‘Ολική επαναφορά’

της Αγγελικής Ρουμπιέ.

Μέρες τώρα στριφογύριζε στο μυαλό η ιδέα. Λέξεις, παράγραφοι, απόψεις, εικόνες, στιγμές, όνειρα και απωθημένα.

Δεν έγραψα, τελικά, αυτό που σκεφτόμουν. Αναβλητική, ως είθισμαι.

Απολογισμός καλοκαιριού. Γιατί να κάνω; Δεν θέλω να καταγράψω όσα ακούω. Περίεργο, παράξενο, πρωτόγνωρο, διαφορετικό, ανήσυχο καλοκαίρι. Παρόμοιες εκφράσεις για σκέψεις ολόιδιες και συναισθήματα ανάμικτα, αλλά ίδια, σχεδόν.

Διαφορετικό είναι κάθε μας καλοκαίρι. Και πρωτόγνωρο. Το δικό μου ήταν ανορθόδοξο, ανάποδο, όπως εγώ.

Απολογισμός δικός μου, όχι του καλοκαιριού. Τι μου πρόσφερα εγώ, όχι το καλοκαίρι. Πρόσφερα σε μένα όσα προσδοκούσα να μου δώσουν οι άλλοι. Ηρεμία και ελευθερία. Και την αίσθηση ότι επιλέγω εγώ. Ότι δεν περιμένω από κανέναν, τίποτε. Ξέρεις πόσο λυτρωτικό είναι αυτό; Πόσα βάρη σου ελαφρύνει; Με ορίζω, αποφασίζω, αναλαμβάνω ευθύνη, σφάλλω, νικώ, αποχωρώ, αγαπώ, χαμογελώ, γελώ, χαλαρώνω, προσδιορίζω.

Αφήνω και αφήνομαι, αλλά, συγχρόνως, με προστατεύω. Αρκούμαι σε όσα με προφυλάσσουν από ιούς και ανθρώπους, οριοθετώ όσο μπορώ. Και αυτό, ξέρεις, είναι μεγάλη ελευθερία.

Ναι, ήταν όλα διαφορετικά. Αλλά πέρασα όμορφα, με όσους και όσα έπρεπε, ώστε να λέω ‘όλα καλά’. Να είμαι ευτυχής για την ανάσα της στιγμής στη θάλασσα, για τη μελωδία που σιγοτραγουδούσα οδηγώντας, για τις φίλες που μοιραστήκαμε κουβέντες και γέλια, για τις εικόνες που αντίκριζα περπατώντας, για όλα όσα παλιότερα θεωρούσα δεδομένα και δεν με ευχαριστούσαν, άγνωστο γιατί.  Ή και γνωστό.

Ολική επαναφορά στο φθινόπωρο,  λοιπόν, με ευθύνη, ψυχραιμία και ενσυναίσθηση.

Υ.Γ. Φέτος, ίσως, περισσότερο από ποτέ, θα μου λείψει η ευχή για το άνοιγμα των σχολείων από την καλύτερη δασκάλα που γνώρισα, τη  Μίνα.  ‘Καλή αρχή, μανάρι μου’.

Καλή δύναμη σε όλους  τους εκπαιδευτικούς!

Φωτογραφία ανάρτησης: Constanza @flickr (detail).

The following two tabs change content below.
Η Αγγελική Θ. Ρουμπιέ ζει και εργάζεται στη Λιβαδειά Βοιωτίας ως εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια βαθμίδα. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών (τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας. Ειδίκευση: Παιδαγωγική). Η αγάπη και ο θαυμασμός της για την τέχνη την οδήγησε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παν/μίου Πελοποννήσου, στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών (Ναύπλιο). Η σύγχυση και οι απορίες της για το πολιτικό γίγνεσθαι, την έστρεψαν και στην Πολιτική Επιστήμη, όπου πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Παν/μίου Αθηνών. Σήμερα είναι υποψήφια διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Παν/μίου Πελοποννήσου (Κόρινθος). Αγαπάει πολύ τα παιδιά και το θέατρο. Πιστεύει πως η τέχνη αναδεικνύει το φως που όλοι κρύβουμε και ότι τα παιδιά μάς χαρίζουν απλόχερα τη θετική ενέργεια που τόσο λείπει.

Latest posts by Αγγελική Ρουμπιέ (see all)

Comments

comments

Related Posts

Recent Posts