Εκθέσεις βιβλίου σε όλον τον κόσμο: η γιορτή του βιβλίου και τα συναρπαστικά ταξίδια στη γνώση και στον κόσμο της φαντασίας

της Αγγελικής Καρδαρά.

Τα βιβλία στη ζωή μου, όπως αναμφίβολα και στη ζωή πολλών άλλων ανθρώπων, διαδραματίζουν έναν καθοριστικό ρόλο. Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου χωρίς να διαβάζω και να γράφω, με πάθος. Τα βιβλία είναι, για μένα, πολύτιμη συντροφιά σε όλες τις σημαντικές στιγμές και σε κομβικές περιόδους της ζωής μου.

Πώς άλλωστε  να μην αποτελούν ένα αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας και της σκέψης μας, αφού τα βιβλία συνδέονται με αναμνήσεις, με βιώματα και πολύ δυνατά συναισθήματα που έχουν “σημαδέψει” με θετικό ή και αρνητικό πρόσημο τη ζωή και δράση μας στην πορεία των ετών.

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα η ταύτιση του αναγνωστικού κοινού με κεντρικά πρόσωπα  βιβλίων και ο εντοπισμός στοιχείων που αντανακλούν τον δικό μας τρόπο σκέψης μας ή μας φέρνουν στο νου καταστάσεις που έχουμε βιώσει, ενδυναμώνουν την αγάπη μας για ένα βιβλίο ή για έναν/μία συγγραφέα, όπως για παράδειγμα για τα βιβλία και τους αγαπημένους συγγραφείς των παιδικών μας χρόνων που συνδέονται άρρηκτα με τις παιδικές μας αναμνήσεις, αλλά και βιβλία που έχουμε επιλέξει να διαβάσουμε σε σημαντικές στιγμές της ζωής μας, όπως κατά τη μετάβαση από την ανηλικότητα στην ενηλικίωση, κατά τη διάρκεια των χρόνων σπουδών μας, πριν από την έναρξη ενός νέου, καθοριστικού, σταθμού στην προσωπική ή επαγγελματική μας ζωή, κατά την περίοδο των θερινών μας διακοπών, των χριστουγεννιάτικων εορτών κ.λπ.

Είναι βέβαιο ότι το ταξίδι στη γνώση και στον κόσμο της φαντασίας που μας προσφέρουν τα βιβλία είναι ξεχωριστό και συχνά αποδεικνύεται μοναδικό, καθώς διευρύνει τους γνωστικούς και πνευματικούς μας ορίζοντες και ανοίγει νέους δρόμους στη σκέψη και στην έκφραση.

Γι’ αυτό θεωρώ πολύ σημαντική την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας στο σύγχρονο ελληνικό σχολείο, γιατί είναι ένα αναγκαίο βήμα για να γνωρίσει το παιδί και ο έφηβος σε βάθος  το βιβλίο και να το αγαπήσει πραγματικά.  Υπογραμμίζω την αναγκαιότητα να στραφεί η νέα γενιά στο βιβλίο, να ενθαρρυνθεί να το εντάξει στην καθημερινότητά της, αφού πρώτα κατανοήσει την αξία του μέσω της αναζήτησης και ανάγνωσης βιβλίων που την εκφράζουν  και ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντά της σε έναν κόσμο που σίγουρα αλλάζει. Στο σημείο αυτό απαραίτητες είναι οι καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις που θα φέρουν τους μαθητές πιο κοντά σε αγαπημένα τους βιβλία, οι προσαρμοσμένες στο πνεύμα της εποχής τηλεοπτικές εκπομπές, αφιερωμένες στο βιβλίο και σε συγγραφείς, οι εποικοδομητικές συζητήσεις για το βιβλίο στο Πανεπιστήμιο και η οργάνωση αντίστοιχων εκδηλώσεων, τα διαδικτυακά αφιερώματα σε βιβλία και συγγραφείς κ.λπ.

Εξίσου ο ρόλος των εκθέσεων βιβλίου είναι πολύτιμος, γιατί δίνοντας έναν χαρακτήρα γιορτής στο βιβλίο, οι εκθέσεις παρέχουν την πολύτιμη ευκαιρία σε ανήλικους και ενηλίκους να “εφοδιαστούν” με τα αγαπημένα τους βιβλία, να αναζητήσουν καινούργια βιβλία αλλά και να “εξερευνήσουν” πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους θεματικές, ανακαλύπτοντας ακόμα και νέα ενδιαφέροντα μέσα από την ανάγνωση. Ταυτόχρονα προβάλλεται η αξία του βιβλίου σε έναν κόσμο που έχει ανάγκη να διαβάσει, γιατί η γνώση -ας μην ξεχνάμε- ότι είναι δύναμη!

Αναμφίβολα, το διαδίκτυο με τις άπειρες δυνατότητες που προσφέρει ασκεί ισχυρές επιδράσεις και στον τρόπο προβολής του βιβλίου και των συγγραφέων, ωστόσο είναι ωφέλιμο να υπάρχει ένας συνδυασμός όλων των μέσων, δεδομένου ότι η επαφή με το βιβλίο και η διά ζώσης επικοινωνία με τους συγγραφείς, τους εκδότες, τους κριτικούς και γενικότερα τους φίλους του βιβλίου, είναι αναγκαία για να ενισχυθεί η σχέση του αναγνωστικού κοινού με το βιβλίο. 

Κορυφαίες εκθέσεις βιβλίων πραγματοποιούνται σε ολόκληρο τον κόσμο, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των βιβλιόφιλων αλλά και των ειδικών στον χώρο του βιβλίου. Η Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης είναι η πιο γνωστή και αποτελεί το πιο σημαντικό σημείο συνάντησης στον κόσμο για εκδότες, συγγραφείς, αντιπροσώπους εκδοτικών οίκων, δημοσιογράφους, παρόχους υπηρεσιών και αναγνωστικό κοινό. Χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στον κλάδο και λαμβάνει εκτενή κάλυψη από γερμανικές και διεθνείς εφημερίδες και περιοδικά, καθώς και από ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς.

Κάθε χρόνο, στα μέσα Οκτωβρίου, στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της Messe Frankfurt, εκπρόσωποι εκδοτικών οίκων ταξιδεύουν από όλο τον κόσμο για να παρευρεθούν στη διεθνή έκθεση της πόλης.

Η Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης είναι η μεγαλύτερη εμπορική έκθεση της διεθνούς εκδοτικής βιομηχανίας με 7.100 εκθέτες από περισσότερες από 100 χώρες, περίπου 270.000 επισκέπτες, πάνω από 4.000 εκδηλώσεις και περίπου 9.300 διαπιστευμένους δημοσιογράφους.

Οι αντιπρόσωποι από τους εκδοτικούς οίκους απο ολόκληρο τον κόσμο έρχονται στην έκθεση βιβλίων προκειμένου να συζητήσουν τα διεθνή δικαιώματα έκδοσης.

Η έκθεση συγκεντρώνει επίσης επαγγελματίες από άλλους χώρους και κλαδους, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας ταινιών και παιχνιδιών. Από το 1976, η Έκθεση Βιβλίου παρουσιάζει κάθε χρόνο μία τιμώμενη χώρα, η οποία προβάλλει την αγορά βιβλίων της, τη λογοτεχνία και τον πολιτισμό της, συμμετέχοντας στην έκθεση με διάφορους τρόπους.

Ωστόσο, εκτός από την Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, λαμβάνουν χώρα πολλές ακόμα εκθέσεις σε όλο τον κόσμο, οι οποίες διαδραματίζουν έναν σημαντικό ρόλο σε κάθε τόπο όπου διεξάγονται.

Ενδεικτικό παράδειγμα η Έκθεση Βιβλίου στην Τεχεράνη που θεωρείται το πολιτιστικό αποκορύφωμα της χρονιάς με 5 εκατομμύρια επισκέπτες.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι, σε χώρες με υψηλό ποσοστό αναλφαβητισμού, οι εκθέσεις βιβλίων υποστηρίζουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα κι εδώ πρέπει να δώσουμε έμφαση δεδομένου ότι η ανάγνωση βιβλίων (λογοτεχνικών, ιστορικών, επιστημονικών, ποιητικών ανθολογιών κ.λπ.) μπορεί να διαδραματίσει έναν πολύ δυναμικό ρόλο στην εκπαίδευση, με πολλαπλά οφέλη στον μαθητικό πληθυσμό. 

Πολύ σημαντικές εκθέσεις βιβλίου τις οποίες αξίζει να αναφέρουμε είναι αυτές της Νέας Υόρκης (BookExpo America (BEA), του Λονδίνου, του Χονγκ Κονγκ, του Νέου Δελχί, του Άμπου Ντάμπι, της Γουαλαδαχάρα, του Σάο Πάολο και άλλες.

Η Έκθεση Παιδικών Βιβλίων της Μπολόνια θεωρείται η πιο σημαντική διεθνής εκδήλωση αφιερωμένη στο βιβλίο για παιδιά, στην παιδική βιομηχανία εκδόσεων και πολυμέσων.

Δυστυχώς η υγειονομική κρίση, με την οποία η ανθρωπότητα ήρθε αντιμέτωπη, άσκησε αρνητικές επιδράσεις και στη διεξαγωγή των εκθέσεων βιβλίου, οδηγώντας σε ακυρώσεις και προβληματισμό για το μέλλον.

Επομένως, ήταν μια ευχάριστη είδηση ότι, πάρα τις αντίξοες συνθήκες και λαμβανομένων όλων των μέτρων ασφαλείας για την προστασία της δημόσιας υγείας, θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες η αγαπημένη μου έκθεση βιβλίου στην Αρχαία Ολυμπία, την οποία επισκέπτομαι κάθε χρόνο. Μάλιστα πέρυσι παρουσιάσαμε στο pm σχετικό άρθρο (https://www.postmodern.gr/kathe-vivlio-ena-taxidi-giorti-vivlioy/).

