Ένα «αντίο» για τη δική μας Ελένη που έφυγε νωρίς…

της Αγγελικής Καρδαρά.

Μία πιο προσωπική στιγμή καταθέτω στο παρόν άρθρο, που ομολογώ ότι με δυσκολία μοιράζομαι μαζί σας… αλλά θεωρώ σημαντικό να τιμάμε τους ανθρώπους μας.

Όταν διαβάζεις τα ρεπορτάζ για έναν δικό σου άνθρωπο -για τον ξαφνικό και άδικο χαμό του- σου φαίνονται, τελικά, τόσο “απρόσωπες” και “παγωμένες” οι γραμμές….

Γραμμές που μέσα σε λίγες λέξεις πρέπει να “χωρέσουν” τον πιο βαθύ ανθρώπινο πόνο και να καταγράψουν το μη αναστρέψιμο….

Το τετελεσμένο.

Διαβάζεις την τραγική είδηση του θανάτου σε επικεφαλίδες και το σφίξιμο στην καρδιά γίνεται πιο έντονο. Απεγνωσμένα αναζητάς την ελπίδα πίσω από τις λέξεις, μέσα στις λέξεις, στο τελείωμα της κάθε παραγράφου… αλλά η ελπίδα σβήνει και το ρεπορτάζ τελειώνει!

Πίσω όμως από κάθε ρεπορτάζ για μία τραγική είδηση, “κρύβονται” πολύ δυνατά συναισθήματα και άνθρωποι με σημαντικές ιδιότητες και χαρακτηριστικά που δεν μπορούν  να “περιοριστούν” σε μία ηλικία, σε ένα όνομα ή σε λεπτομέρειες για τον τρόπο θανάτου, γιατί η αξία κάθε ανθρώπου βρίσκεται σε αληθινές στιγμές και σε σχέσεις ζωής που δεν μπορούν να αποδοθούν εύκολα σε ένα “ρεπορτάζ θανάτου”, αλλά μένουν, ανεξίτηλα, χαραγμένες, βαθιά, μέσα στις ψυχές….

Γι’ αυτό ήθελα να συμπληρώσω μοναχά μερικές προτάσεις σε ένα σκληρό θέμα…

Και να γράψω ότι η Ελένη ήταν μία σπουδαία γυναίκα, ένα πρότυπο μητέρας, επιστήμονα,  επαγγελματία. Την χαρακτήριζε το ζεστό χαμόγελό της που πήγαζε από  την όμορφη ψυχή της.  Ήταν ευγενική, καλοσυνάτη και καλόκαρδη. Αυτή  την εικόνα θα κρατήσουμε στο μυαλό και στην καρδιά μας. 

Έφυγε νωρίς, ενώ είχε ακόμα πολλά να ζήσει και σημαντικά να προσφέρει στην εργασία της και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Κυρίως όμως, είχε πολλές όμορφες στιγμές να μοιραστεί με την οικογένειά της που λάτρευε. Όπως εκείνες που μοιραζόταν μέχρι την τελευταία της στιγμή, μέχρι να σβήσει στην αγκαλιά του συζύγου της,  δίπλα στο κύμα. 

Είμαι σίγουρη όμως ότι τα παιδιά της θα μεγαλώσουν με τον σπουδαίο πατέρα τους και με την αγάπη,  τις αξίες και τα υψηλά ιδανικά, με τα οποία και η μητέρα τους φρόντιζε να μεγαλώσουν από τη στιγμή που τα κράτησαν στην αγκαλιά τους.

Το δικό της αστέρι θα φωτίζει πάντα λαμπρό στην καρδιά τους και θα τους δείχνει τον δρόμο…

Αλλά και στις καρδιές όλων όσοι είχαμε την τιμή να την γνωρίζουμε.

Σε αυτές τις τόσο οδυνηρές καταστάσεις οικογένεια και φίλοι πρέπει να γινόμαστε μία μεγάλη, ζεστή, αγκαλιά  και να πορευόμαστε με αγάπη. Γιατί ο θάνατος δεν μπορεί να μας κλέψει τα συναισθήματα ούτε τις ευτυχισμένες στιγμές που ζήσαμε. 

