Να μη φτάσουμε σε δημόσιους εξευτελισμούς ανηλίκων!

της Αγγελικής Καρδαρά.

H ανηλικότητα έχει δικαιώματα! Κανείς μας δεν πρέπει να το ξεχνάει αυτό. Και τα δικαιώματα των παιδιών πρέπει να προστατεύονται πρωτίστως από τους γονείς, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να φτάνουν στο σημείο να εξευτελίζουν τα παιδιά τους σε δημόσιους χώρους και να τους στερούν την παιδεία αλλά και την κοινωνικοποίηση που τα ίδια μπορεί να επιθυμούν να λάβουν στον χώρο του σχολείου. 

Με μεγάλη μου έκπληξη αλλά και θλίψη παρακολούθησα βίντεο που προβάλλεται στα ΜΜΕ με μητέρα που αναγκάζει τον γιο της να την ακολουθήσει για να ζητήσει εξηγήσεις από τη διεύθυνση του σχολείου για τη χρήση της υποχρεωτικής μάσκας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Μάλιστα, του παίρνει από τα χέρια τη μάσκα και την πετάει στο έδαφος χυδαιολογώντας «Αυτό το μπουρδ@λο δεν το θέλω» και φωνάζοντάς του σε δημόσιο χώρο μπροστά σε άλλα άτομα και προφανώς με την κάμερα να καταγραφεί. 

Το νεαρό αγόρι, προς τιμήν του, σκύβει και πιάνει τη μάσκα που πέταξε η μητέρα του στον δρόμο. 

Στη συνέχεια την ακολουθεί… 

Η εικόνα αυτή με το παιδί να ακολουθεί τη μητέρα που φωνάζει, με σοκάρει.

Μάλιστα στη συγκεκριμένη περίπτωση όπως φαίνεται στο βίντεο το παιδί δεν είναι πολύ μικρό, επομένως έχει κρίση και μπορεί να εκφράσει την άποψή του. Η κίνηση που κάνει ο νεαρός, να σκύψει για να μαζέψει τη μάσκα, με συγκινεί και ως μητέρα και ως εκπαιδευτικό, διότι νιώθω ότι το παιδί εκείνη τη στιγμή βρίσκεται σε δύσκολη θέση, με τη μητέρα του να του φωνάζει και να χρησιμοποιεί υβριστικό λεξιλόγιο. 

Δέχομαι ότι ο κάθε γονιός μπορεί να έχει καλή πρόθεση για το παιδί του, αλλά ο δημόσιος εξευτελισμός ανηλίκου είναι ένα μείζον ζήτημα που δεν πρέπει να μας αφήσει αδιάφορους και απαθείς.  Ο γονιός με την απαιτούμενη ευαισθησία να προσπαθήσει να καταλάβει ότι ο ανήλικος έχει συναισθήματα που πρέπει να γίνονται σεβαστά και ότι ειδικά την κρίσιμη περίοδο της εφηβείας τέτοιου είδους προσβολές σε δημόσιο χώρο με την κάμερα μάλιστα να καταγραφεί  είναι καταδικαστέες. 

Δεν θα ήθελα να σταθώ άλλο σε αυτό το βίντεο. Με αφορμή όμως αυτό και λαμβάνοντας υπ’ όψιν μας ότι θα είναι για όλους μας μία δύσκολη χρονιά, είναι σκόπιμο να τονίσουμε ότι οι γονείς δεν έχουμε το δικαίωμα να εξευτελίζουμε τα παιδιά μας με οποιονδήποτε τρόπο, προσβάλλοντάς τα σε δημόσιο μάλιστα χώρο, έξω από το σχολείο ενώπιον συμμαθητών και εκπαιδευτικών. 

Οφείλουμε συνεπώς όλοι μας -ως γονείς, ως εκπαιδευτικοί, ως ενεργά μέλη της κοινωνία-  να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τις συμπεριφορές που υιοθετούμε όταν προσεγγίζουμε την ανηλικότητα τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό μας χώρο. Αυτό είναι το δικό μου μήνυμα με το παρόν άρθρο και εύχομαι ολόψυχα καλή σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά! Με υγεία, δύναμη, αγάπη και ουσιαστικό ενδιαφέρον για την ανηλικότητα και τη νεότητα!

The following two tabs change content below.
Η Αγγελική Καρδαρά είναι Εισηγήτρια-Συγγραφέας και Εκπαιδεύτρια στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλόλογος (με εξειδίκευση στη μεσαιωνική και νεοελληνική φιλολογία) και Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.). Το θέμα της διδακτορικής διατριβής της, με Επιβλέποντα τον Καθηγητή Γιάννη Πανούση, αφορά τον ιδιαίτερο γλωσσικό κώδικα επικοινωνίας του έγκλειστου πληθυσμού. Από τον Φεβρουάριο του 2020 ανέλαβε και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Crime & Media Lab του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος που αποτελεί Ομάδα Εργασίας για το Έγκλημα και την Απεικόνισή του στα ΜΜΕ. Έχει επάρκεια και άδεια διδασκαλίας τριών ξένων γλωσσών (αγγλικών, γαλλικών, ισπανικών). Εργάζεται στον συναρπαστικό χώρο της εκπαίδευσης, δίνει διαλέξεις και οργανώνει μαθήματα σεμιναριακού τύπου στο αντικείμενο εξειδίκευσής της «Έγκλημα & Media». Επίσης, είναι Επιστημονικά Υπεύθυνη ερευνών εγκληματολογικού, κοινωνικού και μιντιακού ενδιαφέροντος, αρθρογραφεί και συγγράφει. Έχει συγγράψει τα βιβλία: Τρομοκρατία και ΜΜΕ (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Όταν η ψυχή μιλάει (εκδόσεις Υδρόγειος), Φυλακή και Γλώσσα (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Εγχειρίδιο Εγκληματολογίας για τον Αστυνομικό και Δικαστικό Συντάκτη (εκδόσεις Παπαζήση), Σκιαγράφηση του ψυχολογικού προφίλ των εγκληματιών που απασχόλησαν τα ελληνικά ΜΜΕ (1993-2018): Criminal Profiling and Media (εκδόσεις Παπαζήση). Οι «Νέοι Παγιδευμένοι στα Παιχνίδια της Βίας: Εγκλήματα με Δράστες και Θύματα Νέους» είναι το έκτο βιβλίο της και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Comments

comments

Related Posts

    Comments are closed.

    Recent Posts