Η έκθεση -η Γιορτή Βιβλίων Αρχαίας Ολυμπίας- θα ξεκινήσει, εκτός απροόπτου, στις 31 Ιουλίου 2020 και θα ολοκληρωθεί στις 23 Αυγούστου 2020 στο πάρκο ΟΣΕ. Ώρες λειτουργίας καθημερινά από τις 17.30 έως τις 00.30. Οι φίλοι του βιβλίου αξίζει, σίγουρα, να επισκεφτείτε την έκθεση και να ταξιδέψετε στον μαγικό κόσμο του βιβλίου.

Η Γιορτή Βιβλίου Αρχαίας Ολυμπίας  θα περάσει και φέτος στο αναγνωστικό κοινό ένα πολύτιμο μήνυμα: ότι η δημιουργική παραγωγή συνεχίζεται δυναμικά παρά τις όποιες αντιξοότητες και δυσχέρειες.

Θα είμαστε εκεί για να την στηρίξουμε και για να αντλήσουμε δύναμη για το απαιτητικό φθινόπωρο μέσα από τα συναρπαστικά ταξίδια σε πολυάριθμα βιβλία που μας υπόσχεται και αυτό -το διαφορετικό για όλους μας- καλοκαίρι. 

Πρωτίστως σε αυτές τις σκληρές συνθήκες είναι σημαντικό να ενισχυθούν, με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας, οι εκδηλώσεις που αφορούν το βιβλίο και όλοι οι δημιουργοί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και το πάθος για τη συγγραφή, προκειμένου να προσπαθήσουμε να ανοίξουμε νέους δρόμους στη σκέψη, στην έκφραση, στην ίδια τη ζωή.

Σας εύχομαι καλές αναγνώσεις και να αφήνετε το νου να “δραπετεύει” σε μαγικούς προορισμούς, σε μυστηριώδη μονοπάτια, σε πολυσύνθετες και πολύπλοκες διαδρομές, σε ανατρεπτικούς κόσμους αλλά και σε ενδιαφέροντες τομείς και χώρους γνώσης, που δίνουν έναν ξεχωριστό “τόνο” σε ό,τι ζούμε αλλά και σε ό,τι ονειρευόμαστε!

Ενδεικτικοί Διαδικτυακοί Τόποι Άντλησης Στοιχείων

https://www.expodatabase.de/en/picks/9-picks9-leading-book-fairs-around-the-globe

https://www.thebalancecareers.com/frankfurt-book-fair-2800145

Οι διαδικτυακοί τόποι ανακτήθηκαν στις 23-7-2020.

Φωτογραφία ανάρτησης: Pedro Ribeiro Simões@flickr.

The following two tabs change content below.
Η Αγγελική Καρδαρά είναι Εισηγήτρια-Συγγραφέας και Εκπαιδεύτρια στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλόλογος (με εξειδίκευση στη μεσαιωνική και νεοελληνική φιλολογία) και Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.). Το θέμα της διδακτορικής διατριβής της, με Επιβλέποντα τον Καθηγητή Γιάννη Πανούση, αφορά τον ιδιαίτερο γλωσσικό κώδικα επικοινωνίας του έγκλειστου πληθυσμού. Από τον Φεβρουάριο του 2020 ανέλαβε και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Crime & Media Lab του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος που αποτελεί Ομάδα Εργασίας για το Έγκλημα και την Απεικόνισή του στα ΜΜΕ. Έχει επάρκεια και άδεια διδασκαλίας τριών ξένων γλωσσών (αγγλικών, γαλλικών, ισπανικών). Εργάζεται στον συναρπαστικό χώρο της εκπαίδευσης, δίνει διαλέξεις και οργανώνει μαθήματα σεμιναριακού τύπου στο αντικείμενο εξειδίκευσής της «Έγκλημα & Media». Επίσης, είναι Επιστημονικά Υπεύθυνη ερευνών εγκληματολογικού, κοινωνικού και μιντιακού ενδιαφέροντος, αρθρογραφεί και συγγράφει. Έχει συγγράψει τα βιβλία: Τρομοκρατία και ΜΜΕ (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Όταν η ψυχή μιλάει (εκδόσεις Υδρόγειος), Φυλακή και Γλώσσα (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Εγχειρίδιο Εγκληματολογίας για τον Αστυνομικό και Δικαστικό Συντάκτη (εκδόσεις Παπαζήση), Σκιαγράφηση του ψυχολογικού προφίλ των εγκληματιών που απασχόλησαν τα ελληνικά ΜΜΕ (1993-2018): Criminal Profiling and Media (εκδόσεις Παπαζήση). Οι «Νέοι Παγιδευμένοι στα Παιχνίδια της Βίας: Εγκλήματα με Δράστες και Θύματα Νέους» είναι το έκτο βιβλίο της και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Comments

comments

Related Posts

    Comments are closed.

    Recent Posts