To αξίωμα του εκμαυλισμού: κάνε τον μ@λ@κ@!

του Δημήτρη Καλαντζή.

Ο διάλογος του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής με τον πραγματογνώμονα / πυροσβέστη που είχε οριστεί από τη δικαιοσύνη για τον εντοπισμό των ευθυνών της τραγωδίας στο Μάτι, αποτελεί ένα σπάνιο ντοκουμέντο της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση. Ένας προϊστάμενος εμφανίζεται να απειλεί, να εκβιάζει, να εκφοβίζει και να επιχειρεί να χειραγωγήσει τον υφιστάμενό του προκειμένου να μην τον συμπεριλάβει στους υπεύθυνους της τραγωδίας. Το αξίωμα του εκμαυλισμού είναι ένα: «κάνε τον μ@λ@κ@» ώστε να μην έχεις προβλήματα στην εξέλιξή σου, στις μεταθέσεις σου, στο Σώμα αλλά και με το σύστημα Δικαιοσύνης, που στον διάλογο εμφανίζεται ικανό να συντρίψει όποιον «δεν κάνει τον μ@λ@κ@».

Η αποκάλυψη του διαλόγου από την «Καθημερινή» πήρε μεγάλη έκταση στο σκέλος της ενδεχόμενης εμπλοκής της τότε Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην απόπειρα συγκάλυψης (όπως ισχυρίζεται ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής), και του επίσης ενδεχόμενου να αφέθηκαν στο έλεος της φωτιάς τα Κύθηρα και η Μάνη, προκειμένου να «λύσουν τις διαφορές τους» κορυφαία στελέχη της Πυροσβεστικής. Και οι δύο αναφορές προφανώς θα ερευνηθούν, καθώς δεν είναι αυταπόδεικτες από κάποιον ισχυρισμό. Αυταπόδεικτος -και μαζί ανατριχιαστικός- είναι ο τρόπος σκέψης ενός κορυφαίου στελέχους της Δημόσιας Διοίκησης. Η κοσμοθεωρία της «αλληλοκάλυψης», του «εσύ θα βγάλεις το φίδι από την τρύπα;» και «του δειλού η μάνα δεν έκλαψε ποτέ».

Στην παρούσα σύντομη ανάλυση χωρίζουμε τα επιχειρήματα εκμαυλισμού σε τρεις κατηγορίες: εκφοβισμός / απειλές, χειραγώγηση και «συντεχνιακή συναδελφικότητα».

ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ / ΑΠΕΙΛΕΣ

Ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής εκστομίζει άμεσες και έμμεσες απειλές στον υφιστάμενό του πραγματογνώμονα

Για δυσμενή μετάθεση:

– Θα έρθει το χαρτάκι από πάνω – χωρίς να το θέλω εγώ, έτσι; – και θα πούνε (ότι παίρνεις μετάθεση) στη Σάμο. Και στην πρώτη φωτιά (θα πούνε): μην του σηκώσεις και τίποτα (εναέρια μέσα). Και θα έρθει μετά ο Γκουρμπάτσης (άλλος πραγματογνώμονας) να σε βρει (ζητώντας σου ευθύνες). Έτσι γίνονται τα παιχνίδια…

Για εμπλοκή με τη Δικαιοσύνη:

-(Εάν αποδώσεις ευθύνες) θα σε παίρνει ο δικηγόρος του Γκουρμπάτση, μετά θα σε παίρνει ο δικηγόρος του Τερζούδη, μετά θα σε πάρει ο δικηγόρος του Ματαθιόπουλου και θα στο κάνει το κωλάκι τόσο… Θα τα βάλεις με το Δασαρχείο; Θα σου ανοίξει τον κώλο! Θα τα βάλεις με τη Δούρου; Θα σου ανοίξει τα καπούλια! Μόλις δούμε ποιοι κατηγορηθούμε, θα βάλουμε τρεις δικηγόρους, όπως κάναμε το 2000 επί Γκουρμπάτση… Πέντε δικηγόρους!

-Πες (εάν πεις) ότι προκύπτουν ευθύνες για εμένα, μετά… σε έσκισα εγώ. Σε έσκισα. Από πού (θα) το τεκμηριώνεις; Έχεις κάποιο χειροπιαστό στοιχείο; Ξέρεις τι έκανα; Από πού θα βγάλεις ότι προκύπτουν ευθύνες;

-Μόλις γράψεις για ευθύνες των ανωτέρων σου, θα μαζευτούμε όλοι και θα σε σκίσουμε.  

Για εμπλοκή με την υπηρεσία

-Αυτή υπόθεση θα κλείσει σε έξι – επτά χρόνια. Κάθε μέρα θα είσαι και θα κάνεις και υπηρεσία ή θα πηγαίνεις το πρωί στο δικαστήριο και μετά στην υπηρεσία, γιατί από την άλλη θα θες και τα πενθήμερα και τα νυχτερινά και δεν σε φτάνουν…

ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ: μην είσαι χαζός

Ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής εμφανίζεται να έχει προσωπικό ενδιαφέρον για το «καλό» του πραγματογνώμονα:  

  • Σε κάλεσα εδώ και στ΄ πα για να ξυπνήσεις. Γιατί έχεις 15 χρόνια, 20 για να πάρεις σύνταξη…  
  • Τι σε νοιάζει εσένα που κάθεσαι και ζητάς έγγραφα από τη Δούρου; Κάνε τον μαλάκα…
  • Τι είναι ο εισαγγελέας; Τώρα είναι, αύριο έφυγε…
  • Που πας εσύ να δείξεις ικανότητες; Με τα θηρία; Που πας ρε; Εδώ μιλάμε για χρήμα! Ο ένας θα δώσει τον άλλον και θα επιβιώσεις εσύ μεθαύριο; Μόνο θα μείνεις, θυμήσου το!
  • Κάποιοι μπορούν να πάρουν την πίτα και εσύ θα πάρεις την πούτσα. Έτσι είναι το παιχνίδι στην Ελλάδα.
  • Μην με αναμείξεις πουθενά. Τελείως φιλικά, συμβουλευτικά (στο λέω) να σε σώσω.
  • Διώχ΄το από πάνω σου.
  • Βγάλε την ουρά σου απ΄έξω γιατί θα σε δέσουνε.  
  • Πρώτα να σώσεις τον εαυτό σου. Γιατί στο είχα πει και στην Κόρινθο: την υπογραφή σου και την ψωλή σου (να) θυμάσαι που τη βάζεις.
  • Ας σε περάσουν για κουτό. (Κάνε) τον Κινέζο.
  • Κάνε τον μαλάκα.

«ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΟΤΗΤΑ»

Καθ’ όλον τον διάλογο ο προϊστάμενος επιχειρεί να προσεταιριστεί τον πραγματογνώμονα, είτε θυμίζοντάς του ότι «έχουν πιει κρασί από το ίδιο ποτήρι», είτε καλλιεργώντας του ελπίδες για σημαντική ανέλιξη (στην περίπτωση που δεν αποδώσει ευθύνες σε ανθρώπους της Πυροσβεστικής).

-(Εάν είχες έρθει μαζί μου όταν έγινα αρχηγός), θα σε είχα φτιάξει τώρα θεό! Θα αλώνιζες στο Μαγαζί!

-Εάν σε είχα δίπλα μου, θα είχαμε κάνει θαύματα.

-Έπρεπε να συνεχίσεις να έχεις επαφή μαζί μου. Όφειλες, όταν ήρθα στο Αρχηγείο ως Υπαρχηγός, να έρθεις στο γραφείο.

-Να ξέρεις ότι σε έχω στην άκρη της καρδιάς μου και θα σε στηρίξω. Στήριξε και εσύ. Στήριξε το Σώμα, τους συναδέλφους σου, τον εαυτό σου και βγάλε την ουρά σου απέξω, γιατί έχεις μέλλον. Μην καταστρέψεις το μέλλον σου, είσαι εξελίξιμος ακόμα. Όταν ήμουν στη Κόρινθο, μου έλεγαν κάποιοι: «και αρχηγός!». Γέλαγα εγώ… από όλη την Ελλάδα, θα γίνω εγώ (αρχηγός); Εσύ έχεις τα προσόντα να φτάσεις στην ηγεσία, του Αρχηγού. Μην καταστρέψεις το μέλλον σου.

Τα επιχειρήματα του εκμαυλισμού δείχνουν μία ανήθικη κοσμοθεωρία του ατόμου που τα χρησιμοποιεί, θέτοντας το ερώτημα εάν αυτή η κοσμοθεωρία ήταν εκείνη που το οδήγησε στο ανώτατο αξίωμα. Εάν δηλαδή η αλληλοκάλυψη στην απόδοση ευθυνών, το δόγμα του «κάνε τον μαλάκα και μην τα χαλάς με κανέναν» (άρα μην επιδιώκεις και τη διόρθωση των κακώς κειμένων) και γίνε μέλος μίας «αυλής» ώστε να ανελιχθείς, αποτελεί σαθρό χαρακτηριστικό της διάρθρωσης του κρατικού μηχανισμού.

Πιο ανησυχητικό επιχείρημα από όλα όσα χρησιμοποιεί το άτομο που επιχειρεί να εκμαυλίσει τον πραγματογνώμονα, θεωρούμε τη χρησιμοποίηση του συστήματος Δικαιοσύνης ως «φόβητρου» για την αποκάλυψη της αλήθειας. «Θα βάλουμε δικηγόρους και θα σε σκίσουμε!», επαναλαμβάνει πολλάκις ο εκμαυλιστής…

Η Δικαιοσύνη είναι εξ ορισμού ο υπερασπιστής των αδυνάμων, των φτωχών και των εντίμων. Είναι διαστροφή να χρησιμοποιείται ως φόβητρο εναντίον τους. Κάτι δεν λειτουργεί σωστά και είναι αναγκαίο να επανεξεταστεί.

(Δεν θεωρούμε τυχαίο ότι ο πραγματογνώμονας είχε την ενθάρρυνση από έναν σπουδαίο  άνθρωπο της δικαιοσύνης, τον κύριο Ηλία Ζαγοραίο, και έτσι δεν υπέκυψε στις απειλές, ολοκληρώνοντας την εργασία του, όπως ακριβώς του υπαγόρευε η συνείδησή του…)    

*Όσοι επιθυμείτε μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο τον απομαγνητοφωνημένο διάλογο που αποκάλυψε η δημοσιογράφος Μαριάννα Κακουνάκη στην Καθημερινή ΕΔΩ.  

The following two tabs change content below.

Δημήτρης Καλαντζής

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο κέντρο της Αθήνας. Σπούδασε δημοσιογραφία στο «Εργαστήρι» και Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ. Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς & τηλεοπτικούς σταθμούς και τώρα διερευνά τους κώδικες του διαδικτύου. Αγαπά τις ανθρώπινες ιστορίες και τις γάτες.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts