Η ιστορία ζωής της Super Κικής, το νέο κεφάλαιο και τα σημαντικά μηνύματα

της Αγγελικής Καρδαρά.

Μου έκανε εντύπωση, την περασμένη εβδομάδα, το ότι αναγνώστες του blog μου αναζητούσαν ένα κείμενο που είχα γράψει πριν από οκτώ χρόνια, βλ. σχετικά Locos and baby locos.

Παρακολούθησα όμως την επικαιρότητα και κατάλαβα ότι το θέμα επανήλθε με τη συνέντευξη που παραχώρησε η Super Κική στον Γρηγόρη Αρναούτογλου και το «The 2night show» του Ant1.

Θετικό και ελπιδοφόρο μήνυμα για την κοινωνία μας το ότι ένα νεαρό άτομο που βρέθηκε έγκλειστο στη φυλακή και βίωσε αυτήν τη τόσο σκληρή και επώδυνη εμπειρία του εγκλεισμού σε μία πολύ νεαρή ηλικία κατάφερε να κάνει μία νέα αρχή στη ζωή του. Να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στο βιβλίο της ζωής του, με στόχους, σχέδια και όνειρα. Δεν είναι εύκολο, επομένως όταν επιτυγχάνεται αυτός ο στόχος οφείλουμε ειδικά οι ασχολούμενες και οι ασχολούμενοι με το εγκληματικό φαινόμενο να επαινέσουμε την προσπάθεια και να ελπίζουμε ότι και η συνέχεια θα είναι εξίσου θετική, δυναμική και δημιουργική.

Η ιστορία της Super Κικής πιστεύω συγκλονίζει. Η αφήγηση της ζωής της (βία τόσο στην οικογένεια όσο και αργότερα από τη σχέση της, παραμέληση, ουσίες από την πολύ τρυφερή ηλικία των 13, συναναστροφές που την «βούλιαζαν» ακόμα περισσότερο χωρίς επίβλεψη και όρια, όπως η ίδια περιέγραψε γλαφυρά στη συνέντευξή της) είναι θα έλεγα «μάθημα» για όλους τους ασχολούμενους με το εγκληματικό φαινόμενο. Μία ιστορία ζωής για το πώς ένα ανήλικο άτομο μπορεί να παγιδευτεί σε πολύ επικίνδυνους δρόμους, δρόμους που ορισμένες φορές δεν έχουν δυστυχώς επιστροφή.

Στην υπόθεση της Κικής υπήρξε επιστροφή, γιατί όπως είχε φανεί και από τη συνέντευξη που είχε δώσει το 2012 στην πιο αγαπημένη μου εκπομπή «Πρωταγωνιστές» και στον Σταύρο Θεοδωράκη, ήταν ένα παιδί με όνειρα. Και από αυτά τα όνειρα θεωρώ ότι κρατήθηκε σε όλη τη διάρκεια της εξαιρετικά δύσκολης περιπέτειας που θα μπορούσε να την είχε «βυθίσει» σε απύθμενα σκοτάδια, αλλά τα όνειρα και το πάθος της για να τα πραγματοποιήσει -πιστεύω ότι- ήταν τα στοιχεία εκείνα που την οδήγησαν στο φως.

Το αξιοσημείωτο μάλιστα είναι ότι ίσως αντίκρισε για πρώτη φορά το φως στη ζωή της μετά τη φυλακή και την έκτιση της ποινής της, όταν πια είχε πιστέψει στον εαυτό της, στη δύναμη του μυαλού της, είχε ολοκληρώσει το θεραπευτικό της πρόγραμμα, που είναι το πιο σημαντικό βήμα για έναν νέο που έχει εμπλοκή με ουσίες, και έτσι μπόρεσε να κυνηγήσει τα όνειρά της.

Το πιο όμορφο μήνυμα που έλαβα από τη συνέντευξή της στον Γρηγόρη Αρναούτογλου ήταν ότι ακόμα και ως σερβιτόρα αποφάσισε να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα να γίνει ηθοποιός και να δίνει καθημερινά τη δική της παράσταση στους πελάτες της καφετέριας. Αυτό για μένα είναι δύναμη ψυχής. Ο τρόπος που προσέγγισε την καθημερινότητά της και που άφησε το μυαλό και την ψυχή της να ομορφύνουν ό,τι ζούσε. Μπορεί να απέχει πολύ από το να είσαι ηθοποιός σε μία σκηνή το να δίνεις «παράσταση» σε μία καφετέρια, άλλα τελικά τα όνειρά μας δεν εγκλωβίζονται και μπορούν να λάβουν πολλές μορφές και διαφορετικούς τρόπους έκφρασης! Πόσο πολύτιμο είναι αυτό!!

Αναμφίβολα οι νέες δυνατότητες που προσφέρει ο διαδικτυακός κόσμος έδωσαν τη σημαντική ευκαιρία στην Κική, όπως έχουν δώσει και σε άλλους ανθρώπους, να ανοίξει τα φτερά της και να «απευθύνει» τα όνειρά της σε ένα πολύ ευρύτερο κοινό. Για μένα αυτό είναι ένα πολύ θετικό στοιχείο του διαδικτύου που αξίζει να αξιοποιηθεί με σύνεση και θετικό πρόσημο.

Μπράβο Super Κική, δίνεις με τον λόγο σου και κυρίως με τη νέα σου ζωή δύναμη και σε άλλους νέους που μπορεί να βρέθηκαν παγιδευμένοι σε παρόμοιους σκοτεινούς δρόμους….

Συνοψίζοντας, είναι πολύ ελπιδοφόρο μήνυμα το να συνεχίσει ένα νέο άτομο μετά την εμπειρία της φυλακής και το σκληρό βίωμα του εγκλεισμού σε έναν δρόμο φωτεινό, μακριά από τη βία, τις ουσίες, την εγκληματική δράση. Σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε είναι σημαντικό να προβάλλεται και η αισιόδοξη πλευρά της ζωής, ώστε να αντλούμε δύναμη για τη συνέχεια.

Διαβάστε ακόμα:

The following two tabs change content below.
Η Αγγελική Καρδαρά είναι Εισηγήτρια-Συγγραφέας και Εκπαιδεύτρια στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλόλογος (με εξειδίκευση στη μεσαιωνική και νεοελληνική φιλολογία) και Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.). Το θέμα της διδακτορικής διατριβής της, με Επιβλέποντα τον Καθηγητή Γιάννη Πανούση, αφορά τον ιδιαίτερο γλωσσικό κώδικα επικοινωνίας του έγκλειστου πληθυσμού. Από τον Φεβρουάριο του 2020 ανέλαβε και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Crime & Media Lab του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος που αποτελεί Ομάδα Εργασίας για το Έγκλημα και την Απεικόνισή του στα ΜΜΕ. Έχει επάρκεια και άδεια διδασκαλίας τριών ξένων γλωσσών (αγγλικών, γαλλικών, ισπανικών). Εργάζεται στον συναρπαστικό χώρο της εκπαίδευσης, δίνει διαλέξεις και οργανώνει μαθήματα σεμιναριακού τύπου στο αντικείμενο εξειδίκευσής της «Έγκλημα & Media». Επίσης, είναι Επιστημονικά Υπεύθυνη ερευνών εγκληματολογικού, κοινωνικού και μιντιακού ενδιαφέροντος, αρθρογραφεί και συγγράφει. Έχει συγγράψει τα βιβλία: Τρομοκρατία και ΜΜΕ (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Όταν η ψυχή μιλάει (εκδόσεις Υδρόγειος), Φυλακή και Γλώσσα (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Εγχειρίδιο Εγκληματολογίας για τον Αστυνομικό και Δικαστικό Συντάκτη (εκδόσεις Παπαζήση), Σκιαγράφηση του ψυχολογικού προφίλ των εγκληματιών που απασχόλησαν τα ελληνικά ΜΜΕ (1993-2018): Criminal Profiling and Media (εκδόσεις Παπαζήση). Οι «Νέοι Παγιδευμένοι στα Παιχνίδια της Βίας: Εγκλήματα με Δράστες και Θύματα Νέους» είναι το έκτο βιβλίο της και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Comments

comments

Related Posts

    Comments are closed.

    Recent Posts