Το δικό μου αντίο

Το “αντίο” δεν πρόλαβα να πω ·
το έσβησε μίαν άγρια νύχτα το φεγγάρι
Σε μιάν απρόσμενη, μικρή στιγμή
Ένα μαχαίρι κοφτερό άνοιξε πληγή βαθιά σε μαξιλάρι

Και έγινε το χάδι σπαραγμός  ·
στο πιο βαθύ σκοτάδι
Για να τους κλέψει το όνειρο
Το τελευταίο βράδυ

Σχίστηκαν -σαν ζωγραφιά ημιτελή- οι ουρανοί
Ματώσαν τα ποτάμια
Τα σύννεφα έγιναν μεμιάς βροχή, σαν να ήταν δάκρυα της ψυχής
Στα απύθμενά της βάθη, λόγια-σιωπής

Μα το σκοτάδι, ξάφνου, έγινε φως
Μία μελωδία μαγική ή προσευχή
Για να την συντροφεύει  ·
στο απρόσμενο φευγιό, στο αιώνιο ταξίδι
Σαν ένα χάδι….

Αν ήταν η καρδιά του φως, θα έκαιγε τον πόνο και θα γινόταν κεραυνός για να την φέρει πίσω

Μα μην φοβάσαι και μην κλαις ·
μόνη δεν είναι τώρα πια. Χορεύει με αγγέλους
Και από εκεί ψηλά χαμογελά πλατιά
Και τραγουδά -το πιο όμορφο τραγούδι 

Είναι αστέρι φωτεινό και φέγγει στις καρδιές τους
Τις χειμωνιάτικες νυχτιές θα έρχεται κοντά τους  ·
λουσμένη θα’ναι μες στο φως, θα ανάβει τα όνειρά τους….

(Γιατί όσο κρατάμε στην καρδιά μας τους ανθρώπους που αγαπάμε, δεν φεύγουν ποτέ από κοντά μας)

Καλό ταξίδι, αγαπημένη μας!

The following two tabs change content below.
Η Αγγελική Καρδαρά είναι Εισηγήτρια-Συγγραφέας και Εκπαιδεύτρια στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλόλογος (με εξειδίκευση στη μεσαιωνική και νεοελληνική φιλολογία) και Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.). Το θέμα της διδακτορικής διατριβής της, με Επιβλέποντα τον Καθηγητή Γιάννη Πανούση, αφορά τον ιδιαίτερο γλωσσικό κώδικα επικοινωνίας του έγκλειστου πληθυσμού. Από τον Φεβρουάριο του 2020 ανέλαβε και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Crime & Media Lab του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος που αποτελεί Ομάδα Εργασίας για το Έγκλημα και την Απεικόνισή του στα ΜΜΕ. Έχει επάρκεια και άδεια διδασκαλίας τριών ξένων γλωσσών (αγγλικών, γαλλικών, ισπανικών). Εργάζεται στον συναρπαστικό χώρο της εκπαίδευσης, δίνει διαλέξεις και οργανώνει μαθήματα σεμιναριακού τύπου στο αντικείμενο εξειδίκευσής της «Έγκλημα & Media». Επίσης, είναι Επιστημονικά Υπεύθυνη ερευνών εγκληματολογικού, κοινωνικού και μιντιακού ενδιαφέροντος, αρθρογραφεί και συγγράφει. Έχει συγγράψει τα βιβλία: Τρομοκρατία και ΜΜΕ (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Όταν η ψυχή μιλάει (εκδόσεις Υδρόγειος), Φυλακή και Γλώσσα (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Εγχειρίδιο Εγκληματολογίας για τον Αστυνομικό και Δικαστικό Συντάκτη (εκδόσεις Παπαζήση), Σκιαγράφηση του ψυχολογικού προφίλ των εγκληματιών που απασχόλησαν τα ελληνικά ΜΜΕ (1993-2018): Criminal Profiling and Media (εκδόσεις Παπαζήση). Οι «Νέοι Παγιδευμένοι στα Παιχνίδια της Βίας: Εγκλήματα με Δράστες και Θύματα Νέους» είναι το έκτο βιβλίο της και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts