‘Το ψέμα και η ακτή’ (2)

της Αγγελικής Ρουμπιέ.

Καθαίρω, κάθαρση, δροσιά, θάλασσα, κρύα, ήρεμη, βουλιάζω, αφήνομαι.

Έφτιαχνε πάζλ λέξεων και εικόνων. Κάθε καλοκαίρι, το άλλαζε. Καιρό πριν, είχε προσθέσει δυο λέξεις: ψέμα, ακτή. ‘Αφήνω στην ακτή ένα ψέμα και το κύμα το παρασύρει, το παίρνει μακριά, στον ορίζοντα του απείρου, ώστε να μην το θυμηθώ ξανά, να υποκριθώ ότι ποτέ δεν ειπώθηκε, δεν υπήρξε’.

Καιρό μετά, περίπατος στην ίδια ακτή, εικόνες νέου πάζλ. Κι, όμως, τίποτε δεν άλλαξε. Η ακτή ίδια, σαν να μη μετακινήθηκαν ποτέ κόκκοι άμμου, φύκια ξερά και ξύλα ποτισμένα με νερό αλμυρό και απομεινάρια βυθού. Κοντοστάθηκε, κάθισε στην άμμο και άρχισε να χαράζει, να σκάβει μ’ ένα μικρό, λευκό από τον δυνατό, καλοκαιρινό ήλιο, ξυλαράκι. Χάραξε έντονα και βαθιά την άμμο, μέχρι να την βρει  νωπή. Στη μικρή λακκούβα που δημιούργησε, τσαλάκωσε και έβαλε βιαστικά ένα χαρτί τετραδίου. Εκεί, είχε αποτυπώσει όλα τα ψέματα του χειμώνα που πέρασε. Σκέπασε μ’ επιμέλεια το μικρό χάσμα και σηκώθηκε.

Το ψέμα και η ακτή ήταν τώρα ένα. Θα άρχιζε σιγά σιγά ν’ αποσυντίθεται και να φθάνει σε ελάχιστα, διαλυμένα κομματάκια, στη θάλασσα. ‘Κάπως έτσι, θα χαθούν όλα’, ψιθύρισε, ‘θα εξαγνιστούν στο νερό, θα τα αθωώσει, θα μηδενιστούν οι φόβοι και θ’ αρχίσω από την αρχή, ξανά, tabula rasa, παιδί μικρό, μικρό , αθώο και αγνό.’

Άρχισε να περπατά με ανακούφιση, δίχως παπούτσια, εκεί που η θάλασσα έσμιγε με την ακτή.

Φωτογραφία ανάρτησης: Aurelian Pernot@flickr.

The following two tabs change content below.
Η Αγγελική Θ. Ρουμπιέ ζει και εργάζεται στη Λιβαδειά Βοιωτίας ως εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια βαθμίδα. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών (τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας. Ειδίκευση: Παιδαγωγική). Η αγάπη και ο θαυμασμός της για την τέχνη την οδήγησε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παν/μίου Πελοποννήσου, στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών (Ναύπλιο). Η σύγχυση και οι απορίες της για το πολιτικό γίγνεσθαι, την έστρεψαν και στην Πολιτική Επιστήμη, όπου πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Παν/μίου Αθηνών. Σήμερα είναι υποψήφια διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Παν/μίου Πελοποννήσου (Κόρινθος). Αγαπάει πολύ τα παιδιά και το θέατρο. Πιστεύει πως η τέχνη αναδεικνύει το φως που όλοι κρύβουμε και ότι τα παιδιά μάς χαρίζουν απλόχερα τη θετική ενέργεια που τόσο λείπει.

Latest posts by Αγγελική Ρουμπιέ (see all)

Comments

comments

Related Posts

    Comments are closed.

    Recent Posts