, με καθαρά και όχι μαύρα χρήματα. Που τα δηλώνω και φορoλογούμαι γι’ αυτά μέχρι και το τελευταίο ευρώ και δεν τα κρύβω στο εξωτερικό πίσω από off shore και αχυρανθρώπους. Σε όλη μου τη διαδρομή, υπηρετώ με συνέπεια, διαφάνεια, ήθος και απόλυτη προσήλωση στη νομιμότητα, τις αξίες της Αριστεράς, της Δημοκρατίας και της εντιμότητας.
Επειδή η Ν.Δ. επιχειρεί μια πρωτοφανή επίθεση δολοφονίας χαρακτήρα αλλά και ταυτόχρονα να πλήξει το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς, ξεκαθαρίζω μια και καλή για να τελειώνουμε, ότι, συνεχίζοντας πρωτοβουλίες που έχω ήδη αναλάβει, το σύνολο των καθαρών εσόδων από όσα διαμερίσματα ενοικιάζω μέσω ΜΚΟ σε πρόσφυγες και μετανάστες, θα κατατίθενται μέχρι και το τελευταίο ευρώ, για τη στήριξη δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης υπέρ των Ελλήνων πολιτών που έχουν ανάγκη, αλλά και των προσφύγων και μεταναστών…» [3]
Με αυτή την ανακοίνωση ο κύριος Παπαδημούλης δεν απαντά στην ουσία του δημοσιεύματος, στο γεγονός δηλαδή ότι παράλληλα με την πολιτική του δραστηριότητα, ασχολείται έντονα και επίμονα με τον περαιτέρω πλουτισμό του μέσω μεθόδων που δεν θα ήταν δυνατόν να χρησιμοποιήσει κάποιος μέσος πολίτης, αλλά προσπαθεί να αντικρούσει ανύπαρκτες κατηγορίες.
Ουδείς τον είχε κατηγορήσει ότι έκανε κάτι παράνομο. Η κατηγορία απευθυνόταν στην ηθική του στάση να κυνηγά με τόση επιδεξιότητα τον προσωπικό του πλουτισμό.
Η υπερασπιστική γραμμή του κύριου Παπαδημούλη γίνεται ακόμα πιο θολή, όταν, ενώ δεν παραδέχεται ότι έκανε κάτι παράνομο ή ανήθικο, δηλώνει ότι εφεξής (δηλαδή από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε ο τρόπος που επιχειρεί να μεγαλώσει περισσότερο τα εισοδήματά του), θα παραχωρεί τα μισθώματα προς όφελος των αδυνάμων. Αυτή η όψιμη ευαισθησία, πώς είναι δυνατόν να δικαιολογηθεί, όταν η όλη η επιχειρηματολογία του ήταν ότι δεν είχει κανένα νομικό και ηθικό θέμα η οικονομική του δραστηριότητα;
ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
Μετά από κάποιες αντιδράσεις στην ομάδα ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, φέρεται να υποστηρίζει τον κύριο Παπαδημούλη:
«Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι από τα ιδρυτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με πολυετή προσφορά και χωρίς ψεγάδια στη διαδρομή του. Ήταν λάθος και το έχει κατανοήσει και ο ίδιος. Μετά και τη σαφή δέσμευσή του, ότι όσο κατέχει δημόσιο αξίωμα δεν θα εισπράττει ούτε ένα ευρώ από ακίνητα που διαμένουν πρόσφυγες και μετανάστες και θα δίνει το σύνολο των χρημάτων αυτών σε κοινωνικές δράσεις, το θέμα θεωρείται λήξαν». [4]
ΕΞΙΛΕΩΣΗ;
Ο κύριος Παπαδημούλης, ούτε με δηλώσεις, ούτε με «διαρροές από το περιβάλλον του», εμφανίζεται να έχει τις οποιεσδήποτε δεύτερες σκέψεις για τις «επενδυτικές επιλογές» του ή τη ζημιά που μπορεί να προκάλεσε σε ένα κόμμα το οποίο ισχυρίζεται ότι «είναι διαφορετικό από τα άλλα» ή τουλάχιστον δεν ασπάζεται πολιτικές και οικονομικές θεωρίες περί συγκέντρωσης κεφαλαίου και αγωνιώδους αναζήτησης τρόπων μεγαλύτερου προσωπικού πλουτισμού. Με τον επίσης σημαντικό παράγοντας ότι αυτό το κόμμα ευαγγελίζεται ευαισθησίες σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και τώρα εμφανίζεται κορυφαίο του στέλεχος να πλουτίζει –έστω και νομίμως- από αυτή τη διαχείριση μέσω του real estate.
Σαφώς και ουδείς επιθυμεί τα πολιτικά στελέχη να πένονται και συνεπώς να είναι ευάλωτα στη χειραγώγηση από οικονομικούς παράγοντες. Μεταξύ όμως της αξιοπρεπούς – ή ακόμα και άνετης – διαβίωσης και της υπερσυγκέντρωσης προσωπικού πλούτου μεσολαβεί ένα τεράστιο ηθικό ζήτημα προθέσεων, λόγων, έργων και αποτελέσματος, που δεν μπορεί να αφομοιωθεί από πολίτες χωρίς κομματικές παρωπίδες και χουλιγκανική αφοσίωση.
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
[1] https://m.naftemporiki.gr/story/261125
[2] https://www.protothema.gr/politics/article/1016766/dimitris-papadimoulis-agorase-alla-6-akinita-to-2019-noikiazei-15-se-mko-kai-metanastes/
[3] https://www.ethnos.gr/politiki/110469_papadimoylis-gia-ta-38-akinita-tha-dino-ta-esoda-apo-mko-se-osoys-ehoyn-anagki
[4] https://tvxs.gr/news/ellada/syskepsi-tsipra-me-eyroboyleytes-gia-tin-ypothesi-papadimoyli

Δημήτρης Καλαντζής

Latest posts by Δημήτρης Καλαντζής (see all)
- Ο «τέτοιος» στο Χαλάνδρι - September 10, 2023
- Δημιουργείται ο πρώτος Ξενώνας Φιλοξενίας Άστεγων και Ευάλωτων ΛΟΑΤΚΙ+ Ατόμων στην Αθήνα - August 30, 2023
- Το gay Πεδίον του Άρεως - May 17, 2023