Καλοκαιρινό βιβλιοαφιέρωμα 2020

Αναγνώσεις από τη Μαρία Μαντή.

Όπως κάθε καλοκαίρι, η στήλη κάνει έναν απολογισμό της τελευταίας πλούσιας βιβλιοπαραγωγής και ετοιμάζει την καθιερωμένη χορταστική λίστα με τα αναγνώσματα που διεκδικούν μία θέση στη βιβλιοθήκη (ή στην καρδιά) σας. Και ξεκινάμε με….

Μεταφρασμένη πεζογραφία

1) Isabella Hammad, Ο Παριζιάνος, μτφ. Αναστασία Δεληγιάννη, σελ. 752, εκδ. Μεταίχμιο.

Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος μαίνεται και ο Μιντχάτ Καμάλ, ένας ονειροπόλος νεαρός από την Παλαιστίνη, κινείται σε έναν κόσμο που έχει χάσει τις ισορροπίες του, αναζητώντας τις δικές του. Από τη Μέση Ανατολή στο Μονπελιέ και στο Παρίσι, θα αναζητήσει τον έρωτα, θα συναντήσει φίλους και θα τους δει να μετατρέπονται σε εχθρούς, θα δει ότι τα πάντα είναι εύθραυστα και πως ακόμα και στους μεγαλύτερους πολέμους οι ιστορίες των ατόμων αφήνουν τη βαθιά ανθρώπινη σφραγίδα τους. Ένα καλογραμμένο ιστορικό μυθιστόρημα, το πρώτο της Αγγλίδας Isabella Hammad, που κέρδισε το εθνικό βραβείο λογοτεχνίας της Παλαιστίνης το 2019. Προκειται για μία ταλαντούχα, νέα λογοτεχνική φωνή.

2) Andrew Ridker, Οι αλτρουιστές, μτφ. Σοφία Τάπα, σελ. 448, εκδ. Κλειδάριθμος.

Μετά τον θάνατο της γυναίκας του και καθώς κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του από τα χρέη, ο πανεπιστημιακός Άρθουρ Άλτερ καλεί  τα παιδιά του στο Σελντ Λούις με το πρόσχημα της συμφιλίωσης – ξετυλίγοντας έτσι άθελά του ένα κουβάρι πικρών αναμνήσεων. Η ιστορία μίας δυσλειτουργικής οικογένειας Εβραίων, τρίτης γενιάς μεταναστών, από την όμορφη πένα του πρωτοεμφανιζόμενου, νεαρότατου συγγραφέα Άντριου Ρίντκερ (γεννημένος μόλις το 1991), που με το καλοδουλεμένο αυτό μυθιστόρημα κατάφερε να αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές και προτάθηκε για το Prix du Meilleur Livre Étranger.

3) Χόρχε Γκαλάν, Τα δικά μας χρόνια, μτφ. Αχιλλέας Κυριακίδης, σελ. 400, εκδ. Ψυχογιός.

Η ιστορία ξεκινά με έναν άντρα, που σκορπίζει καναρόσπορους στους δρόμους για να δελεάσει κουκουβάγιες, που θα του φέρουν πίσω την αγαπημένη του. Όσο προχωράει η αφήγηση, ο αναγνώστης μαθαίνει  την ιστορία μίας οικογενειακής κατάρας, και ξετυλίγει ένα κουβάρι ιστοριών, που συνδυάζουν τη φαντασία του μαγικού ρεαλισμού με τον ρεαλισμό της σκληρής πραγματικότητας. Ο εξαίρετος παραμυθάς κινείται στα χνάρια του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές και μας παραδίδει ένα μυθιστόρημα που μαγνητίζει και παρασύρει τον αναγνώστη στους δικούς του ρυθμούς. Στα συν η εξαιρετική μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη.

4) Χαν Γκανγκ, Η χορτοφάγος, μτφ. Αμαλία Τζιώτη, σελ. 208, εκδ. Καστανιώτη.

Το βραβευμένο με Booker βιβλίο της Χαν Γκανγκ αφηγείται την ιστορία της ΓιόνγκΧιε, μιας αφοσιωμένης νοικοκυράς, που έπειτα από συνεχείς εφιάλτες με σφαγιασμούς ζώων, αποφασίζει να μην ξαναφάει ποτέ κρέας. Αυτή η διατροφική αποχή όμως καταλήγει να την αποξενώσει από την κοινωνία και από την ίδια της την οικογένεια. Ένα παράξενο, σαγηνευτικό μυθιστόρημα με έντονα καφκικά στοιχεία, ένα διαμαντάκι που συνδυάζει αρμονικά την ομορφιά με τη φρίκη και περικλείει πολλά διαφορετικά θέματα, επιτρέποντας στον κάθε αναγνώστη να εστιάσει κατ’ επιλογή σε αυτό που τον αφορά περισσότερο. 

5) Ian McEwan, Η κατσαρίδα, μτφ. Κατερίνα Σχινά, σελ. 144, εκδ. Πατάκη.

Μία αλληγορική ιστορία από τον ευφυή συγγραφέα Ίαν Μακ Γιούαν, με βασική πρωταγωνίστρια την κατσαρίδα του τίτλου – ή αλλιώς τον Τζιμ Σαμς, άλλοτε πλάσμα μισητό, που όμως βιώνει μία νέα ενσάρκωση ως ο ισχυρότερος άντρας της Μεγάλης Βρετανίας, που πασχίζει να υλοποιήσει τη θέληση του λαού του. Με όχημα την (κατ’ αντιστροφισμό) Μεταμόρφωση του Κάφκα, ο Μακ Γιούαν επιχειρεί να καταδείξει την αρνητική πλευρά του λαϊκισμού, κατακρίνει το Brexit και σκιαγραφεί ένα μέλλον με κινδύνους «και άλλα τέρατα, κάποια πολύ πιο βίαια, πολύ πιο επικίνδυνα από το Brexit».

Προτείνουμε επίσης και δύο αναγνώσματα non-fiction, ένα είδος που γνωρίζει ολοένα και μεγαλύτερη άνθηση ανά τον κόσμο.

6) Θάνος Βερέμης, Μοντερνισμός. Τέχνη και Ιστορία τον 20ο αιώνα, σελ. 112, εκδ. Παπαδόπουλος

Από την πολύ κατατοπιστική και ευσύνοπτη σειρά των εκδόσεων Παπαδόπουλος έρχεται το παρόν βιβλίο, που είναι αφιερωμένο στον Μοντερνισμό. Το βιβλίο αρχικά σκιαγραφεί την ιστορική κατάσταση μεταξύ Α’ και Β’ Παγκοσμίου πολέμου και επιχειρεί μία αναδρομή στους σταθμούς του μοντερνισμού (Φοβισμός, Κυβισμός, Φουτουρισμός, Κονστρουκτιβισμός, Bauhaus). Έπειτα γίνεται εκτενής αναφορά στην Ευρωπαϊκή τέχνη και στην αισθητική φιλοσοφία της σχολής της Φρανκφούρτης, ενώ στο τέλος του τόμου υπάρχει γλωσσάρι σχολών και κινημάτων, όπως και κατάλογος εικόνων με αντιπροσωπευτικά έργα τέχνης.

7) John Higgs, Το μέλλον αρχίζει εδώ και τώρα, μτφ. Ανδρέας Παππάς, σελ.408, εκδ. Μεταίχμιο.

Ο συγγραφέας, ιστορικός και δημοσιογράφος John Higgs αναλύει στο βιβλίο αυτό την ιδέα του μέλλοντος, το οποίο παρουσιαζόταν ως κάτι το συναρπαστικό και αισιόδοξο ως τη δεκαετία του ‘80 περίπου – έκτοτε οι προβλέψεις είναι ζοφερές, λες και ο άνθρωπος δεν έχει τίποτα να περιμένει  πια, λες και τα πάντα έχουν ανακαλυφθεί. Και όμως, ο Higgs επιχειρηματολογεί για το ακριβώς αντίθετο: γιατί η φύση δεν είναι τόσο απροστάτευτη όσο θεωρούμε και γιατί η δημιουργική δύναμη του ανθρώπου δεν θα αυτοματοποιηθεί ποτέ, ο ίδιος ο άνθρωπος δεν θα υποκατασταθεί ποτέ από τις μηχανές;
Γραμμένο με την τεκμηρίωση του δοκιμίου και συνάμα με δημοσιογραφική αμεσότητα και χιούμορ, το βιβλίο βοηθά τους αναγνώστες να εισέλθουν στη νέα δεκαετία ενημερωμένοι. Άλλο ένα απολαυστικό ανάγνωσμα από την πολύ ενδιαφέρουσα σειρά Οξυγόνο των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Αστυνομική Λογοτεχνία

1) Jane Harper, Χαμένος, μτφ. Χίλντα Παπαδημητρίου, σελ. 448, εκδ. Μεταίχμιο.

Η ταλαντούχα συγγραφέας που μας συστήθηκε με την καθηλωτική Ξηρασία, επιστρέφει με ένα ακόμα καθηλωτικό μυθιστόρημα. Τα δύο αδέρφια, ο Νέιθαν και ο Μπαμπ Μπράιτ, εντοπίζουν νεκρό από τη ζέστη τον αδερφό τους Κάμερον. Στη σκιά του πένθους τους αρχίζουν να ερευνούν καλά κρυμμένα μυστικά, που η οικογένεια θα προτιμούσε να έχει αφήσει στο παρελθόν. Άραγε ο Κάμερον οδηγήθηκε μόνος του στον θάνατο ή πρόκειται για δολοφονία; Σκοτεινό και ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα, που μεταφράζεται ήδη σε 17 γλώσσες σε όλον τον κόσμο.

2) Gunnar Kaiser, Κάτω από το δέρμα, μτφ. Βασίλης Τσαλής, σελ. 616, εκδ. Κλειδάριθμος.

Στο πρώτο αυτό λογοτεχνικό του μυθιστόρημα, ο Kaiser αφηγείται την ιστορία του Τζόναθαν Ρόζεν, φοιτητή λογοτεχνίας που ζει στην Νέα Υόρκη κατά τη δεκαετία του ‘60. Η γνωριμία του με τον μέντορά του, Γιόζεφ Άιζενσταϊν, θα τον μυήσει στον κόσμο του πνεύματος και της τέχνης. Στο λογοτεχνικό αυτό ντεμπούτο που έχει χαρακτηριστεί ως φιλοσοφικό θρίλερ και μυθιστόρημα μαθητείας συνάμα, ο Kaiser εξιστορεί τη μετατροπή ενός βιβλιόφιλου σε δολοφόνο και καταδεικνύει τη δύναμη της λογοτεχνίας και τον θαυμαστό κόσμο των βιβλίων. Έγκλημα, εμμονές και μία ιστορία που ταξιδεύει τους αναγνώστες από τη Νέα Υόρκη του ‘69 στο Βερολίνο και από την εποχή του Μεσοπολέμου στην πτώση του Τείχους. Ένα απολαυστικό βιβλίο.

3) Sam Lloyd, Το δάσος της μνήμης, μτφ. Αύγουστος Κορτώ, σελ. 480, εκδ. Ψυχογιός.

Πρόκειται για το πρώτο θρίλερ του Lloyd, που αφηγείται την ιστορία του Ελάιτζα και την επιβίωσή του στο Δάσος της Μνήμης. Όταν φτάνει εκεί η άρτι απηχθείσα Ελίσα, ο Ελάιτζα αρνείται να ειδοποιήσει την αστυνομία. Στο μεταξύ η Ελίσα, πρωταθλήτρια στο σκάκι, διαπιστώνει πως ο Ελάιτζα είναι η μόνη της ελπίδα να επιβιώσει έναντι στον απρόβλεπτο απαγωγέα της… Ένα απρόβλεπτο, ψυχολογικό θρίλερ με καταιγιστικό ρυθμό από έναν νέο ταλαντούχο συγγραφέα. 

4) Δημήτρης Σίμος, Σώσε με, σελ. 384, εκδ. Μεταίχμιο.

Η καλλιτέχνις Νικόλ Πομανού επισκέπτεται το χωριό της, το Κρυφό, για να συναντήσει τη μητέρα και τις δυο αδελφές της. Η μικρότερη αδερφή της όμως εξαφανίζεται και γίνεται αφορμή να αποκαλυφθούν κρυμμένα οικογενειακά μυστικά και να δοκιμαστούν βίαια οι οικογενειακοί δεσμοί. Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται και η μία ανατροπή διαδέχεται την άλλη, σε αυτό το αγωνιώδες ψυχολογικό θρίλερ που διαδραματίζεται εξολοκλήρου στην ελληνική επαρχία. Ατμοσφαιρικό και με ένα αναπάντεχο, λυτρωτικό φινάλε.

Παιδική Λογοτεχνία

1) Richard Jones, Περντού, μτφ. Γιασεμή Αιμιλία, σελ. 34, Εκδ. Παπαδόπουλος.

Μία ευαίσθητη ιστορία για τη ζωή του μικρούλη σκυλάκου Περντού, που κυκλοφορεί στην μεγάλη πόλη ολομόναχος, αγνοώντας τους κινδύνους της και προσπαθώντας να επιβιώσει. Η ζωή είναι δύσκολη όταν δεν έχεις κανένας να σε προστατέψει, να σε βοηθήσει, να σε αγαπήσει – και ο Περντού βιώνει από πρώτο χέρι το βάσανο των αδέσποτων σκυλιών στον δρόμο. Ώσπου ένα ευαίσθητο κοριτσάκι τον υιοθετεί και του αλλάζει τη ζωή… Πανέμορφη εικονογράφηση και μία συγκινητική ιστορία, που δίνει την αφορμή να θίξουμε το θέμα της φιλοζωίας και να συζητήσουμε με τους μικρούς μας φίλους την ανάγκη του σεβασμού απέναντι σε όλα τα ζωντανά πλάσματα.

2) Μπεθ Φέρι, Το σκιάχτρο, μτφ. Μάρω Ταυρή, σελ. 48, εκδ. Μεταίχμιο.

Η συγκινητική ιστορία ενός μοναχικού σκιάχτρου, που βλέπει τις εποχές να αλλάζουν ενώ περνάει τη ζωή του σε ένα έρημο χωράφι. Ώσπου μία μέρα αναλαμβάνει να μεγαλώσει το νεογέννητο πουλάκι που έπεσε από τη φωλιά του κοντινού δέντρου. Είναι η αρχή μίας υπέροχης, συγκινητικής φιλίας, προορισμένης να αντέξει στον χρόνο και να ζεστάνει κάθε παγωμένη καρδιά… Όμορφη αφήγηση μεταφρασμένη σε έμμετρο λόγο (άλλο ένα δύσκολο μεταφραστικό στοίχημα που κερδίζει η ευρηματική Μάρω Ταυρή) και συνοδευόμενη από την εκπληκτική εικονογράφηση των αδερφών Φαν (γνωστών στη χώρα μας από τα βιβλία τους Το ελαφοκάραβο, Ο κηπουρός της νύχτας, Εκεί όπου ο ωκεανός συναντά τον ουρανό, όλα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο), ένα πανέμορφο βιβλίο που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι.

3) Κατερίνα Λάγου, Μαρία Κάλλας. Το κορίτσι με τα χίλια ονόματα, σελ. 144, εκδ. Ψυχογιός.

Από τη βραβευμένη με το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά συγγραφέα Κατερίνα Λάγου έρχεται το όμορφο αυτό βιβλίο που παρουσιάζει σε απλή γλώσσα τη μυθιστορηματική βιογραφία της Μαρίας Κάλλας, της κορυφαίας φωνής του εικοστού αιώνα. Η Νέα Υόρκη και η Ελλάδα, η όπερα και το Εθνικό θέατρο, η Ιντάλγκο και η δικτατορία του Μεταξά, η Κατοχή και η καλλιτεχνική απογείωση της Μαρίας Κάλλας, παρουσιάζονται εδώ σε μια συναρπαστική, περιεκτική αφήγηση, που συνοδεύεται από την όμορφη εικονογράφηση της Πετρούλας Κρίγκου. Μία πολύ όμορφη αναγνωστική πρόταση για μικρά και μεγάλα παιδιά.                                                                                                                                                                                                                                                            

The following two tabs change content below.
Η Μαρία Μαντή λατρεύει το storytelling από τότε που θυμάται τον εαυτό της. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Ιστορία-Αρχαιολογία και Ιστορία της Tέχνης και έπειτα Γερμανική Γλώσσα και Λογοτεχνία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Είναι υποψήφια διδάκτορας στο τμήμα Γερμανικής Φιλολογίας – όπου μελετά την σεναριακή προσαρμογή λογοτεχνικών έργων και τις αφηγηματικές τεχνικές στη λογοτεχνία και στη σεναριογραφία. Τα τελευταία δέκα χρόνια γράφει σενάρια για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, ενώ δημοσιεύει άρθρα σχετικά με τη θεωρία του σεναρίου. Επίσης ασχολείται με τη μετάφραση λογοτεχνικών και θεατρικών έργων από τα γερμανικά και τα αγγλικά. Εδώ και δύο χρόνια παρουσιάζει τα βιβλία που αγαπάει σε ηλεκτρονικούς ιστότοπους. Αυτόν τον καιρό συγγράφει το πρώτο της βιβλίο σχετικά με τη θεωρία του σεναρίου.

Comments

comments

Related Posts

Comments are closed.

Recent Posts